Voedselintolerantie en mijn eetstoornis

 

In mijn vorige blog was ik nog aan het wachten op een datum voor mijn intake voor autisme onderzoek. Goed nieuws! Volgende week heb ik mijn intake. Aan de ene kant is het fijn dat ik nu duidelijkheid heb wanneer ik aan de beurt ben en dat het traject nu eindelijk gaat beginnen. Toch vind ik het ook erg spannend. Wat kan ik verwachten? Wie krijg ik als behandelaar en is dat iemand waar ik me goed bij voel? Wat gaat er uit het onderzoek komen? Hoe gaat het onderzoek verlopen? Wat wordt er van mij verwacht? Hoe lang gaat het onderzoek duren en hoelang duurt het tot de uitslag? Vooral ook heel veel onzekerheid.

Niet weten wat ik kan verwachten en ook niet weten of ik het wel wil. Nu er een datum is, wordt het zo ‘echt’, komt het zo dichtbij. Wil ik het nog wel? Allemaal twijfels en onzekerheid. Want ja, ik wil het nog steeds. Ja, het zal lastig en zwaar zijn.

Voedselintoleranties en mijn eetstoornis

Ik wil wel duidelijkheid en ik wil weten of ik autisme heb. De twijfel of ik het nog wel wil, ik denk dat dat komt doordat het nu zo dichtbij komt en ik niet weet wat er gaat gebeuren, wat er uit het onderzoek gaat komen. Blij dat het traject gaat beginnen, toch is het ook lastig en zwaar.

Buikpijn en autisme

Sinds de vermoedens van autisme zijn uitgesproken en alles in gang is gezet, is mijn eetstoornis sterker aanwezig. Doordat het een lastige periode is, denk ik. Daarbij merk ik dat ik erg moet opletten dat mijn eetstoornis mijn voedselintoleranties niet ‘misbruikt’. Sinds een paar jaar weet ik namelijk dat ik een gluten- en lactose-intolerantie heb. Twee intoleranties die ook veel voorkomen bij autisme, toevallig of een aanwijzing voor autisme?

Voor ik deze diagnoses kreeg heb ik jaren met buikpijn en andere klachten rondgelopen. Zo lang tot ik uiteindelijk bijna niets meer kon en een paar keer per week huilend van de buikpijn op bed lag. Artsen zeiden dat ze niets konden vinden. Prikkelbare darm werd er gezegd. En tja als je die diagnose eenmaal hebt, worden alle buikklachten daarop afgeschoven en moet je er maar mee leren leven. Iets wat ik maar niet kon accepteren, mijn klachten werden erger en erger. Een arts zei zelfs letterlijk tegen mij dat het misschien wel tussen mijn oren zat en vroeg of ik het niet gebruikte om niet te hoeven eten. Geloof mij, ik wilde toen echt wel eten, maar het zorgde voor zoveel pijn. Die reactie raakte mij toen enorm, de ongeloof en het onbegrip…

Eetstoornis of intolerantie

Na lang zoeken zijn we er achter gekomen dat het intoleranties waren. En vanaf de eerste week dat ik mijn dieet volgde ging het per dag beter. Geen buikpijn meer, wat een vrijheid! Toch is het lastig om intoleranties te hebben en daarbij ook een eetstoornis. Mensen geloven je soms niet en denken dat je het gebruikt om niet te eten. Ja, er zijn momenten dat mijn eetstoornis, mijn intoleranties wil gebruiken. ‘Dat mag ik niet hebben’, is er zo eentje. Toch probeer ik dit wel zoveel mogelijk door te hebben en dan juist naar alternatieven te zoeken. Lastige uitdagingen wel aan te gaan. Wel uit eten te gaan en bepaalde producten wel te eten. Dit doorhebben of je eetstoornis je intoleranties misbruikt is enorm lastig. De grens tussen eetstoornis en intolerantie is vaak zo klein en vaag.

Intoleranties en een eetstoornis, zijn een combi die soms voor onbegrip zorgt en ervoor zorgt dat je zelf ook erg alert moet zijn of je eetstoornis de intoleranties niet misbruikt. Ook is het lastig, omdat ik weet dat als ik bijvoorbeeld de uitdaging van uit eten aanga, ik daar ook erg ziek van kan worden als het in het restaurant fout gaat en ik wel gluten of lactose binnenkrijg. Dat maakt dat de uitdaging een negatieve lading krijgt.

