Een dagje mee: Eetstoornis Congres

 

Hallo allemaal! Het is weer tijd voor een nieuwe video. Dit keer even iets anders dan anders, Scarlet en Irene nemen je namelijk een dagje mee naar het jaarlijkse eetstoornis congres (NEA dag) in Zutphen. Op zo'n congres worden lezingen en workshops gegeven met als doel informatie uit te wisselen en een betere zorg voor mensen met een eetstoornis te creëren. 

We hopen dat je het leuk vond om deze video te zien en zijn benieuwd naar je reactie. Wil je meer video's van ons zien? Neem dan eens een kijkje op ons YouTube kanaal, daar komt elke dinsdag een nieuwe video van ons online.

 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Paula - Dinsdag 5 december 2017 14:29
Leuk om te zien!
Viefke - Dinsdag 5 december 2017 15:28
Leuke vlog!!😄
Vind persoonlijk dat een behandelaar niet in contact hoeft te komen met zijn/haar cliënt op social media. Het is werk wat een behandelaar doet en social media is in mijn ogen voor privé gebruik, dus vandaar. Mocht dit toch het geval zijn en een behandelaar ziet iets verontrustends, dan is het alsnog aan de cliënt om er over te praten. Misschien dat je als behandelaar het die kant op kan sturen, maar mocht de cliënt er niet over willen praten, zou ik het ook niet forceren. Kans is dan dat je meer kapot maakt dan helpt.
Lot - Dinsdag 5 december 2017 16:28
Valt mij op dat jullie in jullie enthousiasme alle twee veel doorelkaar heen praten waardoor het wat chaotisch wordt. Mist hierdoor een beetje de kracht vh verhaal.
brigit - Dinsdag 5 december 2017 17:16
Ik vind het knap van jullie twee dat jullie als ervaringsdeskundige het kunnen handelen om naar dit soort congressen te gaan. Ik zou het niet kunnen, veel te confronterend al die behandelaren en dat het de hele tijd over het onderwerp eetstoornis gaat.
Breadfish - Dinsdag 5 december 2017 17:38
Irene volgens mij heb je het aan het begin van de vlog steeds over het NAO-congres x) Klinkt wel grappig. Ach, jij gebruikt de term NAO denk ik vaker dan NAE.

Over social media.. als jij ervoor kiest om je profiel open te stellen voor iedereen, inclusief behandelaren, moet je niet gek opkijken als je behandelaar inderdaad een keer op je profiel terecht komt. En ook niet als die iets verontrustends ziet en dat opbrengt. Als je behandelaar je naakt op straat ziet lopen zal die het waarschijnlijk ook noemen in je volgende sessie. Als jij je social media account open hebt staan voor de rest van de wereld, gooi je alles wat je zegt 'op straat' en kunnen mensen er inderdaad wat van zeggen. (Echter ik vind wel dat als een cliënt zegt dat hij ergens niet over wil praten, moet de behandelaar dat (in principe) ten alle tijde respecteren. Oók als de behandelaar zich zorgen maakt omdat de cliënt naakt over straat liep.)
Er is een hele makkelijke oplossing: zet je profiel niet open voor iedereen..

LeRose - Dinsdag 5 december 2017 18:10
Ik heb mijn Instagram privé en mijn volledige naam staat er niet. Ik zet ook geen shockerende, blote of te veel informatie over mij op het account. Dat is niet mijn doel.
Ik heb wel eens over fitspo gesproken met mijn therapeut toen heeft hij het opgezocht want dat zijn vaak open profielen. En hij vind het ook eerder thinspo en snapt dat het mij triggert. Als ik iets wil laten zien dan heb ik daar niet mijn account voor nodig.
Irene - Dinsdag 5 december 2017 20:39
Hey! Leuk hoor dat jullie ons een dagje hebben meegenomen daar! Heb nog proberen te spotten of ik mijn behandelaar zag, die ging ook naar dat congres vertelde ze me.
Ik denk dat het goed is dat behandelaren hun (prive)social gesloten houden. Dit om toch een bepaalde professionele afstand te bewaren. En ook vooral om zichzelf te beschermen. Wanneer je social media toch zou willen inzetten zou ik dit vanuit een aparte hiervoor bestemde account doen. Want ik ben ervan overtuigd dat het medium an zich heel goed aansluit bij een groot gedeelte van de patientenpopulatie.

