Signalen om van therapeut te wisselen

 

Uit ervaring weet ik dat het heel belangrijk is om een goede klik te hebben met je therapeut. Zelf heb ik een aantal therapeuten gehad waarmee het totaal niet klikte. Dit zorgde er bij mij voor dat ik niet alles eerlijk vertelde en dat ik niet echt luisterde naar wat die therapeuten tegen mij zeiden. Ik nam ze niet serieus, maar daardoor verliep de therapie ook niet goed. In deze blog zal ik acht signalen geven waarom je misschien beter opzoek kan gaan naar een andere therapeut.

1. Je voelt je niet gesteund door de therapeut
Het is belangrijk dat je je in therapie gesteund voelt. Natuurlijk is het goed als een therapeut jou af en toe confronteert en de gevoelige snaar bij je weet te raken, maar het moet niet zo zijn dat jullie compleet van mening verschillen over iets. Het kan zo zijn dat jij echt iets niet wilt veranderen. Het is dan goed als de therapeut jou alle nadelen hiervan laat zien en jou dus ook confronteert met mogelijke gevolgen. Het is vervolgens dan aan jou wat jij daarmee doet. Als jij dan nog datgeen niet wilt veranderen, dan moet de therapeut dat ook accepteren en jou hierin steunen.

therapeut wisselen

Met dit puntje heb ik vooral ervaring gehad toen ik vanuit mijn opleiding stage moest lopen en ik opeens de professional was. Ik begeleidde toen een aantal cliënten en ik was het echt niet altijd met hen eens en probeerde ze ook te behoeden voor negatieve gevolgen, maar ik respecteerde hun keuzes wel. Het was hun leven, niet het mijne. Het belangrijkste vond ik dat ze zich door mij gesteund voelden.

2. De therapeut beweert dat hij of zij overal de deskundig in is
Een therapeut is ook maar een mens en heeft niet overal kennis van. Een goede therapeut weet goed wat hij of zij wel kan, maar weet ook goed waar zijn of haar beperkingen liggen. Soms zijn de problemen van iemand zo complex dat de therapeut niet meer kan helpen. Een goede therapeut probeert het dan niet alsnog zelf op te lossen, maar verwijst jou dan door. Doet jouw therapeut dit niet, maar merk je dat jouw problemen buiten de macht van de therapeut liggen? Dan is het misschien goed om opzoek te gaan naar iemand die jou hier wel goed bij kan helpen.

3. Je moet telkens alles herhalen
Het is niet goed als je elke keer weer het gevoel hebt dat je de therapeut moet informeren over zaken die je allang eerder hebt uitgelegd. Natuurlijk kan een therapeut een keer iets vergeten, maar als dat structureel gebeurt, is het misschien toch tijd om opzoek te gaan naar een therapeut die wat georganiseerder is. Het is niet de bedoeling dat jij de therapeut moet leiden...

4. Je weet niet waarom je in therapie bent
Soms is het niet helemaal duidelijk waarom je in therapie bent. Het kan zijn dat jij vindt dat probleem A de meeste aandacht verdient tijdens therapie, maar dat de therapeut zich vooral richt op probleem B. Op het moment dat dit het geval is, is het goed om dit bespreekbaar te maken. Je komt tenslotte voor jezelf in therapie en het is daarom belangrijk dat jullie neuzen dezelfde kant op wijzen. Als jullie er niet samen uitkomen, is het misschien goed om toch van therapeut te wisselen. 

5. Je komt niet verder
Soms is het zo dat je geen steek verder komt in de therapie. Dat is behoorlijk frustrerend. Ik heb zelf bijvoorbeeld een behoorlijke tijd dezelfde therapeut gehad, maar mijn problemen bleven hetzelfde. Ik had niet het gevoel dat we tot de kern van mijn problemen kwamen en dat ik er daarom zo in bleef hangen. Zo heb ik het tijdens therapie een lange tijd over eten gehad. Ik leerde een hoop over gezond en normaal eten. Ook werd mij heel duidelijk uitgelegd welke schadelijke gevolgen overgeven en laxeren hebben en hoe slecht eetbuien voor je zijn. Ik kreeg een eetlijst, moest me af en toe wegen en dat was het dan. Maar dit werkte voor mij niet. Ik had iemand nodig die met mij ging kijken naar de functie van mijn eetstoornis en die niet zo de focus op het eten legde. Toen ik van therapeut wisselde en bij iemand terecht kwam die dat wel deed, zette ik veel grotere stappen en kwam ik wel vooruit in therapie.