Bewust bezig met voeding

Net als dat ik altijd moet checken wat er in mijn voeding zit en dus altijd bezig moet zijn met etiketten en heel bewust met eten bezig ben. En dat MOET iedere dag, of ik nu wil of niet. Even een dagje niet bewust met eten bezig zijn, omdat het lastig is door de eetstoornis. En ik even een dagje wat rust wil, niet zo bewust met eten bezig wil zijn. Dat kan niet voor mij. Ik MOET altijd bewust bezig zijn met mijn voeding en zorgen dat het ‘schoon’ wordt bereid. Daar kan ik soms gek van worden en denk dat wel eens, oh het aanrecht is wel schoon, niet dus… Dat weet ik dan binnen twee uur. Altijd alert zijn, altijd zorgen dat je eten ‘veilig en schoon van gluten en lactose’ is,  dat je soms denkt moet dat nou ik wil gewoon even een kopje thee pakken.

Of dat het lastig is als ik iets verkeerds heb binnen gekregen. Dan voel ik me vaak twee dagen erg ziek. Wat doe je dan? Dan wil de eetstoornis dat maar al te graag gebruiken als reden om niet te hoeven eten. En dat terwijl ik weet dat ik me daardoor op lange termijn niet beter ga voelen.

Voedselintoleranties en mijn eetstoornis

Boodschappen doen met een eetstoornis is voor mij al moeilijk. Winkels zijn sowieso een drama door alles wat ik daar aan prikkels binnenkrijg, al is dat dan misschien wel weer door autisme. Maar goed, boodschappen zijn door de eetstoornis en misschien het autisme al chaos en paniek in mijn hoofd. Met intoleranties erbij wordt het niet makkelijker helaas…. In het begin moet je alle producten bekijken en duurt boodschappen doen drie keer zo lang. Inmiddels weet ik wat ik mag hebben en wat niet, toch blijft het opletten. Verandert een verpakking of het receptuur, dat betekent weer lezen… En helaas betekent dat ook vaak dat ik het product niet meer mag hebben. Weer altijd bewust moeten zijn van je voeding dus. Een paar voorbeelden van dingen waar ik tegenaan loop. Zo zijn er nog veel meer...

Een lastige combinatie

Aan de ene kant ben ik heel blij dat ik nu een paar jaar weet wat ik heb en door me aan mijn dieet te houden geen klachten meer heb. Dat ik kan doen wat ik wil in mijn leven en niet na en half uur wandelen voor de hele dag mijn energie op is. Dat ik geen continue pijn meer heb en niet na alles wat ik eet nog meer pijn heb. Toch is het aan de andere kant soms best lastig. Altijd bewust bezig moeten zijn met voeding en wat je binnenkrijgt. En vooral de combi met een eetstoornis, maakt het soms zo enorm lastig…

De volgende keer zal ik jullie laten weten hoe ik de intake heb ervaren.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

DepriAspie - Donderdag 12 juli 2018 20:37
Een klein jaar geleden zat ik in dezelfde periode als jij....

Ik hoop dat je goed ondersteund wordt tijdens het diagnosetraject want dat is best intensief. Ik was ook naarmate het onderzoek vorderde banger om de diagnose te krijgen. Uiteindelijk heb ik de diagnose (Asperger) gekregen en dat zag ik tijdens het onderzoek wel aankomen omdat ik bepaalde oefeningen echt niet kon.

Mijn psychotherapeut heeft me goed begeleid bij/na het vernemen van de diagnose. Het toeval wil dat ik op de dag dat ik de diagnose vernam ook naar mijn huisarts moest. Zijn reactie was gewoon "waarom ben je nu overstuur door die diagnose? Zo erg is dat toch niet..."

