Ik ga op mezelf wonen!

 

op kamersOp kamers gaan als je net van je eetstoornis af bent of er nog midden in zit, is nog net even iets spannender dan normaal. Dingen zoals heimwee, stress, onzekerheid over ‘'of het wel gaat lukken'', zelfstandigheid, wennen en geldzorgen hebben we allemaal rond die tijd. Maar nu moet je ook nog bedenken hoe je ervoor gaat zorgen dat je stabiel blijft of juist in die stijgende lijn blijft zitten.

Je moet goed blijven eten en hulp vragen wordt soms wat lastiger. Je kunt nu niet een beetje in de woonkamer gaan staan mopperen tot je moeder door je heen prikt en vraagt of er wat is. Je zult zelf je telefoon moeten pakken, een mail moeten typen of op de fiets moeten stappen en naar en vriendin toe moeten gaan. Niemand gaat het voor je doen, jij hebt het heft in eigen handen.

Dit kan je een hoop zelfvertrouwen geven, tenminste, als het goed gaat. En dat gaat niet altijd meteen goed natuurlijk. Sommige mensen maken er de eerste paar maanden best wel een zooitje van. De eerste weken gaat het nog wel. Je mist je ouders, de hond, moet wennen, de nieuwe opleiding zorgt voor afleiding waardoor het eten wel goed gaat. Bij de een meteen en bij de ander later, maar er komen op een gegeven moment dingen waar je moeite mee hebt. Misschien is het wel het vragen om hulp, maar het kan ook zijn dat het je maar niet lukt om op tijd te eten, boodschappen steeds te duur uitvallen, je de was niet bij kunt houden en je kamer langzaam dichtgroeit door een vuilnisbelt omdat je het niet overziet.

''Toen ik op kamers ging, was ik blij dat ik uit huis was. Mijn thuissituatie was verre van ideaal waardoor ik met urgentie een kamer in een studentenflat kreeg. Ik vond het heel fijn om niet meer continu de spanning te voelen die er bij mij thuis was. Wel merkte ik eenmaal op kamers pas echt dat duidelijk naar voren kwam dat het niet alleen om de thuissituatie ging, maar dat ik zelf ook echt niet goed in mijn vel zat. Ik werd al snel erg depressief en vond het moeilijk me aan de structuur te houden. Niemand zei dat ik mijn bed uit moest komen of moest koken in de avond. Lange tijd is dit zo doorgegaan maar uiteindelijk heb ik intensieve hulp gezocht. Dit durfde ik eindelijk toen ik uit huis was omdat ik mij niet meer tegenover mijn ouders, die weinig begrip toonden, hoefde te verantwoorden. Op kamers gaan is voor mij om die reden een hele goede stap geweest.'' -Sandra

Ieder begin is moeilijk, laten we het daarop houden. Mijn therapeut vertelde me dat het goed was om op mezelf te gaan wonen voor ik ooit eventueel samen zou gaan wonen. Juist omdat het goed is om er eens zelf een rommeltje van te maken en dat op te knappen. Een beschimmelde handdoek onder in de wasmand, koken voor één persoon (wat best moeilijk is), alleen zijn, je eenzaam voelen, aan de bel trekken als het niet goed gaat. En zelf spinnen uit je kamer wegjagen, in plaats van daar je vader voor naar boven te roepen.

Op kamers wonen heeft een hoop voordelen. Misschien was je al voor een groot deel volwassen geworden terwijl je thuis woonde, maar nu komen de puntjes op de ‘i'. Je gaat het echt zelf doen en je eigen zaakjes opknappen. Aan je huiswerk beginnen, zonder dat je ouders je erop wijzen. Doordeweeks uit gaan en er achter komen dat dat toch niet zo handig is. Je gaat je eigen structuur bepalen. Ook qua eten.

chaos

En dat eten is misschien net even een ander verhaal. Je kunt eten wanneer jij wilt en zoveel jij wilt, maar ook zo weinig als je wilt. Je bent zelf verantwoordelijk. Die vrijheid komt bij sommige mensen met een eetstoornis iets te vroeg en voor anderen kon het niet vroeg genoeg komen.

Soms denk je door je eetstoornis, dat je op jezelf moet gaan wonen en die vrijheid qua eten je gelukkig gaat maken. Je kunt eetbuien hebben wanneer en zo groot je wilt. Je kunt lijnen en afvallen op extreme manieren, zonder dat iemand er iets van zegt. Natuurlijk denk je hier stiekem aan, maar wil je dit zelf ook echt of komt het door die eetstoornis dat je hier over nadenkt? 

Vergeet niet dat je zelf sterker bent dan die eetstoornis. Wil jij dat je studie, deze kans om op jezelf te leren wonen en je toekomst wat wordt, kies er dan voor om de baas te zijn. Laat je eetstoornis de regels niet bepalen, maar kies voor jezelf en je 'gezonde ik'.

