Goede voornemens en een eetstoornis

 

Stoppen met roken, gezonder eten, meer tijd doorbrengen met vrienden... Goede voornemens. Dingen die mensen anders willen in hun leven en doelen die zij zichzelf stellen voor het nieuwe jaar. Dit is iets wat rond elke jaarwisseling weer terug komt. Maar vaak komen mensen er halverwege januari of februari achter dat het toch eigenlijk niet werkt en dat zij allang niet meer bezig zijn met alle doelen die zij hadden gesteld. Waarom is het zo moeilijk om die doelen te halen? En hoe kun je wel goede en haalbare doelen stellen?

Champagne
Bron

In het verleden heb ik ook wel eens goede voornemens gehad. Maar die waren zo vaag, dat ik niet eens meer weet wat die voornemens waren. Dit was ook de reden waarom ik er uiteindelijk niks mee gedaan had. Ja de eerste week van Januari. Dit jaar ga ik het anders doen. De voornemens zijn er en ondertussen ben ik druk bezig met het concreet maken hiervan. Ik heb mijzelf voorgenomen om meer keuzes te maken die mij gelukkig maken. Ik heb gemerkt dat dit soms best lastig is, want wat maakt mij nou gelukkig? Daarnaast wil ik bewuster leven. Meer genieten van kleine dingen in het leven. De eerste stap voor dit doel is al gezet. Ik heb van een vriendin een boekje gekregen waar ik 1000 kleine dingen in kan schrijven die het leven mooi maken. Ik heb thuis wel een pot staan, maar een boekje kan overal mee naar toe. Dat is haalbaar.

♥ Top 10 goede voornemens wereldwijd
Overal ter wereld zijn mensen bezig met goede voornemens. De meest voorkomende voornemens heb ik hier op een rijtje gezet.

1. Meer bewegen en afvallen
2. Spaarzamer omgaan met geld 

3. Schulden aflossen
4. Meer tijd besteden aan familie en vrienden

5. Een partner vinden

6. Stoppen met roken

7. Beter werk vinden

8. Iets nieuws leren

9. Vrijwilligerswerk doen en anderen vaker helpen
10. Beter met tijd leren omgaan

♥ Top 10 goede voornemens voor als je lijdt aan een eetstoornis
Wanneer je een eetstoornis hebt, is het goed om doelen te stellen waar aan je gaat werken. Het moeten haalbare doelen zijn en ze moeten bij jou passen. Hieronder een aantal voorbeelden.

1. Professionele hulp zoeken
2. Eerlijk zijn tegen mijzelf en mijn omgeving
3. Gevoelens meer toelaten en erover praten
4. Mijn ouders of partner vertellen over mijn eetstoornis
5. Een eet / aankom lijst volgen
6. Werken aan concrete dingen zoals het stoppen met destructief gedrag
7. Uitdagingen aangaan (bijvoorbeeld meer sociale dingen ondernemen)
8. De lat wat minder hoog leggen en accepteren dat 'goed' goed genoeg is.
9. Open en eerlijk zijn in therapie
10. Grenzen aangeven

voornemens

Waarom lukt het niet?
Ik denk dat het probleem ligt bij het feit dat doelen vaak vaag en heel algemeen zijn. Het voornemen om te stoppen met roken klinkt misschien heel duidelijk. Maar als je al 20 jaar verslaafd bent en geen dag zonder sigaret kan, vraagt dit toch wel wat meer. Je bent zo ver dat je wilt stoppen met roken. Dat is al heel wat. Maar alleen dat voornemen is niet concreet genoeg. Als je geen plan in je hoofd hebt, gaat het niet werken. Buiten dat, zijn veel doelen veel te groot en niet haalbaar. En misschien wel het belangrijkste. Je moet het willen. Doelen zijn niet voor niks doelen. Als het makkelijk of vanzelfsprekend zou zijn, dan zou je er geen moeite voor hoeven doen. Je moet er dus energie in steken en een weg in willen slaan van vooruitgang en maar ook de tegenslag die daar bij hoort.

Tips 
Het hebben van goede voornemens is iets heel moois en het is goed om jezelf een uitdaging te geven en te streven voor een mooier leven. Maar het is niet makkelijk. Daarnaast hoeft een nieuw jaar niet perse een start te zijn van goede voornemens. Je kan namelijk elke dag beginnen met het verbeteren van je leven en het werken aan jezelf. Toch kan een nieuw jaar hou vast geven en helpen om je doelen te realiseren. Hieronder wat tips die je kunnen helpen om goede en haalbare doelen te stellen voor het nieuwe jaar.

