Praten en hard werken in therapie

 

Na lang twijfelen heb je eindelijk de stap gezet om in therapie te gaan. Nu gaat alles veranderen! Althans, dat is wat je denkt en hoopt. Eenmaal in therapie blijkt het allemaal iets anders te gaan dan je had gehoopt. Je had gehoopt dat de therapeut met allerlei oplossingen zou komen. Dat zij je zo vertellen wat je wel en niet moest doen en dat dit ervoor zou zorgen dat je binnen een jaar weer gezond en gelukkig was. Niets bleek minder waar.

De therapeut zei eigenlijk vrij weinig tijdens jullie gesprekken. Ze stelde af en toe een vraag maar wachtte vervolgens op jouw input. Wat wil jij vandaag bespreken? Ik? Ik heb geen idee! U moet mij helpen, dus zegt u maar wat ik moet bespreken, denk je bij jezelf. Maar zo werkt het niet. Jij bent in therapie, dus jij zal moeten bepalen waar jij het over wilt hebben tijdens therapie, met hulp van je therapeut. Misschien roep je na een paar sessies al 'Laat allemaal maar zitten, dit is niks, dit gaat niet werken!' Je legt vervolgens de schuld van waarom het niet gaat werken buiten jezelf: 'Die therapeut helpt me helemaal niet, het is echt zinloos om daar naartoe te gaan, ik zeg nauwelijks iets!' Maar in wezen ligt de oorzaak van het niet werken van de therapie, grotendeels bij jezelf.

therapie

In therapie zijn is hard werken. Het is niet achterover zitten, op een bank liggen en wachten tot iemand je de oplossing voor je problemen aanreikt. Het is niet 'gered worden'. Jij moet in therapie jezelf gaan redden. In therapie zijn is goed nadenken over wat je problemen zijn en dit met alle gevoelens die hierbij komen kijken delen met je therapeut. Dit kunnen hele schaamtevolle gevoelens zijn. Maar juist het bespreken van die meest schaamtevolle gevoelens kan jou helpen om tot de kern van je problemen te komen.

Ikzelf dacht toen ik voor het eerst in therapie ook dat de therapeut me oplossingen ging bieden voor mijn problemen. Ik had er niet aan gedacht dat ik allemaal stappen zou moeten zetten om vooruit te komen. Ik hoopte gewoonweg op een magische oplossing, op een geheime sleutel die me toegang zou geven tot een gelukkig leven. Eenmaal in de kamer van de therapeut had ik niks te zeggen. Ik had ineens ook geen enkel idee meer wat ik er eigenlijk deed. Het leek wel of alles in mij blokkeerde. Wat kwam ik hier doen? Ik had toch helemaal geen echte problemen? Kan ik weer weg? Duizend gedachtes raazden door mijn hoofd en tegelijkertijd voelde ik enkel schaamte. Schaamte om hier te zijn, schaamte om hulp te vragen. Ik voelde me gefaald, een loser. Bovendien had ik geen reden om problemen te hebben. Maar tegelijkertijd wist ik niets te zeggen. Ik kon alleen maar lachen en me netjes voordoen, gewoon me gedragen zoals het hoorde.

therapie

Wat bracht me hier? Ja, haha, geen idee eigenlijk. Ik voelde me niet zo gelukkig, maar ach dat heeft iedereen weleens hè? Eigenlijk valt het allemaal wel mee. Hoe voel je je nu? Haha, nou ik voel eigenlijk vrij weinig. Ik voel me ook niet depressief ofzo, dus ja, ik weet eigenlijk niet wat ik hier nu kom doen. We kunnen ook gewoon weer stoppen nu? ....en vele van dit soort ongemakkelijke momenten volgden in de sessies die hierna kwamen. Uiteindelijk beeindigde ik de therapie, 'want het had toch geen nut'.

