Voor het eerst in therapie

 

Als je voor het eerst in therapie gaat, dan heb je meestal geen idee wat je moet verwachten. Ik kan me nog goed herinneren dat ik voor het eerst een gesprek met een psycholoog had. Ik was misselijk van de zenuwen omdat ik geen idee had wat er zou gaan gebeuren. Ik kende therapie eigenlijk alleen van films waarbij je zag dat een strenge man of vrouw alleen maar een beetje knikte en dingen opschreef terwijl een labiele patiënt op een bank lag te huilen en van alles vertelde. Dat zag ik mezelf niet echt doen.

In de praktijk bleek het er heel anders aan toe te gaan. Natuurlijk is iedere therapeut anders en heb ik door de jaren heen gemerkt dat ik met verschillende therapeuten ook verschillende gesprekken voerde, maar bij alle therapeuten kwam in ieder geval naar voren dat we vaak best normale gesprekken konden voeren zonder dat het leek alsof ik compleet gestoord was. In deze blog deel ik aantal dingen die handig zijn om te weten als jij voor het eerst in therapie gaat bij een psycholoog of ander soort therapeut.


Bron

Een therapeut is er niet om jou te veroordelen
Zeker voor het eerste gesprek kun je bang zijn dat de therapeut zal denken dat je je aanstelt, dat je problemen wel meevallen of dat je stom bent. Op die momenten is het echter goed je te realiseren dat een therapeut er niet is om jou te veroordelen of überhaupt een oordeel te geven. Juist in de kamer van een therapeut mag je zijn wie je bent. Dit is een plek waar je kunt vertellen waar je mee zit en waar al je verhalen veilig zijn.

Een therapeut weet dat je op dit moment niet op je best bent
Vaak willen we een goede indruk maken als we iemand voor het eerst ontmoeten. Natuurlijk is het prima als je dat ook wil bij een therapeut, maar je hoeft je in dit geval niet beter voor te doen dan je bent, liever niet zelfs. Als je bijvoorbeeld kampt met een depressie en je gaat daarvoor in behandeling maar doet vervolgens alsof het wel meevalt, dan kan het zijn dat je niet de goede hulp krijgt omdat gedacht wordt dat het ook niet zo ernstig is. Probeer eerlijk te zijn over hoe het echt met je gaat, een therapeut weet dat hij of zij jou niet leert kennen op het beste moment in je leven, anders zou je niet in therapie gaan.

Het is oke dat je niet direct alles vertelt
Een therapeut verwacht niet dat je tijdens het eerste gesprek je hele levensverhaal op tafel gooit. Sommige mensen praten makkelijk en vertellen direct veel, maar het is logisch als je wat afwachtend bent en nog niet zoveel vertelt. Zeker als je iemand nog niet zo goed kent, kijk je vaak de kat uit de boom en dat is begrijpelijk, zeker bij zaken als psychische problemen. Een therapeut snapt dat en houdt daar rekening mee. Als hij of zij een vraag stelt waar je liever nog geen antwoord op wil geven, dan kun je dat ook gerust zeggen. Geef bijvoorbeeld aan dat je het daar nu nog niet over wil hebben, maar later misschien wel. 

Een therapeut is niet perfect
Therapeuten maken ook fouten, dat is heel belangrijk om te onthouden. Ik kon ontzettend boos en teleurgesteld zijn als een therapeut iets vroeg wat ze al had gevraagd of een keer de afspraak verkeerd in haar agenda had gezet. Dat is ook vervelend en dat mag je ook best uitspreken zodat het erover kan gaan, maar tegelijkertijd is het goed om te onthouden dat therapeuten gewoon mensen zijn en mensen maken soms een fout.

Een therapeut heeft (meestal) niet hetzelfde meegemaakt als jij
Er zijn genoeg therapeuten die zich heel goed in kunnen leven door werkervaring en misschien ook wel door eigen ervaring. Soms loopt dat een beetje door elkaar. Ik heb weleens therapeuten gehad die door lieten schemeren zelf ook in therapie te hebben gezeten en daarnaast waren zij gewoon heel professioneel. Ondanks al die ervaringen, heeft een therapeut nooit exact hetzelfde meegemaakt als ik. Je kunt daarom ook niet verwachten dat een therapeut direct snapt wat je bedoelt als je iets vertelt. Soms zou dat fijn zijn en denken we dat ook, alsof een psycholoog recht in je ziel kan kijken, maar dat is nu eenmaal niet zo. Een therapeut kan daarom vragen stellen waarvan je in eerste instantie denkt dat het een vreemde vraag is, maar soms heeft een therapeut ook gewoon verduidelijking nodig.


