Het uitmaken met je eetstoornis

 

Je losmaken en vrij vechten van een eetstoornis is enorm zwaar. Het kan aanvoelen als een verslaving waar je maar niet van af komt. Je bent er als het ware één mee geworden en voor je gevoel volledig afhankelijk van. Je kunt jouw ik en jouw leven niet meer los zien van de eetstoornis. Leven met een eetstoornis kan hierdoor ook een beetje aanvoelen als leven met een partner die niet goed voor je is. Een partner die je misschien wel letterlijk en figuurlijk armer maakt in plaats van rijker. Als je echter al heel lang samen bent met die partner kan het enorm lastig zijn om het uit te maken. Je durft niet zonder hem of haar, je weet niet wie je bent zonder hem of haar en ga zo maar door...

In jouw strijd tegen de eetstoornis kan het je misschien helpen als je deze af en toe eens vergelijkt met die foute partner. Je zult dan ook allerlei overeenkomsten vinden tussen een relatie met een foute partner én jouw relatie met je eetstoornis. Het kan je inzicht geven en vertrouwen om door te zetten, om het uit te maken met je eetstoornis.

meisje uitmaken relatie eetstoornis

In deze blog deel ik 10 dingen waarin het uitmaken met je eetstoornis overeenkomt met het uitmaken met een foute partner, ofwel een relatie die niet goed voor je is. Voor het gemak van deze blog schrijf ik als partner nu even over 'hem', maar dat kan natuurlijk net zo goed 'haar' zijn.

1. Je hebt constant ruzie
Je hebt ruzie met hem om de kleinste zaken. Hierdoor is er nooit echt rust en positiviteit. Er zijn constant meningsverschillen en er is constant strijd. De kachel staat te hoog, hij heeft weer niet opgeruimd, je reageert niet snel genoeg via Whatsapp en jullie willen in het weekend beiden iets anders doen en kunnen niet tot een overeenstemming komen. Ook met een eetstoornis zal je constant in gevecht zijn, want je verstand weet best dat bepaalde dingen niet goed voor je zijn, maar die eetstoornis gaat hier tegenin. Hierdoor is het voortdurend een strijd in je hoofd gaande en is het bijna nooit rustig in je hoofd. Je bent in conflict over de kleinste zaken, van het wel of niet nemen van normale melk in je koffie tot aan de hoeveelheid avondeten die je dit keer zal opscheppen.

2. Je wilt iets anders dan hem
Jouw partner heeft hele andere toekomstdromen dan jij. Hij wil geen kinderen, een huis huren en zonder verplichtingen de wereld over reizen. Jij wilt graag kinderen, een hond, een mooi koophuis en ieder jaar naar een leuk huis in Frankrijk om daar met elkaar van de zomervakantie te genieten. Jouw eetstoornis wil ook iets anders dan jij. Jij zal net als ieder ander mens graag een gelukkige en gezonde toekomst willen, ook al vind je het nu misschien nog te eng om hierop te hopen. Jouw eetstoornis heeft hele andere toekomstdromen. Die wil gewoon jaren veilig bezig blijven met eten, afvallen en calorieën tellen. Die wil zich enkel focussen op gewicht, de weegschaal en obsessief bezig zijn met eten. Dit is ergens misschien ook veilig voor jou, maar in weze natuurlijk niet jouw toekomstbeeld. Daarom is het nodig dat jullie wegen elkaar scheiden zodat je je eigen toekomst tegemoet kunt gaan.

3. Je kunt jezelf beter ontwikkelen zonder hem
Je bent misschien wel heel bang om zonder hem te leven, maar je hebt de afgelopen jaren ook wel gemerkt dat hij je enorm tegenhoudt in veel dingen. Hierdoor heb je je een stuk minder kunnen ontwikkelen als mens. Je hebt je veilig aan hem vastgeklampt en heb allerlei dingen niet ondernomen die je anders wel had gedaan. Je weet dat als je hem loslaat, je veel meer open zult kunnen staan voor nieuwe dingen in je leven en jezelf als mens veel meer zult (moeten) ontplooien. Zo is het ook met die eetstoornis. Die zorgt ervoor dat je je niet kunt ontwikkelen als mens. Jouw hele persoonlijkheid wordt overschaduwd door die eetstoornis en er is geen enkele groei mogelijk. Jouw ik wordt klein gehouden. Pas als je die eetstoornis de deur wijst is er weer ruimte voor jou in huis.   

