Opgesloten in de digitale wereld

 

Zowel in mijn vrije tijd als tijdens mijn werk breng ik veel tijd door in de digitale wereld. Mijn werk voor Proud is digitaal. We zien elkaar wel wekelijks face-to-face, maar we zitten het grootste deel van de tijd aan onze computers te werken. Het is ontzettend handig dat we continu contact kunnen hebben, ook met jullie als lezers, via de website, via Skype, via Instagram of via Whatsapp. Toch komen er steeds meer geluiden die de nadelen van de digitale wereld benadrukken.

Dan heb ik het niet eens alleen over de inhoud van de digitale wereld en over sociale media. De nadelen daarvan zijn al vaker beschreven. Op sociale media kun je veel triggers vinden en lang niet alles wat je online tegenkomt is motiverend. De sfeer online is vaak nog slechter dan offline, omdat mensen anoniemer zijn en meer durven te zeggen, zonder rekening te houden met anderen. Hoewel je veel steun kunt vinden online, kun je ook veel negatieve dingen vinden. Als je daarvoor kwetsbaar bent, is het dus niet altijd verstandig om veel tijd door te brengen op sociale media of online. Aan de andere kant is dat natuurlijk ook afhankelijk van de informatie die je zelf opzoekt.

Andere problemen zijn echter de stress, angst en eenzaamheid die het oplevert. Doordat mensen meer contact digitaal hebben en meer tijd online doorbrengen, spenderen ze meer tijd alleen. Hoewel ze dus het idee hebben dat ze heel sociaal bezig zijn, zijn ze dat eigenlijk niet. Mensen hebben minder direct contact met elkaar. Dat verzwakt ook de communicatie tussen mensen, aangezien 90% van de menselijke communicatie non-verbaal is. Dat mis je als je elkaar niet ziet. Daardoor kun je veel minder in context plaatsen. Dat zou zelfs een reden kunnen zijn voor de slechte sfeer online, aangezien mensen continu slechts een deel van de boodschap zien.

De stress en angst die door de digitale wereld wordt veroorzaakt, wordt vaak geassocieerd met Fear of Missing Out (FOMO). Mensen blijven pagina’s refreshen en willen alles zien wat er te vinden is, omdat ze niets willen missen. Tegelijkertijd is het grootste deel van wat je bekijkt helemaal niet zo interessant. Deze angst om iets te willen missen leidt ertoe dat je alleen maar meer tijd online spendeert, terwijl je angstig blijft. Je hebt namelijk nooit alles gezien. Dit kan zorgen voor enorme psychologische druk en uiteindelijk zelfs tot depressies of burn-outs. Deze burn-outs worden vervolgens behandeld met medicatie of therapie, maar dat is vaak gericht op de symptomen en niet op de problematiek: overmatig gebruik van digitale communicatie.

Hoe komt het nou dat mensen die angst ervaren? Dat is eigenlijk een slimme marketingtruc. Voor mij was die gedachte een van de meest belangrijke redenen om mijn smartphonegebruik te verminderen. Online bedrijven en merken, zoals Instagram, Whatsapp en Facebook, verdienen hun geld aan hun bezoekers. Als er meer mensen meer tijd op hun sites of applicaties doorbrengen, verdienen zij meer geld. Het is voor deze bedrijven dus belangrijk om mensen te stimuleren om lang op de site te blijven en daar iedere keer terug te komen. Als ze meteen alle berichten laten zien die de gebruiker graag wil zien en geen andere berichten weergeven, blijft de bezoeker maar kort. Als ze alleen maar oninteressante berichten laten zien, komt de bezoeker niet terug. De truc is dus om af en toe een leuk bericht neer te zetten, maar ook oninteressante berichten te plaatsen. Je hersenen werken zo dat ze dan terug blijven komen en door blijven gaan om het volgende leuke bericht te vinden. Dit leidt vervolgens tot enorme winst voor die bedrijven, maar tot enorme stress voor consumenten.

Nu kun je het idee krijgen dat het dus de schuld van die bedrijven is dat mensen zich zo voelen en dat zij dat dus moeten veranderen. Voor een deel ben ik het daarmee eens. Aan de andere kant verkopen we in winkels ook nog steeds alcohol en sigaretten. Er wordt wel steeds vaker gekozen om minder suiker in producten voor kinderen te doen, maar ook dat is niet verboden. Het is aan de consument om te bepalen of hij alcohol drinkt, sigaretten rookt en “gezond” eet. Ik vind het daarom ook logisch dat het ook aan de consument is om te bepalen hoeveel tijd hij doorbrengt in de digitale wereld. Toch moet er wel iets aan gedaan worden. Het wordt namelijk een groot maatschappelijk probleem dat de volksgezondheid bedreigt. Voorlichting is daarom denk ik erg belangrijk. Gelukkig zie je steeds vaker dat mensen waarschuwen voor overmatig smartphonegebruik.

