Verveling of depressie

 

Verveling is iets dat iedereen wel kent, al is de een sneller en vaker verveeld dan de ander. Als je een hele dag achter de kassa moet werken, toch echt nog even voor die toets moet leren of juist al een paar dagen vrijwel niets te doen hebt, kan het gevoel van verveling toeslaan, al dan niet samen met frustratie of lusteloosheid. Wat uit deze voorbeelden eigenlijk ook al blijkt, is dat verveling op verschillende soorten momenten voorkomt. Uit onderzoek is gebleken dat dit echter verschillende soorten verveling zijn. Recent onderzoek toont aan dat er vijf soorten zijn, waarvan sommige soorten verveling goed voor je zijn, terwijl een andere soort verveling gelinkt is aan depressie.

♥ onverschilligheid
Onverschilligheid betekent dat het je niets doet of dat het je niet uitmaakt. Wat maakt je dan niets uit? Nou, alles wat er om je heen gebeurt. Dit type van verveling kun je herkennen aan het dagdromen. Wat er om je heen gebeurt, vind je zo weinig interessant dat je maar iets leukers gaat bedenken. Voor de lezer die op school een vak ontzettend saai vindt, moet dit een herkenbare situatie zijn. Die wiskundesommen of grammaticaregels doen je niks en je wilt niet in die les zijn, dus je verveelt je. Dit type verveling is goed voor je! Oké, het is natuurlijk niet goed als je de uitleg van je wiskundeleraar mist, omdat je zit te dagdromen, terwijl je eigenlijk niet zo goed bent in wiskunde, maar dagdromen is wel goed voor mensen. Het brengt je hoofd namelijk tot rust en zorgt ervoor dat je creatieve verbanden kunt leggen. Dagdromen voelt meestal niet zo zinvol, maar dat is het dus wel. Dit type verveling kenmerkt zich door weinig emotionele activiteit met licht positieve gevoelens.

♥ Kalibrerend
Kalibreren doe je bijvoorbeeld met een scherm en zorgt ervoor dat het juiste beeld op de juiste plek te zien is. Wat heeft dat te maken met verveling? Nou, kalibreren is een soort instelling die ervoor zorgt dat alles iedere keer hetzelfde is. Als jij iedere keer precies hetzelfde moet doen, dan ga je je vervelen. Dat type vervelen heet dus kalibrerend. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je de hele dag achter de kassa zit, of als je aan een lopende band werkt, of als je wat voor soort zich steeds herhalende taak dan ook moet doen. Dit gevoel kun je herkennen aan de gedachte dat je iets anders wilt doen, ongeacht wat dat dan is. Je wilt alles liever doen dan waar je nu mee bezig bent. Bij dit type verveling is er iets meer emotionele activiteit, want je houdt je bezig met wat je anders zou kunnen doen. De gevoelens zijn dus licht negatief.

♥ Zoekend
Je hebt het gevoel dat je iets anders moet doen dan je nu aan het doen bent. Je weet misschien nog niet wat, maar het voelt oncomfortabel, dus je wilt iets anders gaan doen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als je ’s avonds alleen thuis op de bank zit en helemaal geen zin hebt om daar in je eentje te zitten. Je kunt dan met een vriend afspreken om samen iets te gaan doen, of naar de bioscoop gaan, of iets anders. In ieder geval ervaar je verveling, omdat je iets specifiek anders wilt doen. Dit type verveling is behoorlijk actief, want je gaat op zoek naar iets om te doen. De gevoelens zijn nog wat negatiever.

