Mishandeling

 

Als ze als kind niet altijd zo stil had hoeven zijn
Had ze vandaag misschien het hoogste lied gezongen
Als ze als kind niet altijd zo alleen was geweest 
Had ze vandaag misschien allang iemand gevonden

Als ze als kind niet altijd zo bang had hoeven zijn
Had ze vandaag misschien van iemand durven houden
Als ze als kind niet altijd zo'n puinhoop had gezien
Had ze vandaag misschien kastelen kunnen bouwen

Als ze als kind de warmte van de zomer had gekend
Was ze die warmte in haar winter nooit verloren
Als ze als kind de warmte van een nest had gekend
Had het haar hele leven lang niet zo gevroren

Als ze als kind niet al zo oud had hoeven zijn
Had ze vandaag nog een kinderlied gezongen
Als ze als kind gewoon een kind had kunnen zijn
Was ze vandaag als een kind opnieuw begonnen

Mishandeling, het toebrengen van pijn of andere schade tegen het lichaam van een persoon gericht. Naast lichamelijke mishandeling, zijn er andere vormen van mishandeling. We zullen ze hieronder bespreken. Ook zullen we je vertellen wat je kan doen wanneer je dit zelf overkomt of wanneer iemand in jouw omgeving dit overkomt.

meisje gewicht opmerkingen
bron foto

  • Geestelijke/emotionele mishandeling

Emotionele mishandeling is niet te zien door de buitenwereld maar het heeft grote gevolgen. De mishandelaar heeft vaak een diep geworteld minderwaardigheidsgevoel en deze gevoelens worden geuit op het slachtoffer of op de slachtoffers. De slachtoffers krijgen hierdoor uiteindelijk een diep geworteld minderwaardigheidsgevoel.

Bijvoorbeeld in een relatie. In het begin van de relatie, zolang de verliefdheid duurt, lijkt er niets mis te zijn met de relatie. Maar als de relatie langer duurt, begint de partner te liegen, manipuleren, te zwijgen en alles om te draaien, hierdoor weet de mishandelaar het zelfvertrouwen van de partner te laten verdwijnen. De mishandelaar is in staat om het slachtoffer het gevoel te geven dat het zijn/haar schuld is dat er problemen ontstaan. Er wordt vaak gedacht; had ik maar dit of dat gedaan dan was hij/zij niet boos geworden. Angsten spelen vaak een grote rol bij de slachtoffers. Het slachtoffer beseft vaak niet dat het emotioneel mishandeld wordt omdat het stapje voor stapje gaat.

  • Seksuele mishandelingamk.nl

Dit wordt ook wel seksueel geweld genoemd. Het omvat alle seksuele handelingen die iemand gedwongen wordt uit te voeren, te ondergaan of getuige van te zijn. Dit kan zijn om gedwongen te worden om iemand te bevredigen, om aangeraakt te worden, om voor iemand uit te moeten kleden en om gepenetreerd te worden.

Gedwongen worden kan ook betekenen dat het slachtoffer lichamelijk overweldigd wordt of bedreigd wordt. Dit gebeurt bij aanranding en verkrachting. Een situatie kan al dwingend zijn voor het slachtoffer als het slachtoffer bang of afhankelijk is van de dader.

Gedwongen seks was voor 1991 binnen het huwelijk niet verboden want partners hadden binnen het huwelijk de echtelijke verplichtingen. Inmiddels is dit wel verboden.

  • Kindermishandeling

Jouw handen raakten mij allang niet meer
evenals je voeten, of de stofzuigerstang.
Ik voelde mijn lichaam niet meer
mijn benen, mijn armen, mijn rug, nee.

De oorlog was naar binnenin mij verplaatst
dat deed het meeste zeer.
Jouw woorden die mij diep van binnen raakten
keer op keer.

'blauwe plekken vergaan, de pijn blijft hetzelfde.'

Mijn lichaam was gevoelloos geworden
dat deed er niet meer toe.
Maar mijn hoofd liep over van pijn
puur omdat ik nooit je kleine meisje mocht zijn.