6. De therapeut praat te veel over zichzelf
Het kan super helpend zijn als een therapeut eigen ervaringen deelt. Ik heb het in ieder geval als prettig en helpend ervaren toen mijn therapeut zijn eigen ervaringen met iets deelde. Ik vond het een fijn idee dat ik 'ook maar een mens' tegenover me had zitten en niet een 'alwetende therapeut' die nooit wat fout deed en nooit problemen heeft.

Als je snapt waarom een therapeut iets persoonlijks vertelt en het helpt jou, dan is dat natuurlijk alleen maar goed. Zodra het jou niet echt duidelijk is waarom de therapeut jou iets vertelt of zijn of haar persoonlijke leven en het gaat je tegenwerken, dan is het misschien goed om toch te gaan kijken naar een andere therapeut. Jij komt namelijk naar de therapeut toe, omdat je geholpen wilt worden.

7. Je voelt niets na elke sessie
Als jij na elke sessie het gevoel hebt dat er niks aan de hand is en dat je niet echt stof hebt gehad om over na te denken, dan kan je jezelf afvragen of je wel bij de juiste therapeut zit. Je hoeft natuurlijk niet elke sessie super emotioneel naar huis te gaan, maar het is wel goed als je tijdens therapie aan het denken bent gezet. Het is daarom ook logisch als dat wat met jou doet na elke sessie. Als je dit niet zo hebt, zou je eens kunnen kijken naar een therapeut die bij jou wel jouw pijnpunten weet te raken. Je leert daar dan van en komt zo vooruit.

therapeut wisselen

8. Je gaat alleen naar therapie om stoom af te blazen
Een goede therapeut probeert jouw gedachten te verbinden, je bewust te maken van zaken en patronen te vinden en hierin aan te moedigen veranderingen aan te brengen. Als de therapeut jou slechts stoom af laat blazen en alleen maar adviezen geeft over bepaalde situaties, is het misschien tijd om een therapeut te vinden die meer doet dan dat. Voor goedbedoelde adviezen kan je vaak ook bij vrienden of familie terecht.

Het is best lastig om het besluit te nemen dat je van therapeut wilt wisselen. Je hebt misschien het idee dat je de therapeut kwetst als je dit vertelt, maar vergeet niet dat therapie helpend moet zijn. Het betekent ook niet dat deze therapeut per se een slechte therapeut is, maar voor jou werkt het gewoon niet. Je gaat in therapie met een reden. Als daar niks aan wordt gedaan, is het voor jou verloren tijd en voor de therapeut verspilde moeite. Doe daarom wat goed voor jou voelt.

Lees ook: Geen vertrouwen in de hulpverlening.

Wat zijn volgens jou nog meer redenen om van therapeut te wisselen?

Fotografie: Komodor & Cathy McCray

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Cylu - Woensdag 10 oktober 2018 14:39
Fijne blog!
Bedankt voor het maken en plaatsen
Anoniempje - Woensdag 10 oktober 2018 17:46
Wat is het gevoel van een " klik" met een therapeut. Hoe weet je dat de klik er is, als vertrouwen algemeen een werkpunt is ?
Lost girl - Woensdag 10 oktober 2018 18:18
Ik heb autisme en heb een aantal keer een therapeut of trainer gehad die geen orde kon houden en heel chaotisch was in het gesprek of de groep niet in toom kon houden. Ik heb een structuur in het gesprek nodig en daar moet een therapeut mee willen werken.
cynthia - Woensdag 10 oktober 2018 22:59
Heb ik ook zo een beetje voor momenteel..x