Ik had toen nog niet door dat het wel of niet nut hebben van therapie grotendeels van mijzelf afhankelijk was. Ik kon niet praten en ik kon niet goed voelen. Laat staan dat ik beiden kon samenbrengen en kon praten over mijn gevoelens. Het heeft erg lang geduurd voordat ik eindelijk kon praten over mijzelf en de reden van mijn in therapie zijn. Wat me hierbij heeft geholpen zal ik hieronder voor jullie op een rijtje zetten, wellicht heb je er wat aan.

Tips om goed bezig te zijn in therapie

♥ Bereid het voor
Zoals ik hierboven al schreef: therapie is hard werken. Het is dus belangrijk dat je nadenkt over wat je wilt bespreken in therapie. Ga niet zitten afwachten wat de therapeut jou gaat vragen, maar bedenk vooraf waar jijzelf mee zit en bespreek dit.

♥ Wacht niet tot de laatste minuut
Hier was ikzelf erg goed in: Ik wachtte altijd tot de laatste minuut om hetgeen te bespreken wat me het meest dwars zat. Dan was er geen tijd meer en moest de therapeut het gesprek afkappen, waarop ik dan weer iets negatiefs in mijn hoofd bedacht zoals 'Zie je wel, het heeft geen nut of zie je wel, ze is niet echt geinteresseerd in mij.' Dat ik hierdoor de werking van mijn therapie zelf in de weg stond realiseerde ik me niet voldoende. Probeer dus direct met de deur in huis te vallen. Natuurlijk hoef je niet gelijk alles te vertellen als je binnenkomt, maar probeer kort te benoemen waar jij het dat uur graag over wilt hebben.

♥ Schrijf het op
Wat mij lange tijd erg goed heeft geholpen is mijn gevoelens opschrijven. Ik kon er heel slecht over praten en meestal ging het kort voordat ik therapie had ook ineens wonderbaarlijk goed, waardoor ik helemaal niet meer over negatieve gevoelens kon praten. Daarom had ik een dagboekje waarin ik met name op de moeilijke momenten schreef. Dat dagboekje nam ik mee naar therapie. Hieruit las ik dan de teksten voor waarvan ik vond dat ik er iets mee moest. Toen ik dit lange tijd deed, lukt het ook steeds beter om uit mijzelf te praten over mijn gevoelens.

therapie

♥ Benoem je belemmerende gedachtes
Het kan zijn dat er allerlei gedachtes in je hoofd spelen die het kunnen praten over jouw problemen en gevoelens belemmeren. Denk bijvoorbeeld aan gedachtes als 'Ik heb geen reden om problemen te hebben' of 'Ik stel me aan'. Benoem deze gedachtes in therapie en bespreek ze met de therapeut. Dit kan veel lucht geven en een opening zijn om over andere gevoelens te praten.

♥ In therapie zijn is kostbaar
Ondanks dat in Nederland het grootste deel wordt vergoed door de zorgverzekering is het goed om te onthouden dat therapie kostbaar is. Probeer je niet af te zetten itegen de hulpinstantie of ga niet in therapie 'omdat het van anderen moet, maar jijzelf er toch niks mee doet'. Wees dankbaar voor het feit dat we in Nederland in therapie kunnen gaan en hulp kunnen krijgen en maak er ten volste gebruik van.

♥ Neem jezelf serieus
Ik weet dat dit een afgezaagde tip is, maar het blijft nu eenmaal een hele belangrijke tip. Juist doordat ik mijzelf en mijn problemen niet serieus nam, heb ik jaren van mijn leven verspilt. Neem je problemen serieus. Je hoeft geen ernstige diagnose te hebben om hulp te mogen vragen. Als jij niet gelukkig bent, mag je steun vragen. Waarom alles alleen oplossen als je met hulp van iemand anders op een prettigere en minder eenzame manier tegen je problemen kunt vechten? Maak je problemen niet kleiner dan ze zijn en vergelijk je problemen niet met die van een ander.

