Ik ben een bemoeial

 

Word er tegen jou ook vaak gezegd dat je je er niet mee moet bemoeien, dat je een bemoeial bent of dat het jouw zaken niet zijn? Ik herken deze opmerkingen namelijk wel. Ik kon mij namelijk eindeloos bemoeien met iedereen, voelde me snel verantwoordelijk en wilde graag helpen. Mijn positieve zorgzame eigenschap pakte daarmee soms behoorlijk negatief uit. Wat zo goed bedoeld was, werd op die momenten gezien als kritiek of bemoeizucht.

Vooral een aantal jaren geleden en tijdens mijn eetstoornis kon ik me uren lang vermaken met het bedenken wat goed voor anderen zou zijn, wat ik tegen hen zou moeten zeggen en wat ze anders konden doen. Ik wilde graag helpen, steunen en advies geven. Niet omdat ik dat per se zo goed kon, maar vooral omdat ik iets wilde doen voor ze.

bemoeien

Zo kon ik me vaak bemoeien met de opvoeding die mijn ouders leidde. Ik vond dat ze strenger voor mijn broers moesten zijn, dat ze consequenter moesten zijn. Ook mijn broers moesten dingen anders doen, dan zou iedereen zich beter voelen en zou het veel gezelliger zijn in huis. Dit zorgde natuurlijk voor ruzie. En die ruzie ging dan uiteindelijk helemaal niet meer over het huiswerk van mijn broers, maar over mijn bemoeizuchtigheid.

Ik kan me nog steeds heel gemakkelijk bemoeien, of in ieder geval willen bemoeien met anderen. Al vind ik bemoeien eigenlijk een negatieve naam voor willen helpen. Toch denk ik dat een goede balans tussen loslaten en bemoeien de beste optie is. Verantwoordelijkheid dragen voor iedereen aan wie jij een goed advies verschuldigd bent is namelijk best een zware taak.

Ik voelde me zelf vaak verantwoordelijk voor het geluk van anderen. Niet voor 100%, maar ik vond wel dat als ik een advies had, ik dat ook moest geven. Dan had ik in ieder geval gedaan wat ik kon. Ik bedoelde het lief, maar kwam daarmee soms best betweterig over. Sommige mensen wilden geen advies, ervoeren het als kritiek of zagen mijn goede bedoelingen niet.

Eigen verantwoordelijkheid
Mensen in jouw omgeving zijn baas over hun eigen leven. Ze weten echt wel dat ze dingen anders zouden kunnen doen. Probeer ook een beetje op je omgeving te vertrouwen. En mochten ze hulp willen, dan zullen ze het je vast wel vragen of er met je over praten. Ongevraagd advies kan soms opgepikt worden als verbetering of kritiek. Zelfs ook al heb jij dit helemaal niet zo bedoeld. 

Recht op emoties
Misschien ben jij wel zo iemand die verdriet en pijn bij anderen wilt voorkomen. Je wilt ze beschermen en op het moment dat iemand verdriet heeft, ben jij er om hen te troosten. Je laat iemand die zich slecht voelt nooit alleen en voelt je verantwoordelijk voor zijn of haar gevoel. Probeer dan te onthouden dat ieder mens recht heeft op tranen en pijn. Dat klinkt misschien heel stom. Maar ieder mens krijgt met deze emoties te maken. Geef iemand dus ook de ruimte de tranen te laten rollen. Dat is heel gezond.

love

Snel dus niet direct naar iedereen toe die verdrietig is. Zij mogen best af en toe in hun eentje op hun kamer een potje huilen, zoals iedereen dat mag. Snel tranen wegvegen en een oplossing van iemand krijgen, is niet altijd de goede manier om dingen te verwerken. 

Loslaten
Het is waarschijnlijk best even wennen, wanneer je ineens niet meer constant aan anderen hoeft te denken. Ik vond dat ook knap lastig en nog steeds wel eens. Als ik wist dat het met iemand niet goed ging, piekerde ik dagen lang over de oplossing en schreef ik in mijn hoofd wel 1000 keer een brief met advies en lieve woorden.

Ik vond ook vaak dat iemand dan maar meteen in therapie moest. Dat heeft mij ook geholpen, en dus moeten zij dat ook. Soms heel goed, maar soms is het ook heel normaal dat iemand gewoon een rottige periode in zijn leven heeft en daar langzaam en met steun van vrienden weer uit komt. Dan hoef je er soms alleen maar te zijn en verder niets te doen.

