Leenstelsel, studieschuld en depressie

 

Wie ook maar enigszins het nieuws gevolgd heeft, weet dat de studiefinanciering voor studenten in het hoger onderwijs nu definitief gaat veranderen. Deze plannen waren er al een tijd, maar inmiddels is ook de Eerste Kamer akkoord gegaan. De wijzigingen zullen per 1 september 2015 ingaan voor iedereen die dan aan een studie op het HBO of WO gaat beginnen. Degenen die nu al met een studie bezig zijn, ontspringen de dans, behalve als zij van een bachelor aan een master gaan beginnen.

debt
Bron

Depressies
Tegelijkertijd met de bekendmaking van de invoering van dit zogenaamde leenstelsel, is ook een onderzoek naar buiten gekomen waaruit blijkt dat jongeren met een hoge studieschuld vaker kampen met depressies dan jongeren zonder studieschuld. Dit onderzoek is gedaan onder 9000 Amerikaanse studenten. Onderzoeker Katrina Walsemann geeft aan dat dit mogelijk te maken heeft met de hoeveelheid stress die een dergelijke lening met zich meebrengt. Een studieschuld is een lening die iemand langdurig met zich mee draagt en iemand in veel gevallen zich een leven lang kan blijven achtervolgen.

September 2015
Voor Nederlandse jongeren die willen gaan studeren gaat er per september dus een hoop veranderen. De huidige basisbeurs die tot op heden na het behalen van je diploma (binnen tien jaar) werd omgezet in een gift, verdwijnt. Dit zal de toekomstige student nu volledig moeten gaan lenen en daarna terug moeten gaan betalen. De aanvullende beurs en OV-kaart blijven wel bestaan.

Lenen
Op dit moment ontvangt iedere student nog een basisbeurs. Als je thuis woont is dit 100,25 euro per maand en als je uitwonend bent is dit 279,14 euro per maand. Vanaf september verdwijnt deze basisbeurs en moeten studenten dit gaan lenen of extra gaan werken. Als we er vanuit gaan dat een studie vier jaar duurt en een student deze bedragen nu gaat lenen betekent dit dat een student die bij zijn of haar ouders blijft wonen na vier jaar een schuld van bijna 5000 euro heeft en een uitwonende student na vier jaar een schuld van ruim 13000 euro heeft.

collegefund
Bron

Aflossen
Voor het aflossen van je studieschuld krijg je 35 jaar de tijd. Je moet beginnen met aflossen als je bent afgestudeerd en minimaal het minimumloon loont verdient. Daarbij hoef je maar maximaal vier procent van je maandsalaris af te lossen.

Aanvullende beurs
Zoals gezegd blijft de aanvullende beurs bestaan voor studenten waarvan de ouders niet veel verdienen en daarom niet of weinig bij kunnen dragen aan de studie van hun zoon of dochter. Deze aanvullende beurs blijft ook bestaan voor studenten die problemen hebben met hun ouders of waarvan de ouders weigeren te betalen.

MBO
Voor het MBO verandert er niet zo gek veel. Wel krijgen minderjarige studenten op het MBO vanaf 1 september 2017 ook een OV-kaart waarmee zij gratis kunnen reizen. Voorheen kregen studenten op het MBO dit pas vanaf 18 jaar. Dit duurt echter dus wel nog even, in tegenstelling tot de andere plannen die al komend studiejaar van start gaan.

Waarom dit leenstelsel?
De overheid benadrukt dat het leenstelsel geen bezuinigingsmaatregel is maar dat met het geld dat nu bespaard zal worden, geinvesteerd zal worden in het onderwijs. Studenten zullen volgens de overheid uiteindelijk alleen maar profijt hebben van deze maatregelen omdat de kwaliteit van het onderwijs zal verbeteren.

iso
Bron

In hoeverre in Nederland studieschulden zullen gaan leiden tot depressieve klachten, zal pas over een aantal jaar onderzocht kunnen worden. In Nederlands zal men na de aflostermijn van 35 jaar een verzoek tot kwijtschelding van de restschuld kunnen doen. Verder zal onderzocht gaan worden in hoeverre een mogelijke studieschuld van invloed is op beroepskeuzes of het krijgen van kinderen in de toekomst.

Wat vind jij van het leenstelsel?