♥ Licht ontvlambaar
Soms ben je zo verveeld dat je er agressief, chagrijnig, gefrustreerd of boos van wordt. Ik herken dit wel van mezelf. Soms baal ik zo erg dat ik de hele dag niet heb gedaan wat ik eigenlijk wilde doen, terwijl ik me gewoon zat te vervelen, dat ik er heel chagrijnig van kan worden. Dit type verveling kan dus voortkomen uit een tijd niets doen, terwijl je wel iets had willen doen. Het kan echter ook ontstaan als je wel degelijk iets hebt gedaan, maar niet hetgeen wat je graag had willen doen. Je kunt bijvoorbeeld de hele dag hebben geleerd, maar balen dat je niet met je vrienden kon gaan zwemmen. Je voelt je rusteloos en bent in je hoofd bezig met dingen die je liever wilt doen. In beide gevallen word je chagrijnig en gefrustreerd, omdat je je hebt verveeld. Deze vorm van verveling gaat dus gepaard met negatieve emoties en kan daarom ook voor veel stress zorgen.

Dit type verveling gaat gepaard met extreme emotionele activiteit, wat blijkt uit de agressieve gevoelens en eventuele uitbarstingen die hierbij voor kunnen komen. Bovendien zijn de emoties die hierbij horen erg negatief.

♥ Apathie
Apathie betekent bijna hetzelfde als onverschilligheid, maar toch is er een heel groot verschil tussen deze vorm van verveling en de eerste. Apathie is namelijk een ernstiger type van onverschilligheid, dat niet zozeer voortkomt uit desinteresse, maar uit hulpeloosheid. Als je het gevoel hebt dat je opgesloten zit in je leven, dat je niet in staat bent dingen te veranderen en dat je geen controle hebt, kan dat leiden tot apathie en dus verveling. Je laat het los, je geeft je over en laat gebeuren wat er gebeurt. Als je het gevoel hebt dat dit op jou slaat, pas dan op. Dit gevoel kan iedereen overkomen en het hoort bij het leven om je soms zo te voelen. Als je je echter langere tijd zo voelt, kan dat een teken van een depressie zijn.

Dit laatste type verveling past qua emotionele staat niet in het rijtje. Dit type verveling gaat namelijk gepaard met weinig emotionele activiteit, net als bij onverschilligheid. De emoties zijn echter net zo negatief als bij het vierde type, reactant.

Hieruit blijkt dus wel dat verveling geen eenvoudige of onbelangrijke emotie is. Het kan een signaal zijn van heftigere problematiek. Als je je vaak verveeld voelt, is het dus goed om in de gaten te houden welk type verveling je ervaart. Het vijfde type van verveling, apathie, is pas recent ontdekt. Uit datzelfde onderzoek bleek dat het veel voorkomt bij studenten en scholieren. Het is dus niet vreemd om je zo te voelen, maar wel een reden om het in de gaten te houden. Als je je langere tijd apathisch voelt, geen plezier  meer hebt in dingen die je eerst wel leuk vond, je hopeloos voelt, het gevoel hebt dat je de verveling niet weg kunt krijgen, belangrijke dingen uit verveling niet meer doet of boos op jezelf wordt, omdat je je verveeld voelt, kan dat een signaal zijn van een depressie. Praat erover met mensen die je goed kennen en maak een afspraak bij de huisarts. Samen kunnen jullie een plan maken om de verveling te verminderen en je psychische gezondheid te verbeteren.

Bron: Porsche Brosseau
B
ron: https://link.springer.com/article/10.1007/s11031-013-9385-y

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

anoniem - Donderdag 13 juli 2017 12:10
Kunnen jullie keer iets over dagen voor je ongesteld wordt artikel schrijven hoe je met stemmingswissselingen en de hormonen kunt omgaan krijg dan vaak ruzie en alles is te veel in mijn hoofd en pijn
- - Donderdag 13 juli 2017 22:39
Hi!
Ik snap je helemaal, dat hoort er ook bij. Wat bij mij vaak helpt, is - hoe stom het ook voelt - gewoon zeggen dat je ongesteld wordt en daardoor wat sneller geirriteerd raakt. Mensen snappen dat best en dan kunnen ze er ook rekening mee houden. En zo snel mogelijk sorry zeggen, want meestal bedoel je het allemaal echt niet zo kwaad. En verder mag je jezelf best verwennen :) Een lekker warm bad, een dekentje op de bank, een stuk chocola! Dan ben je ook weer wat meer ontspannen :)
Sterkte!