Niet Gezond Meer: Orthorexia, hype of eetstoornis?

Gepost op Maandag 16 april 2018 12:57 door Scarlet Hemkes in TV uitzendingen.

In het NTR-programma ‘Niet Gezond Meer’ gaat presentatrice en kookboekenschrijfster Jet van Nieuwkerk op onderzoek uit in de wereld van obsessief gezond eten en extreem veel sporten. Jet weet waar ze over praat, want zij heeft er lange tijd zelf mee geworsteld. Tien jaar geleden werd gezond eten en sporten voor Jet een obsessie. Op haar dieptepunt at ze alleen nog groente en fruit. Ze sportte elke dag en durfde niet met haar vriendinnen uit eten. Haar wereld werd steeds kleiner.

Met hulp van een therapeut ging Jet het probleem te lijf en na een jarenlange strijd wist ze weer een normaal leef- en eetpatroon te krijgen. Onlangs kwam ze in een artikel de term ‘orthorexia’ tegen; een niet officieel erkende eetstoornis, waarbij er een ziekelijke fixatie is op gezond eten. Ze herkende zich in de omschrijving.

niet gezond meer orthorexia

In deze 3-delige serie ontmoet Jet patiënten die lijden of hebben geleden aan kenmerken van ‘orthorexia’. Ze praat erover met deskundigen op het gebied van eetstoornissen, voedingsspecialisten, experts op het gebied van sociale media en andere betrokkenen. Tijdens haar zoektocht probeert Jet te ontdekken wat ‘orthorexia’ precies is, of het echt een stoornis is en waar het vandaan komt. Wat doet het met je en hoe is het te behandelen of te voorkomen?

“Ik vraag me af of de gezondheids- en bodycultuur is doorgeslagen. Is uiterlijk nu belangrijker dan ooit? Komt het omdat we ons via sociale media voortdurend met anderen vergelijken? Waarom heb ik ermee geworsteld en een heleboel anderen niet? Is het een hype of een eetstoornis?"

"Waarom is er zo weinig informatie over, laat staan een goed methode om mensen ermee te helpen? Als ik om me heen kijk, lijkt het steeds meer mensen te overkomen: zó extreem gezond eten en willen sporten dat het je leven overneemt. Daar maar ik me zorgen over.” - Jet van Nieuwkerk

Uitzending: woensdagen 23, 30 mei & 6 juni om 21:05 uur op NPO3


♥ Vanavond om 20:00 uur is er een themachat over onzichtbare eetstoornissen. Je bent welkom.

 

Reacties

Soesje - Maandag 16 april 2018 13:59

dankje voor de kijktip

strawberry - Maandag 16 april 2018 15:06

goed dat ze ook kijken naar andere eetstoornissen dan anorexia, waar meestal tv programma's over gaan. En dit past wel bij de hypes van tegenwoordig. En ook wel verstandig om iemand die er ervaring er mee heeft

Saarki - Maandag 16 april 2018 15:13

Ik hoop dat ik dit programma ook in België ga kunnen bekijken of ergens online ga kunnen bekijken ... want vaak bots je dan op "dit programma kan enkel in Nederland bekeken worden".

Top om te zien dat hier toch steeds meer aandacht aan wordt gegeven en met een, denk ik toch, goede benadering: iemand die spreekt uit ervaring en NIET vanuit sensatieoogpunt. Wat dat betreft loopt België wel wat achter op Nederland vind ik ...

Soesje - Dinsdag 17 april 2018 09:37

NPO heeft de meeste programmas online staan, moet je even uitzendinggemist in de gaten houden :)

LeRose - Maandag 16 april 2018 15:32

Knap van die Jet hoor ik denk dat het trend is geworden die door is geslagen en daar hebben sowieso bedrijven binnen de dieet cultuur misbruik van gemaakt. En sommige influencers maken er ook misbruik van. Ik denk dat het ook te maken heeft dat er zoveel verschillende voedingtrends zijn dat mensen het bos niet meer zien.
Gelukkig zijn er ook zat mensen die er fel tegen in gaan die voor het op gevoel eten en een gezond binnenste strijden.
Die groep word ook steeds groter omdat men het addertje nu wel kan zien. Hoe dun de lijn is tussen gezond voor jouw en gezond voor het ideaalbeeld en dan crashen.

Liv. - Maandag 16 april 2018 16:26

Wat goed dat hier meer aandacht voor komt! Orthorexia is zeker een eetstoornis, en een hele vervelende uit ervaring gesproken. Hopelijk komen er goede behandelingen voor en meer bekendheid, want ik mis wel een beetje herkenning....
Meer blogs hierover worden gewaardeerd!

m - Maandag 16 april 2018 17:51

heee ik herken het volkomen ook ik worstel hier gigantisch mee xx

m - Maandag 16 april 2018 17:50

eindelijk meer aandacht voor een andere eetstoornis of fit girl hype!
heel.herkenbaar ben benieuwd mooi dat er een progamma komt ik ga zeker kijken👍xx

Maria - Maandag 16 april 2018 18:26

Te gezond bestaat niet want met alleen groente en fruit krijg je niet de juiste voedingsstoffen binnen. Bijvoorbeeld nauwelijks eiwitten. Het begint ermee met bepaalde voedingsmiddelen als gezond te betitelen maar die bestaan eigenlijk niet. Het gaat erom wat het met jouw lichaam doet. Van bietjes lopen mijn darmen leeg en ook al kunnen ze gezond heten, ik eet ze niet. Groente is ook niet gezonder dan vlees of vis; je hebt beide - of een andere eiwitbron - nodig. Omdat ik gevoelig ben voor koortslippen moet ik ook op mijn voeding letten en voldoende lysine binnen krijgen. Zonder vlees word ik ook slapjes.

Ina - Maandag 16 april 2018 19:19

Kijk er vol verwachting naar uit. Fijn dat er inderdaad eens aandacht wordt gegeven aan deze vorm van eetstoornis. Ik vind het zo jammer dat er blijkbaar maar 1 stoornis is. Ik wissel van de ene naar de andere. Samen met mijn therapeut heb we bedacht dat ik aan orthoboulirexia lijd🤔

Renate - Maandag 16 april 2018 19:47

Fijn dat hier aandacht aan wordt besteed! Bij mezelf merk ik ook hoe het mijn leven beheerst. Ook al weet ik hoe ongezond alleen maar gezond willen eten is, het vult mijn gedachten en mijn tijd. Minder zichtbaar dan de anorexia die ik achter me heb kunnen laten, maar het maakt me in veel opzichten net zo ziek.

E. - Dinsdag 17 april 2018 05:20

Gezond zijn is ook een gezonde geest hebben en die krijg je echt niet door alleen met je eten en je bewegen en je eigen lichaam bezig te zijn !
Ze moeten gezondheid anders vertalen !
Eten is geen morele questie ,wat je eet of drinkt maakt je geen beter of slechter mens ! Jezus heeft dat ook gezegd.
Het kan NIEMAND wat schelen wat en hoeveel je eet.,alleen andere eetgestoorde mensen vinden dat interessant .Ja en marktonderzoekers on opdracht van de producenten.
We willen allemaal eigenlijk gewoon overleven en daarom eten we.

TAGS

Geschreven door Scarlet

Scarlet Hemkes is oprichter en hoofdredactrice van Proud2Bme. Ze schrijft regelmatig blogs en is te vinden op het forum.

Vind je dit waardevol?


feed