Verloren Jaren

Gepost op Zondag 31 maart 2013 16:11 door Scarlet Hemkes in Video divers.

Verloren JarenJaarlijks krijgen zo'n 3000 Nederlandse jongeren een eerste psychose. Hoewel dit vaak onverwacht lijkt, zijn er vaak voortekenen. Deze worden helaas vaak niet herkend. Verloren Jaren is een film die gebaseerd is op de ervaringen van filmmaker Bas Labruyere die tijdens zijn studie aan de Nederlandse Film en Televisie Academie te kampen kreeg met een langdurige eerste psychose.

Door deze psychose moest hij zijn studie aan de Nederlandse Film en Televisie Academie staken en heeft zich uiteindelijk laten opnemen voor behandeling bij het Klinisch Centrum voor Acute Psychiatrie (KCAP) van Parnassia in Den Haag.

Na zijn opname wilde Bas Labruyere zijn studie aan de Nederlandse Film en Televisie Academie alsnog afmaken, maar er was geen plaats meer voor hem om een afstudeerfilm te maken. Zijn behandelend psychiater, Wim Veling, vond dit zo onrechtvaardig dat hij heeft voorgesteld een documentaire te maken over het hebben van een eerste psychose. Daarmee was het idee voor Verloren Jaren geboren.

Verloren Jaren - de film from Bas Labruyère on Vimeo.

De film is een low-budget productie geworden. De productie was in handen van Robert Labruyere. Sinds 15 april 2010 is de film gratis online te bekijken. Dat was een eis van sponsor Stichting Koningsheide.

 

Gerelateerde blogposts

17
AUG
27
08
FEB
53
13
MRT
10
 

Reacties

doritos12 - Zondag 31 maart 2013 17:01

Ik heb de film gezien!
echt een bizarre film, hele eyeopener over hoe mensen een psychose beleven.
best een vage film, niet echt heel spannend of eng ofzo.. maar wel heel interessant!

dus zeker als je inzicht wilt krijgen in psychoses dan is dit echt de ideale film, je ziet hoe het beleefd wordt door de acteur en leeft ook helemaal mee.
geloof dat het eerste deel redelijk taai/saai was maar gewoon echt doorkijken en niet uitzetten!! :)

Hay Lin - Zondag 31 maart 2013 17:16

Deze heb ik een tijd geleden ook gezien! Het is echt heel goed gespeeld !

LittleButterflyy - Zondag 31 maart 2013 18:14

Heel goed gespeeld. Vond hem heel heftig om te zien!

angstig meisje. - Zondag 31 maart 2013 19:59

klinkt als een film die ik nog wel eens wil proberen..

Lovatic - Zondag 31 maart 2013 20:08

Ik vond hem wel heftig, ondanks ik wel wat gewend ben. Zelf schrijf ik een boek over zo'n iemand met een psychose en probeer hier meestal wat uit te halen. Maar toen ik deze zag, vond ik hem best heftig. Ik vond die "stemmen" ook echt irritant worden er onder haha, kun je voorstellen hoe het voor zo'n iemand is.

- - Zondag 31 maart 2013 23:36

Ben echt heel benieuwd hoe deze film is! Ga 'm denk ik morgen maar eens kijken (:

doritos12 - Zondag 31 maart 2013 23:52

Jaaah die stemmen waren echt rot + aan t einde was ik zoooo blij met de stilte toen de film afgelopen was.
echt nog 10 minuten van de stilte zitten genieten! :p

S. - Dinsdag 2 april 2013 11:27

Wat rot dat hij niet eerder geholpen is zeg =S Ik vind het wel raar dat die ouders en de school er niet veel mee gedaan hebben...

Maar wel een mooie film om iets beter te kunnen begrijpen hoe zoiets nu gebeurt.

Danique - Woensdag 17 april 2013 16:30

Hele bijzondere en mooie film.
Dit maakt wel een hoop duidelijk denk ik..

proudie2 - Zaterdag 13 juli 2013 02:53

zo erg... :(

A - Zondag 5 januari 2014 19:56

Ik word binnenkort opgenomen voor een aantal andere dingen, niet psychose. Maar moet daardoor wel (tijdelijk) stoppen met mijn studie etc. Ik vond de film indrukwekkend. Maar hij sloeg me ontzettend op de keel op het laatst, toen ze kort na elkaar flashes lieten zien van hoe zijn leven in elkaar stortte; stoppen met studie, op worden genomen, stoppen met werk, etc. Ik barstte in huilen uit.
Ook al zeggen mijn behandelaren en omgeving dat dit niet het begin van het einde is en ik niet, op mijn 25e, mijn leven in elkaar laat storten maar juist ga werken om er beter uit te komen, het voelt alsof ik compleet faal en alles mis gaat. En je ziet de hele film 'Bart's leven langzaam in puin vallen en hoe dat op het laatst nog even samengevat werd kwam echt hard aan.
Verder goed inzicht in psychose.

Geschreven door Scarlet

Scarlet Hemkes is oprichter en hoofdredactrice van Proud2Bme. Ze schrijft regelmatig blogs en is te vinden op het forum.

Vind je dit waardevol?


feed