Hoe reageert de omgeving

 

Het rapport van de psycholoog kan niet voorkomen dat de gezondheid van Aafke dag na dag achteruit gaat. Ondertussen krijgen we steeds meer reacties van familie en vrienden. Het is voor ons ondoenlijk geworden om iedereen telefonisch te woord te staan. Daar komt bij dat we veel tijd kwijt zijn aan de eetstoornis, en de schaarse tijd die we over hebben "op een normale manier" aan het gezin willen besteden. Vandaar dat we onze familie en een vaste kring van vrienden via de mail op de hoogte houden van de situatie. Eigenlijk reageert iedereen erg begrip- en liefdevol. Vrijwel iedereen begrijpt dat we de telefoon niet constant op kunnen nemen.

meisje
bron foto

Mensen zijn bezorgd en willen graag iets doen. Dat iets willen doen uit zich in allerlei verschillende vormen. Eén van die vormen, is het geven van tips. Zo vraagt iemand zich af of hypnose wellicht een middel is om Aafke weer aan het eten te krijgen. Direct na deze tip volgt er een verontschuldiging: "Je lost daar uiteraard niet het basisprobleem op, maar de lichamelijke situatie wellicht wel enigszins. Wij zijn natuurlijk ook maar simpele leken, maar het hele drama houdt ons natuurlijk wel erg bezig."

Het doet mij goed om deze zinnen te lezen. Er zijn ook vrienden die er iets positiefs uithalen: "We praten er veel over en realiseren ons dan, de onmacht die jullie moeten hebben; en het aardige is dan dat je eigen sores gelijk tot de categorie "minor problems" gaat rekenen."

Anderen krijgen kippenvel van het verhaal. Mensen verbazen zich erover dat wij het nog maar zo kort weten, terwijl het al heel lang aan de gang is, zonder dat wij het doorhadden. Ik schrijf terug dat wij er zelf soms ook kippenvel van krijgen. Meiden in haar omgeving hadden al een hele tijd eerder aan de mentor doorgegeven dat ze dachten dat het niet goed ging met Aafke, en dat ze alle boterhammen in de pauze weggooide. Dat signaal hebben we helaas nooit gekregen van school. Ik denk dat scholen nog wel een slag te maken hebben, als het gaat om kennis over Anorexia.

De vraag van vrienden - "Hoe Aafke er zelf onder is"- raakt mij. "Is ze diep ongelukkig?", vraagt een vriendin, "of is het besef er niet zo? Jullie hoeven niet te antwoorden hoor, maar die vragen komen dan zo bij me op." Ik realiseer mij dat de vraag hoe Aafke er zelf onder is, moeilijk te beantwoorden is. Het is een volstrekt irrationele ziekte. Om gek van te worden. Het ene moment zegt ze dat ze dit leven niet meer wil, en dat ze haar oude leven weer terug wil. En vijf minuten later kan ze met het grootste gemak zeggen dat ze geen gram wil aankomen. Ze vindt zich nu nog te dik. Van die redeneringen worden wij als ouders radeloos.

meisje
bron foto

Opvallend is dat mensen gelukkig ook aan haar zusje denken: "Jongens, ik wens jullie en Aafke heel veel geduld, kracht en sterkte toe, ook voor haar zusje. Voor haar is het toch ook zo moeilijk te snappen allemaal!" Dat is het inderdaad. Het is voor haar zusje niet te snappen. En hoe goed wij ons ook erin verdiepen: Voor ons is het uiteindelijk ook niet goed te snappen!

Door: Simon
Simon is de vader van Aafke en schrijft over zijn ervaringen met de eetstoornis anorexia. Simon en Aafke zijn gefingeerde namen

Volgende keer: Opname ziekenhuis onvermijdelijk

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

sk - Zaterdag 24 augustus 2013 19:54
mooi en herkenbaar
Metamorphose - Zaterdag 24 augustus 2013 19:57
Ik lees deze blog en krijg weer kippenvel. Het gevoel wat je als ouder moet doormaken lijkt me ook verschrikkelijk maar tegelijkertijd heb ik wel het gevoel dat jij-jullie je er doorheen slaan met liefdevolle mensen in je omgeving.
Caroline - Zaterdag 24 augustus 2013 20:09
Beste vader van Aafke
Elke week "kijk ik gespannen uit" naar deze blog.
Wat een strijd voor u en uw vrouw en andere dochter en natuurlijk ook voor Aafke zelf!

