Verplicht boeken lezen

 

Ik kan me die vervelende literatuurlijst nog goed herinneren van de middelbare school. Bergen boeken moest ik lezen. Niet alleen voor Nederlands, maar ook voor Frans en Engels. En dan moest ik voor Nederlands ook nog boeken lezen uit veschillende tijden. De naam Lancelot zit nog goed in mijn geheugen. In plaats van zelf boeken te kiezen mocht ik slechts kiezen uit een selecte lijst van veelal saaiere boeken.

Scholieren.com deed onderzoek naar het leesgedrag onder scholieren en kwam met de volgende resultaten. Meisjes (87%) lezen aanzienlijk meer boeken dan jongens (57%). Bijna de helft van de scholieren vindt het jammer dat ze de leukste boeken niet voor school mogen lezen. Nog steeds is het zo dat meisjes gemiddeld meer voor hun plezier lezen dan jongens en dat het aantal gelezen boeken het hoogst ligt op het vwo.

boeken lezen

De populairste boeken, buiten de leeslijst om, zijn de reeks van Stephenie Meyer (Twilight, Breaking Dawn, New Moon en Eclipse), de Harry Potter boeken en het onlangs verfilmde Haar naam was Sarah van Tatiana de Rosnay.

De leeslijst wordt gedomineerd door de leesvoorkeur van meisjes. Onder de jongens is John Flanagan met zijn De Grijze Jager-serie favoriet. Ook J.K. Rowling en Dan Brown scoren hoog bij jongens. "De absolute topper uit onze Ranglijst (100 populairste Nederlandse boeken) Het gouden ei van Tim Krabbé" aldus Scholieren.com.

gouden ei

Top 10 downloads boeken Scholieren.com:

1. Het gouden ei door Tim Krabbé
2. De aanslag door Harry Mulisch
3. Komt een vrouw bij de dokter door Kluun
4. De passievrucht door Karel Glastra van Loon
5. Afblijven door Carry Slee
6. Turks fruit door Jan Wolkers
7. Oorlogswinter door Jan Terlouw
8. Het diner door Herman Koch
9. Oeroeg door Hella S. Haasse
10. Joe Speedboot door Tommy Wieringa

Welke boeken lees jij voor school?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Marjolein - Woensdag 21 december 2011 15:44
Lang leve mijn studie! Ik lees meer in 8 weken (1 blok) dan in 3 jaar vwo! Van Mulisch, Haasse tot Japin en Peper: ik heb het allemaal gehad! Voor Engels heb ik heel veel poėzie moeten lezen en de basisliteratuur zoals Animal Farm, 1989, the Mill Stone en Elisabeth Castello. Voor Frans heb ik maar 3 boekjes gelezen: Candide, Le petite prince en een dichtbundel. Voor mijn studie lees ik heel veel boeken; vooral Engels en Duits. Soms een Griekse tekst van onze grote vriend Aristoteles (of Plato)
Lot - Woensdag 21 december 2011 16:01
Hahaha, Het gouden ei was bij ons vooral populair vanwege het (beperkt) aantal blz ;)
Anne/Suffer - Woensdag 21 december 2011 16:20
Idd, het gouden ei staat alleen maar bovenaan omdat je veel punten krijgt voor heeeel weinig bladzijden.
- Woensdag 21 december 2011 16:23
wij mogen voor engels wel echt hele leuke boeken doen, van sophie kinsella, jill mansell en lauren weisberger etc. dus voor engels vond ik het helemaal niet erg om de boeken te lezen :)
Maan - Woensdag 21 december 2011 16:35
De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch! Ohnee, die las ik niet voor school, maar de zomer erna pas;) Maar daar kan voor mij geen boek aan tippen haha.
Misty. - Woensdag 21 december 2011 16:49
Echt super toevallig! Ik zoek net de lijst op die mijn leraar me heeft toegestuurd haha. Ik lees nu een boek van Renate Dorrestein, 'als het duister ons scheidt' volgens mij. Schrijft best mooi.
S. - Woensdag 21 december 2011 17:20
Ik zit zelf op het vwo en herken het leed... Verschrikkelijk is het. En dan nog in een examenjaar twee boeken in 6 a 8 weken.
Maar het is logisch dat op het vwo de meeste boeken worden gelezen, je zit per slot van rekening één of twee extra jaar op school. Maar het verschilt geloof ik maar drie boeken met havo, precies een jaar dus(meestal lees je drie, soms vierboeken per school jaar)
A - Woensdag 21 december 2011 17:33
Afblijven en oorlogswinter zijn toch jeugdboeken? Die mochten wij niet voor de lijst lezen, en wij mochten ook geen kluun of literaire thrillers lezen.
En het gouden ei staat alleen bovenaan omdat het zo dun is. Ik had een vriendin die al die dunne boeken las en mij "tips" gaf voor leuke boeken, maar dat "leuk" was vooral bepaald door het aantal bladzijdes.

Zelf las ik alleen boeken die ik echt leuk vond, en mijn favorieten waren toch wel De engelenmaker van Stefan Brijs, The Time Traveler's Wife van Audrey Niffenegger,en Das Parfum van Patrick Süskind.

En Lancelot? ik kan me die niet herinneren van mijn nederlands lessen. Ik ga hem maar eens opzoeken, want ik wil dat boek dan wel eens lezen, zodra de laatste aflevering van Merlin is geweest.
Melissa - Woensdag 21 december 2011 20:39
Alles van Mulisch, Hermans, Reve
Sterre - Woensdag 21 december 2011 21:04
Ik heb laatst Joe Speetbood - Tommy Wieringa en De engelenmaker - Stefan Brijs gelezen. Zeer aan te raden.. alleen moet ik nu een derde boek lezen, maar ik heb nog geen idee welke :P
esmee92 - Woensdag 21 december 2011 21:04
Het enige boek wat indruk op mij heeft gemaakt was Hersenschimmen, van J. Bernlef. Die wil ik binnenkort weer eens lezen. Eigenlijk kan ik me voor de rest weinig herinneren van wat ik heb gelezen (Die van Renate Dorrestein heb ik ook gelezen geloof ik), om over de inhoud maar helemaal te zwijgen. Waarschijnlijk omdat het zo 'verplicht' was, dat ik er totaal geen plezier aan beleefde! En dat terwijl ik lezen heerlijk vind om te doen. En alle leuke boeken waren ook altijd als eerste weg.. en dan ook nergens meer te krijgen.. :(
Layla - Donderdag 22 december 2011 16:17
Nu lees ik Blauwe Maandagen van Arnon Grunberg, heerlijk geestig! Maar wij mogen voor literatuur inderdaad ook geen Kluun lezen, zelfs De vliegeraar van Khaled Hosseini was niet literair genoeg -.-
xXxpaula - Donderdag 20 december 2012 20:49
Ik heb er inmiddels 20 voor nederlands gelezen. Eline Vere van Couperus was geniaal!
xLieveheersbeestje - Dinsdag 10 juni 2014 21:51
Niet voor school, maar ik lees DAWN. Een oud maar heel mooi boek. Geschreven door Virginia Andrews