Straattaal

 

Proud2Bme vroeg mij of ik een stuk over straattaal wilde schrijven. En als tip kreeg ik de uitzending over straattaal van Rondom 10 mee. In deze uitzending kwamen vragen voorbij als ‘Mag straattaal ook op school/ werk' ‘Moeten de jongeren of juist de volwassene zich aanpassen?', ‘Is straattaal een verrijking van de taal of vergooien jongeren juist hun kans op een goeie toekomst?', ‘werkt straattaal crimineel gedrag in de hand?' Wat is straattaal eigenlijk precies en waarom word het gebruikt?

Straattaal is ‘mengtaal' die jongeren onderling spreken. Het is een soort combinatie van Engels, Surinaams, Antilliaanse, Turks en MarokkaansVolgens taaldeskundigen is straattaal niet alleen een praktische manier van communiceren,maar het zou ook een belangrijk onderdeel van de sociale identiteit zijn. Sommigen vinden het een teken van verpaupering van het taalvermogen. Anderen vinden het een normale en waardevolle ontwikkeling die bijdraagt aan de interculturele communicatie en de ontwikkeling van jongeren.

Ik heb last van obsessies
Fotografie: Leo Hidalgo

Straattaal komt niet alleen tot uitdrukking in het gesproken taalgebruik van de jongeren, maar ook veel in de rapmuziek. Doordat straattaal veel wordt gebruikt in raps/ hiphopmuziek wordt het vaak geassocieerd met wangedrag/ crimineelgedrag (hiphop muziek/ clips word gezien als gewelddadig, vrouw- en homo-onvriendelijk). Zoals De dikke VanDale het omschrijft: Straattaal = taal zoals die men op straat hoort; platte en ruwe taal.

Maar straattaal is niet per sé ruw, dus omschrijven jongeren straattaal liever als een makkelijke, creatieve en ‘eigen' vorm van spreken. Straattaal zou de jongeren van verschillende culturen dichterbij elkaar brengen, ze voelen zich veilig en begrijpen elkaar zo makellijker. Ook zou straattaal niet verbonden zijn aan een bepaalde cultuur of niveau. Autochtonen en allochtonen spreken deze ‘taal' allemaal. Toch is het opmerkelijk dat juist in een lager opgeleide sociale omgeving meer straattaal wordt gebruikt. Zo wordt er duidelijk meer straattaal gebruikt in de achterstandsbuurten van Rotterdam dan in meer welvarende wijken van deze stad.

Is straattaal een verrijking van de taal of vergooien jongeren juist hun kans op een goede toekomst? Jongeren zijn volgens taaldeskundigen een belangrijke motor achter taalverandering. De populariteit van afkortingen houdt verband met hun manier van communiceren. Met 'taalverloedering' of ‘geen fatsoenlijk Nederlands spreken' heeft deze taalvariant niets te maken; de meeste jongeren kunnen makkelijk switchen tussen verschillende talen; Nederlands/Straattaal.

‘Jongeren gebruiken hun groepstaal niet bij hun leerkrachten en al helemaal niet bij hun ouders, dat vinden ze vaak respectloos.' Zolang jongeren weten wanneer ze moeten omschakelen hoeft er geen probleem te zijn; Bij vrienden straattaal, maar bijvoorbeeld niet tijdens een sollicitatiegesprek.

Veel gebruikte woorden:

  • Doekoe - Geld
  • lauw - Gaaf
  • boeng - erg
  • pattas - schoenen
  • faka? - hoe gaat het?
  • faka met.... - hoe zit het met...
  • popo - politie
  • soppie - alcohol
  • je draait/ je bent aan - je bent cool

Voor meer woorden, neem eens een kijkje in het online straattaal woordenboek 

Mijn mening over straattaal:
Ik vind straattaal eigenlijk een beetje overbodig, en gewoon Nederlands veel makkelijker en netter, ik zie geen reden om met mijn vrienden anders te praten dan dat ik thuis of opschool zou doen. Ik vind straattaal dan ook op geen enkele wijze een verrijking van de taalschat, als je op werk or where ever toch gewoon Nederlands moet praten waarom zou je dan de moeite nemen straattaal te leren? Ik vind het dus ook niet nodig dat volwassene zich aanpassen aan de jongeren. Verder vind ik niet dat straattaal geassocieerd hoeft te worden met crimineel gedrag, zoals al gezegd het is voor jongere een ‘eigen' manier van praten dit hoeft dus niet perse negatief te zijn.

Wat vind jij van straattaal? Gebruik je het én versta je het? Ik heb m'n best gedaan een niet vrouwonvriendelijk nummer te zoeken met hoge dosis straattaal ....begrijp jij waar dit liedje over gaat?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

karen - Woensdag 9 juni 2010 18:59
Ik vind straattaal wel cool. Ik gebruik het maar een beetje, maar ik versta het meeste wel. :p
xx
xjette - Donderdag 10 juni 2010 00:00
ik heb een schurfthekel aan straattaal, maar omdat mijn broertje het zooo stoer vind, ken ik ondertussen ook dat hele woordenboek uit mn nhoofd haha, soms moet ik gewoon ondertiteling vragen als hij wat praat met zn 'matties' haha.

hetliedje gaat trouwens over een hoer;)
faye - Donderdag 10 juni 2010 00:58
@xjette ik versta t ook alleen maar door t zelfde type broertje:p

Maar t liedje gaat trouwens niet over een hoer maar over een zogenoemde 'golddigger'

Vertaling volgt nog haha ;)
lil - Zaterdag 12 juni 2010 17:39
haha, die reclame XD
vind straattaal wel prima. spreek het zelf niet, maar begrijp (het meeste, niet 100%altijd)
punt met van die woordenboeken is dat zodra het erin staat, de straattaal weer veranderd is.
laatste liedje kon ik wel verstaan. was ook niet zo moeilijk ;)
faka girls en boys in de house - Zondag 2 december 2012 21:45
ik gebruik straat taal kapot veel ik ken die hele woordenboek mattie
berta - Maandag 7 maart 2022 13:16
wij doen een spreekbeurt over straattaal, en mijn vraag is of straattaal later deel uit gaat maken van de Nederlandse taal?
Andy - Woensdag 8 februari 2023 00:23
Berta, je naam begint hopelijk met een Hoofdletter. Waarom ga jij in vredesnaam een spreekbeurt doen over "straattaal"? (ik weet dat dit een jaar later is). Wat is er mis met en "spreekbeurt" over correct ABN?