Bron 1
Bron 2

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anonieme A - Zaterdag 31 januari 2015 13:16
Uh, hoe kan je het leenstelsel van Amerika met dat van Nederland vergelijken? In Amerika zijn naar mijn weten de studiekosten veel en veel hoger ($5000 tot $35.000 per jaar en bestaat er uberhaupt geen stufi en weet ik ook niet hoe het daar met aflossen zit?!).. in Nederland valt dat reuzemee.. En tsja.. investeren in je toekomst.. ik vind het geen probleem. Je hebt 35 jaar om het terug te betalen en het is maar 5% van je salaris ALS je het kunt betalen.. Maargoed ik ben het type work for what you wish for.. niet alles hoeft zomaar aan te komen waaien en iedereen is volgens mij in staat om te lenen.. Dus het is een keuze die je maak en niet alleen maar voor de elite of weet ik veel wat.
Ugh - Zaterdag 31 januari 2015 14:13
"wat betekent het nieuwe leenstelsel voor mij?"

DAT IK VOLGEND JAAR GENAAID WORD ALS IK NAAR DE UNI GA :D
Rebecca - Zaterdag 31 januari 2015 14:21
Ik vind het echt prima, dat leenstelsel. Het is toch bizar dat we verwachten dat de staat maar de studies voor iedereen gaat financieren? Jij wilt toch studeren? Daarnaast betaalt de overheid alsnog enorm veel voor je. Ja, 2000 euro collegegeld en boeken kopen kost veel geld, maar valt in het niet bij met wat de overheid verder nog voor jou betaald aan schoolgeld.

Als jij in 4 jaar tijd je opleiding afrond - kost je de staat zo'n 65.000 euro. Logisch toch, dat ze die kosten terug willen dringen door het afschaffen van de studiefinanciering.. Daarnaast is het aflossen van een lening echt super goed geregeld, dus ik snap echt niet waarom iedereen in paniek raakt.
Liadan - Zaterdag 31 januari 2015 14:48
Ik vind het een beetje dubbel. Ik heb zelf ouders die niks bijdroegen en ik kon niet thuis blijven wonen, dus ik heb alles zelf moeten doen. Maar eerlijk gezegd ken ik maar weinig andere studenten die in deze situatie zitten en heel veel studenten die bijlenen om op vakantie te kunnen gaan etc. Ik ben bang dat studenten het zelf een beetje verpest hebben.
shady - Zaterdag 31 januari 2015 14:52
woopdiedoo, ik hoor gelukkig nog bij de lichting mèt studiefinanciering.
Chantal - Zaterdag 31 januari 2015 15:26
Ik merk er niet zo veel van.
sindy - Zaterdag 31 januari 2015 17:59
Ik denk dat mensen kritischer worden. Wat levert die studie op? Kan ik een baan vinden? Is het niet ook allemaal online te vinden/of de opleiding via een LOI te doen? Wil ik dit echt mijn hele leven doen en heb ik dat papiertje nodig om dat werk uit te voeren wat ik wil? Wat biedt die Universiteit of Hogeschool. Als jij kok of kapper wil worden dan heb je een hoop materialen/faciliteiten nodig die je niet in je eigen keukentje kunt realiseren, maar wil jij journalist worden dan denk je nog eens goed na om daar schulden voor te maken.
Anoniem - Zaterdag 31 januari 2015 19:04
Ik ben er echt bang voor, durf eigenlijk niet meer te gaan studeren omdat ik echt geen schulden wil. Ben al echt bang voor de toekomst, maar dit maakt het nog erger..
Wel is het zo dat de aanvullende beurs wordt verhoogd.
Anoniem - Zaterdag 31 januari 2015 19:05
Ik vnd het leenstelsel echt naaiend. Mijn ouders verdienen echt nauwelijks iets en zelf verdien ik ook niet veel. Ik vind dat de overheid er wel wat voor over moet hebben. Immers, de overheid moet er toch ook voor zorgen dat er in de toekomst voldoende artsen zijn? Zelf wil ik graag geneeskunde doen, maar deze opleiding van 9 jaar is totaal niet aantrekkelijk zonder stufi. Moet je nagaan wat voor schuld ik heb na 9 jaar studeren!?
MIO? - Zaterdag 31 januari 2015 20:12
Leuke berekeningen, maar ik denk dat als je thuis blijft wonen je schuld echt wel veel hoger is dan hier beschreven. Men neme ca. 2000,- per jaar voor studeren (=8000) + studieboeken (=2400). Dan ben je alleen al studeren al 10.400,00 kwijt. Neem dan nog een student die uit huis woont (minimaal 300,- per maand voor een kamer = 14400,00 in 4 jaar) en neem boodschappen (100,- per maand, is over 4 jaar 4800,-). Laten we niet vergeten dat veel studenten geen 4 jaar studeren, maar wel 5 of 6 of soms nog meer... Alleen met 4 jaar zit je al op 29600,00 euro. En dan hebben we nog andere noodzakelijke dingen als kleding en zorgverzekering. En het (oneerlijke) feit dat de zorg alleen berekend wordt op inkomen van ouders (maar niet op hoeveel kinderen en uitgaven)...

