Documentaire 0,8 Ampere Geluk

 

Hoe is het om behandeld te worden met Electro Convulsie Therapie (in de volksmond soms bekend als shocktherapie)? Wanneer en op welke manier wordt deze vorm van therapie ingezet? Documentairemaker Saskia Gubbels wilde antwoord krijgen op deze vragen en maakte met financiële steun van o.a. Fonds Psychische Gezondheid de documentaire 0,8 Ampère Geluk.

Deze documentaire wordt op 2 februari om 20:25 uur uitgezonden bij de NCRV op NPO2. Iedereen die zijn/haar verhaal kwijt wil of hulp nodig heeft kan na de uitzending bellen met de hulpverleners van Korrelatie via 0900-1450.

In de documentaire 0,8 Ampère Geluk wordt een aantal mensen geportretteerd terwijl zij voor hun depressie behandeld worden met Electro Convulsie Therapie (ECT). Dit is een behandeling waarbij iemand een korte elektrische stroom door het brein krijgt met behulp van plakkers op het hoofd. Dit gebeurt onder narcose.

Weinig toegepast, wel effectief
Baer Jonkers, psycholoog verbonden aan Korrelatie en Fonds Psychische Gezondheid: "ECT wordt in Nederland relatief weinig toegepast. Toch is het een werkzame en veilige behandeling voor (ernstige) depressies, vooral als andere behandelingen niet werken. Voordat ECT wordt overwogen, zullen behandelaars bijna altijd eerst andere behandelmethoden tegen depressie proberen, zoals medicijnen en/of gedragstherapie. Als dit werkt heeft dat de voorkeur boven ECT.

Het kan echter zijn dat medicijnen onvoldoende effect of teveel bijwerkingen hebben. In dergelijke gevallen kan in overleg met de persoon en diens naasten ECT toegepast worden, vaak met goed resultaat. Van tevoren worden de voor- en nadelen uitvoerig met elkaar besproken."

Het televisieprogramma De Vijfde Dag besteedde eerder al aandacht aan dit onderwerp.

2 februari om 20:25 uur op NPO2

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Muts. - Zaterdag 31 januari 2015 20:27
Lijkt me ontzettend intressant! Ga zeker kijken ;)
sindy - Zaterdag 31 januari 2015 21:47
Vreselijk, heeft vaak blijvend geheugenverlies als consequentie
Ingrid - Zondag 1 februari 2015 08:00
Hefftig, de verhalen hierover zijn zeer uiteenlopend. Zoals Sindy zegt dat het blijvend geheugenverlies als consequentie kan hebben tot iemand uit mijn eigen familie waar dit bij toe is gepast. Geen nare consequenties maar het hielp ook helemaal niet, helaas. Maar toevallig las ik laatst een interview Interessant, ik ga zeker even kijken!
Sanne - Zondag 1 februari 2015 11:39
Ik vind het zelf een vrij heftige manier, maar uit veel onderzoek blijkt wel dat het vaak effectief is en dat de bijwerkingen relatief weinig zijn ivm het slikken van een antidepressivum + snel resultaat.
@sindy: er is veel onderzoek gedaan en het schijnt dat geheugenverlies niet meer is dan het is wanneer mensen een antidepressivum geslikt hebben.
Ik ben benieuwd naar de documentaire, er zal vast meer uitgelegd worden.
question - Zondag 1 februari 2015 17:23
IK heb het zelf gehad, twee keer per week, negen weken lang.
Het heeft zeker invloed gehad op mijn geheugen.
Het heeft mij wel geholpen, maar niet zoveel als ik had gehoopt.
Hebben anderen hier ook ervaring mee?
pino - Maandag 2 februari 2015 21:17
Problemen met ECT zijn naar mijn mening dat als de behandeling al werkt, het terugvalpercentage fors is terwijl permanente geheugenschade best veel voorkomt (ruim 10%). Psychiaters verdienen er grof geld mee en dat zal wellicht een stimulans zijn om het naar buiten iets anders te belichten.