4. Het maakt je een ander mens
Niet alleen ben je niet gelukkig in deze relatie, het heeft er ook voor gezorgd dat je een veel minder aangenaam mens bent geworden. Tenminste, je bent niet meer zoals je zou willen zijn. Je bent sneller geïrriteerd, kan minder hebben, staat minder enthousiast in het leven, je slaapt slecht en je bent veel moe. Allemaal dingen die te maken hebben met een relatie die niet meer werkt én met een relatie met een eetstoornis. 

meisje uitmaken relatie eetstoornis

5. Familie en vrienden vinden dit de juiste keuze
Vaak hebben de mensen die dichtbij je staan allang gezien dat een relatie niet goed voor je is. Misschien hebben ze je er al wel eens of vaker iets over gezegd. Ze zouden je liever met een andere partner zien, ze gunnen je beter dan hem en je bent meer waard dan hem. Dat geldt natuurlijk helemaal als het om een eetstoornis gaat. Jouw familie en vrienden willen maar al te graag dat jij het uitmaakt met die eetstoornis. Je bent zoveel meer waard en je kunt zoveel meer krijgen in je leven dan die negatieve eetstoornis. 

6. Neem de tijd en geef jezelf de ruimte
Een relatie uitmaken kan voor heel veel moeilijke en nare emoties zorgen. Dit kan uitputtend werken. Het is daarom niet alleen belangrijk dat je in deze periode goed voor jezelf zorgt, maar ook dat je jezelf de tijd en ruimte geeft om te herstellen. Dat is tevens iets wat heel belangrijk is bij het herstellen van je eetstoornis. Waarschijnlijk heb je vanuit jouw perfectionisme de neiging om alles, werk, studie en andere verplichtingen, zo lang mogelijk vol te houden. Is dat werkelijk goed voor je? Herstellen van een eetstoornis vraagt veel van je en het is goed om hier de tijd en ruimte voor te nemen zodat je écht voor herstel kunt gaan en hierna voor 100% een come-back in je leventje kunt maken.

7. Afscheid nemen is goed voor jezelf te zorgen
Ergens weet je diep in je hart wel wat goed voor jou is. Wil je goed voor jezelf zorgen dan is het uitmaken van deze ongezonde relatie die je nu en op de lange termijn niet gelukkig zal maken de juiste keuze. Het is heel eng en verdrietig, maar het hoort tegelijkertijd bij voor jezel zorgen. Dat geldt zeker niet alleen voor een relatie die niet meer werkt, maar ook voor een eetstoornis. Jij weet diep van binnen best dat dit niet goed voor je is en dat je hier niet je hele leven mee verder wilt leven, wil je gelukkig en gezond worden. Jij weet dat als je goed voor jezelf wilt gaan zorgen, je die relatie met je eetstoornis uit moet maken.

8. Het ís ook niet leuk
Het is oké om je nu een tijdje niet oké te voelen. Het leven ís soms ook gewoon niet leuk. Het uitmaken met iemand waar je je lange tijd veilig bij hebt gevoeld is niet leuk. Dat geldt ook voor een eetstoornis. Het is niet direct een bevrijding om een eetstoornis los te laten. De eerste periode is vreselijk! Het is pijnlijk, verdrietig, doodeng en je hebt geen idee waar je uitkomt. Het is heel zwaar, maar het hoort erbij, net als bij het uitmaken van iedere andere relatie. Het komt gelukkig ook goed, als je je er los van weet te vechten heb je een leven en toekomst voor je.