Als jij ook het gevoel hebt dat je eenzamer, angstiger of gestrester bent door smartphonegebruik of blijven hangen in de digitale wereld, is het misschien verstandig om dat te verminderen. Dat kan namelijk veel positieve effecten hebben. Je wordt actiever, komt meer buiten, slaapt beter, bent minder angstig en gestrest en kan er dus voor zorgen dat je je een stuk beter voelt. Hoe kun je dit nou aanpakken?

♥ Bedenk waarvoor je het doet
Wat wil je precies bereiken? Wil je meer tijd doorbrengen met vrienden of in de natuur in plaats van achter je computer? Of wil je minder tijd doorbrengen op een specifieke app, zoals Instagram of Facebook, omdat je merkt dat je daar alleen maar ongelukkig van wordt? Stel voor jezelf een redelijk doel en onthoud waarom je dat doet. Het zal best lastig zijn, want het is een soort verslaving, maar uiteindelijk zal je je er beter door voelen!

♥ Zet je notificaties uit
Welke notificaties vind je nou echt belangrijk? Wil je een melding als het gaat regenen, als iemand heeft gereageerd op een foto, als je een berichtje krijgt, als er updates zijn, als er een doelpunt wordt gescoord of als je batterij bijna leeg is? Sommige van deze meldingen vind je misschien wel zo nuttig dat je er direct voor gestoord wilt worden. Als ik niets belangrijks aan het doen ben, wil ik bijvoorbeeld mijn Whatsapp-meldingen aan hebben staan. Een hele hoop andere meldingen vind ik echter niet zo interessant, dus de meeste heb ik uitgezet. Bovendien zet ik mijn telefoon op stil als ik druk aan het werk ben. Zo zorg je ervoor dat je veel minder gestoord wordt en minder vaak de neiging hebt om je telefoon te ontgrendelen.

♥ Vraag jezelf af waarom je een app opent
Toen ik hiermee begon, schrok ik er eigenlijk best van hoe vaak ik zonder reden mijn Facebookapp opende. Als je jezelf iedere keer als je de app opent afvraagt waarom je dat eigenlijk doet, zal je merken dat het meestal niet eens echt een reden heeft. Soms ook wel, bijvoorbeeld als je iemand wilt feliciteren of als je ziet dat iemand je heeft getagd. Als je er iedere keer dat je niet echt een reden hebt om de app te openen voor kiest om de app niet te openen, zal je zien dat je minder tijd aan die app spendeert. Zo zorg je ervoor dat je je gebruik vermindert, zonder dat je de app helemaal verwijdert en ook de positieve aspecten mist.

♥ Kies een andere activiteit
Als je minder tijd in de digitale wereld doorbrengt, heb je meer tijd voor andere dingen. Voor sommige mensen is het misschien heel duidelijk waarmee die tijd opgevuld kan worden, bijvoorbeeld om wat meer te slapen om wat dichter in de buurt van de 8 uur te komen, of met huiswerk maken, zodat je hogere cijfers haalt. Voor andere mensen is dat echter niet zo duidelijk. Zelf weet ik soms ook echt niet wat ik met mezelf aan moet als ik mijn telefoon niet wil gebruiken. Soms is het heerlijk om gewoon om je heen te kijken en weg te dromen. Daar word je ook nog eens veel creatiever van! Het kan echter ook goed zijn om een andere activiteit te zoeken. Een bepaalde hobby of sport weer oppakken, met vrienden afspreken, een boek lezen of gewoon lekker buiten zijn kan je ontzettend opvrolijken!

Wat vind jij van social media?

Fotografie: Wonder Woman en Larsson

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Denise - Woensdag 13 september 2017 10:38
Ik ben gestopt met social media. Op een gegeven moment werd ik er zó geïrriteerd van. Mensen die op FB claimen dat ze een perfect leven hebben, zó intens gelukkig met elkaar te zijn, onwijs veel van elkaar houden en een geweldig gezin hebben.

Maar IRL gaan ze vreemd, liegen en bedriegen ze en is het hele gezin een zooitje.

Sinds ik gestopt ben met fakebook zit ik een stuk minder op mijn mobiel. Twitter heb ik ook niet meer en instagram en snapchat weiger ik ook.

Heerlijk. En het laat ook gelijk zien wie je echte vrienden zijn. Want het gros mist me niet op facebook en heb ik geen contact meer mee. De mensen die wél belangrijk zijn daarvan heb ik hun nummer en die zie ik regelmatig.

