Wat betekent genezing voor jou?

 

Toen ik aan het einde van mijn behandelperiode zat, werden steeds meer meiden uit mijn groep op gesprek gevraagd. Ze werden in dat gesprek beoordeeld en als ze voor lange tijd stabiel genoeg waren, kregen ze de stempel ‘genezen verklaard'. In die tijd zag ik dat niet als iets om naar uit te kijken. Ik zat nog te erg vast in mijn denkpatroon, in mijn eetstoornis die zei dat ik gefaald zou hebben zonder haar. In zekere zin was ik dus ook echt bang voor die stempel. Bang dat ik op een dag haar kwijt zou zijn.

Ik dacht dat als je eenmaal genezen verklaard was, en het stond zwart op wit, het dan ook echt klaar was. Dat die eetstoornis geen kans meer zou maken. Ik had de hulpverleners erg hoog zitten, zij waren immers de professionals, en als zij iemand genezen verklaarden zouden ze wel heel zeker van hun zaak zijn. Nu ik een aantal jaar verder ben, heb ik veel nagedacht over die stempel en de hele term ‘genezen'. Wat betekent dat nou eigenlijk? Kun je er überhaupt wel één definitie aan geven? Ik denk het niet. Ik denk dat dit iets wat zo erg per persoon verschilt, dat je er geen vaste betekenis aan kunt geven.

Joelle

Natuurlijk geven behandelaren je niet zomaar zo'n verklaring. Er gaat heus wel een onderzoek aan vooraf, en je krijgt dit pas te horen wanneer behandelaren er vertrouwen in hebben dat jij je eetstoornis de baas bent. Zij kennen jou goed, hebben het hele traject met jou meegemaakt en zijn bevoegd om een conclusie te trekken over jouw staat van zijn. Toch ken ik mensen die zo'n verklaring hebben gehad, en desondanks met een terugval te maken hebben gehad. Dit riep in eerste instantie bij mij verwarring op. Vragen als: ‘hebben de behandelaren een fout gemaakt?' kwamen bij mij op. Zaten ze ernaast?

Nee, want opnieuw, er is in deze situatie niet zoiets concreets als het goed hebben en het fout hebben. Het team doet op het moment van afronding van de behandeling een analyse en een voorspelling. Maar dit is bij lange na geen garantie voor een eetstoornisvrij leven. Er spelen zoveel factoren mee in het ontstaan van een terugval en het behoud van bepaalde eetstoorniseigenschappen en -gedachtes. Zoveel dingen die een terugval kunnen triggeren waar je je misschien niet eens van bewust bent. Dit ontdek je pas op het punt dat je zoiets tegen komt, en zelfs wanneer je veel zwaktepunten en risicofactoren van jezelf weet, kunnen er nog dingen op je pad komen die je niet had kunnen voorzien en die de eetstoornis weer doen trekken.

Zelf heb ik nooit een afrondingsgesprek gehad waarin genezing aan de orde kwam, ik denk omdat mijn behandelaren bij de eetstoorniskliniek inzagen dat het verder ging dan alleen een eetstoornis. Over de inhoud van een dergelijk gesprek kan ik dus niet bijzonder veel zeggen. Wat ik wel kan doen, is gebaseerd op de ervaring die ik van anderen heb gehoord, een advies geven. Als jij op het punt staat je behandeling af te ronden, of misschien zit je nog in een vroegere fase maar kijk je daar wel naar uit, wil ik je meegeven dat je niet teveel verwachtingen moet hebben van de stempel ‘genezen verklaard'. In feite kan ook daarna nog van alles gebeuren. Je weet het niet, en de behandelaren ook niet.

froyo

Probeer teleurstelling te voorkomen door dit te onthouden. Ik denk dat het ook handig is om hier met de mensen om je heen over te praten. Vaak zie ik berichtjes op Facebook van meiden die trots aankondigen dat ze genezen zijn verklaard. Iets wat ik goed snap, het is immers ook iets om onwijs trots op te mogen zijn. Wanneer het daarna toch weer slechter met je gaat, kan dit een hoop verwarring opleveren bij omstanders. Ze was toch genezen? Nu ben je natuurlijk helemaal geen verklaring verschuldigd aan je 500 Facebook vrienden, maar voor de mensen die dichtbij je staan is het goed om hierover te praten en uit te leggen dat genezen verklaard worden een ingewikkeld iets is wat van alles kan betekenen en helaas ook weer kan veranderen.

