Bang om beter te worden

 

Met Aafke blijft het beetje bij beetje beter gaan. Tegelijkertijd vindt Aafke het idee om beter te worden, ook wel eng. Haar grote angst is dat mensen haar los gaan laten als ze gaat eten. Het wordt mij ineens duidelijk dat het niet eten van Aafke voor haar ook een communicatiemiddel is om tegen de wereld te zeggen, dat het niet goed gaat met haar. Vanuit die optiek is de eetstoornis eigenlijk een manier van praten, zonder woorden te gebruiken.

Aafke kan niet de goede woorden vinden om aan anderen duidelijk te maken hoe zij zich echt voelt. De woorden die zij daarvoor nodig heeft, zijn in haar belevenis misschien wel dodelijker dan het gevaar van de eetstoornis. Misschien gaat een eetstoornis wel veel meer over "Je het niet op een andere manier kunnen uiten," dan over niet eten. Als Aafke niet weet hoe zij zich op een andere manier moet uiten, kan ik mij heel goed voorstellen dat zij doodsbang is om beter te worden.

beautiful

Ook al gaat het iets beter in het hoofd van Aafke, dat betekent nog niet dat de chaos helemaal weg is. Aafke heeft het idee dat de die chaos niet opgemerkt wordt door de hulpverleners. Dat maakt haar angstig. Daar komt bij dat zij is ervan overtuigd is, dat de chaos in haar hoofd alleen maar toeneemt, bij gewichtstoename. Ook dat maakt haar angstig. En tenslotte geeft ze aan elke ochtend weer op te staan met een diep somber gevoel, dat ze verwoordt met de woorden: "Hoe kom ik deze dag weer door?"

We proberen met de behandelaars mee te denken wat nu de beste stappen voor Aafke zouden zijn. De zorgen in haar hoofd hebben o.a. te maken met de druk die zij voelt, de pijn van o.a. het aankomen. Ik denk dat het goed is om in deze fase te voorkomen dat Aafke die druk als ondraaglijk gaat ervaren. We vragen aan de behandelaars om tijdelijk het aankomen wel te laten stijgen, maar minder te laten stijgen. Het zou jammer zijn als we haar vanwege een te hoge druk en te hoge snelheid voor de zoveelste keer kwijtraken.

relapse

Ondertussen zien we gelukkig dat haar concentratievermogen iets toeneemt, en durven we langzamerhand weer te denken aan een leven op school. Ik realiseer mij dat het leven van Aafke in veel opzichten tot stilstand is gekomen. Als ze straks weer terugkomt in de "normale" maatschappij, dan zal ze heel veel in moeten halen.

De volgdende keer: De eetstoornis dicteert

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Jillie - Zaterdag 15 maart 2014 19:24
Wauw, eerste twee alinea's zijn heel goede inzichten. Wat mooi om te lezen dat een vader dat ziet bij zijn dochter en snapt hoe de eetstoornis 'werkt', welke functie het heeft bij zijn dochter (en vele anderen).
Jullie zijn een voorbeeld voor veel ouders, wat zijn jullie betrokken bij het herstelproces van Aafke en wat doen jullie veel om haar te begrjipen.
Dit is geen verwijt naar andere ouders, maar ik bedoel het meer in de zin van: veel ouders vinden het enorm moeilijk om te dealen met een dochter met anorexia, en vanuit die machteloosheid worden er vaak dingen gezegd en gedaan die juist niet bevorderend zijn. De blogs van Simon kunnen dan enorm helpend zijn!
Katja - Zaterdag 15 maart 2014 19:27
Ben het helemaal eens met Jillie!
EB91 - Zondag 16 maart 2014 09:19
Elke keer vind ik het weer bijzonder om te zien hoe goed je probeert om je in te leven in Aafke. Vaak zie je toch dat mensen een (eet)stoornis niet begrijpen en vaak ook niet willen begrijpen. Het is ook niet iets wat makkelijk te begrijpen is. Ik heb bewondering voor het inlevingsvermogen wat je elke keer laat zien.
Erni - Zondag 16 maart 2014 22:10
Wat mooi als ouders zonder woorden begrijpen wat hun kind probeert duidelijk te maken.
m - Zondag 16 maart 2014 23:30
Mooi uitgelegd. Ik denk dat een eetstoornis een communicatiemiddel is, niet om te zeggen dat het niet goed gaat, maar om te laten zien hoe het gaat, wie je werkelijk bent of wilt zijn, ongeraakbaar. Het is jezelf macht geven en volwassen zijn heeft denk ik ook te maken met macht uitstralen, dat je er staat. Je anorexia is daarin je bescherming. Wat als je die idd. kwijtraakt.
m - Zondag 16 maart 2014 23:31
dan kun je geestelijk doodgaan met alle gevolgen van dien.
Simon - Vrijdag 18 april 2014 16:52
Dank jullie allemaal voor jullie lieve reacties.