(Bron: https://www.1001gedichten.nl/gedichten/15834/mishandeling/)

In Nederland geeft de Wet op de Jeugdzorg de volgende definitie van Kindermishandeling: Kindermishandeling is elke vorm van voor minderjarige bedreigende of gewelddadige interactie van fysieke, psychische of seksuele aard die de ouders of andere personen ten opzichte waarvan de minderjarige in een afhankelijkheidsrelatie of van onvrijheid staat, actief of passief, opdringen waardoor ernstige schade wordt of dreigt te worden berokkend aan de minderjarige in de vorm van fysiek letsel of psychische stoornissen. Hieronder vallen ook verwaarlozing en onthouden van essentiële hulp, medische zorg en onderwijs.

Onder kindermishandeling valt;

  • Psychische verwaarlozing, dit is het geval als een kind niet de nodige aandacht krijgt om zich op een gezonde manier mentaal en sociaal te ontwikkelen. Bij jonge kinderen kan dit betekenen dat ze niet leren hoe ze zich emotioneel aan een ander moeten hechten.
  • Psychische mishandeling, dit is emotionele mishandeling. Het kind is slachtoffer van verbale agressie, het wordt gekleineerd of de opvoeder(s) laten het kind zich minderwaardig voelen.
  • Lichamelijke verwaarlozing, als een ouder of verzorger onvoldoende verzorging biedt. Dit is ook het voorzien in voldoende en gezond voedsel, schone kleding, hygiëne en het laten verlenen van medische zorg, indien nodig.
  • Lichamelijke mishandeling, hier is sprake van als er fysiek geweld gebruikt wordt tegen het kind. Dit kan slaan, schoppen of knijpen inhouden maar ook verbranden, het kind expres laten vallen en het vastbinden of opsluiten van kinderen.
  • Seksueel misbruik, elke handeling van seksuele aard tussen een minderjarige en een gezagdragend persoon. Maar ook handelingen van seksuele aard tussen een persoon van minimaal 5 jaar ouder of tegen de wil van de minderjarige.

Het kan zijn dat je het idee hebt dat iemand in je omgeving mishandeld wordt. Wat doe je dan? Je kunt contact opnemen met het Advies en Meldpunt Kindermishandeling.

Het AMK

amkHet AMK geeft advies en onderzoekt (vermoedelijke) situaties van kindermishandeling en brengt zo nodig de juiste hulp op gang. Het AMK is de instelling voor iedereen met vragen, zorgen of meldingen over kindermishandeling. Jaarlijks worden in Nederland naar schatting 100.000 kinderen mishandeld, verwaarloosd of misbruikt. Meestal vertellen mishandelde kinderen of degene die hen mishandelt niet uit zichzelf over de situatie. 

Bij het AMK kun je terecht voor advies. Voor een adviesgesprek hoef je geen namen te noemen van het kind of het gezin. En het AMK neemt na een adviesgesprek geen stappen in de richting van het kind of het gezin. Lees HIER wat er gebeurt als je het AMK belt.

Verder kun je bij het AMK een melding doen van kindermishandeling. Als je vindt dat het AMK in actie moet komen dan kun je een melding doen. Iedereen die een vermoeden heeft van kindermishandeling heeft het recht om een melding te doen. Na een geaccepteerde melding stelt het AMK meestal een onderzoek in en gaat het AMK in ieder geval een gesprek aan met de ouders.

Je kunt contact opnemen met het AMK op: 0900 123 123 0 (ook als je zelf mishandelt wordt)

Durf je nog niet te bellen, kijk dan eerst eens op kindermishandeling.nl of chat anoniem met de kindertelefoon:

Als je zelf problemen thuis hebt, ruzie met iemand, of je heel erg rot voelt kun je ook contact opnemen met de kindertelefoon. Je kunt bellen naar 0800-0432 of je kunt op www.kindertelefoon.nl chatten.

Vraag je je af of je iemand in jouw omgeving kan helpen? Weet je niet of je wat kan doen? Doe HIER de test.

