Bemoeizorg bij uitbehandelde patienten

Gepost op Donderdag 29 augustus 2013 14:51 door Scarlet Hemkes in TV uitzendingen.

Heb jij afgelopen dinsdag de reportage van De Vijfde Dag gezien over bemoeizorg bij uitbehandelde patienten? Het is een indrukwekkende reportage waarbij mensen in beeld worden gebracht die te maken krijgen met de bemoeizorg van de GGZ instelling Altrecht: het ACT team. Dit team biedt hulp aan verslaafde, psychiatrische en agressieve patiŽnten die door iedereen zijn opgegeven.

Fred heeft last van psychoses en moest langere tijd, 21 dagen, in de isoleercel. Hij is nu opgenomen op de gesloten afdeling van het Willem Arentzhuis en krijgt hier hulp van het ACT-team. Edwin heeft een persoonlijkheidstoornis en reageert zich regelmatig af op de deuren van zijn huis. Ook hij krijgt nu intensieve begeleiding van de zogenaamde bemoeizorg.

ACT staat voor Assertive Community Treatment; de hulpverleners zoeken de probleemgevallen actief op en dringen hun hulp aan hen op. Ook als de patient dat niet meer wil. Het levert positieve resultaten. In 2009 kwam een groep van 25 psychiatrische patienten nog 400 keer in aanraking met de politie. Dit jaar nog geen dertig keer.

Bron: eo.nl

 

Reacties

Andreaa - Donderdag 29 augustus 2013 15:47

Bemoeizorg klinkt in eerste instantie echt heel negatief, maar ik vind het echt een super initiatief!!

River - Donderdag 29 augustus 2013 17:00

Het heet volgens mij ook wel eens FACT (met de F van Flexible) Meer zorg als het nodig is en minder als het kan.
Bij ons in de buurt heb je een team voor mensen met een psychotische stoornis en nu gaat er ook een van start voor mensen met vooral persoonlijkheidsproblematiek.
Heel goed werk.

D - Vrijdag 30 augustus 2013 10:18

FACT is wat anders, maar lijkt er in veel dingen wel op ja.

sindy - Vrijdag 30 augustus 2013 14:52

Jammer dat ze het zo'n naam hebben gegeven, bemoeizorg. Ze hadden het beter actieve hulp kunnen noemen, want ze doen ook echt daadwerkelijk iets voor die mensen.

wl - Zondag 1 september 2013 23:33

Ja die meneer van Bemoeizorg heeft vast geen buurman met schizofrenie en verslavingsproblemen als buurman, anders zou hij wel anders praten.
Logisch dat je niet naast mensen wilt wonen die zo doen, Misschien heel slecht maar mensen met dit soort problemen ( geweldplegingen/drugs/schulden/aso gedrag/dakloos) mogen van mij ver uit mn buurt blijven.
Ik zou wel ruimdenkender willen zijn en milder maar dat lukt nu niet. Geen idee waarom ik denk gewoon: freaks, losers, lastposten

wendiee_ - Donderdag 12 september 2013 18:09

Waar ik woon werken ze met een systeem die zich richt op herstel dus niet bezig is met de problemen maar met de dingen die juist goed gaan! en daar op focussen vind ik erg fijn dan continu te horen te krijgen dit is je diagnose je moet dit dit en dit doen vind dat ze deze methode vaker moeten toepassen..

ties van looi - Dinsdag 8 juli 2014 20:28

als je pech hebt in het leven dan kan je daar ziek van worden en dan helpt het niet iemand op te sluiten alleen in de ergste gevallen deze mensen worden vaak verstoten door hun omgeving en vrienden en familie en dan is er niemand meer die ze vertrouwen kunnen ze hulp opdringen werkt niet ze voelen zich dan opgejaagt wild.

liza - Maandag 14 november 2016 19:32

Ik kreeg dit, terwijl ik nog nooit in hulpverlening was gekomen en juist dolgraag therapie wilde voor mn trauma's.. Ik snap nog niet wat t act bij mij kwam doen; had exact hun.
Ik vroeg maar om hulp, maar nog nooit gekregen.. Nognooit :(

Geschreven door Scarlet

Scarlet Hemkes is oprichter en hoofdredactrice van Proud2Bme. Ze schrijft regelmatig blogs en is te vinden op het forum.

Vind je dit waardevol?


feed