Probeer de zorgen en oplossingen die je in je hoofd bedenkt los te laten. Ik doe dit bijvoorbeeld als ik vind dat iemand uit mijn gezin iets niet goed aanpakt. Ik kan dan uren nadenken over wat ik tegen die persoon wil zeggen, maar ik kan het het beste loslaten. Ik laat daarmee die persoon niet in de steek, want ik ben er nog steeds voor hem of haar. Maar ik leg hen mijn advies niet op.

loslaten

Ik stop met piekeren door mijn zorgen en gedachten aan een ballonnetje te hangen. Ik schrijf het in gedachten op het kaartje aan de ballon en laat hem los. Dit helpt mij om er niet meer overmatig aan te denken. Denk ik er wel aan, maar zeg tegen mezelf dat het aan de ballon hangt en ik er niet bij kan. Dat geeft een hoop rust voor jezelf, en je zult zien dat wanneer die persoon toch advies wil, hij of zij het wel aan je vraagt.

Ben jij een bemoeial?

Foto2: VinothChandar

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

nijn - Zaterdag 11 oktober 2014 16:14
Herken mezelf er wel in
x - Zaterdag 11 oktober 2014 16:30
soms is het zooo irritant als mensen zich overal mee bemoeien
maar aan de andere kant is het vaak wel goedbedoeld
Ingrid - Zaterdag 11 oktober 2014 16:59
Ik bemoei mij ook heel vaak met anderen. Dit vind ik zelf heel vervelend. Het gaat dan vooral over eten. Als papa heel veel yoghurt neemt, dan zeg ik daar vaak wat van. Ik denk meestal dat het jaloezie is. Dat papa dat wel kan eten, maar dat ik dat niet mag van mezelf, maar dat stiekem ook wel zou willen.
Ik ben dan totaal mezelf niet, want eigenlijk ben ik zelf helemaal niet zo bemoeizuchtig. Maar als het op eten aankomt, dan ga ik mij er constant mee bemoeien.
Ik hoop echt dat ik, als ik van de eetstoornis genezen ben, dit ook niet meer zal doen!
Dancer! - Zaterdag 11 oktober 2014 17:04
Ik bemoei me ook altijd met mijn familie uit bezorgdheid!
Anoniem - Zaterdag 11 oktober 2014 17:15
Oo, dit is zoooo verschrikkelijk herkenbaar... Ik bemoeide me in mijn eetstoornisperiode overal mee. Boodschappen, opvoeding, koken, alles. Nu pas besef ik hoe irritant dit was en waarom er telkens ruzie ontstond...
Maanmeisje - Zaterdag 11 oktober 2014 23:42
Ik zou mijzelf geen bemoeial noemen, maar als het niet goed met iemand gaat, wil ik wel iets kunnen doen. Ik wil graag helpen en dat kan erg op prijs gesteld worden, maar niet altijd. Ik kan ook allerlei zorgen en oplossingen in mijn hoofd bedenken en er zijn ook wel dingen waarvan ik denk dat iemand ze beter anders zou kunnen doen, maar dat durf ik niet altijd te zeggen. Ik wil mensen ook vrijlaten en niet overkomen als een betweter. Vroeger was ik ook heel bemoeizuchtig vanuit mijn eetstoornis. Zo irritant! Leuk idee van die ballonnen trouwens.
Maanmeisje - Zaterdag 11 oktober 2014 23:46
Ik kan trouwens ook heel geïnteresseerd zijn in iets/iemand en daardoor veel vragen stellen, wat best bemoeizuchtig over kan komen, maar het is gewoon belangstelling.
x - Zondag 12 oktober 2014 20:17
ik heb moeite met de dt-fout in het artikel, maar zal me niet moeien
Dien - Zondag 21 februari 2016 18:14
Verdorie, loop met een knoop in mn maag, begrijp niet waarom mensen mijn hulp en zorgzaamheid niet zien, huil mn ogen uit mn hoofd omdat ze mij een bemoeial vinden. Maar na dit gelezen te hebben snap ik hem helemaal. Ik kan volmondig beamen dat ik een bemoeial ben. Ouch! Werk aan de winkel.
Marja - Dinsdag 4 juni 2019 10:29
Dat hadt ik zondagmiddag met me oude buurvrouw. Zij zei dat als volwassen vrouw me eigen spullen moesten opruimen en weg gooien. Overal zat zij met ze poten aan ander mans ze spullen. Ze zet zo de ploempot andets neer voor het raam en gordijn doet ze zo dicht.
En zij heeft het altijd zo gedaan die bemoei heks. Ik ben er klaar mee met bemoeizuchtige vrouwen.
Marja - Dinsdag 4 juni 2019 10:30
Dat hadt ik zondagmiddag met me oude buurvrouw. Zij zei dat als volwassen vrouw me eigen spullen moesten opruimen en weg gooien. Overal zat zij met ze poten aan ander mans ze spullen. Ze zet zo de ploempot andets neer voor het raam en gordijn doet ze zo dicht.
En zij heeft het altijd zo gedaan die bemoei heks. Ik ben er klaar mee met bemoeizuchtige vrouwen.