♥ Wilskracht
Het is belangrijk dat je achter je voornemens staat. Dat het doel behalen belangrijk voor je is en dat je je er voor wilt inzetten. Het is beter om het aan te gaan met de instelling dat het je leven verrijkt. Dat je je er uiteindelijk beter door gaat voelen en dat je het doet voor jezelf en je omgeving, dan dat je het doet omdat het een voornemen is wat heel veel mensen hebben. Kies een voornemen wat bij jou past, wat je echt wil en waar je voor wilt gaan. Alleen dan heeft het kans van slagen.

♥ Maak doelen haalbaar
Te grote en niet haalbare doelen zijn enorm frustrerend en uiteindelijk ook heel demotiverend. Als perfectionist kun je snel geneigd zijn om te grote doelen te stellen en teveel van jezelf te vragen. Doelen moeten haalbaar zijn. Is het realistisch om van jezelf te vragen om te genezen binnen één jaar terwijl je al jaren een eetstoornis hebt en nog nooit hulp hebt gehad? Of leg je dan veel te veel druk op jezelf en wordt het nog moeilijker om om te gaan met tegenslagen? Ik denk dat het verstandiger is om wat kleinere doelen te stellen. Juist omdat het realiseren van doelen ook weer motivatie en energie geeft om door te vechten. Stel jezelf bijvoorbeeld het doel om stappen te zetten richting hulpverlening. Dus om daadwerkelijk hulp te vragen en aan jezelf en je problemen te werken.

make it happen

♥  Niet uitstellen
Van uitstel komt afstel. Dat weten we allemaal. Het heeft geen zin om het constant uit te stellen zonder een echte reden. Dus doe het niet morgen maar nu. De eerste stap is in veel gevallen het moeilijkste dus blijf er niet tegen op zien.

♥ Concreet plan
Met alleen een voornemen kom je er dus niet. Om een doel te halen moet je in actie komen. En om er voor te zorgen dat het een grotere kans van slagen heeft, is het verstandig om een concreet plan te maken. Je voornemen is bijvoorbeeld om in 2014 professionele hulp te krijgen voor je eetstoornis. Je kunt denken dat dit voldoende is, maar je kan er meer uithalen om het doel concreter te maken en een actie plan te maken. Wat zijn de stappen die je moet zetten om dit doel te halen? Wat zorgt er nu voor dat je geen hulp zoekt? Moet je jezelf ergens overheen zetten, bijvoorbeeld de angst voor de huisarts? Of weten je ouders eigenlijk nog niet wat er aan de hand is en is dat de eerste stap? Bedenk voor jezelf ook een bepaald termijn. Wanneer ga je wat doen en wat heb je daarvoor nodig? En wat zijn de stappen als je eenmaal naar de huisarts bent geweest? Dit kun je ook later bekijken. Maar een soort planning is wel handig. Kijk ook regelmatig terug op hoe het gaat. Zo kun je dingen bijstellen en ook afvinken.

♥ Deel je voornemens
Vertel anderen, bijvoorbeeld familieleden of vrienden, over jouw voornemens. Hierdoor gaat het meer leven en wordt het echter. Je kunt hierdoor gemotiveerder worden en ze kunnen je ondersteunen en helpen als dat nodig is.

♥ Reminder
Dit is iets wat mij altijd heel erg helpt. Klinkt misschien een beetje kinderachtig, maar ik heb dat blijkbaar nodig. Ik maak mijn leven soms best druk, waardoor ik dingen als voornemens vergeet. Ook al wil ik het graag en vind ik het belangrijk. Het schiet er dan bij in. Door een papiertje op te hangen met een quote die mij herinnert aan mijn voornemen, of gewoon het voornemen zelf, lukt het mij om er toch aan te werken. Heel handig.