Feiten en cijfers

  • Iedere week sterft er een kind in Nederland aan mishandeling
  • In rijke landen wordt tussen de 5 en 10% van de meisjes tijdens hun jeugd verkracht. Dit geldt voor 1 tot 5% van de jongens.
  • 4 tot 16% van de kinderen in rijke landen wordt jaarlijks lichamelijk mishandeld.
  • 10% van de kinderen in rijke landen wordt slachtoffer van emotionele mishandeling of wordt verwaarloosd.
  • 15% van alle Nederlandse vrouwen heeft voor hun zestiende een negatieve seksuele ervaring meegemaakt met een familielid. In iets meer dan 50% van deze gevallen gaat het om ernstig misbruik.
  • 24% van alle Nederlandse vrouwen is in hun jeugd geconfronteerd met seksueel misbruik door iemand van buiten de familiekring. In bijna 50% van deze gevallen is sprake van ernstig misbruik. Dit betekent dat bijna 40% van de vrouwen in Nederland voor hun zestiende jaar een of meerdere ervaringen met seksueel misbruik heeft gehad.
  • de leeftijd waarop seksueel misbruik het meest voorkomt is tussen 8 en 12 jaar.
  • kinderen die het slachtoffer zijn van pedofielen worden in bijna 80% van de gevallen misbruikt door daders uit hun directe omgeving, veelal het gezin. Slechts in 10% van de gevallen zijn dader en slachtoffer onbekenden van elkaar.
  • 900.000 kinderen onder de 12 jaar groeien op in een gezin waarvan een ouder psychische problemen of verslavingsproblemen heeft. Datzelfde geldt voor nog eens een half miljoen jongeren tot 22 jaar.

Bron: https://www.no-kidding.nu/feiten_en_cijfers Rapport meldcodes kindermishandeling april 2008 Ministerie Jeugd en Gezin

Media en kindermishandeling
Er zijn best wat verhalen bekend van kinderen die mishandeld zijn of worden. Iedereen kent natuurlijk het verhaal van Natascha Kampusch. Zij is jaren lang opgesloten geweest en ook dit is een vorm van kindermishandeling. Zij heeft haar verhaal verteld in het boek; de diefstal van mijn jeugd.

Als je van waargebeurde verhalen houdt kun je ook het "mooie" maar schokkende; ik heb geen thuis lezen van Dave Pelzer. Hij is jaren lang mishandeld door zijn moeder en heeft zijn verhaal opgeschreven.

Andere boeken over mishandeling:

  • Bont en blauw van Anna Quindlen
  • De pijn te boven. Samen de pijn te boven van Eliana Gil
  • Blauwe plekken van Anke de vries
  • Razend van Carry Slee
  • Moederkruid van Carry Slee
  • Morgen sla ik terug van Joost Heyink
  • Een hart van steen van Renate Dorrestein
  • Witte Oleander van janet Fitch

Voor veel mensen werkt het genezend om hun verhaal van zich af te schrijven. Op die manier kunnen ze het weer een stukje verwerken.

Verder zijn er vele campagnes van No Kidding om kindermishandeling te stoppen. En om melding te maken van een vermoeden van kindermishandeling.

En er zijn al vele artiesten die een liedje hebben gemaakt over kindermishandeling. Denk aan the cranberries - Fee Fi Fo, Christina aguilera - I'm Ok (over haar eigen jeugd) het kind van Brace en Ali B en het prachtige liedje en Concrete Angel van Martina McBride.

Lichamelijke mishandeling
Lichamelijke mishandeling begint vaak van jongs af aan. Je raakt er aan gewend en meestal gaan de slachtoffers denken dat het normaal is. De slachtoffers gaan namelijk geloven dat zij iets slechts hebben gedaan en dat ze straf verdienen.

Vaak zijn gevolgen van de mishandeling wel te zien maar worden deze verborgen door de slachtoffers. Bijvoorbeeld blauwe plekken worden bedekt met kleding.

mishandelingGevolgen van mishandeling
Gevolgen van mishandeling kunnen zijn; ontwikkelingsstoornissen, lichamelijk letsel of een verstoort sociaal functioneren. Ook is er in het verdere leven meer kans op verslaving, posttraumatisch stresssyndroom en zelfverwonding & zelfmoord.

