Stress

 

Spanning is gezond. Te veel spanning kan stress veroorzaken. Een op de tien Nederlandse werknemers lijdt aan burnout. Maar ook vakantiegangers en examen-kandidaten vertonen psychische of fysieke klachten als de lat te hoog ligt, stress. Kort gezegd is stress een gevoel van druk of spanning, dit wordt meestal veroorzaakt door invloeden van buitenaf. Stress kan positief uitpakken, maar ook negetief.

Tijdens een stressmoment stijgen de hartslag en bloeddruk en wordt de spijsvertering stilgelegd. Ook komt er extra adrenaline en noradrenaline vrij. Dankzij deze stresshormonen kan het lichaam alerter en sneller reageren.

meisje dysthymie
bron foto

Het Instituut voor Stress Preventie in Leiden onderscheidt drie soorten stress: spannende stress, frustrerende stress en schadelijke stress. De spannende stress is een positieve vorm van stress. Het helpt je goed te presteren en extra alert te zijn in bepaalde situaties. Dat kan bij een sollicitatiegesprek zijn maar ook een rondje racen op het circuit van Zandvoort.

De frustrerende stress komt wanneer er omstandigheden zijn die frustraties oproepen, zoals in de file staan of een collega die er met de pet naar gooit. De schadelijke stress is de ernstigste soort. Deze ontstaat bijvoorbeeld als een werknemer meer werk moet doen dan mogelijk is, als iemand regelmatig gepest wordt of na een traumatische ervaring, als bijvoorbeeld een bankoverval. Die laatste twee soorten stress moeten niet te lang duren. Als die spanning blijft aanhouden en het lichaam niet terugkeert naar een zogenaamd ‘'rustniveau'', ontstaat een chronische stress.

Ook dieren hebben stressmomenten, bijvoorbeeld tijdens het jagen of vluchten. Wat de ene mens als positieve stress ervaart, bijvoorbeeld het beklimmen van de Mount Everest of bungeejumpen, kan voor een ander een negatieve vorm van stress betekenen.

Wat zijn de lichamelijke klachten van stress?

  • Versnelde hartslag en/of ademhaling
  • Hartkloppingen/overslaand hart
  • Je voelt je misselijk en/of krijgt hoofdpijn
  • Hyperventilatie door snelle ademhaling
  • Je spieren worden aangespannen
  • Vaak naar het toilet

5 tips tegen stress

  • 1. Slaap goed. Als je slecht slaapt, dan wordt alles automatisch zwaarder en groter. Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen het slechtst slapen op zondagavond, omdat ze opzien tegen de maandag.
  • 2. Wees matig met koffie (voor de koffie liefhebbers). Het is verleidelijk, maar kan de gevoeligheid voor stress ook vergroten. Je kunt er prikkelbaar en nerveus van worden.
  • 3. Ga sporten. Reageer je na het werk af in de sportschool of met hardlopen, fietsen, etc. Tijdens het sporten komt het gelukshormoon endorfine vrij, waardoor je je automatisch beter voelt. (Maar doe dit met mate! Té is nooit goed.)
  • 4. Het hoeft en kan niet perfect. Veel mensen werken zichzelf in de stress als ze te hoge eisen aan zichzelf stellen en alles perfect willen doen. Als je iets realistischere eisen aan jezelf stelt, zul je merken dat het werk misschien niet perfect gebeurt, maar wel goed genoeg wordt gedaan.
  • 5. Kalmeer jezelf met geluid. Onlangs hebben onderzoekers van de University of California ontdekt dat iemand door het luisteren naar klassieke muziek veel beter abstract kan redeneren. Je stressniveau gaat niet alleen naar beneden, maar je IQ gaat ook nog (tijdelijk...) omhoog. is het toch ergens goed voor ;-)

Als je in de loop van de avond nog dingen te binnen schieten, schrijf ze op en laat het los! Dat kan de volgende dag ook. Doe alles bewust, een ding te gelijk en in een rustig tempo.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Annet - Donderdag 15 april 2010 19:07
Handig artikel, heb zelf ookv eel last van schadelijke stress atm. Bedankt voor de tips!
Maar ik denk niet dat het me lukt ;)