♥ Tevreden zijn met kleine stapjes
Kleine stapjes zijn ook stapjes. Het zal niet allemaal in één keer goed gaan. Daarnaast kunnen kleine stapjes uiteindelijk voor een grote verandering zorgen.

quote
Bron: weheartit.com

♥ Accepteer tegenslagen
Verwacht niet dat alles ineens op rolletjes verloopt als je goede doelen hebt gesteld. Bij dit proces horen altijd tegenslagen. Het zal je misschien ontmoedigen en je laten denken dat het allemaal toch niet gaat lukken. Dat je alleen maar faalt en dat je het niet kan. Het zal nooit allemaal precies zo gaan als jij wilt of van te voren in je hoofd hebt. Het heeft tijd nodig en bedenk ook dat je juist van tegenslagen weer sterker wordt en leert. Sta stil bij de reden waarom je hier mee bent begonnen. Fouten maken mag. Het hoort erbij. De kunst is om jezelf weer bij elkaar te rapen en verder te gaan. Want het gaat je uiteindelijk gewoon lukken!

♥ Wat heb je nodig?
Misschien kom je op een punt dat je niet weet hoe je verder moet, of dat het je niet lukt om motivatie te vinden. Dat het even te zwaar wordt en je het eigenlijk op wil geven. Vraag jezelf dan af wat je nodig hebt. Wanneer gaat het wel lukken en wat kan jou motiveren?

Tot slot is het natuurlijk belangrijk om te kiezen voor doelen die jou op langere termijn gelukkig maken. Dit kan heel lastig zijn omdat je verleid kan worden door alles wat de eetstoornis wil en van je vraagt. Misschien heb je ook nog iets aan deze blog. 

Bekijk de top 10 voor meiden met een eetstoornis bovenaan deze blog nog eens. 
Wat zijn jouw goede voornemens?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Latifa - Woensdag 1 januari 2014 12:08
Ik doe niet aan goede voornemens. Mijne was afvallen, omdat ik overgewicht had. En sinds ik daarvoor ben gegaan is alles verpest. Als ik écht verandering wil, en echt ergens voor wil gaan, ga ik de uitdaging aan. Of dat nou in januari of juli is. Positieve veranderingen kun je het hele jaar door maken :)
Romy - Woensdag 1 januari 2014 12:14
Genieten van het leven, het leven lijden zoals ik het wil. En dat is een heel vaag goed voornemen maar dat maakt mij niet uit.
Als ik goede voornemens neerzet en het lukt me niet om ze te volbrengen ben ik ook niet veel verder. Ik ben dit nieuwe jaar al goed begonnen met genieten van het leven, feestend de nacht doorgegaan, ik hoop het zo vol te houden.

Gelukkig nieuwjaar allemaal
Charlotte - Woensdag 1 januari 2014 13:08
Mijn goede voornemens zijn:
- mezelf kunnen accepteren hoe ik ben
- m'n omgeving & maatschappij accepteren
- meer op school zijn en het halen dit jaar
- van m'n depressie af komen
- minder angstig zijn voor voedsel met suikers/ verz. vetten
- minder van tevoren plannen, meer de dingen laten komen zoals ze zijn
- accepteren om volwassen te worden
- plezier terugkrijgen in het leven

Never, never give up!
Charlotte - Woensdag 1 januari 2014 13:09
Ohja, en:
- minder wegen
- minder m'n humeur laten afhangen van het getal!
Deborahhhxx - Woensdag 1 januari 2014 13:28
Mijn goede voornemens zijn, meer dingen gaan durfen, mezelf niet meer haten, helemaal van de am afkomen met of zonder hulp, op een gezond gewicht komen, beter kauwen op me eten ha, vrolijker zijn van buiten en van binnen, goeie cijfers halen en het eerste jaar van mijn opleiding door komen en werk vinden!

-
Maan. - Woensdag 1 januari 2014 15:29
Ik heb geen goede voornemens. Ik blijf alleen doorgaan op de weg waarop ik nu zit :). Dat heeft me het afgelopen jaar veel gebracht.
Laura - Woensdag 1 januari 2014 17:28
Naar de selectie met turnen :P
happycat - Woensdag 1 januari 2014 20:13
-stoppen met roken
-stoppen met mezelf te snijden
-stoppen met depressieve gevoelens
-meer sporten

m - Woensdag 1 januari 2014 22:06
Mezelf een tv-gids gunnen en gericht tv kijken en (dus) minder achter laptop en meer stabiel zijn in het presenteren van mezelf en hulp krijgen weer om daarin te slagen.
Jantje - Woensdag 1 januari 2014 22:12
Geen onnodige stress meer hebben. En nog een beetje es gerelateerd: weegschaal kapot smijten. Dat wil ik nog steeds heel graag doen. Maar ik weet nog steeds niet waar!
struggle4life - Vrijdag 3 januari 2014 22:30
stoppen met roken en daarbij niet minderen met eten!