Als mensen die mishandeld zijn zelf kinderen krijgen komt het regelmatig voor dat zij hun kinderen ook mishandelen. Dit komt o.a. doordat ze nooit geleerd hebben om op een liefdevolle manier met elkaar om te gaan. Het is zeker niet zo dat iedereen die mishandeld is zelf ook mishandeld maar het gebeurt wel.

Er zijn regelmatig berichten in de kranten of op televisie dat er iemand is overleden na mishandeling. Soms zijn het kinderen, soms volwassenen en soms ouderen en het is altijd verschrikkelijk om zoiets te horen.

Op straat worden regelmatig mensen mishandeld. Mensen die op de verkeerde tijd op de verkeerde plek zijn of die ergens een opmerking over maken. De stichting zinloos geweld, moed, zet zich in om zinloos geweld te stoppen of in ieder geval te verminderen. De stichting Moed zet zich ook in tegen pesten en voor een heleboel andere dingen. Zie voor meer informatie de site. Genoemd bij instanties.

Vaak wordt er nadat er iemand is overleden aan mishandeling/ zinloos geweld een stille tocht gehouden, wat vinden jullie daarvan? Een goed initiatief?

Instanties waar je contact mee op kunt nemen.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

ashanti - Woensdag 22 september 2010 12:43
ik heb het meegemaakt, zolang als mijn jeugd duurde. Ben nu een vrouw van 23, maar de pijn zal altijd blijven.
Vooral omdat niemand mij geloofde.....
ownworld - Woensdag 22 september 2010 16:51
Dankjullie wel dat jullie het erop hebben gezet xxx
justientje - Woensdag 22 september 2010 17:53
op school wordt er gedacht dat ik thuis word mishandeld.
tijdens gym hebben mensen gezien dat ik blauwe plekken had dus nu is er een heel gedoe aan de gang, ik vind het echt strontvervelend aangezien dit absolúút niet aan de orde is maar het is natuurlijk wel heel goet dat er op wordt gelet

het valt me nu alleen op dat ik de laatste weken overal stukken over mishandeling lees!
* - Woensdag 22 september 2010 18:17
Tussen zwart en wit zit een heel groot grijs gebied.
Waar ligt de grens tussen slaan en mishandeling en wanneer gaan enkele emotionele tekortkomingen over in psychische verwaarlozing?
Wie het weet mag het mij vertellen want ik weet het niet.
meisje21 - Woensdag 22 september 2010 18:18
Tis gewoon zo erg, mishandeling... kben zelf een jaar lang wekelijks misbruikt (verkracht en een miskraam gehad), nu 3 jaar later gaat het nog steeds alles behalve goed, kben zo kapot! Eigenlijk zou er voor dit soort dingen ook een site moeten bestaan net zo iets als de proud2bme!
Keetje - Woensdag 22 september 2010 20:09
Wat * zegt ben ik ook wel nieuwsgierig naar... volgens mijn therapeuten ben ik verwaarloost... maar kindermishandeling is niet een term die ik zelf zou gebruiken om mijn jeugd te omschrijven....
En het is ook niet dat mijn ouders het expres deden ofzo... ze wisten gewoon zelf ook niet beter...
Scarlet - Woensdag 22 september 2010 20:48
@keetje,

verwaarloosd vind ik idd ook wel iets anders dan mishandeld worden. Daarbij kan het nog gaan om emotionele OF lichamelijke verwaarlozing. Dit gebeurt veelal niet met opzet en klinkt idd op deze manier ook erg beladen. Wel een goed idee voor een nieuwe blog! Ik ga me er even in verdiepen! ;)
loser - Dinsdag 28 september 2010 18:53
@scarlet,
in dit stuk wordt al duidelijk genoemd dat verwaarlozing een vorm van mishandeling is, en dat mishandeling bijna altijd voortkomt uit machteloosheid van de ouders, dus ik denk dat het zeker wél onder mishandeling te plaatsen valt. ik heb van dichtbij kunnen zien hoeveel impact het op iemand kan hebben...
Scarlet - Dinsdag 28 september 2010 19:04
Hey Loser,

Wanneer een kind heel erg verwend wordt met spullen, maar daarentegen emotioneel niet veel krijgt, simpelweg omdat bv de ouders ook geen praters zijn en niet goed weten hoe liefde te geven, te knuffelen etc... kan dit een vorm van emotionele verwaarlozing zijn... ik vind dit echter niet hetzelfde als mishandeling...

