Hoeveel kilo moet jij nog aankomen?

 

"Nieuwsgierig? Vraag het! Openbaar of anoniem." luidt de slogan van de website ASKfm. Onder het mom 'vraag en antwoord maken conversatie', moedigt ASKfm haar gebruikers aan om anoniem of openlijk vragen aan elkaar te stellen en te beantwoorden. ASKfm is een populair social medium en wordt vooral door jongeren gebruikt. De vragen die voorbij komen zijn vaak onschuldig, zoals "heb je lekker geslapen vannacht?" of "wat ga je eten vanavond?", maar kunnen ook tot ware pesterijen leiden waarbij erg gemene vragen gesteld worden, zoals "heb je door dat niemand je aardig vindt?" Dit soort kwetsende vragen kunnen een negatief effect hebben op het zelfbeeld van jonge gebruikers van de website.

Als het om eetstoornissen gaat is het zorgwekkend hoe jongeren elkaar informeren over hun gewicht, BMI of eetgedrag, wanneer daarnaar gevraagd wordt. Zowel de vragen als antwoorden kunnen namelijk erg triggerend zijn en hebben tot gevolg dat kwetsbare gebruikers zich met elkaar gaan vergelijken en steeds verder uit het oog verliezen wat gezond eetgedrag is. Op de vragen die jongeren aan elkaar kunnen stellen is geen controle en vaak zijn ouders er niet van op de hoogte dat hun kind actief is op ASKfm of een vergelijkbare website of app.

Op social media zien we steeds vaker dat mensen die getroffen zijn door een eetstoornis met elkaar in gesprek gaan en elkaar proberen te helpen herstellen. Zo'n netwerk van lotgenoten wordt een 'recovery community' genoemd (vrij vertaald naar 'herstel gemeenschap'). Het grootste recovery netwerk is te vinden op het social medium Instagram, waar gebruikers vaak met foto's laten zien wat ze eten, zodat anderen daar inspiratie uit kunnen halen of feedback op kunnen geven. Een recovery community is de positieve tegenhanger van pro-ana websites. Leden moedigen elkaar aan om op een gezonde manier met eten om te gaan en steunen elkaar in hun herstel.

In de persoonlijke text/biografie van een Instagram profiel wordt vaak gelinkt naar een gebruiker's ASKfm account. Wij hebben een aantal ASKfm pagina's bezocht. Hoewel de sfeer voornamelijk gezellig was, ben ik ik ook berichten tegen gekomen waar ik best van geschrokken ben.

Gebruikers met een eetstoornis zijn geïnteresseerd in wat vrienden uit hun netwerk wegen en eten en vragen hiernaar. Doordat het anoniem is durven gebruikers veel sneller persoonlijke vragen te stellen waarbij ook thema's als zelfmoord en zelfbeschadiging aan bod komen. Voor anderen is het vaak niet heel helpend om deze dingen te lezen en bovendien kan het kopieergedrag in de hand werken. Als je zelf psychische problemen of een eetstoornis hebt is het daarom verstandig om jezelf af te vragen of ASKfm of soortgelijke social media op dit moment goed voor je zijn.

Zelf ben ik niet tegen het gebruik van social media als ondersteuning bij eetstoornis herstel, integendeel, ik denk dat het heel motiverend kan zijn om met lotgenoten in gesprek te gaan en elkaar te steunen. Aan het gebruik van social media zit alleen wel een valkuil waarvoor je jezelf moet behoeden. Soms kunnen de verhalen en ervaringen van anderen uitlokken dat mensen zich met elkaar gaan vergelijken en dat kan averechts werken.

Het anonieme karakter en het gebrek aan controle over de content van ASKfm maakt dat dit gevaar nog net iets groter. Pas daarom goed op wanneer je actief bent op social media en bespreek het met anderen als je iets geks tegenkomt of bijvoorbeeld een nare ervaring hebt.