marleen - Woensdag 10 oktober 2018 23:04
redenen waarom ik in het verleden al gewisseld ben:
- te duur
- therapie die zo kort duurde (in tijd) dat de sessie al gedaan was tegen dat ik los begon te komen en dingen dierf te zeggen
- therapeut die enkel werkte op momenten die voor mij slecht uitkwamen
- therapeut die altijd (veel) te laat kwam en zo ook mijn agenda in de war stuurde
- therapeut die me het gevoel gaf dat ze op me neerkeek
- therapeut die vond dat ik geen hulp meer nodig had terwijl ik er helemaal door zat
- therapeut die me meteen wilde laten opnemen
- therapeut die mijn vader in behandeling wilde nemen
- 'de klik' die er niet was
- therapeut wiens reacties ik exact kon voorspellen
- therapeut die mijn ouders veroordeelde
- therapeut die opmerkingen gaf die mijn eetstoornis interpreteerde als 'je bent niet ziek genoeg'
- therapeut die zelf wilde bepalen waarover ik wel of niet mocht spreken (en weigerde om me de ruimte te geven om over een ingrijpende gebeurtenis die had plaatsgevonden te praten)
- therapeut die me heel kinderachtige dingen liet doen en niet uitlegde waarom
- therapeut die zo zweverig/alternatief was dat ik haar niet begreep
-...
Daphne - Donderdag 11 oktober 2018 11:48
Ik ken het gevoel.
Als ik uit opname kom doe ik vaak wat aan 'therapeutshoppen' omdat ik bij verschillende mensen eens wil zijn geweest om te voelen wie me het meeste ligt.
In het verleden heb ik al bij heel slechte therapeuten gezeten die bijvoorbeeld alles doorvertelde tegen mijn mama ook al was ik meerderjarig en geen gevaar voor mezelf. Nu zit ik weer in een vervelende situatie. Ik had eindelijk een therapeut gevonden die me wilde helpen, maar ik mocht van haar niemand anders zien. Ik moest mijn begeleiding bij de seksuologe, mijn therapeut die gespecialiseerd is in nachtmerries en het mobiel crisisteam stopzetten. Ik was bereid dit te doen voor haar en samen stelden we afspraken op. Onder andere dat er geen contact zou zijn met mijn mama zonder mijn toestemming en dat het initiatief tijdens de therapie van beide kanten zou komen. Ook mocht ik onder geen beding opgenomen worden.
Het liep al meteen mis omdat ze mijn mama ongevraagd uitnodigde tijdens sessies of haar achteraf dingen doorvertelde. Ook kreeg ik helemaal geen initiatief. Ik was gestopt met mijn studies en zat er helemaal onderdoor, maar mijn therapeute wilde enkel over mijn opvoeding spreken in plaats van mijn studies. Ook over de onderwerpen waarvoor ik naar de seksuologe ging en mijn nachtmerries wou ze niet bespreken. Als ik deze dingen aankaartte, dan zei ze dat ik 'niet wilde werken' en in mijn 'vertrouwde bubbel van problemen' bleef zitten. Zij dicteerde elke sessie. Op het einde ging ik echt met tegenzin en was ik ook niet meer eerlijk. Toen kwam het tot een zelfmoordpoging die zij natuurlijk totaal niet had zien aankomen (ze liet me dan ook nooit spreken) en ze was heel boos en verbood me om opgenomen te worden. Ik mocht in het ziekenhuis echter niet vertrekken zonder een paar dagen onder camerabewaking te staan. Daarop liet ze me vallen, omdat ik 'voor de gemakkelijke weg had gekozen en daar deed zij niet aan'...
Gelukkig heb ik vorige week iemand anders gevonden die meteen is vertrokken vanuit het standpunt: wat liep er mis bij de vorige therapeut en hoe voorkomen we dat hetzelfde hier gebeurd. Het eerste gesprek was een echte opluchting.