Dat is mijn gevoel erover. Daarentegen bedoel ik hier niet mee dat het minder impact kan hebben.

Liefs!
Buurvrouw - Donderdag 18 november 2010 20:09
Ik word dag in dag uit geconfronteerd met zeer ernstige vorm van kindermishandeling, iedereen is bang om iets voor de kindertjes te doen. Buren zijn bang voor bedreiging van famielileden van de kinderen. Bedreigingen zijn ernstig, vanuit familie A.M.K. doet niets, gladde praatjes en Huisarts durft niet tegen A.M.K. in te gaan.kortom kindjes blijven lijden.Diep triest.Waarom moeten we melding maken eigenlijk?? Waarom moeten we opletten, als er toch niets voor de kindertjes gedaan wordt?
Anoniem - Zondag 20 november 2011 10:20
Ik heb geen idee of het toepasselijk is als ik het hier neerzet, maar goed.
Ik ken iemand die thuis geslagen word. Ik wil graag helpen, maar ik wil niet meteen een hulpverlening inschakelen. Ik wil gewoon tips, ik wil weten wat ik hier zelf aan kan doen.
Ik weet zeker dat die persoon thuis geslagen word (die persoon heeft het me zelf verteld).
Op sites van hulpverleningen vind ik nooit gepast advies, ik vind nooit de juiste sites. Ik ben een beetje verloren wat betreft hulpverleningen.
Het AMK richt zich (naar mijn idee) tot volwassenen, tot buren ed, maar ik ben een vriend(in), leeftijdsgenoot.
Als iemand een site kent met advies die ik in deze situatie kan toepassen, alles is welkom.
Janneke - Zondag 18 december 2011 10:06
Wat klote dat dit in je omgeving gebeurd! bel wel! dat is altijd beter dan niets doen, het amk richt zich wel op kinderen! daardoor kan de kinderbescherming een onderzoek gaan doen. Ik weet zeker dat diegene je achteraf heel erg dankbaar zal zijn, en jij jezelf ook:)
https://www.amk-nederland.nl/ hier kun je het op vinden.
misschien vind je het zelf ook wel fijn dat het dan niet alleen bij jou licht!..
succes!!
Bezorgde vrouw - Maandag 13 februari 2012 20:50
Reactie van anoniem.
Ik maak hier precies hetzelfde mee met een Surinaamse buurvrouw. Zij mishandeld haar kinderen zeer ernstig gruwelijk gewoon. Inmiddels heeft haar partner/ vriend mij zeer ernstig bedreigd, ik zal dood in huis komen te liggen door messteken. Haar zwager heeft inmiddels een poging gedaan mij op een handige manier uit te schakelen en ook heeft ze andere enge mannetjes naar mijn adres gestuurd.Ik ben namelijk een alleenstaande vrouw.
Ik heb het beste met de kinderen en haar voor.De AMK doet geen ene sodemieter en exact hetzelfde vindt hier ook plaats,de huisarts durft inderdaad niet tegen het AMK in te gaan.De buren scheiten in hun broek zo bang zijn ze voor deze Surinaamse mensen.
En die arme kindjes kunnen geen kant op en hebben een lijdensweg van hier tot Tokio.
Als alles eens gefilmd had kunnen worden ,zouden zelfs familieleden van de vrouw zich lam schrikken.Ook haar vriend/partner had dan eens kunnen zien wat er echt gebeurde.De vrouw houdt alles goed verborgen voor iedereen en ze is uiterst geraffineerd.
Ik bid nog elke dag voor deze arme kindertjes. De Jeugdzorg en de AMK zijn schrikbarend slecht. Zij kunnen totaal niet met het leed van andere mensen omgaan.Zij zijn absoluut geen beschermers van het kind.
Als iemand van het AMK bedreigd wordt durven ze verder geen enkele actie voor het kind te ondernemen.Wat een helden in deze samenleving. Ze gaan allen voor hun eigen belang en hun eigen welzijn.Schaamteloos.
eva - Dinsdag 4 september 2012 13:07