Dus kortom... Mensen moeten zoveel gaan werken naast hun studie dat ze overwerkt raken en psychische hulp nodig hebben (en misschien niet eens meer kúnnen studeren daardoor), waarop ook gekort wordt. Dit betekent dus dat er eeuwige wachtlijsten zijn en je minstens een halfjaar kunt wachten tot je überhaupt hulp heb. Daar betaal je je vervolgens ook scheel aan, omdat er toch geen fuck meer vergoed wordt, etc. Vervolgens doet men dus weer langer over zn studie, wat betekent dat er nog meer kosten zijn, etc.

Kortom; Well done, Nederland! Screw you. (In Duitsland betaal je 276,00 euro per semester en dan heb je nog meer les ook)

Daarbij zie ik NL er ook wel voor aan om straks het rentepercentage omhoog te gooien. Dus dat je meer moet terugbetalen. Vieze flikkers.
@mio - Zondag 1 februari 2015 00:12
Tja of je leent gewoon en betaalt straks een redelijk bedrag per maand van je salaris terug aan aflossing.. psychische problemen door het leenstelsel? overdrijven is ook een vak.
LittleJ - Zondag 1 februari 2015 00:35
Ik vind het een belachelijk besluit; studeren was al moeilijk voor jongeren met ouders die weinig verdienen, maar op deze manier gaan we langzaam terug naar de oude situatie. Een situatie waarin studeren alleen voor de gegoede burgers was weggelegd ongeacht hun intellect. Ik ben van mening dat je een studieplek hoort te verdienen door het tonen van inzet, interesse en af en toe flink wat discipline. Dat papa een goede baan heeft en wel genoeg centjes heeft om de studie van zoon/dochter te betalen moet hierin geen rol kunnen spelen. Wanneer dat wel zo is, zoals nu te gebeuren staat, wordt zelfs studeren of het bemachtigen van een studieplek één grote corrupte rotzooi waarin de zak met geld duidelijk zwaarder weegt dan het intellect dat een student bij kan dragen. Ronduit belachelijk en beschamend voor een land dat zichzelf beschouwt als sociaal-georiënteerd.
Gelukkig studeer ik in Duitsland; daar is studeren gratis en kwalitatief zelfs beter dan in Nederland. Hét bewijs dat studeren helemaal niet duur hoeft te zijn; het is gewoon weer de zoveelste truc van de overheid om meer geld in het laatje te krijgen. Dat ze dat geld ook op andete fronten kunnen verdienen zónder de sociale ongelijkheid nog verder uit de hand te laten lopen is kennelijk te hoog gegrepen voor onze bekwame ministers.
Ingrid - Zondag 1 februari 2015 08:11
Eerst eens zien hoe dit allemaal gaat lopen. Ik hoop dat studeren voor iedereen mogelijk blijft. Zo cru als iemand die talent heeft en intelligent is, die gedreven is maar wegens geld tekort niet kan gaan studeren. Het gehele financiële plaatje rondom studeren wat hier geschetst wordt zegt dat studenten op langere termijn baat zullen hebben bij dit systeem. Dat moeten we dan nog maar zien. De jongeren zijn wel de toekomst........ Er moeten kansen blijven of worden gecreëerd vind ik zodat studeren niet afhankelijk wordt van de bankrekening van papa en mama. Een torenhoge schuld is natuurlijk voor iedereen een ballast die je mee draagt tot het klaar is en die heel zwaar kan drukken op je. De een kan daar nu eenmaal beter mee dealen dan de ander.
Ag!rl - Zondag 1 februari 2015 08:48
Bizar. Om te bedenken dat ze eerst educatie extreem duur maken om vervolgens doodleuk te zeggen ja, maar we stoppen het geld wel weer in de educatie. Geloof er niks van
liadan - Zondag 1 februari 2015 10:14
Ik vind dat ze wel wat kritischer mogen zijn op hoeveel collegegeld ze vragen. Ik heb komend semester een stageperiode. Met mijn opleiding (illustratie) is het onmogelijk een stage te vinden met vergoeding. Maar in het semester heb ik geen lessen, niks te maken met docenten en zal ik nauwelijks op de academie zijn. Eigenlijk is het een half jaar zelfstudie. Waarom moet ik dan collegegeld betalen voor die periode?
liadan - Zondag 1 februari 2015 10:18
Oh en mensen overschatten vaak ook hoeveel bijbaantjes er te vinden zijn voor studenten. Je komt al snel uit op horeca, wat behoorlijk slopend werk doet. Als je psychologie of geneeskunde o.i.d studeert heb je nauwelijks tijd om te werken.
F - Zondag 1 februari 2015 10:39
Ik zie niet zo'n probleem in het leenstelsel. Je betaald alleen terug als je genoeg verdient en juist daarvoor studeer je zodat je later redelijk kunt verdienen.
Werk je daarnaast gemiddeld 8 uur per week voor minimum loon dan scheelt dat al ongeveer 10.000 euro.
Het is een investering in je toekomst.
m - Zondag 1 februari 2015 10:39
Ik snap dat het vervelend is dat we straks moeten gaan terugbetalen maar dat maakt toch niet dat je niet kúnt gaan studeren als je geen rijke ouders hebt. Het enige verschil is dat je het achteraf moet terugbetalen als je een baan hebt.. maar ik ga om die reden niet besluiten om dan maar niet te gaan studeren. Ik vind dat studeren wordt weer voor de elite dus altijd een beetje slap want niemand houdt je tegen
sindy - Zondag 1 februari 2015 22:45
@Liadan; Dat is wat ik bedoelde met een kritische houding; studenten worden nog kritischer naar de opleiding toe. Want waarom betalen als je geen docent ziet? Idd, dan ga je eens rondkijken of er misschien andere opleidingen zijn die dat beter hebben geregeld en ga je daar je studie vervolgen.
anoniem - Maandag 2 februari 2015 16:26
GA NAAR BELGIE STUK GOEDKOPER
Roos - Maandag 2 februari 2015 20:58
Ik sluit me volledig aan bij Rebecca! het is niet de taak van de overheid om ons te financieren tijdens het studeren met een beetje zakgeld. Als je kijkt naar ons collegegeld is dat ontzettend laag vergeleken met andere landen en als je dan ook nog eens kijkt naar wat voor onderwijs wij ervoor terug krijgen, dan mag je handen dicht knijpen. Het wordt tijd dat we eens wat meer verantwoordelijkheid bij onszelf gaan zoeken en daarom is deze regeling in mijn optiek, een goede!
Star* - Zondag 8 februari 2015 17:19
studeren zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Ik zou nu echt geen studie willen doen met in mijn achterhoofd mijn problemen. Als ik zou moeten stoppen zou ik dan met een grote schuld zitten en dit niet kunnen betalen ivm mijn lage uitkering??
Ik denk dat scholing de basis is van de economie, iets waar je nooit op zou mogen bezuinigen.
Ileana - Dinsdag 3 maart 2015 19:17
Haha, "ga naar België veel goedkoper". We zijn anders goed bezig om dezelfde richting als nederland uit te gaan. En bij ons dient die verhoging van het inschrijvingsgeld niet om het kwaliteit van het onderwijs te verhogen maar om het gat in de begroting te dichten. Wij zullen meer moeten betalen voor minder kwaliteit.