♥ Kijk verder dan je gedrag
Je kunt uren praten over destructief gedrag, over eten en gewicht, maar uiteindelijk zit hem daar het probleem niet. Probeer te praten over de angsten, wensen, verlangens, boosheid en pijn die hierachter schuil gaat. Daar moet je over leren praten als je verder wilt komen met je problemen.

Wat helpt jou om goed in therapie bezig te zijn?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Kim - Woensdag 26 februari 2014 13:24
Ik heb precies hetzelfde gevoel! Ik ben nu ruim een half jaar in therapie en de magische oplossingen die ik gehoopt had daar voorgeschoteld te krijgen zijn nergens te bekennen. Ik denk regelmatig "het heeft toch weinig zin, misschien moet ik er maar mee stoppen..." Ik denk dat de tip om dingen op te schrijven mij misschien wel kan helpen.
In ieder geval heel erg bedankt voor dit artikel, ik weet nu in ieder geval dat ik nie de enige ben die zich zo voelt!
Diedjuh - Woensdag 26 februari 2014 13:29
Whow goed stuk! Ik heb maandag mijn intake-gesprek bij de Ursula en mijn gedachtes denken inderdaad dat ik daardoor een soort magische oplossing in handen krijg die de therapeuten daar gaan aanbieden. Maar het ligt bij mijzelf! Ik ga dit meenemen en proberen om er meteen zo in te starten. Ik denk dat dat mij veel profijt kan gaan opleveren! Dankje.
onlymy - Woensdag 26 februari 2014 14:17
wow zoo herkenbaaar!! Dit is precies wat ik nu denk en waar ik tegenaan loop.. ik durf de therapie niet écht aan te gaan.. ga proberen de tips die hier gegeven zijn te gebruiken. Goed geschreven!
Lidewij - Woensdag 26 februari 2014 14:49
Toen ik de eerste keer bij de therapeut kwam zei hij tegen me, toen ik opperde dat mijn 'shit' niet zo interessant of ernstig was omdat andere mensen het slechter of erger hadden; "Als je je vinger eraf snijdt, dan ga je toch ook naar het ziekenhuis om hem eraan te laten zetten? Dan denk je toch niet: Laat maar, er zijn mensen waar een been vanaf is, dat is erger? Nee. Dan zoek je hulp en laat je je helpen."