Dus ik kan het iedereen aanraden :P
Ingrid - Woensdag 13 september 2017 14:15
En het begint jong ook nog, mijn zoon van twaalf loopt met zijn telefoontje, zit op minecraft en Skype, houdt van gamen en op school hebben ze een tablet voor bepaalde lessen. Hij gaat graag naar de bieb ;) maar ik kwam er al snel achter dat ze daar met een groepje vrienden afspreken voor een spel op de pc ;) Gelukkig leest hij voor hij gaat slapen nog wel graag een boek, schattig!
Zelf heb ik al lang geen Facebook meer en mijn telefoon zet ik soms bewust uit, ik weet dat we social media ook nodig hebben en er niet onderuit komen, maar soms ben ik er even klaar mee hoor.
S. - Woensdag 13 september 2017 15:56
Social media heb ik niet veel mee, maar voor internetgebruik heb ik wel een soort van regels voor mezelf. Zo probeer ik niet te veel mijn telefoon te gebruiken. Ik heb er ook niet veel apps op, dus dat is niet zo'n probleem. En voor de rest probeer ik ook maar een beperkt aantal uur per dag online te zijn en geregeld wat anders te doen. Vaak gaat dat goed, maar soms niet en dan ben ik ineens een hele middag online, maar zolang dat niet dagelijks voorkomt vind ik het wel goed. Ik moet wel zeggen dat ik nauwelijks apps als FB en Twitter gebruik, Blogs lees ik wel graag, maar daar heb ik niet echt de neiging om maar rond te blijven hangen.
Nynos - Woensdag 13 september 2017 19:04
Ik word er eenzaam van dat Andere mensen zo in beslag lijken genomen door hun smartphone en ze hun telefoon belangrijker lijken te vinden dan met mij te kletsen. Daar krijg ik een minderwaardigheidscomplex van Niet van mn eigen smartphone ( nouja soms ook wel... sommige mensen zijn Zo "perfect" en tja ik niet :P
Nynos - Woensdag 13 september 2017 19:05
ik bedoel trouwens alleen als ik met mensen afgesproken heb hoor. In de trein vind ik het juist heerlijk om met mn telefoon te zitten omdat ik niet altijd behoefte heb aan een gesprek met iemand.
Erin - Woensdag 13 september 2017 21:20
Zo asociaal als mensen de hele tijd op hun telefoon kijken. Vinden ze het niet leuk genoeg met de mensen met wie ze zijn?
E - Donderdag 14 september 2017 04:53
Ik vind social media saai.
Het contact is zo oppervlakkig en eenzijdig.
Maar toch zit ik veel te veel achter die schermen in plaats van dat ik iets anders onderneem.
Wanneer ik iets anders doe voel ik mij veel tevredener en rustiger.
Ik vind het jammer dat mensen geen contact zoeken met elkaar waar ze zijn,maar liever met mensen die ze niet kunnen zien.In het echt leer je veel meer van interacties.Er is zo veel meer diepte en nuance in werkelijke relaties.
Ik had het ook al eerder eens geschreven dat wij omgekocht worden .Fabrikanten maken producten waarvan ze weten dat ze verslavend zijn of worden.Je kunt nu gewoon niet functioneren in de maatschappij als je geen smartphone hebt.Overal heb je voor. ze nodig.Ik laat hem thuis als ik wegga want als ik buiten ben/uit wil ik echt ervaren wat er is.

Edjo - Donderdag 14 september 2017 09:11
Het is vreselijk hoe ver het gekomen is. Mijn vriend zit constant apps te bekijken op zijn smartphone en leuke berichtjes te sturen. Nuja, ze lijken mij toch leuk, aangezien hij af en toe eens grinnikt, maar ik heb geen flauw idee over wat het gaat. Het creëert een afstand tussen ons. 's Morgens als we wakker worden en we liggen nog in bed, gaat direct die smartphone aan. Na het douchen, even voor de verwarming gaan zitten om op te drogen, natuurlijk, met de smartphone in de hand. Aan de ontbijttafel je krantje lezen, op de smartphone. Tijdens de middag pauze, voor de tv, tijdens het tandenpoetsen, voor het slapengaan... Ik heb er nooit bij stil gestaan hoe erg het eigenlijk wel is. Je wordt volledig buitengesloten, van een wereld waar jij geen deel van uitmaakt. Wat moet je dan doen, als jouw gezelschap "afwezig" is, verzonken in de digitale wereld, elk vrij uur van de dag? Tja, dan ga je al snel dezelfde richting uit... En dan valt het niet meer zo op dat er iets verkeerd is.
Ik weiger internet te nemen op mijn iPhone. Iedereen lacht me daardoor uit. Maar ik wil absoluut niet worden zoals mijn vriend. Nu heb ik enkel internet op mijn iPhone als ik thuis ben. En zo wil ik het houden. Wanneer ik buitenshuis ben, dan ben aanwezig in het hier en nu. Heb ik dan eens ergens een half uurtje niks te doen, dan kan ik niet naar de iPhone grijpen.
Misschien moeten mijn vriend en ik toch eens een babbeltje doen over dat smartphone-gebruik...