Ook onder de deskundigen zijn de meningen over 100% kunnen genezen verdeeld. Sommigen beweren dat het kan, anderen denken dat het iets is wat altijd bij je kan blijven. Ikzelf denk dat het voor iedereen die een eetstoornis gehad heeft, een zwakke plek zal blijven voor de rest van hun leven. Dit betekent niet dat je er niet mee om kunt gaan. Ik geloof namelijk wel dat er mensen zijn die ook deze zwakke plek hebben, maar geen last meer ervaren van hun eetstoornis. Je zult dit zelf gaan moeten ervaren en op een gegeven moment vrede krijgen met hoe je eruit komt; wat voor jou mogelijk is.

Genezen van een eetstoornis is voor iedereen anders, net als er een hebben. Iedereen ervaart het anders. Natuurlijk is het goed om vooruit te kijken en mensen met wie het goed gaat als voorbeeld te zien, maar baseer niet al je verwachtingen op het herstel van anderen. De kans is groot dat het bij jou korter of langer zal duren, of dat het moeizamer gaat. Sommigen kunnen in één keer die knop omzetten, bij anderen gaat het geleidelijk. En dat is niet erg, dat is prima. Maar houd er rekening mee dat deze verschillen groot kunnen zijn en laat je ook vooral niet ontmoedigen als dit het geval is. Dat iemand anders misschien sneller of vollediger herstelt, staat in geen enkel op zicht gelijk aan ‘falen'.

Ook aan de mensen die wel genezen verklaard zijn wil ik zeggen dat het niet erg is om af en toe terug te denken of verlangen naar je eetstoornis, of dagen te hebben waarbij je weer je gevoel wilt afreageren op het eten. Dit maakt je niet meer of minder genezen en dit neemt ook niets weg van wat je allemaal hebt bereikt. Vaak hoor ik mensen in dit soort situaties zeggen dat het ‘allemaal weer van voor af aan begint'. Ook wanneer het nodig is om weer hulp te zoeken, linken ze dit vaak aan falen, maar niets is minder waar. Een terugval betekent niet dat alles wat je daarvoor hebt bereikt en gedaan nutteloos is geweest. Vaak is het een kwestie van een duwtje in de goede richting nodig hebben, of even een herinnering aan waar we het allemaal voor doen. Je hebt in behandeling als het goed is zoveel tools aangereikt gekregen om te kunnen omgaan met wat het leven je brengt.Toch kan je het met die kennis lastig vinden om op het juiste pad te blijven. Dat je hier hulp voor nodig hebt, ook in een later stadium, is totaal niet raar of slecht.

hope

En andersom is het ook echt niet zo dat je de verklaring nodig hebt om écht genezen te zijn. Er zijn zat mensen die oprecht gelukkig zijn, niet meer in behandeling zitten en ook zeggen dat ze geen last meer hebben van hun eetstoornis, zonder dat ze dit ooit letterlijk te horen hebben gekregen. Ook geldt dus dat je niet aan deze verklaring vast moet houden als eindpunt van de rit. Het blijft jouw rit, jouw leven, en waar je eetstoornis eindigt wordt niet bepaald door een velletje papier. Dat is aan jou.

Voor mij betekent genezing van mijn eetstoornis zelfstandigheid, gelukkig zijn, en kunnen leven zonder paniek wanneer ik niet de ‘regels' van mijn eetstoornis op volg. Ik noem bewust niet het weg zijn van de eetstoornisgedachten, omdat dat iets is waarvan ik gewoon niet weet of dat ooit gaat gebeuren, maar ik vind het ook niet nodig. Voor mij is het genoeg als ik ze opzij kan zetten en er mijn eigen gedachtes voor in de plaats kan formuleren.

Voor mij is ‘genezen' meer een gevoel dan een feitelijk iets. Op een gegeven moment bereik je een punt waarop je je weer jezelf voelt. De eetstoornis kan er dan nog voor nul, vijf, tien procent zijn, waar het om gaat is dat jij er vrede mee hebt en ermee kan leven zonder naar jouw mening teveel last te ervaren. Op het moment dat het je niet meer belemmert in wat je wil doen, ben je genezen.

