Hoe kies je wat je eet

 

Mensen met eetstoornissen vinden het vaak lastig om te kiezen wat ze gaan eten. Het beeld van wat normaal is, kan heel verstoord zijn en dat maakt het zo moeilijk. Bovendien voelt alles al gauw aan als te veel of als te ongezond terwijl dat misschien niet eens echt zo is. Wij krijgen regelmatig de vraag hoe wij nu dan kiezen wat we eten. Ik moest daar even over nadenken, maar ik heb een aantal dingen bedacht. Dit zal ik in deze blog met jullie delen.

Eigenlijk kies ik mijn eten op basis van een aantal dingen:

♦ Vind ik het lekker?
Het allerbelangrijkste vind ik dat het lekker is wat ik eet. Het grote voordeel van op jezelf wonen is dat je zelf kan bepalen wat je eet. Ik eet dus nooit bloemkool, omdat ik dat niet lekker vind. Gekookte aardappels heb ik eigenlijk ook nooit meer gegeten sinds ik niet meer thuis woon, omdat ik gebakken aardappeltjes of aardappels uit de oven veel lekkerder vind.

Deze vraag geldt ook bij alle maaltijden en tussendoortjes. Het gaat erom of ik het lekker vind of niet. Misschien voor de hand liggend, maar tijdens mijn eetstoornis was dit niet zo simpel. Toen at ik bijvoorbeeld dingen die ik eigenlijk niet lekker vond, maar waarvan de eetstoornis zei dat het 'goed' voor me was.

♦ Is het genoeg?
Ook deze vraag lijkt misschien wat voor de hand liggend, maar toen ik nog een eetstoornis had, vond ik het heel moeilijk om te bepalen of iets genoeg was of niet. Dit gaat me nu makkelijker af, omdat ik mijn lichaam ken en precies weet hoeveel het nodig heeft. Ik zorg er altijd voor dat ik voldoende eet of voldoende eten mee heb, zodat ik alle dingen van de dag kan doen zonder met een enorm hongergevoel rond te lopen.

Weten of je voldoende eet, is een kwestie van je lichaam leren kennen en ernaar luisteren. Ik eet bijvoorbeeld meer boterhammen tussen de middag dan dat ik eerst deed, omdat ik daar gewoon behoefte aan heb. Ik ben er ook achter gekomen dat ik na het avondeten nog wat moet eten, omdat ik anders met honger naar bed ga en dat wil ik niet.

♦ Heb ik dit laatst ook al gegeten of niet (met avondeten)?
Ik vind het belangrijk om gevarieerd te eten. Nu is mijn ontbijt vaak wel hetzelfde, omdat ik dat makkelijk en lekker (vraag 1) vind, maar vooral met het avondeten vind ik het wel belangrijk om te variëren. Ik word niet vrolijk van elke dag aardappels of elke dag pasta dus ik probeer elke dag wel wat anders te eten. Onder variëren hoort ook dat je de ene dag gezond eet en de andere dag wat ongezonder. Ook dat is gezond.

♦ Is het makkelijk om mee te nemen (lunch en tussendoortjes)?
Bij mijn tussendoortjes en lunch stel ik mezelf altijd de vraag of het makkelijk is om mee te nemen. Ontbijten doe ik meestal gewoon thuis, net als avondeten (of in een restaurant), maar lunch en tussendoortjes zijn dingen die je gewoon even gauw meeneemt en onderweg eet. Ik kan dan wel een superfancy salade willen maken als lunch, maar dat is niet handig om mee te nemen dus dan worden het al gauw boterhammen. Ook koekjes en stukken fruit zijn makkelijk om mee te nemen voor onderweg.

♦ Wat heb ik nog in huis?
Ik vind het zonde om eten te verspillen dus ik kies mijn eten ook vaak op basis van wat ik nog in huis heb. Kliekjes van de avond ervoor, nog een half brood, nog wat fruit… Ik vind het zonde om nieuw eten te kopen als ik nog wat eten thuis heb liggen. Dat heb ik ook van huis uit meegekregen: ‘Eerst het oude opmaken, dan pas iets nieuws opentrekken’.

♦ Heb ik haast of heb ik de tijd?
Soms heb ik maar heel kort de tijd om iets klaar te maken. Dan kies ik vaak ook voor wat makkelijks en snels. In de avond wordt dat dan vaak een soepje, een frietje of een pizza. Als ik tijd heb, kan ik ook wat uitgebreider eten maken.


♦ Is het gezond?
Ik zat te twijfelen om dit ertussen te zetten, omdat wij vaak nogal wat commentaar op ons eten krijgen. Mensen trekken in twijfel of wij wel echt zijn genezen van een eetstoornis. Ik heb daar ook ooit een blog over geschreven. Deze kan je hier vinden.