Groetjes,

Irene
Sterregoesforit - Dinsdag 5 december 2017 23:38
Superleuk dat jullie ons meenemen op congres!!! Mag van mij vaker haha, tof om te zien! ;) Liefs!
Jildou - Woensdag 6 december 2017 10:16
Leuke video, lekker enthousiast! Scarlet, hoe was het voor jou om als persoon die herstellend is van een eetstoornis naar zo'n congres te gaan? Aangezien je toch het boegbeeld van Proud bent en Proud behoorlijk bekend is in de wereld der eetstoornissen.
vanAnaarB - Woensdag 6 december 2017 11:55
Leuke vlog hoor!
Toen ik stage liep in de jeugdhulpverlening, wilden de cliënten vrienden met me worden op Hyves (toen nog ja haha). Een collega van mij was online vrienden met de cliënten, maar ik vond dat professioneel en heb het dus niet gedaan. Eetstoornis behandelingen zijn andere settings, maar ook hier vind ik dat je geen Facebook vrienden etc. moet worden als behandelaar en cliënt.
Eenzaam-bloempje - Woensdag 6 december 2017 13:25
Leuk dat jullie in Zutphen waren.
Ik kom zelf ook uit Zutphen.
L. - Woensdag 6 december 2017 19:25
Eindelijk! Nog iemand die kaasbroodjes in de ochtend lekker vind haha.
*** - Woensdag 6 december 2017 20:02
Haha, Irene, stiekem vind ik je heel erg grappig 's ochtends vroeg. Vooral hoe je omgaat met verdwaald lopen.
En Scarlet, die rode kleur van dat jasje staat je echt super!

Wat sociale media betreft vind ik dat bv jullie van Proud of ervaringsdeskundigen wel dingen kunnen delen of openbaar zetten. Maar van bv een psychiater of verpleegkundige vind ik het nogal onprofessioneel overkomen moest die openbaar bikinifoto's op Instagram posten of zo. :p
Verder ben ik van mening dat als je niet wil dat anderen dingen van je zien online, dat je het gewoon op privé moet zetten. Iedereen is nieuwsgierig. Volgens mij zoeken heel wat cliënten hun behandelaar op maar zijn er ook behandelaren die cliënten opzoeken. Ik vind het evident dat je alles privé zet en dan zelf bepaalt wie kan meekijken. Tenzij je natuurlijk iets bewust openbaar wil delen.
D - Donderdag 7 december 2017 17:52
Ik vind niet dat therapeuten op jouw profiel mogen gaan googlen, andersom mag het wel :) ( je vertelt je hele hebben en houden immers aan een persoon, ik mag best weten, als er info is, met wat voor persoon ik ongeveer meen van doen te hebben, NAAST het 'therapeut-zijn'.
Andersom heb ik het recht, tot nader inzien of na mijn toezegging meer info te geven of te laten zien over mijn evt. privé wat ik nog niet verteld heb ed.)

Ik hoop dat er steeds betere zorg komt en met name dat mensen met eetstoornissen steeds sneller adequaat bij eerste aanvang hulpvraag, voelen dat ze vanaf daar ook geholpen worden en vanaf daar tot gevoel van 'beter' of zelf zeggen dat het echt goed (genoeg) is, niet meer voelen dat ze zelf (willen) afhaken omdat ze voelen niet begrepen te worden of dat therpeuten hen 'in de steek' laten. Goed dat er zo'n NAE dag is!
Ellie-x - Woensdag 20 december 2017 09:44
Leuk dat jullie dit laten zien!