Wat betekent genezen zijn voor jou?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

K. - Zaterdag 7 november 2015 14:51
Bij mij in de kliniek werd er super snel met 'genezen verkaringen' gegooid, volgens mij vooral omdat ze de behandeling ('met succes') af wilden ronden. Het was bij de meeste zo duidelijk dat ze er echt nog niet voldoende waren... voor mij betekent dat stempel dus ook helemaal niks...
Anoniem - Zaterdag 7 november 2015 14:58
Genezen zijn betekent voor mij dat je je weer fijn voelt en dat eten geen groot probleem meer is. Dat je de controle weer af en toe kunt loslaten en je weer meer focust op dingen die echt belangrijk zijn, zoals vriendschappen, familie en goed voor jezelf zorgen.
AnaMan - Zaterdag 7 november 2015 15:02
Goed artikel, dank je wel! :D
nikki - Zaterdag 7 november 2015 16:28
Dit is wel echt een heel mooie en interessante blog, goed thema dat je aansnijdt
Burtonized - Zaterdag 7 november 2015 16:48
Ik denk dat genezen zijn niet per se hoeft te betekenen dat de eetstoornis volledig verdwenen is (want ergens denk ik dat als je het eenmaal 'gehad' hebt, je er altijd op een bepaalde manier gevoelig voor zal blijven), maar dat je er wel de baas over bent en jij je leven beheerst.
In mijn ogen is genezen zijn weer kunnen genieten en vooral me goed voelen over en met mezelf. Niet het constante twijfelen of het constante walgen en de constante schuldgevoelens na het eten. Op een gezonde manier met eten, emoties, controle en mezelf omgaan. En ik denk dat ieder persoon voor zich op een gegeven moment zelf wel aanvoelt of hij/zij nu 'genezen' is of niet.
Verder vind ik dit een ontzettend mooie blog :)!
Lotte - Zaterdag 7 november 2015 16:51
Heel mooi!!
Jimmy - Zaterdag 7 november 2015 19:37
Goede blog! Mensen 'genezen' verklaren vind ik inderdaad erg simplistisch. Je kunt beter een positief, realistisch oordeel geven over de situatie, ipv een checklist af te gaan en te zeggen: "Hoera! Je bent genezen!". Zelf al zou je op dat moment genezen zijn, garanties heb je niet. Je weet nooit welke kant je hoofd op gaat.
greenbutterfly - Zaterdag 7 november 2015 20:12
Hele mooie en goede blog! Verder ben ik het eens met Jimmy. :)
M. - Zaterdag 7 november 2015 22:51
Het stempeltje 'genezen verklaard' vind ik heel erg te kort doen aan het ziektebeeld. Zelf heb ik nooit zo'n gesprek gehad, maar dat vind ik ook prima moet ik zeggen. Ik vind het ook lastig te bepalen wat nu precies het moment is waarop je/ik überhaupt genezen ben.
Voor mezelf zie ik het zo: geen eetstoornis meer, maar eerder nog een eetprobleem en een gevoeligheid ervoor. Vooral nog bezig met het omgaan met mezelf en de onderliggende zaken en nog dagelijks de gedachte aan de eetstoornis, soms meer, soms minder. Zolang ik het grotendeels aan de kant kan zetten, is dat voldoende.

Goede blog! Bedankt
JustAsBrokenAsMe - Zondag 8 november 2015 01:04
Ik denk dat ik mezelf zie als "genezen" als de es minder dan 20% van mn hoofd in beslag neemt. Of dan ben ik tevreden, miss is dat beter gezegd. Ik geloof bij mezelf niet in de volledige 100% es vrij. Maar die
Jelle - Zondag 8 november 2015 15:26
Dit heb ik nog nooit gehoord, wat bizar zeg. De enige die kan verklaren of je genezen bent, ben jij zelf. Een hulpverlener kan niet in je hoofd kijken.
L - Zondag 8 november 2015 21:15
Sommige mensen denken dat je nooit 100% kunt genezen van een eetstoornis, dat je het enkel onder controle moet proberen te krijgen... Ik vrees dat ik dit ook geloof, dat ik nooit helemaal voor de volle honderd procent van die vervelende gedachten zal verlost zijn.

Dus ik ben het eens met JustAsBrokenAsme.

xxxx
Asyr Sei'Lar - Vrijdag 13 november 2015 20:38
" Wat betekent genezen voor mij"

Dat de overweldigende herrie in mijn hoofd ophoud.

---
" My Name is Might-Have-Been
I am also called No-more, Too-late, Farewell."
--=Dante Gabriel Rossetti=--
---