Om op te vreten

 

Onder de microscoop gezien lijkt ons eten dikwijls op een vreemd maar prachtig landschap, dat tijdens het koken verandert in de meest bijzondere gerechten. Maar hoe werkt dat precies? Welke chemische processen spelen hierbij een rol? Wat is smaak? En welke rol spelen onze hersenen hierbij? Met gedetailleerde fotografie, maar ook inkijkjes in diverse culinaire culturen legt de driedelige serie 'Wetenschap om op te Vreten' de wetenschap achter ons eten bloot.

Aflevering 1 – Je bent wat je eet
Het is het eerste dat we tot ons nemen: moedermelk. Moedermelk bevat alles wat een baby nodig heeft: vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen. De rest van ons leven blijven we in ons voedsel zoeken naar dezelfde elementen, maar dan samengesteld uit een ruim assortiment lekkernijen. In San Francisco zien we waarom zuurdesembrood zo goed voor ons is, in de Filippijnen komen we te weten hoe een rivieronkruid - rijst - zo’n heerlijk hoofdbestanddeel van ons voedsel geworden is, en in Bulgarije blijkt waarom het goed kan zijn om paddenstoelen te laten zonnebaden.

wetenschap om op te vreten

Aflevering 2 – Een kwestie van smaak
De tweede aflevering verkent de geuren en smaken waar we van genieten in ons voedsel. Van sappige aardbeien die ons voor de gek houden, zodat we denken dat ze zoeter zijn dan ze echt zijn, tot het lekkerste Franse zeezout gecombineerd met tongstrelende karamel. Ook zien we hoe in het Peruaanse Andesgebergte een bittere aardappel, een neefje van onze vertrouwde pieper, getemd is om de inwoners te helpen op extreme hoogte te overleven. Met behulp van de modernste beeldtechnieken worden we meegenomen naar de kern van ons voedsel, op moleculair niveau. Daarmee wordt het idee van smaak volledig op zijn kop gezet: smaak is niet alleen maar ‘verrukkelijk’, maar ook een kwestie van leven of dood.

Aflevering 3 – Voedsel voor het brein
Ons brein is ons gulzigste orgaan. Het beïnvloedt wat we eten door het opwekken van verlangen naar voedsel als vetten, het energierijkste voedsel dat er is. Soms worden onze verlangens bijna een verslaving, zoals met koffie. We nemen een kijkje in een bijzonder laboratorium waar wetenschappers het effect van cafeïne op bijen bestuderen en hoe dat kan verklaren dat cafeïne houdende dranken ons zo in hun greep hebben. En zo is er meer voedsel dat een grote invloed kan hebben op onze hersenen. Chilipepers bijvoorbeeld. Met behulp van de modernste beeldtechnieken en ongelooflijk gedetailleerde fotografie laat deze aflevering ons op een geheel nieuwe manier kijken naar onze relatie met voedsel en het effect dat het op onze hersenen heeft.

wetenschap om op te vreten

Wetenschap om op te vreten: elke vrijdag van 8 t/m 22 september 2017, 19.20 uur, NPO 2

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

MissPineapple - Vrijdag 8 september 2017 20:41
Wow, bedankt voor het delen! Lijkt me echt heel erg interessant, dus ik ga het zeker kijken!
Anoniem - Zaterdag 9 september 2017 08:42
Echt heel erg leuk programma! Mijns inziens geeft het meer en een gedetailleerder inzicht in waarom we bepaalde voedingsstoffen nu eigenlijk zo hard nodig hebben die sommige mensen met eetstoornissen eigenlijk zo massaal schrappen en waar we bang voor zijn om van aan te komen.

Wel moet er bij gezegd worden; in aflevering 1 worden wel kcal genoemd. Dus in hoeverre kan dat triggerend werken voor een mensen met een eetstoornis? Mij heeft het niet getriggerd, maar ik kan me voorstellen dat dat voor anderen misschien wel het geval is.

Maar ik vind het een leuk en goed programma die gedetailleerd uitleg geeft over welke voedingsstoffen wij nodig hebben en waar ze precies voor dienen in het lichaam. Bedankt voor de blog.