"Toen ik voor het eerst op mezelf ging wonen vond ik dat erg fijn. Ik had ineens alle vrijheid en kon zelf bepalen wat ik deed, wanneer ik het deed en of ik het deed. Daarnaast vond ik het heel fijn dat ik gewoon lekker kon eten waar ik zin in had. In het begi verliep dit erg goed. Ik genoot van lekkere broodjes met gesmolten kaas, bakjes M&M's en rösti rondjes. Maar na een tijd, toen het wat slechter met me ging, veranderde dit. Ik ging steeds slechter voor mezelf zorgen. Niet alleen op het gebied van eten maar ook als het ging om uiterlijke verzorging. Ik poetste mijn tanden nauwelijks meer en borstelde mijn haren niet meer. Mijn beddengoed wassen deed ik nog niet eens 1 keer per maand. Ik ging me meer en meer afzonderen en vereenzaamde in mijn studentenkamertje. Niemand had nog een idee van hoe het werkelijk met mij ging. Het wonen op kamers had, als ik mij niet door mijn eetstoornis niet leiden, ook fijne kanten. Er was bijna altijd wel iemand in huis en je kon gezellig samen tv kijken of koken en ga zo maar door." - Scarlet

Misschien maak je er in het begin een potje van. Je hebt geen zin om voor jezelf te koken, bestelt vaak eten of gooit je eten juist vaak weg. Je kiest voor magere producten die je thuis niet mocht eten omdat ze je al slank genoeg vonden. Of je eet juist alles waar je zin in hebt, omdat je dat thuis niet mocht. Omgaan met die vrijheid en die structuur terugvinden is een zoektocht. Geef jezelf daarvoor de tijd.

Je kunt natuurlijk ook denken dat op jezelf wonen een makkie is. Of perfectionistisch zijn en denken dat je het meteen onder controle zult hebben. Je vindt een kamer, knapt deze op, helemaal in je eigen stijl. Je volgt je studie, die eigenlijk wel oke gaat, maakt nieuwe vrienden en volgt je eetlijst zoals het hoort en variëert, zonder schuldgevoelens. Maar helaas, zo perfect zal het nou ook weer niet verlopen.

Bijna iedereen die op kamers gaat loopt tegen dingen aan, dingen die minder soepel verlopen als verwacht: Je matras wordt te laat bezorgd, je moeder belt je niet zo vaak op als dat je had verwacht en je vriendinnen hebben je kamer pas één keer gezien. Je nieuwe opleiding is hard werken en ondertussen probeer je financieel de eindjes aan elkaar te knopen en heb je eigenlijk steeds weer een stukje maand, in plaats van geld over.

Ga niet in de put zitten. Je trekt jezelf hier wel weer uit. Op jezelf wonen is niet iets wat je zomaar even doet. Zie het als een project. In het begin weet je er eigenlijk nog helemaal niks van en op ten duur ben je een gevorderde. Geef jezelf daarin de tijd en neem jezelf niets kwalijk.

op jezelf wonen

Vergeten de was op te hangen en stinkt alles nu een uur in de wind? Geeft niks. Gewoon nog een keer draaien die was. Voel je je eenzaam? Hoort erbij. Bel iemand op en spreek je gevoel uit. Maak je er een zooitje van met eten? Niet boos worden op jezelf. Pak je eetlijst erbij, vraag om hulp van je diëtist, lees je terugvalpreventieplan door en pak de draad weer op! Fouten maken hoort erbij. Geef jezelf de kans om ze te herstellen en ervan te leren.

