Het lichaam van een vrouw

 

Wat houdt vrouw zijn precies in? Wat wordt er verwacht van een vrouw, of van vrouwen in het algemeen? Zijn de verwachtingen van een vrouw gelijk aan die van een man? Bestaat er gelijkheid tussen mannen en vrouwen? Hebben mannen en vrouwen in deze maatschappij dezelfde kansen? Welke factoren dragen bij aan de definitie van een vrouw? Wat maakt een vrouw tot een vrouw?

Een tijdje terug begon ik over al deze vragen na te denken. Wat betekent vrouw zijn eigenlijk? Toen ik in de puberteit zat, merkte ik dat er veel tegenstrijdige en onmogelijke eisen aan vrouwen worden gesteld. Er zijn veel dingen die een vrouw moet zijn, maar ook die ze juist niet moet zijn. De ideale vrouw is slank, vrolijk, bescheiden en maakt graag anderen het hof. Ze is niet dominant, verdrietig, chagrijnig of sterk. Wanneer ze niet aan deze eisen voldoet, is ze in de ogen van onze maatschappij onzeker, arrogant of labiel.

Wie houden wij hier eigenlijk mee voor de gek? Wat maakt ons anders dan mannen en daarnaast, wat voor implicaties heeft dit voor ons lichaamsbeeld en zelfvertrouwen? Als ik naar mijn kindertijd kijk, zie ik een verschil tussen jongens en meisjes. De standaarden zijn op jonge leeftijd al verschillend. Meisjes moeten vooral hard en serieus werken, terwijl jongens nog even lekker kind mogen zijn. Jongens mogen wild en actief zijn, terwijl meisjes netjes en rustig moeten zijn. De verschillen tussen jongens en meisjes worden daarna alleen maar versterkt.

Ik heb vrouw zijn nooit als iets positiefs gezien. Als vrouw moet je je altijd even extra bewijzen, omdat er vaak vanuit wordt gegaan dat mannen sterker, slimmer of beter zijn. Daarnaast heeft het ook veel –lichamelijke– nadelen om een vrouw te zijn. Je wordt ongesteld, wat zorgt voor schommelingen in het humeur. Daarnaast kan het vrouwelijk lichaam later ook zwanger worden en bevallen. Je lichaam verandert dan weer.

In mijn ogen is een man zijn veel makkelijker, lichamelijk maar ook psychisch. Vrouwen vergelijken veel meer en zijn kritischer tegen elkaar en tegen zichzelf. Daarnaast hebben mannen geen last van maandelijkse schommelingen van hormonen. Vrouwen ervaren sterke emoties, worden daardoor dus ook meer geleid en daarmee vaak minder serieus genomen door mannen. Dit, samen met het traditionele beeld van een vrouw die voor de kinderen zorgt, zorgt ervoor dat vrouwen een minder goede positie hebben op de arbeidsmarkt. In een relatie kan dat er weer voor zorgen dat de traditionele rolverdeling in stand gehouden wordt.

Op vrijwel ieder gebied heeft de vrouw het moeilijker dan de man. Fysiek zijn mannen sterker en hebben vrouwen meer last van hormonen. Op de arbeidsmarkt krijgen mannen meer betaald, komen vrouwen nauwelijks terecht in topposities en worden mannen vaak geprefereerd boven vrouwen. Qua uiterlijk worden er meer eisen gesteld aan vrouwen dan aan mannen. Er worden ook eisen gesteld aan mannen, maar zij komen er vaak nog wel mee weg. Sociaal gezien is de druk op vrouwen vaak hoger dan mannen. Vrouwen moeten vriendelijk zijn, terwijl mannen stoer en overtuigend moeten zijn. Vrouwen krijgen geleerd om onderdanig te zijn, mannen dat ze dominant moeten zijn.

De eisen die aan vrouwen gesteld worden, kunnen zorgen voor ernstige problemen. Wat betekent het voor ons lichaamsbeeld dat de ideale vrouw lang en slank is? Vrouwen zullen zich altijd met dat ideaalbeeld vergelijken en slechts weinigen zullen eraan voldoen. Wat doet het voor ons zelfvertrouwen dat we altijd vriendelijk zouden moeten zijn en ons moeten aanpassen aan mannen? Vrouwen kunnen op deze manier nooit volledig zichzelf zijn en kunnen niet altijd laten zien wat ze waard zijn. Uiteindelijk kunnen al deze onmogelijke verwachtingen dus leiden tot ernstige psychische problemen.