Ik realiseer me wat ik mijn ouders aandeed en aandoe (ook al woon ik niet thuis)

Ik wens u sterkte en kracht!

Ik hoop dat u als gezin van kleine dingen kan genieten! U bent een goede vader dat lees ik, mensen geven vaak goedbedoelde adviezen maar laat u daardoor niet verwarren!
Sterkte nogmaals
Wemmie - Zaterdag 24 augustus 2013 20:15
Wat weer herkenbaar Simon, wat kan ik er meer over zeggen? Blijf doorschrijven en veel liefs voor jullie allemaal.
'Metaphor - Zaterdag 24 augustus 2013 20:22
''Hoe Aafke er zelf onder is"- raakt mij. "Is ze diep ongelukkig?", vraagt een vriendin, "of is het besef er niet zo?''
Dat is altijd zo'n vraag, precies dat he..
jill - Zaterdag 24 augustus 2013 21:38
wat een belangstelling, aafke is geliefd! fijn dat aafke niks kwalijk wordt genomen. elke keer verbaas ik me er weer over hoe goed de omgeving het opvat. nog niet een keer heb ik gelezen dat jullie of omgeving boos werden op haar, petje af.
xxmoonflamexx - Zondag 25 augustus 2013 01:06
Weer heel mooi geschreven. Ik leef zelf helemaal mee, ondanks dat ik in de Aafke positie, zeg maar, zit. Zo lastig.. die onmacht die je in de blog van vader Simon leest is echt rakend.
holly - Zondag 25 augustus 2013 08:49
Helemaal eens met Caroline!
@ - Zondag 25 augustus 2013 11:54
zeer herkenbaar
Christine - Dinsdag 27 augustus 2013 14:38
Als ouder van een dochter met anorexia ben ik blij met dit verhaal. Wat heb ik me schuldig gevoeld dat ik het niet eerder gezien heb, zeker toen de huisarts boos aan me vroeg waarom we niet eerder waren gekomen. Ik wist wel dat het niet goed ging, maar dacht aan andere oorzaken (depressie, pfeiffer) en mijn dochter hield huisartsen bezoek af.
Ook herkenbaar hoeveel tijd het allemaal kost, het voortdurend samen eten, het in de gaten houden van de klok. Zelf heb ik een beetje het gevoel alsof ik weer een baby heb.
Sterkte en bedankt!
Simon - Vrijdag 30 augustus 2013 22:08
Dag allemaal,
Dank weer voor al jullie mooie reacties. Wij zijn nu zeker in staat van kleine dingen te genieten. Dat was in de beginperiode, waar de blog nu over gaat, helemaal niet het geval.

Jill, in de volgende blogs zal je zien dat de boosheid en het onbegrip er wel degelijk zijn. Soms is het als ouder ook helemaal niet zo duidelijk wat je voelt. En je voelt vaak tegenstrijdige dingen. Maar de beginperiode ging vooral gepaard met bezorgdheid. Je wilt dat je kind goede hulp krijgt. Maar eerlijk is eerlijk: het geduld raakt ook soms op. Daarover lees je al in de volgende blog. En naarmate het langer duurt, wordt de omgeving die het begrijpt ook veel kleiner. Uiteindelijk kunnen veel mensen er niet mee dealen.

Christine, jouw verhaal is ook voor mij heel herkenbaar. Wij zagen dat het niet goed ging met Aafke; dachten ook aan een depressie en we zagen het te laat. Ook wij hebben ons daar schuldig over gevoeld. Maar te lang blijven hangen in dat schildgevoel levert niets op. Uiteindelijk moet je je energie zo goed mogelijk gebruiken. En het kost inderdaad ontzettend veel tijd en energie. Ik denk dat bijna niemand in de omgeving zich de impact daarvan kan voorstellen. Ook die vergelijking met een baby hebben we wel eens gemaakt, met dat verschil dat je van een baby energie krijgt. Een dochter die Anorexia zuigt je energie op, en een oplaadmoment is er niet. Dat maakt het zwaar.