Bron

Een therapeut staat aan jouw kant
Een therapeut is er om samen met jou aan jouw problemen te werken, niet tegen jou. Zeker mensen met een eetstoornis kunnen weleens het gevoel hebben alsof een therapeut alleen maar tegenwerkt maar in dat geval werkt de therapeut vooral tegen de eetstoornis. Een therapeut is er niet om je te pesten en heeft het goede met je voor. Soms komen daar dingen bij kijken die niet zo leuk zijn, zoals lastige afspraken over eten, wegen of het inlichten van je ouders, maar dat is veelal uit zorg voor jou.

Een therapeut gelooft dat dingen beter kunnen worden
Een therapeut gaat uit van het positieve en probeert te kijken naar hoe jij stapjes kunt zetten richting herstel en een beter leven. Vrijwel altijd zal een therapeut dat doen omdat hij of zij opgeleid is om er op die manier naar te kijken. Dat is niet naïef, aangezien een therapeut ook wel weet dat hij of zij geen medicijn voor een ongeneeslijke ziekte heeft, maar samen kijken naar hoe het beter kan is wel belangrijk.

Hoe was jouw eerste keer in therapie?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniempje k - Donderdag 31 augustus 2017 19:22
Mijn eerste keer in therapie was een erg fijne ervaring.
De andere therapeuten die ik heb gehad vond ik minder fijn, het was een andere manier van werken, en de eerste ervaring paste het best bij me.
Die heb ik nooit meer gevonden en daarom vind ik het nog steeds jammer dat ik door reorganisatie deze therapie niet kon afronden.
Anoniem - Donderdag 31 augustus 2017 19:32
Ik vond het spannend om in therapie te gaan en ik wist niet echt wat ik moest verwachten. De ene therapeut vond ik fijner dan de ander waardoor ik niet in iedere behandeling het achterste van mijn tong liet zien. Daardoor kwam ik ook niet veel verder en had het niet echt zin om iedere week weer heen te gaan...
hannahxoxo - Donderdag 31 augustus 2017 20:15
Dankjewel voor deze blog! Ik ga binnekort starten en vind het echt spannend
Lost girl - Donderdag 31 augustus 2017 20:56
Ik kan me mijn eerste keer niet eens meer herinneren, zo jong was ik. Nu voel ik me heel oud hihi. De eerste keren die ik me kon herinneren waren niet leuk. Vanaf mijn twaalfde heb ik eigenlijk altijd therapie wel leuk gevonden. Heerlijk om lekker te kletsen tegen iemand die vaak goeie vragen terug stelt en alleen maar aandacht voor jou heeft.
ikeee - Donderdag 31 augustus 2017 20:59
@hannahxoxo naam genootje!
Anoniem - Donderdag 31 augustus 2017 22:36
Mijn eerste keer therapie was denk ik het beste gesprek dat ik ooit voerde...
Ik was wel zenuwachtig, maar niet heel erg. Ik kon me er van tevoren niet echt een voorstelling van maken. Maar ik merkte dat ik het prettig vond om op hoog intellectueel niveau een gesprek te voeren.

Ik heb net gehoord dat ik een intake krijg voor een nieuwe therapie. Weer veel onbekende dingen en onzekerheid die spanning oproepen.
Dus fijn deze blog te lezen. Dank je Sandra!
Marrit - Vrijdag 9 september 2022 16:27
Was een Ret therapie. Maar dat maakte voor de situatie thuis niets uit. Had hulp voor mn thuis situatie moeten krijgen. Maar dat was onmogelijk, mn vader wilde niet praten en zeker geen hulp
Mn vader was altijd op oorlogspad, ruzie met me zoeken.
Kreeg pas wat lucht toen ik op kamers ging