Het is een heel simple basic voorbeeld, maar eigenlijk had ik er heel veel aan. Om even te realiseren en te relativeren dat als er iets is wat 'pijn' doet, je daar hulp om moet/mag vragen, hoe klein het ook lijkt.
respect - Woensdag 26 februari 2014 15:09
idd Scarlet, de sleutel tot herstel licht in je zelf en niet bij je therapeut. therapie is een hulpmiddel geen oplossing voor al je problemen. als je zelf niet leert hoe je met problemen om moet gaan val je steeds terug in je oude patroon en dat kan niet de bedoeling zijn. daarom is het belangrijk om zelf de goede vaardigheden te leren zodat je het zelf aan kan. en als iemand het voor gaat zeggen hoe je het moet doen is het niet eigen. maar therapie is zeker zwaar en lastig.
(heel veel succes diedjuh)
Charlotte - Woensdag 26 februari 2014 15:13
Hele goede tips! Toen ik voor het eerst in therapie ging wist ik totaal niet wat ik nou wilde bespreken, en als ik iets besprak kreeg ik nooit duidelijk wat ik nou bedoelde. Achteraf had het me waarschijnlijk heel erg geholpen om me voor te bereiden en de boel op te schrijven.
In plaats daarvan ben ik gestopt, om een half jaar later opnieuw in therapie te gaan en er nog altijd niet uit te zijn :') Gelukkig is het me vanaf dat punt wel altijd gelukt om eerlijk te zijn, en vooral niets achter te houden. Alles wat ik wilde zeggen heb ik gezegd, ook als ik dacht dat het onbelangrijk, beschamend, aanstellerig of dom was. En dat heeft me ontzettend geholpen.
b. - Woensdag 26 februari 2014 16:09
Wow, precies op het goede moment gepost. Hier loop ik heel erg tegenaan. Ik ga denk ik ook maar proberen de dingen die ik wil bespreken van te voren op te schrijven! Anders denk ik dat ik ook niet verder kom in mijn therapie.
Heel fijn om te weten dat ik niet de enige ben die dit voelt, dan geeft goede moed :)
mamvan3 - Woensdag 26 februari 2014 16:18
ik schrijf voor elke gesprek met mijn socio, psych, psychiater, gezinstherapeut iets op. Als is het maar iets kleins, dat als het gesprek stilvalt ik gewoon punten heb waar we het over kunnen hebben. Vaak loopt het gesprek ook totaal anders maar als er dingen zijn die ik wil bespreken leg ik gewoon mijn schriftje op tafel en kunnen we het lijstje afwerken.
Ook schrijf ik tijdens de gesprekken wel eens steekwoorden op omdat ik vaak na een gesprek niet meer weet wat er gezegd is. Ik heb ook een tijd gehad dat ik de laatste 5 minuten van een gesprek gebruikte om op te schrijven waar we het over gehad hadden omdat er gewoon 0,0 van de therapie bleef hangen anders.
Van 1 psych moest iedereen altijd verplicht een verslag maken na het gesprek. Dat was eigenlijk ook heel nuttig, dan ben je echt nog even met verwerken bezig.
Prue - Woensdag 26 februari 2014 16:29
Deze tips zouden me erg geholpen hebben toen ik voor het eerst in therapie ging.
Prue - Woensdag 26 februari 2014 16:34
Niet dat ik niet wilde werken aan mezelf, maar ik wist vooral niet hoe. Geen idee hoe therapie in zijn werk ging op mijn zestiende. Praten kon ik niet, nooit geleerd ook.

Ben er nu zelf achter hoe het werkt, en schrijven is inderdaad heel helpend. Zowel voor mijn eigen denkproces als om duidelijk te maken naar de therapeut wat ik wil zeggen. Maar ik schrijf eerst, voor mezelf, en dan vertel ik. Kom ik er dan niet uit, kan ik altijd nog voorlezen.