Toch gaat het misschien te ver om te zeggen dat mannen het makkelijker hebben. Ook aan mannen worden eisen gesteld. De maatschappelijke druk neemt toe op mannen, maar ook op jongens. Kijk bijvoorbeeld naar het spotje van SIRE. Zonder naar alle commotie eromheen te kijken, blijft eigenlijk een punt over: jongens worden tegengehouden om zichzelf te zijn. Nu zijn er natuurlijk allerlei meningen over of dat wel zo is, of dat niet voor iedereen geldt en of SIRE dat juist niet in de hand werkt met dit spotje, maar dat maakt voor dit onderwerp niet uit. Dit onderwerp laat namelijk zien dat er ook van jongens een maatschappelijke verwachtingen zijn. De druk is er in de puberteit ook, om stoer, mooi, aantrekkelijk, slim en/of sportief te zijn. En met de emancipatie zijn de eisen aan de man ook versterkt. Mannen moeten naast hun werk ook de kinderen opvoeden en meewerken in het huishouden. De maatschappelijke druk rust dus echt niet alleen op vrouwen.

Is het dan eerlijk om te denken dat mannen het makkelijker hebben? Om soms te denken dat ik liever een man was geweest in deze wereld? Dat weet ik zelf eigenlijk ook niet. Om me heen zie ik dat mannen het net zo vaak moeilijk hebben als vrouwen. Bij mannen is het dan ook nog eens minder geaccepteerd om te praten over problemen, wat de situatie er niet beter op maakt. Ik denk dat het dus vooral laat zien dat het gras altijd groener is bij de buren. Ik ben niet blij met hoe het nu gaat, dus zou ik het liever anders hebben, maar of dat de juiste oplossing is, weet ik ook niet.

Dat maatschappelijke druk een probleem is, is echter wel bekend. Toch is het een probleem dat de maatschappij veroorzaakt en waar ik, wij en alle anderen dus aan meewerken. Ga eens bij jezelf na welke eisen jij aan jezelf stelt, maar ook aan de mensen om je heen. Aan welke eisen moet jij van jezelf voldoen als vrouw of man? Welke eisen stel je aan andere vrouwen? En welke aan andere mannen? Zijn deze eisen realistisch of toch misschien wel erg hoog? Misschien is het een goed idee als we allemaal onze eisen een beetje bijstellen. Dan wordt de druk op ons allemaal wat minder hoog.

Bron: Pustovit

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Vrijdag 15 september 2017 10:23
Ik kan me wel in deze blog vinden. Ik verlang ook van mezelf dat ik volgend jaar ga studeren, mijn studie binnen 4 jaar afrond, ga werken, de liefde van mijn leven ontmoet en met hem trouw en daarna 3 kinderen met hem krijg... Daarnaast vind ik ook dat ik slank moet zijn, goed gekleed en dat mijn haar goed geknipt is. Maar ik wil ook bescheiden zijn en intelligent en empathisch en en en etc. :)
Coco - Vrijdag 15 september 2017 10:26
Hernkenbaar
monica - Vrijdag 15 september 2017 13:27
Ja, dit is toch wel een blog die binnen komt. Wij vrouwen hebben het niet altijd makkelijk, maar mannen hebben het ook niet allemaal goed.
Tegenwoordig is het zo moeilijk om je zelf te zijn, terwijl dit wel overal gezegd wordt. Wat is dan nog het gene wat ons tegen houdt om onszelf te zijn?
Rosa_Hope - Vrijdag 15 september 2017 13:46
Mooie blog!
LeRose - Vrijdag 15 september 2017 16:33
Denk dat het over het algemeen meer aan de maatschappij ligt.
Over obesitas is het taboe doorbroken maar over het gevaar van diëten, fitspiration en eetstoornissen nog niet goed.
Mannen hebben hier ook last van, en wat als een man van zichzelf niet dominant is?
Dan heeft een man ook een probleem.

Dus ik denk dat het aan de maatschappij ligt.
anoniem - Vrijdag 15 september 2017 19:09
Wat interessant en heel toevallig: Wij zijn net mijn onze studie begonnen met een vak over gender, waar dit precies op aansluit. Deze debatten en stereotyperingen komen vaak terug in de samenleving.
Anoniem3 - Zaterdag 16 september 2017 05:27
Ik word langzamerhand steeds meer geirriteerd door de artikelen hier op proud2bme.
Het lijkt alsof het een manier van spuien is .Dat wij ons steeds maar herkennen moeten in negativiteit en in problemen.
Schrijf ook eens over wat goed is en waar mensen mee vooruit kunnen in plaats van zich op te winden en nog dieper in hun problemen zinken.Ik bedoel noe niet welke maaltijden je hebt gegeten of waar je op vakantie bent geweest of hoe je beter kunt worden,maar echt goede dingen waar je blij van wordt.







Kiek - Woensdag 11 oktober 2017 21:55
Eens