Geestelijk mishandeling en verwaarlozing is is als je nooit aandacht krijgt en op jonge leeftijd voorje moeder moet zorgen je geen sociale kontakten mag hebben, en je wordt genegeerd, niemand die tegen je praat of interesse vragen aan je stel je summier word voorzien in basisbehoeften wordt voorzien en altijd je moeder een plezier moet done zonder dat je er waardering voor krijgt. Ik ben mijn leven lang ernstig mishandeld, waardoor ik geen leefomgeving heb waarn ik werd geaccepteerd,
Mensen zien en snappen mishandelingen niet, daar mijn moeder erg normaal kan overkomen nadat zij je heeft mishandeld. en ze liegt ze bedriegt. en ik heb niemand om op terug te vallen mishandelingen die ik heb moeten ondergaan door een narcisitche moeder zijn in deze tijd niet erkend. waardoor ik al een leven lang in een isolement moet leven . ik heb nooit aandacht gekregen waardoor jeje positief kon ontwikkelen en mee kon doen in de maatschappij, mensen ind e maatschappij rekenen af op de gene die wordt mishandeld, en mijn moeder is zo gestoord dat ze alle rollen heeft omg edraaid toen ik kind was was ik moeder en zij heeft er voor gezorgd dat mensen zijn gaan denken dat ik haar stoornissen bezit , dat hoort bij haar ziekte. maar mensen namen het niet serieus dat ik ben mishandeld, maar ik zat in de adolescentie periode tot op de dag van vandaag met ernstige gevolgen op gesccheept maar niemand stelde mij vragen. .over HOE Ik ben mishandeld dat willen mensen niet horen en ik merk ook vaak dat mensen mishandelingen zien als een soort van sensatie boven dien worden je ouders aardig gevonden, omdat ze in gezichten van andere mensen heel normaal kunnen doen dat ze hun kind mishandelen maakt niemand uit en ik word er al een levenlang o p aangekeken. ik heb nooit kunnen leven zoals goed voor mij is dankzij mishandelingen, Mensen zeggen mishandelingen mag niet maar ze hebben nooit naar de gevangenis gehoeven bovendien zullen ze ontkennen wat ze hebben gedaan. leugenaars worden geloofd omdat mijn ouders zijn erkend, en goed kunnen liegen. wat geloofdwaardig oerkomt dan zeggen ze gewoon, iets als tja het was een moeilijk kind met haar handycap of zoiets en dat geloven mensen dan of ze zeggen het spijt me en ondertussen weer verder gaan met mishandelen en je buitensluiten in een sociaal leven je uit het gezin zetten je geen familie gunnen. ze zien je alleen staan als ze lelijke gedragingen en woorden op je uit kunnen voeren maar verzogen nee dat hebben ze niet gedaan. op allerlei manieren ben ik zeer minderwaardig behandeld om dat hun daar een goed gevoel bij krijgen en het leuk vinden om je pijn te doen er werkelijk lol om hebben . Maar niemand die mij hielp met niets niet. en als je verteld dat je word mishandeld gaat niemand er op in. niemand die naar je om kijk t maar menen die mishandelen die worden niet in de steek gelaten of in een gekken huis gestopt. daar zijn mijn ouders te slim voor boven dien hebben ze werk.. een huis dus die mensen doen dat niet is het gedachtegoed in de maatscahppij.
Anonoimmm - Woensdag 10 april 2013 21:52
IK BEN ZOOO BOOS NU
Het AMK doet het baggerslecht
Bureau jeugdzorg haalt de gezinnen waar niet mishandeld word uit elkaar,en de gezinnen waar wel word mishandeld niet.
AUB ik vraag om een goede organisatie voor onze kleine generatie..
Veronique - Vrijdag 14 februari 2014 18:59
Het ergste aan mishandeling is het feit dat niemand je geloofd.. ik heb psychische mishandeling meegemaakt en hier geloofd zeker niemand je! want je kan dit niet zien.. mishandeling is en blijft een letsel voor heel uw leven! danku voor de mooie filmpjes