Denk dus nooit dat een therapeut alles beter weet. Als het gevoel fout zit, kun je beter naar dat gevoel luisteren voor het escaleert.
Veer91 - Donderdag 11 oktober 2018 13:12
Woow! Zó herkenbaar, echt helemaal waar.
Just me - Vrijdag 12 oktober 2018 10:38
Soms kan het ook helpen dit soort punten bespreekbaar te maken met je therapeut. Natuurlijk heb je met de ene therapeut een betere klik dan met de andere en een goede klik is heel belangrijk. Maar ik heb ervaren dat hierin ook mijn eigen rol belangrijk is. Hoe meer ik open stond voor therapie, hoe beter ik in staat was een goede band op te bouwen met een therapeut. Ook het bespreekbaar maken van dingen die moeilijk verliepen hebben mij heel veel gebracht in therapie.

Ik bedoel hiermee niet dat je niet moet wisselen van therapeut als het niet werkt. Maar als je maar blijft wisselen omdat je niet verder komt, probeer dan ook eens te kijken naar je eigen rol hierin. Sta jij echt open voor hulp? Durf jij bespreekbaar te maken wat je lastig vindt in therapie en wat voor jou wel en niet helpend is? Deze laatste dingen hebben mij heel veel gebracht.
Jip - Vrijdag 12 oktober 2018 22:51
Wat een goede blog! Het kan een moeilijke beslissing zijn, en het vergt verantwoordelijkheid sommige van deze dingen aan te kaarten, de meeste therapeuten staan open om problemen te bespreken, het hoeft dus niet altijd nodig te zijn te wisselen. Ikzelf zit in een beetje in een andere situatie. Mijn therapeut heeft een burn out en ik herken een aantal van de dingen uit de blog die regelmatig gebeurde. Dit waren signalen dat hij op dit moment zijn werk niet goed kan uitvoeren. Maar ik mis hem erg omdat hij er heel plosteling niet meer was en ik niet weet of ik hem weer zal zien. Het is nu misschien beter dat ik een andere heb omdat de dingen die zich voorbeden mij niet hielpen en op termijn de therapie zou stagneren. Maar ik ben dus gedwongen gewisseld, en herken dus een aantal van deze zaken achteraf wel. Het blijft ingewikkeld.
A. - Zaterdag 13 oktober 2018 06:20
Dat zij geen rekening houden met je situatie zoals die NU is..en alleen focusen op vroeger en het "ontstaan" van je problemen .
Dat zij je als volwassene als een kind behandelen en zich niet kunnen inleven of begrijpen dat het niet hetzelfde is om een e.s te hebben als volwassene .
Een bijna( of echt) narcisitische autoriteit van de therapeut.
Gewoon te weinig steun bieden en niet flexibel of creatief omgaan met de client.




Martine - Donderdag 4 mei 2023 08:27

Een greep uit mijn therapie-carrière...

-Wanneer een therapeut in lachen uitbarst of duidelijk de lach probeert in te houden. (Mijn allereerste ervaring met een psycholoog: de studentenpsycholoog. Ik had eindelijk de stap durven zetten om over mijn eetbuienstoornis te praten. Ik vertelde wat ik allemaal at op een dag.).
-Wanneer de eigen rugzak van de therapeut in de weg zit.
-Wanneer een therapeut alleen de geijkte technieken gebruikt, steeds opnieuw. 'Wat voel je daarbij?' en je al weet hoe die gaat reageren op wat je zegt.
-Wanneer je het gevoel hebt steeds bij een soort mondeling examen te zitten en je bang bent om het verkeerde antwoord te geven of het gevoel hebt dat je moet raden naar het juiste antwoord.
-Wanneer je de therapeut gerust moet stellen en je zelf het gesprek tot rust moet brengen, omdat het bijna ruzieachtig is. (Ze sloeg na afloop de deur dicht in mijn gezicht en belde me de dag erna op dat het voor mij ophiedt. Daar was ik het mee eens.)
-Wanneer je therapeut narcistische trekken lijkt te hebben.