En therapie is kostbaar ja, ook goed om te beseffen, maar ik betaal het grootste gedeelte van de therapie zelf (vrij gevestigd therapeut) en teer dus weinig op de verzekering, waar ik overigens ook gewoon voor betaal. Krijg een beetje schuldgevoel van het feit dat therapie kostbaar is.
luna - Woensdag 26 februari 2014 16:45
Nog een tip: stel je zit al in therapie en bent superhard aan het werk en het kost je veel energie. Laat je niet ontmoedigen door je omgeving als deze onbegripvol en lomp reageren...
Vera - Woensdag 26 februari 2014 16:50
Mijn therapeute is heel erg van het 'doen'. Dus alles wat ik eng vind, moet ik ook aangaan. En dat wil ik ook, omdat ik van die eetstoornis af wil. Voor mij werkt het echt goed! Beter dan alleen maar te praten en schrijven.
Rainbowmeisje - Woensdag 26 februari 2014 16:54
Hier herken ik me van vroeger erg in. Maar nu, ben ik opnieuw in therapie. En ik wil er ZELF voor gaan, dus IK probeer met oplossingen te komen en check na of dat een goed idee is etc, mijn therapeut denkt zeker wel mee en stelt veel vragen. De stichting waarbij ik in behandeling ben is door ervarings-professionals opgericht, wat ik een enorm pluspunt vind. Ik ervaar de hele therapie, de sfeer en de mensen als erg fijn. Ik vind wel dat het zwaarder is dan ik dacht, maar het gaat het allemaal waard worden!
mierrr - Woensdag 26 februari 2014 17:12
Wow, ik las dit artikel vlak voordat ik een nieuwe intake in ging. De intake ging voor het eerst goed. Ik kon zowat alles kwijt, in tegenstelling tot eerdere intakes! Deze tips ga ik onthouden! Super bedankt Proud2Bme!
m - Woensdag 26 februari 2014 18:26
Ik vind het een cliché waar therapeuten je in doen laten geloven en jij trapt erin. Natuurlijk kan een therapeute je vanaf de eerste sessie wel wat bieden en hoef je niet tig keer er voor niets te zitten. Een goede therapeute bedoel ik dan.
Het is al ernstig dat we er voor moeten betalen, dat wij mensen niet dusdanig in elkaar zitten dat we elkaar continu weten op te monteren. Ik vind het een verkeerde gedachteninstelling dat het vooral vanuit jezelf moet komen.
Dan stel je je op als slaaf en dat heb je al genoeg gedaan, anders had je die verslaving niet die je hebt. Een therapeute moet je daarvan af helpen, niet jij jezelf. Je moet inspiratie voelen, zien hoe het werkt, zit of zat bij jou al die jaren, door je therapeute inspiratie voelen van hoe het OOK kan of zou kunnen en daar voor willen gaan, helemaal uit jezelf en dat is het enigste wat je zelf moet doen of zou willen. De drive voelen, DOOR je therapeute om er (weer) voor te willen gaan.
Star* - Woensdag 26 februari 2014 18:59
herkenbaar na de eerste tijd van mijn therapie. Ik voelde nog niks, ik wist niks.. durfde niemand aan te kijken.. zei alleen maar "weet ik niet". Gelukkig kan ik nu redelijk goed met mijn gevoel om gaan en bedenken wat Ik wil en wat mij helpt en wat ik verwacht.
Ik denk niet dat je het jezelf kwalijk moet nemen als het in het begin nog niet lukt, maar de tips zijn wel dingen die je kunnen helpen om SAMEN je problemen aan te gaan (:
Prue - Woensdag 26 februari 2014 19:30
m en Star, ik denk ook dat het een samenwerking het meest ideaal is.
justme - Woensdag 26 februari 2014 19:40
Net begonnen met therapie en deze blog komt precies op het juiste moment met veel waardevolle tips. Ik ga ze meenemen, bedankt Proud!
Mij - Woensdag 26 februari 2014 20:08
Dank je wel! Deze blog helpt me echt! Vooral dat stukje voorbereiding, is heel belangrijk voor mij, en ook om zélf aan te geven wat ik wil bespreken in therapie.
'k Ga er gelijk mee aan de slag!
Gien6 - Woensdag 26 februari 2014 20:17
Hele goede blog!!
Metamorphose - Woensdag 26 februari 2014 20:25
Wat een goede en fijne blog!
Julia - Woensdag 26 februari 2014 20:26
"Ik kon alleen maar lachen en me netjes voordoen, gewoon me gedragen zoals het hoorde"