Maar goed, ik let er ook op of iets gezond is. Nu eet ik echt niet altijd gezond, maar ook zeker niet altijd ongezond. Ik heb behoefte aan gezond eten als ik een weekendje vol ongezond eten heb gehad. Soms eet ik als lunch friet of pizza en dan heb ik geen zin om in de avond dat opnieuw te eten. Natuurlijk gebeurt dat weleens, maar echt niet altijd. Mijn keuze valt dan toch op iets gezonds. Die balans is belangrijk. Het zou namelijk ook niet goed zijn als ik elke dag en de hele dag door ongezond zou eten.

Hoe kies jij wat je eet?

Fotografie: Mario Mancuso & Jim Pennuci

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

angela-been1992 - Zaterdag 3 maart 2018 19:32
Probeer een balans tussen gezond/ongezond eten te kiezen en ik vind het belangrijk dat ik het lekker vind. Waar ik mij goed bij voel ondanks ik er best onzeker over ben. Wil uiteindelijk een vrij, gevarieerd eetpatroon met eigen keuzes. Ben zeker wel op de goede weg!
angela-been1992 - Zaterdag 3 maart 2018 19:32
Probeer een balans tussen gezond/ongezond eten te kiezen en ik vind het belangrijk dat ik het lekker vind. Waar ik mij goed bij voel ondanks ik er best onzeker over ben. Wil uiteindelijk een vrij, gevarieerd eetpatroon met eigen keuzes. Ben zeker wel op de goede weg!
Saarki - Zaterdag 3 maart 2018 22:21
Bedankt voor deze blog. Ik kijk uit naar de dag waarop ik terug op die manier kan kiezen en eten... mijn weg is nog heel lang en ik ben soms (vaak) bang dat ik er niet ga geraken. Maar het schrikt me ook wel wat af, het idee van eten zonder "eetstoornis-rem". Ik kan me gewoon, na al mijn jaren eetstoornis, niet meer inbeelden hoe dat gaat, hoe je dat doet "gewoon eten" en vertrouwen op je natuurlijke honger... deze blog doet dan ook deugd.
marleen - Zondag 4 maart 2018 00:38
Mijn checklist is vooral:
- is het makkelijk? (qua tijd of meenemen)
- is er iets in huis dat binnenkort aan zijn houdbaarheidsdatum zit en dus op moet?
- heb ik er zin in?

Ik probeer niet te veel bezig te zijn met de vraag of iets gezond is of niet. Als ik naar mijn lichaam luister kies ik vanzelf wel datgene waar in zit wat ik nodig heb
cynthia - Zondag 4 maart 2018 01:18
Vind dit ook echt niet gemakkelijk..bovendien geraakt mijn hoofd er zo vol van dat externe prikkels echt tev zijn met momenten en ik rust nodig heb..mr op den duur sta je helemaam alleen wt ook gn echt gedroomd leven meer inhoudt natuurlijk echt nt makkelijk..bedankt vr deze waardevolle blog alweer!
Sanne - Zondag 4 maart 2018 08:50
1. Is het lekker?
2. Wat hebben we in huis?
3. Is het gezond?
L - Zondag 4 maart 2018 09:24
Sowieso of ik het lekker vindt en of het op moet, maar ik vind het op dit punt in herstel (dat ik eigenlijk alles wel weer van mezelf "mag" (maar nog wel moeilijk vind)) soms erg lastig te kiezen waar ik het meest zin in heb. Ik lust erg veel en heb ook altijd veel keuze in huis (dit is nog een valkuil). Hoe ik dan uiteindelijk kies is met: waarmee daag ik de eetstoornis het meeste uit?
F - Zondag 4 maart 2018 10:03
Ik heb niet echt het gevoel dat ik mag kiezen.
::: :::::;;




Meisje89 - Zondag 4 maart 2018 11:44
Ik zou ook graag willen kiezen. Maar ik weet na al die jaren gewoon niet meer wat ik mag kiezen. Ik zou zo graag vrij willen leven op dat gebied
T - Dinsdag 6 maart 2018 13:55
Ik kan vaak niet kiezen, wat mij veel tijd en energie kost!

Als lunch heb ik nu bijv. twee boterhammen met verschillend beleg, soep, granola, cruesli én een evergreen.........
Anoniem - Donderdag 8 maart 2018 01:44
Wat is belangrijker? Of iets gezond is of dat je het lust? Ik lust bijvoorbeeld geen groenten, maar het is niet gezond om ze niet te eten. Dat maakt vraag 1 altijd een lastige voor mij... :(