Gevecht tegen boulimia: Compenseren

 

De tweede cyclus pre-groep is van start gegaan. Er zijn een paar nieuwe mensen bijgekomen, opvallend genoeg meer oudere vrouwen dan jonge meisjes. Dat was in de eerste cyclus precies andersom. De groep is qua achtergrond en leeftijd nu heel gevarieerd. Dat vind ik wel fijn. Ik weet dat ik in eerste instantie erg onzeker ben bij nieuwe mensen. Helemaal als het gaat om het delen van intieme zaken zoals de details van een eetstoornis. Gelukkig weet ik dat ik die onzekerheid naast me neer kan leggen. Met de meiden uit de eerste cyclus heb ik in een paar weken tijd een hele hechte band opgebouwd. Hopelijk gaat dit ook met de nieuwe groep gebeuren.

Deze week hebben we gepraat over compensatiegedrag. Wat is dat precies, en op welke manieren kun je compenseren? Alles wat je helpt om je gewicht omlaag te brengen, hoe klein het ook is, is compensatiegedrag. We moesten allemaal opnoemen hoe en wat we compenseren. Best heftig om dat zo open in de groep te vertellen. Gelukkig was het voor mij de tweede keer en kon ik het redelijk makkelijk opnoemen: braken, vasten, streng lijnen en veel sporten. Heel veel sporten. Soms uren op een dag.

sportschoenen

Naast fysiek compensatiegedrag kwamen we erachter dat er ook psychologisch compensatiegedrag bestaat. Dat gaat wat verder en vaak ben je je er ook niet van bewust dat je het doet. Het gaat bijvoorbeeld om het plannen van afspraken rondom eten, boodschappen doen bij de supermarkt aan de andere kant van de stad voor de extra kilometers, een feestje juist wel of niet bezoeken. Kortom: allerlei strategieën vanuit de eetstoornis die je dagindeling bepalen. Dat heeft heel veel effect op je sociale leven.

Iedereen in de groep gaf aan dat weinig eten voor hen de belangrijkste methode is om gewicht te verliezen. Sporten stond op nummer twee. Ook braken, laxeren en afvalpillen werden genoemd. Ik ben er niet trots op, maar ik merkte dat ik extra goed oplette tijdens dit gesprek. Wat doen de anderen wat ik (nog) niet doe? Werken die afslankpillen echt? En laxeren, is dat nog een optie? Dat wil ik absoluut niet, en ik weet ook heel goed dat als deze middelen mij alleen maar verder de afgrond in sleuren. En toch... de eetstoornis in mij werd heel blij van al deze informatie. De anderen gaven aan dit ook te herkennen.

Het lukte me om op een gegeven moment afstand te nemen van de eetgestoorde gedachten en kritisch naar onze groep te kijken. Een meisje vertelde dat ze te zwak is om nog te kunnen sporten. Ze heeft altijd pijn in haar botten en gewrichten. De ander vertelde dat ze continu buikpijn heeft van de honger. Weer een ander vertelde dat ze chronische pijn in haar slokdarm heeft van het braken en altijd moeite heeft met slikken.

sanne

Het ging verder over de consequenties van het compenseren. Relaties die onder druk stonden. Leugens tegenover partners, vrienden, het gezin. Haren die uitvielen, menstruatie die uitbleef. De meeste verhalen gingen ook over mij. Ondanks mijn gezonde gewicht heb ik mezelf jarenlang ondervoed, emotioneel en fysiek. Dat was heel confronterend om te beseffen.

Ik zag mezelf zitten in een kring uitgemergelde, doodsbange vrouwen. Net als hen ben ik bang om niet te voldoen, bang om te mislukken, bang om mezelf iets te gunnen. Bang om van mezelf te houden.

Op dat moment realiseerde ik me dat ik blij ben dat ik in de groep zit. De echte behandeling is nog niet begonnen en ik heb een lange weg te gaan. Maar hier, op deze plek, wil ik niet stil blijven staan.