Op een gegeven moment ga je inzien dat jij zelf verantwoordelijk bent voor je geluk en het succes van het wonen op jezelf. Je moet zelf leren kiezen, zelf de touwtjes in handen nemen en ervoor gaan. Je moet het wel zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen. Hulp vragen mag altijd! Misschien kan ik beter zeggen, voor degene die er moeite mee hebben. Hulp vragen moet! 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Charlotte - Maandag 19 augustus 2013 13:12
Jaaa, heb het nog niet helemaal gelezen, maar ben heel blij met dit artikel! Ik zit net op mezelf en de eerste twee alinea's zijn al helemaal raak.
M - Maandag 19 augustus 2013 13:16
Ik vond het doodeng maar ook supergaaf om op mezelf te gaan wonen. Uiteindelijk is dit de beste stap geweest die ik ooit kon zetten want ik kon me tegen niemand afzetten wat heel goed was voor me ES. Ik bleef niet afvallen doordat ik lid werd van een studentenvereniging en constant mensen om me heen had. Het was lastig soms met eten maar ik heb er zoveel van geleerd. Ik denk wel dat je er echt klaar voor moet zijn anders werkt het niet
PluiS - Maandag 19 augustus 2013 13:38
Ik wil supergraag op kamers, maar het eerste jaar van m'n studie blijf ik sowieso nog thuis wonen. Hopelijk kan ik over een poosje weer werken op zaterdag en een beetje sparen, zodat het financieel iig haalbaar is om volgend jaar zomer op kamers te gaan!!
anoniem - Maandag 19 augustus 2013 13:51
Goede timing, ik woon net op mezelf :)
'Metaphor - Maandag 19 augustus 2013 14:04
Ik wil heel graag op mezelf,
Zowel qua ruzie thuis, als qua eten weet ik dat het een stuk relaxeter wordt. (Ik eet makkelijker als er niet continu op me gelet wordt.)
Maar qua geld is het onmogelijk momenteel...
Mierrr - Maandag 19 augustus 2013 14:22
Wow, zo'n goed stuk! Ik woon nu een jaar op kamers en er zijn inderdaad momenten dat het makkelijker gaat of dat het heel moeilijk is. Gelukkig heb ik gezellige huisgenoten dus ben ik nooit helemaal alleen. Wat ik jullie wel aanraad is om te zorgen dat er in je nieuwe stad wel psychische ondersteuning achter de hand hebt. Ik dacht namelijk dat ik het wel zelf aan kon, maar doordat ik hier geen lijntje had liggen ben ik nu al 9 maanden bezig om gesprekken te krijgen.