Komt me heeel bekend voor. Fijne blog, dankjewel. :)
Nikki - Woensdag 26 februari 2014 21:09
Goede tips, kan ik misschien wel wat mee.
sindy - Woensdag 26 februari 2014 21:09
Wow wat een goede blog zeg, Scarlet! Ontzettend bedankt voor de tips.
Snip - Woensdag 26 februari 2014 21:13
Goed stuk! Helemaal waar. Een en al herkenning! Bij mij was elke therapeut (en dat zijn er veel geweest) niet de goeie volgens mezelf. En in deze fase zit ik nog steeds. Heb nu therapie, maar doe er te weinig mee. Je hebt me aan het nadenken gezet...bedankt!
Roos_ - Woensdag 26 februari 2014 21:48
Goede blog :) Super herkenbaar! Vooral dit zinnetje idd:
"Ik kon alleen maar lachen en me netjes voordoen, gewoon me gedragen zoals het hoorde"
En dat het vlak voor therapie elke keer ineens weer wonderbaarlijk goed ging!
Wil binnenkort weer in therapie en heb echt goede moed om er iets van te maken, maar ben vooral bang voor die vuilkuil van je onbewust weer netjes en leuk voordoen, en daardoor niet over de dingen durven te praten waarvoor je je schaamt, want dat hoort niet bij je 'leuke jij'. Terwijl je zelf van binnen helemaal niet denkt dat je leuk bent..
Mijn therapeuten zeiden allebei in de eerste gesprekken dat ze niet snapten waarom ik zo onzeker was. Dat ze me (of nouja, die 'leuke' vertoning van mezelf dus) zo leuk vonden en het moeilijk te begrijpen vonden dat ik het zelf niet zag. Misschien dat het onderdeel was van hun werkwijze? Maar daardoor voelde ik me éindelijk leuk gevonden door iemand, en durfde ik vervolgens niet die 'beschamende' kant van mezelf te laten zien.. werkte erg tegendraads. Ging gelukkig later wel beter maar heb er nog steeds veel moeite mee.
Jenn - Donderdag 27 februari 2014 13:46
Ik ben altijd bezig met zo hard mogelijk werken in therapie, tot therapeuten me soms afremden. Daar zat wel een kern van waarheid in; ik heb bij alles wat ik doe het gevoel dat ik niet hard genoeg mijn best doe. Pas als iets me uitput heb ik het gevoel dat ik genoeg inzet heb geleverd.

Toch heb ik vaak het idee dat ik me harder inzet dan mijn therapeuten. Ik leg alles op tafel en we komen een heel eind met het verklaren van emoties en gedachtes, maar we komen niet echt verder dan dat. Ja, veranderen moet je zelf doen. Maar ik heb geen idee hoe. Ik ben het heel lang in mijn uppie geprobeerd, maar ben in therapie gegaan omdat ik erachter ben gekomen dat het me niet alleen lukt en omdat ik hierin vastloop, dus ja, ik verwacht wel wat leiding daarin van een behandelaar. Als je niet weet hoe je ergens moet komen, dan koop je een TomTom. Je zou raar opkijken als die in de auto tegen je zegt dat je de weg naar je bestemming zelf zal moeten vinden. Je zal er wel zelf heen moeten rijden, maar je mag wel van je TomTom verwachten dat deze je helpt om de weg naar je bestemming te vinden. Toch?
Viooltje - Donderdag 27 februari 2014 16:12
In het begin hoopte ik ook op een kant en klare oplossing die de therapeute mij zou geven. Maar niets bleek minder waar. Als ze mij af en toe vroegen 'Wat denk jij dat de beste oplossing is' dan dacht ik echt bij mezelf: ik kom hier voor een oplossing, als ik die zelf wist hoefde ik niet te komen. En dan raakte ik enorm gefrustreerd.

Meestal als ik bij de therapeut ben dan zit ik alleen maar te lachen. Ik heb nog nooit in therapie gehuild. Gewoon, omdat ik dit niet kan. Het lijkt wel of het dan allemaal blokkeer. Heel vervelend vind ik dit eigenlijk.