meisje uitmaken relatie eetstoornis

9. Doe het niet alleen
Natuurlijk moet je niet je moeder of vriendin meevragen om het uit te maken met je partner, maar het is wel goed om je moeder en vriendin erover in te lichten zodat je bijvoorbeeld diezelfde avond nog bij haar kunt uithuilen. De relatie zelf uitmaken moet je alleen doen, maar het hele proces eromheen zeker niet. Het is heel belangrijk en goed om hier steun bij te vragen. Dit geldt zeker ook voor het uitmaken met je eetstoornis. Dat kán je niet alleen, hoe graag je dat ook zou willen. Dat is niet zwak, dat hoort bij goed voor jezelf zorgen en er alles aan doen om te kunnen genezen. Vraag hulp waar mogelijk en laat je helpen.

10. Er is leven na deze relatie
Misschien ben je zo gehecht aan je huidige partner dat je bang bent dat je niet zonder hem kunt leven. Je voelt je heel afhankelijk en hebt het idee dat het geen leven na hem is. Hoe diep dat dal en hoe groot die angst ook moge zijn, probeer erop te vertrouwen dat er wél leven na deze partner is en grote kans dat dit een beter leven is. Zeker als het om de relatie met een eetstoornis gaat. Het leven kan pas weer van start gaan als je het uitmaakt met die eetstoornis. Mét eetstoornis staat je leven voor groot deel stil omdat alles in het teken staat van die eetstoornis en er zoveel minder ruimte in je hoofd en leven is voor waardevolle zaken. Ja, er is leven na de eetstoornis en ja dat is een veel leuker leven dat dan mét eetstoornis.

...wanneer maak jij het uit?

Fotografie: Irop

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Ina - Maandag 26 februari 2018 13:24
Jeetje wat een pakkend artikel. Dank je wel, ik hoop echt dat mijn relatie met mijn ES voorgoed kan verbreken.
anoniem - Maandag 26 februari 2018 14:37
Kunnen jullie tips vertellen artikel werk vinden na een es en wat passend is . en wat je wel en nie verteld . bedankt alvast
Laura V - Maandag 26 februari 2018 15:48
Het is moeilijk om zo'n rationele beslissing te nemen als je zelf niet rationeel kan rekenen op je eigen gedachten en gevoel... Ik vind het gevaarlijk en anderzijds ook een pakkend signaal dat als je hierover denkt er is fout is aan je huidige relatie met je partner. Wat ik me afvraag:

- Wat als je na het genezen van je eetstoornis anders bent en dat je niet meer op dezelfde golflengte bent als je partner? Hoe ga je daarmee om?

Vooral als die persoon je in heel die moeilijke periode heeft gesteund!
D - Maandag 26 februari 2018 17:21
Ik vind het heel mooi geschreven, als zijnde 'vergelijking' maar anderszijds geeft het me een heel beschamend gevoel en komt het over van:

Kijk nou wat je doet, waar je mee bezig bent.
Ik kan het niet helpen wat ik doe, gevoel is sterker dan verstand, uiteindelijk, altijd weer. Ik weet ook niet wat een algemene 'ingang' zou kunnen zijn, om dat gevoel op de juiste manier te raken, zodat ik iig. wel zou voelen. Ja met die gedachte, wordt het juist gevoel 'aangesneden' waardoor ik daadwerkelijk voor de lange termijn op mijn gevoel kan vertrouwen en me zoveel sterker voel of sterk genoeg, om me in beweging te zetten; niet meer toegeef daardoor of steeds meer/langer/niet meer de behoefte voel me te uiten in iets als eten.



muus83 - Maandag 26 februari 2018 18:19
Thnx Scarlet! šŸ˜˜
Starchild - Maandag 26 februari 2018 20:09
Haha i guess I'm gay xD ik beschouw mijn eetstoornis als een vrouw omdat ze mijn slechte kant is.

Het is toch verdomd moeilijk om er aftand van te doen. Steeds als ik denk een stap in d goede richting te zetten, is de ES er weer om me een klap in mijn gezicht te verkopen. Maar deze keer sla ik terug!