Zorg goed voor je zelf, jullie kunnen het!
Caro - Maandag 19 augustus 2013 15:45
Ik ben de eerste dag na m'n opname op kamers gedaan. Ik weet nog dat ik 18 september met ontslag ging en 19 september was de eerste schooldag (BE). In al mijn naïviteit ging ik de wereld eens tonen wat ik kon. Enkele maanden later lag ik in het ziekenhuis en stond ik weer aan het begin van een lange opname. Wat ik vooral heb geleerd toen is dat het erg helpend kan zijn om met vriendinnen samen te wonen of dicht bij elkaar een kamer te zoeken. Het jaar nadien ben ik samen met twee vriendinnen op kamers gegaan en elke dag kookte 1 iemand van ons 3 (zo moest je niet elke dag koken). Dat was best eng, maar wel een stok achter de deur. Wat er de rest van de dag gebeurde qua eten had ik zelf in de hand dus moest ik zeker ook wat ik in opname geleerd had in de praktijk omzetten.
Appelvlaai - Maandag 19 augustus 2013 17:42
Voor mij was 'op kamers gaan' en studeren in 'een verre stad' motivatie om weer 'normaal' of tenminste voldoende te gaan eten. In het begin kwam ik nog wel vaak bij mijn ouders over de vloer, maar toen ik eindelijk een fijne kamer had gevonden en fijne vrienden om me heen had verzameld (dat heeft wel meer dan anderhalf jaar geduurd trouwens) was ik steeds vaker op mijn kamer en werd ik ook steeds losser met wat ik mocht eten. Maar wel merk ik dat ik nu alle touwtjes in handen heb qua eten en bewegen betreft en dat ik daar eigenlijk enorm misbruik van maak. Ik ontloop nu mijn eetproblemen.. dat idee heb ik, want zodra ik bij anderen ben, wordt het weer één grote chaos..
Ik heb mezelf wel flink kunnen ontwikkelen. Vertrouwen gekregen in mezelf en mijn omgeving :). Maar het eten.. eigenlijk heb ik nog steeds het idee dat 'eten' mijn religie is. En dat dit nu alle vrijheid heeft op kamers.. en dat de motivatie om er dan vanaf te komen eigenlijk weg is.. want het voelt nu goed zeg maar.. veel minder onrust, omdat ik precies kan doen wat mijn eetstoornis verlangt.. (wat daarom juist vaak weer voelt alsof ik eigenlijk helemaal geen problemen meer met eten heb, want er is geen/nauwelijks strijd..)
Saskia - Maandag 19 augustus 2013 18:33
Bij mij heeft het op kamers gaan ervoor gezorgd dat mijn eetstoornis (waarvan ik toen nog dacht dat het helemaal geen ES was) is omgeslagen van een anorexia-achtig beeld naar boulimia. En hoe crux ook, dat heeft me wel in laten zien dat ik écht een probleem had. Uiteindelijk heeft die omslag me doen inzien dat ik hulp nodig heb.
Het op kamers gaan is dus eigenlijk -weliswaar op een heel verkeerde manier- wat mijn ES betreft goed geweest.
Anoniem - Maandag 19 augustus 2013 19:12
Ik wil super graag op kamers alleen durf ik niet omdat ik bang ben dat ik, net zoals mijn ouders, financiële problemen ga krijgen. Of dat ik geen geld meer heb om dingen te doen, of leuke dingen te kopen..
Prue - Maandag 19 augustus 2013 19:21
Ik stond in mijn eentje met een grote gele koffer op het station om de trein te nemen naar de andere kant van het land. Mijn ouders waren op vakantie. Op kamers ja. Want al had ik na meer dan 100 sollicitaties eindelijk een baan gevonden, een huis huren zou nog wel een aantal jaren duren. Ik vond dat niet erg, was blij dat ik weg kon. Ik moest en zou bewijzen dat ik het kon, en de eerste 8 maanden ging het qua es ook goed, dankzij mijn discipline want lekker verliep mijn leven bepaald niet. Daarna viel ik terug in hongeren en afwisselend in boulimia en heb ik jarenlang ongestoord eetgestoord kunnen zijn. Maar ik denk dat dat overal zou zijn gebeurd. Mijn eerste jaren op kamers waren verschrikkelijk - maar ze hebben me wel hard gemaakt.
robijntje - Maandag 19 augustus 2013 20:51
Veel bezig met dit thema. Jaren op mezelf of in beschermd wonen (maar dus wel semi-opmezelf) en nu weer bij mijn moeder. Een situatie die veel stress met zich meebrengt. Ik kan me niet herinneren meer dat ik in de afgrlopen jaren zo op mijn tenen heb moeten lopen als nu weer. Voor elke stap moet ik mij verantwootden, veel stress, financieel nog zwaarder dan eerst en geen eigen leven. En das zwaar want na jaren opnames heb ik nog geen werk of school. Ik heb echt met spoed woonruimte nodig, een kamer is al goed, maar weet niet of ik in aanmerking kom nu zinder studie if werk. Pff... T moet goedkomen..
Lot1995 - Maandag 19 augustus 2013 21:31
vooral deze zal wel eens voor gaan komen bij mij:
''en heb je eigenlijk steeds weer een stukje maand, in plaats van geld over.''
haha :D
Roosie - Dinsdag 20 augustus 2013 00:16
Helaas heb ik dus nu de 'mindere' periode en dat terwijl ik in oktober een jaar in amsterdam woon.
Elin - Dinsdag 20 augustus 2013 00:27
Herkenbaar... Vooral voor mezelf eten kopen vind ik erg moeilijk.
GodsChild - Dinsdag 20 augustus 2013 09:33
Hoe toepasselijk nu ik op dit moment voor het eerst in m'n nieuwe kamer slaap. Ik ben best bang voor wat het jaar gaat brengen. Of het veel 'mindere periodes' zullen zijn of dat ik sterker ben dan die ongezonde gedachten. De tijd zal het leren..
Fleurtje - Woensdag 21 augustus 2013 11:31
Toen ik vorig jaar op kamers ging, kreeg ik eerst een enorme terugval. Een huisgenoot met een eetstoornisverleden sprak me erop aan en samen hebben we geprobeerd er weer bovenop te komen.
Uiteindelijk ging het steeds beter en beter. Ik merkte plotseling dat ik het zelf in handen had en dat als ik door zo gaan zoals het eerst ging, ik waarschijnlijk uiteindelijk niets meer zou kunnen. Toen had ik een omslag, die ik in therapie nooit gekregen heb. Nu durf ik veel meer op het gebied van eten en worden de gedachten langzaam minder.
Voor mij heeft het uiteindelijk dus enorm geholpen om voor mezelf te moeten zorgen. Niet zonder slag of stoot, maar ik ben nu veel sterker dan ik was toen ik nog bij mijn ouders woonde
Minkie - Woensdag 21 augustus 2013 12:21
Ik woon nu sinds een maand op kamers. Hoewel ik echt al bijna eetstoornis-vrij ben merk ik dat het eten ineens weer problemen oplevert. Maar ik probeer hier gewoon niet aan toe te geven, streng te zijn voor mezelf en lekker te genieten van de vrijheid!
AnaMan - Woensdag 21 augustus 2013 21:26
De eerste paar keer dat ik een flat had gekocht (26 jaar oud) steeds 40 minuten in de AH gestaan; etiketje lezen. Toch maar weer terugleggen. Ergens anders een product pakken, lezen, terugleggen.... En ja, als puur restrictief type zeer slechte zeer lage kcal dieeten gedaan, de eerste paar maanden aan een stuk. Of lang vasten. Nu kon het eindelijk!

Dat ging uiteraard niet goed...

Maar uiteindelijk ging en gaat het beter. Nou ja, ik ontbijt met alleen koeken, gezond en ruim avondeten en de avond alleen maar snacks. Zo blijf ik al 3 jaar op gewicht, omdat dat moet. Toevallig sinds maandag voor het eerst in 5 jaar weer bij een dietiste geweest, en nu afgesproken elke dag 100% gezond te eten.

Als je het wil, dan kan het zeker gezond en goed gaan! Ligt puur eraan hoever je bent met je ES, of je echt wil herstellen.