suprise - Donderdag 27 februari 2014 19:20
betrapt, :$
jeejtje wat een herkenning! super goede blog!
Andreaa - Donderdag 27 februari 2014 20:00
Perfecte timing! Ga er proberen wat mee te doen komende donderdag...
Of eigenlijk, daarvoor dus nog: Opschrijven wat ik voel.
Heb ook altijd dat ik me op het moment dat ik daar ben ineens heel goed voel, en daarna ook.
Maar als ik dan weer thuis was voelde ik me zo rot!
'Weer niet kunnen praten over wat er nou écht is!'
Bedankt!
Jolien - Vrijdag 28 februari 2014 15:46
Ik ben het hier deels mee eens, deels niet. Het heeft bij mij jaren geduurd voordat ik eindelijk in een kliniek kwam die me goed kon helpen, en zij hebben me constant moeten stilzetten omdat ik TE hard werkte. Ik was veel te veel aan het nadenken over waardoor alles wel niet kwam, ik had alles uitgedacht, ik wist precies hoe alles werkte - en daarmee had ik de belangrijkste dingen over het hoofd gezien: mijn gevoel en mijn thuissituatie. Dus nee, ik vind dat de therapeut goed moet kijken wat de problemen zijn. Natuurlijk moet je daar zelf veel inzet bij tonen, maar als cliënt heb je geen idee hoe het allemaal zit, dat is de taak van de therapeut. Is mijn mening.
Meissie - Zaterdag 1 maart 2014 10:24
Ik vind de blog goed omschreven. Iedereen is uiteraard anders. Je moet het wel echt zelf doen. Je therapeut kan je wel nieuwe inzichten leren geven. Want uiteindelijk is wel ontzettend belangrijk dat je zelf goed weet hoe jezelf in elkaar steekt. Wie ben jij, wat wil en wat kan je! Met name is dat laatste essensieel. Doe dingen wat bij jou mogelijkheden liggen. En soms is dat zeer lastig. Vooral als je wel van alles wilt en niet meer kunt. Het allerbelangste en meestal het meest moeilijke, gezien er van de omgeving en maatschappij van alles van je verwacht wordt..JEZELF ACCEPTEREN en bij jezelf blijven! Iederen kan wel zeggen dat je dit of dat moet doen.. luister vooral naar je eigen gevoel. Maar hier wil ik voor mensen ook mee oppassen. Je kan vechten, vluchten en bevriezen..maar wat ik er ook mee wil zeggen dat je jezelf niet 1,2,3, kan veranderen. Leren om met jezelf om te gaan is het belangrijkste. En niemand is perfect. Het gaat met ups and downs, maar wees vooral eerlijk naar jezelf dan ben je het meest gelukkig.
ce - Zaterdag 1 maart 2014 20:34
Ik lees niet vaak iets waar ik me bijna volledig in kan herkennen. Mede daarom ben ik blijven lezen tot aan het einde.
het is voor mij zo herkenbaar ! ik zou het zelf kunnen hebben opgeschreven. Het enigste grote verschil is dat ik nog steeds in therapie zit voor tig problemen. Je hebt het heel erg goed omschreven.
Dank daarvoor !
ce - Zaterdag 1 maart 2014 20:47
Voor iedereen is en blijft het een zoektocht. Een zoektocht naar een klik met je therapeut en naar een goede methode om met je problemen aan de slag te kunnen. Ik mailde mijn therapeut vaak. Mede omdat ik moeite had om mijzelf verbaal te uiten. En ik erg vergeetachtig werd door stress en veel medicatie. Ik durfde in het begin mijn therapeut niet eens aan te kijken, laat staan praten. Dat schrijven heeft mij dus heel erg geholpen.
Ann - Woensdag 18 februari 2015 15:59
Eens met Jolien. De therapeut moet sturen en ook transparant werken, dus vertellen
wat hij aan het doen is om de therapie voor de client begrijpelijk te maken.
Dus bijvoorbeeld afspreken dat client aangeeft wat hij/zij wil bespreken en niet het vage hoe is het? iedere nieuwe sessie. Beter is: waar wil je het dit keer over hebben en ook een continuering is belangirijk, het verbinden van de sessies.

Zelf heb ik meegemaakt dat je zodra je als client de therapeut bekritiseert of de werkwijze in twijfel trekt het snel voorbij is en het altijd aan de client ligt uiteindelijk.
Dan stopt het plots terwijl dat toch juist de bedoeling is dat je je uitspreekt?
Kim - Woensdag 12 oktober 2016 23:18
Dit is zo herkenbaar! Ik ben blij dat ik deze blog ben tegen gekomen. . Ik heb namelijk binnenkort mijn eerste sessie.