Wat betreft de situatie in Nederland: Het klopt dat studenten ook een verantwoordelijkheid moeten dragen. Maar wat er te gebeuren staat, is het volgende: Mensen waarvan de ouders te weinig verdienen moeten gaan lenen. Kortom: de zwakste schouders dragen wederom te zwaarste lasten. Mensen die het financieel al moeilijk hebben daar gaan we dat vooral zo voor houden. Dat vergroot de ongelijkheid. Dat beknot ook de vrijheid. Mensen die een lening aangaan gaan waarschijnlijk vooral kiezen voor opleidingen die een goed inkomen later garanderen. Op zich is dat niet verkeerd. Wat daar wel verkeerd aan is, is dat de situatie niet voor iedereen hetzelfde is (lees: ongelijkheid). Studenten waarvan de ouders het allemaal kunnen betalen hebben psychologisch veel meer vrijheid om te kiezen wat ze willen. En als ze zich vergist hebben van studierichting kunnen ze gerust nog eens veranderen. En daar is op zich ook niets verkeerd mee want ik vind dat een jongere de kans moet krijgen om te zoeken, te falen, grandioos op zijn bek te gaan om dan uiteindelijk te vinden wat die echt wil doen met zijn leven. We zijn verdorie 18 jaar als we uit het middelbaar komen. Dat is eigenlijk piepjong. En toch wordt er verwacht dat we dan al weten wat we de rest van ons leven willen doen en dan ook nog meteen goed alsjeblieft. Verspil ons geld niet. Sinds wanneer worden mensen enkel nog beoordeeld adhv hoeveel ze opbrengen/ niet verspillen? Wat veel mensen wel eens vergeten is dat onderwijs (naast zorg en cultuur) de fundamenten zijn van onze samenleving. De overheid (ook die van België) schiet in zijn eigen voeten. Geen enkel land binnen Europa dat een harde besparingsregering heeft gehad is hier beter van geworden. Maar die cijfers worden dan weer niet gedeeld. Ze zeggen dat het helpt maar noemen nooit een voorbeeld van een land waar het gewerkt heeft. Waarom? Omdat het simpelweg niet werkt. Haha... Griekenland iemand?