Mindfulness

 

Zelf heb ik tijdens het herstel van mijn eetstoornis veel gehad en nog steeds dagelijks heel veel aan Mindfulness. Maar wat is het en waarom zou je het kunnen gebruiken in het herstellen van een eetstoornis, een negatief zelfbeeld of een betere relatie met je lichaam? Ik deel graag mijn eigen ervaring met de denkwijze, oefeningen en leuke maniertjes waarop je Mindfulness kunt beoefenen. Wie weet heb jij er ook iets aan.

Mindfulness is voor mij een combinatie van Yoga oefeningen die prettig en goed haalbaar zijn, ontspannings- en ademhalingsoefeningen en brein- en bewustzijnstraining. In dit filmpje wordt duidelijk uitgelegd wat mindfulnes is.

Maar waarom dan de link met het herstellen van je eetstoornis?
Tijdens mijn eetstoornis en eigenlijk al vanaf dat ik heel erg jong was, was ik erg hard naar mezelf toe. Ik veroordeelde mijn fouten, strafte mezelf en had een enorm laag zelfbeeld. Ik ergerde mij aan mezelf en vond dat ik het nooit goed deed. Het kon in ieder geval altijd mooier, beter, leuker, slimmer, slanker en strakker. Niet alleen mijn lichaam was nooit mooi zoals het was, ook ik zelf vond mezelf niet goed zoals ik was.

De essentie van mediteren is eigenlijk heel simpel te verwoorden; ‘'Het is zoals het is, en het is goed zoals het is.'' Alleen is die gedachte niet zo heel simpel om te geloven en toe te passen in je eigen leven. Toch kun je door het regelmatig beoefenen van deze vorm van mediteren, je brein trainen om meer te zijn in 'het nu', zonder te oordelen.

Ik heb door mindfulness veel geleerd. Het ging totaal van iets anders uit dan mijn negatieve zelfbeeld en de eetstoornis die ik toen had. Ik was namelijk wel goed zoals ik was. En ook de zin ‘Als het fout gaat is het ook goed' heeft mij geholpen mezelf te accepteren. Het leven kan soms tegenzitten, er gebeuren rottige dingen, je kunt je somber voelen, je doet domme dingen of verliest mensen waar je veel van houdt. En toch is het goed zoals het is.

mindfull

Dat klinkt natuurlijk veel te simpel en zo makkelijk sta ik er dan ook weer niet in. Maar dat het me steeds vaker lukt op deze manier te denken, betekent wel dat ik veel rustiger met heftige of moeilijke gebeurtenissen om kan gaan. Ik heb mezelf leren accepteren en het leven zoals het loopt. Het heeft geen zin om me eeuwig te blijven verzetten tegen wie ik ben en wat er in mijn leven wel of niet gebeurt.

Negatieve gedachtes leveren niets op. Daarom probeer ik ook zoveel mogelijk ruimte te maken voor positieve gedachtes en ervaringen en vooral dankbaar te zijn voor alle kleine dingen in het leven die zo fijn en mooi zijn. Uit de negatieve ervaringen probeer ik te leren. Het is er nu eenmaal en ik kan er heel bang voor gaan zitten zijn, tegenop zien of er door naar beneden te laten halen, maar ik kan er ook voor kiezen het te accepteren en er het beste mee te doen wat ik kan.

Dit heeft heel veel te maken met het toelaten van gevoelens. Durven ervaren, pijn durven voelen en dit toelaten zonder dit meteen weg te duwen, op te lossen of te veranderen. Het is zoals het is en het is goed zoals het is. En natuurlijk is het weer leren toelaten van gevoelens eng, maar mindfulness kan je daar goed bij helpen.

Ook hebben de oefeningen mij geholpen weer in contact te komen met mijn lichaam. Een lichaam waar ik enorm aan moest wennen nadat ik was aangekomen tot een gezond gewicht. Ik wilde het niet kennen en deed alsof het gewoon niet bestond. Bewust zijn van mijn lichaam, de functies, de mogelijkheden en daar dankbaar voor zijn is daarin heel erg belangrijk voor mij geweest. Dit is mijn lichaam, ik heb er maar eentje en het is een prima lichaam. Ik hoef niet ieder detail te be- en veroordelen.

Voordelen van Mindfulness:
Gezondheid: mindfulness kan stress verlagen
Concentratie: je kunt je beter richten op wat jij belangrijk vindt
Chaos in je hoofd: je leert stilstaan of dingen op een rij zetten
Depressie: de negatieve spiraal doorbreken, loslaten 

Emoties toelaten/reguleren: leren voelen zonder oordeel; ervaren
Angst verminderen: zorgen om iets los leren laten, gevoelens laten komen en gaan
Paniek verminderen: bij paniek kun je oefeningen doen om je' te aarden' of ademhalingsoefeningen gebruiken
Zelfbeeld: leren kijken naar jezelf zonder oordeel, meer positieve gedachtes
Verslaving: inzicht in je eigen gedachtes en keuzes
Genieten: je leren richten op dingen die je gelukkig maken

Ik heb mindfulness gevolgd bij PsyQ als module toen ik daar behandeling volgde jaren geleden. Maar je kunt tengewoordig op veel plekken zo'n cursus doen. Mediteren, Yoga of Pilates bevat ook veel aspecten van mindfulness. Zelf kun je er thuis ook mee aan de slag met bijvoorbeeld een CD van Noud de Haas of de App Headspace die je gratis kunt downloaden en waar ik groot fan van ben. Er is ook een App die heet Stop Breathe Think, maar deze meditaties gaan mij iets te rap. 

Heb jij weleens mindfulness gedaan?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

jennifer - Maandag 22 maart 2010 15:20
Ik ben hierover een boek aan het lezen! Het is een boeddhistisch boek, en daarin word je dit ook geleerd, is een deel van het boeddhisme, dat je 'aware'(zelfbewust) word van je zelf, ze spreken hier niet voornamelijk over 'awarness'

liefs jennifer
E. - Maandag 22 maart 2010 18:00
Het is een onderdeel geweest van mijn laatste klinische-behandeling voor mn eetstoornis. En het heeft me erg geholpen! Ik vond het ook een best fijne therapie na een tijdje (in het begin was het echt wel ff wennen!!)

monique - Dinsdag 23 maart 2010 20:49
bij tv gelderland, zaterdagavond programma walhalla van ik meen 2 of 3 weken geleden is dit thema aan de orde geweest.
wellicht leuk om terug te zien.