Ik hoop dat iedereen in jou omgeving begripvol zal reageren mocht er iets uit je onderzoek komen...Heel veel sterkte in dit diagnosetraject!
Anoniemer - Donderdag 12 juli 2018 21:31
Welke producten mag je niet eten door intolerantie en welke wel heb ook autisme en veel buikpijn
Elke - Donderdag 12 juli 2018 21:47
Bij mij is het een gluten intolerantie en lactose intolerantie. Mijn lichaam kan dus geen gluten en lactose verdragen. Alle producten met lactose (melksuiker) en gluten mag ik dus niet eten. Bij buikpijn kan 't door verschillende dingen komen, ook verschillende soorten intoleranties. Soms kan een arts dit vaststellen. In mijn geval heb ik samen met een diëtist onderzocht waar ik op reageerde. Bij autisme komt lactose en gluten vaker voor, maar dat hoeft niet te betekenen dat jou buikpijn ook hierdoor ontstaat. Ik zou je adviezeren om dit samen met een arts of diëtist uit te zoeken. Het volgen van zo een dieet is niet makkelijk en soms best ingewikkelds, vooral omdat je ook moet opletten dat je wel al je voedingsstoffen binnenkrijgt.
Anoniemer - Donderdag 12 juli 2018 21:33
Wie heeft tips welke voeding ik beste kan kiezen?
Elke - Donderdag 12 juli 2018 21:37
Herkenbaar helaas. Wel leuk om een meer een naam genootje tegen te komen😃
MissBeta - Donderdag 12 juli 2018 21:47
Heb je goed omschreven! Ik heb al mijn hele leven coeliakie (glutenintolerantie) en dat is extreem lastig met een eetstoornis. Vooral inderdaad het altijd op moeten letten, de ingrediënten vaak moeten lezen, minder kunnen variëren etc. In de kliniek vond ik het helemaal vreselijk, de keuze uit maaltijden was zeer beperkt en het is niet makkelijk als het altijd anders is dan de rest. Ik moet bekennen dat ik erg moet uitkijken mijn intolerantie niet als excuus te gebruiken... stiekem doe ik dat best vaak...

Zet hem op, ik weet hoe lastig het is en zo te lezen ben je hard aan het werk!
Jip - Vrijdag 13 juli 2018 01:01
Hier ook een gluten (coeliakie) en lactose intolerantie. Ik heb nog lang hoop gehad dat de lactose minder erg zou worden als mijn darmen zouden herstellen na het stoppen met het eten van gluten, maar dat is helaas nog niet gebeurd. Het was ook voor mij lastig de diagnose coeliakie te krijgen nadat ik al meerdere keren met "prikkelbare darm" was weggestuurd, bleek dus echt coeliakie te hebben. Ik vind het ook lastig dat als ik het in een restaurant of een koffietentje erbij zeg bij het bestellen ze je niet altijd meteen serieus nemen omdat het ook een hype is met alle voedseltrends. Ik moet dan echt heel duidelijk maken dat er absoluut geen kruimeltje in mag zitten. Ook nu in de hulpverlening met een eetstoornis terugval krijg ik vaak een ongelovige reactie op de mededeling dat ik geen gluten mag. "is dat dan wel door een arts vastgesteld??" "is het wel echt coeliakie?"
tsja erg lastig, psychiatrische aandoeningen en voedselintoleranties, het zit al snel "tussen je oren".
Anoniemer - Vrijdag 13 juli 2018 09:56
Hebben jullie een lijst met voeding welke ik dan kan kiezen producten
Elke - Vrijdag 13 juli 2018 18:42
Sorry daar is geen lijst voor. Bij alles zelf controleren, kan per merk verschillen wat erin zit. En als je echt een intolerantie hebt, is het echt wel 't verstandigst je dieet samen met een diëtist te starten, is niet makkelijk zo een dieet, vooral om alles binnen te krijgen wat je nodig hebt. En als je lijf geen intoleranties heeft, dan is het niet gezond om bijvoorbeeld melk of gluten niet meer te eten, dan is het juist gezond om dit wel te blijven eten. Ik zou zeggen doe dit aub samen met een arts of diëtist
Anoniemer - Vrijdag 13 juli 2018 21:34
Je kan toch wel producten noemen die je eet dan heb ik een voorbeeld
Maria - Zaterdag 14 juli 2018 18:26
Bij autisme, adhd en bij allergieën speelt er onder andere een tekort aan een bepaald enzym, DPP-IV en een overbelasting door exorfinen een rol. Daarom niet zo raar als je er dit soort klachten bij hebt. Enzymen zijn nodig om bepaalde voedingsmiddelen te kunnen verwerken. En het kan schelen om extra goed voor je darmen te zorgen. Zo zijn oplosbare vezels niet zo prikkelend voor je darmen.