Echte veranderingen gaan stap voor stap. Er is grote moeite voor nodig om te zorgen dat iets uiteindelijk moeiteloos gaat. Er zijn geen snelle oplossingen. (...) Verandering treedt niet op door haat maar door liefde.
- Geneen Roth in Vrouwen, Eten, God

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maan - Vrijdag 17 juli 2015 13:09
Wederom mooi geschreven!

Ik herken dit: 'maar ik merkte dat ik extra goed oplette tijdens dit gesprek'.. maar heel goed dat je daarna ingaat op de échte gevolgen. Die zijn een stuk minder prettig en houden veel meer in dan enkel gewicht verliezen..
Yvette1994 - Vrijdag 17 juli 2015 13:19
Heel mooi geschreven!
Lisa - Vrijdag 17 juli 2015 13:24
Wauw, ontzettend mooi geschreven en heel goed dat je beseft dat je tijdens de verhalen van anderen je eetstoornis weer 'omhoog' laat komen.
Ik kan me in jouw verhaal helemaal herkennen. Succes!!
charissa - Vrijdag 17 juli 2015 13:50
heel mooi geschreven, erg herkenbaar omdat ik in diezelfde pre-groep heb gezeten. toen we het over het compenseren hadden precies dezelfde gedachtes (al vond ik het ook wel een beetje vreemd dat er zo op doorgegaan werd hoeveel/hoevaak iemand bvb lax nam en welk merk e.d).
Neki - Vrijdag 17 juli 2015 14:38
Ik heb in dezelfde pre groep gezeten afgelopen februari, vond dit een lastig onderwerp. Goed beschreven!
Jansje - Vrijdag 17 juli 2015 18:26
Goed geschreven! Herkenbaar (dat zullen wel meer mensen hebben ;-) )
Mooi dat je zelf ook open kan zijn, en je gevoelens en gedachten kunt delen. Lijkt me heel waardevol. Sterkte!
Willeke - Vrijdag 17 juli 2015 21:04
Ik probeer het zelf te doen met medicatie; en het lukt... d.w.z. ik spuug bijna niet meer. Maar ik ben nog niet van het 'monster' bevrijdt! Want nu eet ik te weinig.... ik zie dat de kilo's er af vliegen en dat doet me goed, maar dat is niet goed!!!

Ik heb nog een lange weg te gaan.
Veel succes!
anoniempje:) - Vrijdag 17 juli 2015 21:28
Mooi geschreven succes met je strijd xx
Femke - Vrijdag 17 juli 2015 21:46
Lieve Sanne, wat een heftig verhaal maar super goed en knap dat je t deelt. Je schrijft heel mooi! Xxxx
Sindy - Vrijdag 17 juli 2015 22:18
Superblog weer! Echt goed geschreven.
Kim300808 - Zaterdag 18 juli 2015 07:12
Mooi artikel, bedankt voor het delen. Goed dat je gelijk ingaat op de negatieve gevolgen van de es, daarin kan ik je als voorbeeld gebruiken :). Ik waardeer je open- en eerlijkheid. Succes met je strijd. Waar een wil is, is een weg!
En mooi boek, hè, die van Geneen Roth.
S - Zaterdag 18 juli 2015 09:51
"Ik heb een lange weg te gaan. Maar hier, op deze plek, wil ik niet stil blijven staan"

Treffend...

Heel veel succes Sanne
barbara - Zondag 19 juli 2015 08:12
Mooie blog!
Anne-Maria - Zondag 26 juli 2015 18:47
Ha Sanne,
Ik vind het steeds weer zo treffend hoe jij schrijft, complimenten daarvoor! Je hebt schrijftalent meid.
Nog een compliment: je hebt het heel zwaar, desondanks knok je door - topper!
Dan nog een vraag: de groep die jij volgt klinkt heel goed, waar volg jij de behandeling?
Stay Strong and Hold On!