Spiegeldromen: het leven is zwaar

 

Ze kijken je recht aan, de pubers in de bijzondere documentaire Spiegeldromen die afgelopen maandag op NPO2 werd uitgezonden. Zelf zien ze hun spiegelbeeld, waaraan ze hun dromen en ambities vertellen. Tot nu toe was hun bestaan niet makkelijk. Een schrijnende achtergrond, een zware thuissituatie, maar op de school voor praktijkonderwijs is er voldoende ondersteuning. Hoe moet dat straks? Een van de jongeren wil zijn vaders bedrijf overnemen. “Maar dat gaat niet lukken, want daar ben ik niet slim genoeg voor.” De ander wil professioneel vuurwerkafschieter worden of droomt van een vakantie naar het onbereikbare Parijs.

Omdat de jongeren zo indringend de lens in kijken, krijgt de kijker al hun vreugde, verdriet en veerkracht haarscherp mee. Zoals Franco (17) zegt:

“Het leven is zwaar, maar ik houd wel van het leven."

De leerlingen in Spiegeldromen gaan allemaal naar het praktijkonderwijs. Dit schoolniveau is er voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar met een IQ tussen 55 en 80 en een leerachterstand op het gebied van lezen en rekenen. Jongeren op het praktijkonderwijs leren beter door praktijkervaring dan door theorie en zijn vaak niet in staat om een vmbo-diploma te behalen. Op 175 kleinschalige praktijkscholen in Nederland bereiden ongeveer 29.000 kinderen zich voor de toekomst.

De leerlingen krijgen veel persoonlijke aandacht op de praktijkschool: er wordt een individueel ontwikkelingsplan opgesteld voor elke leerling aan de hand van zijn doelen en zijn sectorkeuze en er is intensieve begeleiding. Jongeren leren hoe ze zelfstandig kunnen functioneren in de Nederlandse maatschappij met lessen over wonen, werken, burgerschap, leren en vrije tijd, maar ze worden ook voorbereid op de arbeidsmarkt met vakken als Nederlands, rekenen, zorg, horeca en voeding en groen- en dierverzorging.

In de onderbouw ligt de focus op algemene vorming, basisvaardigheden en oriëntatie op de verschillende sectoren op de arbeidsmarkt. In de bovenbouw maken leerlingen de keuze voor een beroepsrichting en gaan ze stagelopen. Veel leerlingen beginnen na vijf of zes jaar praktijkonderwijs met een getuigschrift met een baan. Sommige leerlingen stromen door naar het mbo. Een bijzonder ontroerende documentaire die we alsnog graag met jullie delen...

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

wietje24! - Donderdag 15 februari 2018 13:52
oh leuk ik heb ook op het praktijkonderwijs gezeten
ik ga het kijken....
D - Donderdag 15 februari 2018 14:54
Ik vond het mooi om eens te zien, heel aangrijpend, dank je wel voor de link. Ik krijg nu wel het idee dat het 'weer' zo'n voorbeeld is van: Kijk nou naar 'deze mensen', die hebben het ook moeilijk, of er zijn heus mensen die het ook moeilijk hebben, of nog moeilijker dan jij misschien wel met je eetstoornis, maar zie, hoe ze er (toch) proberen wat van te maken.
En dat is heel mooi als het gewoon ook werkelijk objectief met die bedoeling geplaatst is.
Scarlet - Redactie Proud2Bme - Donderdag 15 februari 2018 14:58
Hi D, graag gedaan. De gedachtes/redenen voor plaatsing die jij noemt, zijn echt geen seconde bij me opgekomen. Ik deel dit puur omdat ik het een waardevolle en bijzondere documentaire vind.
D - Donderdag 15 februari 2018 15:13
Ok, dank je wel Scarlet, dan vind ik het wel heel leuk, als er meer van dit soort 'dingen' geplaatst worden bv. over diverse 'aspecten' van een maatschappij of de maatschappij, met niet direct een link naar eetstoornissen, maar die wel kunnen bijdragen aan de manier waarop je denkt over het leven in het algemeen en/of hoe je door bv. een blog of video wellicht op andere gedachten wordt gebracht of die je inzichten geven die je uiteindelijk kunnen helpen je eetstoornis los te kunnen laten of je een insteek ineens ziet over hoe je je leven (weer) kunt oppakken omdat je ziet hoe anderen in het leven staan door bv. dit soort docu's.
A. - Donderdag 15 februari 2018 15:30
Ontroerende documentaire! Bedankt voor het delen.
Chantal - Donderdag 15 februari 2018 18:43
Wat een bijzondere documentaire.
eline - Zaterdag 17 februari 2018 21:58
Het is een erg mooie documentaire. Zonder oordeel worden de verhalen gedeeld en wordt er een oprecht beeld geschetst van wie zij zijn.
De naam "Human" verwijst trouwens naar de driedelige documentaire Human, waarin er portretten worden geschetst van heel veel verschillende mensen met verschillende culturen en achtergronden. Er worden verschillende thema's belicht vanuit de persoonlijke ervaring van mensen, zoals oorlog, mishandeling en verlies, maar ook liefde en geluk komen aan bod. Naast het portret (zwarte achtergrond), worden de verhalen afgewisseld met hele mooie beelden. Het heeft me erg geraakt, op veel verschillende manieren. Als je via YouTube 'Human documentary' zoekt kun je de drie delen vinden (ieder van 1,5 uur). :)