Ben jij actief op ASKfm of een soortgelijke site of app?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Roos - Woensdag 7 februari 2018 10:34
Misschien dat ik hier gewoon veels te oud voor ben maar ik kan het gewoon niet in me opbrengen medelijden of iets dergelijks te voelen wanneer men 'getriggerd' of iets word op dit soort sites. Niet voor de vragers maar ook niet voor degenen waaraan gevraagd word. Je besluit toch zelf een account te maken op een site waar mensen anoniem vragen kunnen stellen? En je besluit toch zelf vragen te stellen, en antwoorden te lezen op het profiel van iemand met een eetstoornis? Kun je er niet tegen, doe het dan gewoon niet, it's that simple.
Iep - Woensdag 7 februari 2018 11:58
Helemaal mee eens
Denise - Woensdag 7 februari 2018 12:37
Agree ♥
. - Woensdag 7 februari 2018 12:46
je hebt misschien wel gelijk, maar als je een jaar of 13 bent, ligt dat denk ik toch anders
Lost girl - Woensdag 7 februari 2018 14:40
Eens met Roos. gewoon niet aan beginnen.
L. - Woensdag 7 februari 2018 16:06
Het valt me op dat wanneer het gaat over de ‘recovery community’, gaat het over dingen die (vooral) worden gedaan door jonge tienermeisjes. Dit is daar een voorbeeld van maar ook het noemen van het aantal opnames, het laagste gewicht, diagnoses etc. in de beschrijving van een Instagram account. Ik heb zelf een persoonlijk account waar ik vertel over mijn leven en daar hoort mijn herstel ook bij, ik volg soortgelijke accounts en recovery accounts van mensen zo tussen de 20 - 30 en zie dit soort gedrag dus ook nooit in mijn feed. Wel zie ik mensen die gebruik maken van ASK.fm maar dan om helpende adviezen te geven, zij zullen misschien ook rare vragen krijgen maar beantwoorden deze in elk geval niet. Dus mijn tip als je onderdeel wilt zijn van deze ‘community’, volg de helpende accounts en niet de slechte. Wat Roos ook al zei, je kiest er zelf voor waar je naar kijkt.
anoniem - Woensdag 7 februari 2018 18:32
Als pedagoog wil ik het toch opnemen voor de veelal jonge tienermeisjes die hiermee geconfronteerd worden en aan blootgesteld worden. De vraag is in hoeverre hun brein al voldoende ontwikkeld is (tot 25 jaar) om hierin weloverwogen keuzes te maken ten aanzien van hun mentale gezondheid. Ik denk dat het goed is hiervoor bewustwording te creëren, aandacht aan te schenken en deze veelal jonge en kwetsbare groep meiden soms tegen zichzelf in bescherming te nemen. Ik (30 jaar) zal nooit naar die accounts zoeken maar iemand die pak hem beet zestien jaar jonger si dan ik denk daar wellicht heel anders over. Dus Lotte, goed verhaal!
Mandy - Woensdag 7 februari 2018 20:27
Ik denk dat het brein veel gevoeliger is voor fysieke contacten. Wanneer er goede voorlichting is, kinderen een veilige band ervaren met ouders/leeftijdsgenoten en hun omgeving dan is de invloed van zo'n medium niet van dusdanige betekenis.
Wel kan het van grote betekenis worden wanneer jongeren zich eenzaam voelen en geïsoleerd zijn. Verder denk ik dat het spreken van ervaringsdeskundigen op scholen echt heel belangrijk is.
Deborahh__x - Woensdag 7 februari 2018 21:56
Ik kan om die vragen écht zo boos en verdrietig worden.
Kimberley - Woensdag 7 februari 2018 22:55
Ik vind dit echt een verschrikkelijke app!!!
Geen woorden voor gewoon dat mensen zo open kunnen zijn en zo kwetsend tegen anderen...
F - Donderdag 8 februari 2018 09:01
Ik vind het goed dat hiervoor gewaarschuwd wordt.
Als je in een negatieve cirkel zit kan het heel moeilijk zijn om eruit te breken.Als iemand je wakker schudt is dat alleen maar goed.
Zeker voor jonge meisjes/jongens die alles van iedereen aanneemt ,geen ervaring hebben met mensen en het leven is dit gevaarlijk.😈