Generatie Y: te veel druk en keuzes?

 

In Nederland zijn ruim 72.000 tieners en twintigers arbeidsongeschikt. 85 procent hiervan zit thuis vanwege psychische klachten, waaronder stress, depressiviteit en psychiatrische stoornissen. De afgelopen jaren is dit percentage behoorlijk toegenomen. De oorzaken hiervan lijken op verschillende vlakken te liggen, maar komen allemaal neer op het feit dat de huidige generatie, ook wel generatie Y genoemd, heel veel druk ervaart.


Bron

In Engeland wordt deze generatie inmiddels zelfs 'Generation Anxiety' genoemd vanwege het hoog aantal psychische stoornissen onder jongeren. Dit zou het gevolg zijn van de te hoge verwachtingen die de maatschappij heeft van jongeren. Ook wordt er al op de middelbare school druk gelegd op jongeren om goed te presteren ten koste van de jongeren zelf. Scholen doen dit veelal om zelf een goede naam te krijgen.

Tot slot is er ook nog eens het heersende schoonheidsideaal waar veel jongeren aan willen voldoen. Op social media ziet iedereen van elkaar enkel de perfecte en leuke kanten waardoor de de druk om ook zo'n leven te gaan leiden en er ook zo uit te zien alleen maar toeneemt. We moeten daarnaasts altijd online en bereikbaar zijn. Al deze zaken bij elkaar leiden er toe dat veel jongeren erbij lopen als een tikkende tijdbom. Vaak beginnen de eerste symptomen al in de puberteit en ontwikkelen jongeren in de late puberteit of vroege adolescentie een depressie of andere psychische stoornissen. 

Hoogleraar klinische psychologie Jan Derksen zegt echter dat deze hoge percentages ook te maken met het feit dat generatie X, onze ouders dus, ons teveel hebben gepamperd. De huidige generatie zou te beschermend opgevoed zijn en niks meer kunnen hebben. Samen met de medicalisering en psychologisering in de samenleving, zijn jongeren volgens hem veel te kwetsbaar geworden.

Er is onderling echter ook concurrentie. Bovendien hebben jongeren heel veel keuzes. Hoe talentvoller je bent, hoe ingewikkelder alles lijkt te worden. Er is zoveel mogelijk maar juist dat overspoelt jongeren zo erg. De menselijke hersenen kunnen al die keuzes en druk helemaal niet aan.


Bron

Generatie Y, waar je trouwens in valt als je geboren bent tussen 1980 en 2000, is veelal opgevoed met de boodschap dat we het ontzettend goed hebben en juist omdat dat weleens anders is geweest, we moeten grijpen naar het hoogst haalbare. Alles is mogelijk, als je er maar keihard voor werkt.

Die eindeloze keuzes geven heel veel vrijheid, maar dit kan tegelijkertijd ook heel beklemmend voelen. Wat als je eigenlijk niet al die mogelijkheden wil benutten, ook al zijn ze er wel? Tegenwoordig kun je dan gek aangekeken worden. 'Je bent jong, de wereld ligt voor je open, pak alles wat je kunt pakken!' Dat is zeker waar, maar de vraag is in hoeverre je hier gelukkig van wordt.

Kansen moet je zeker benutten, maar alleen als je dat ook echt wil. Als je teveel druk voelt en alleen dingen doet omdat je het gevoel hebt dat het nu eenmaam moet en van je verwacht wordt, dan kun je je afvragen of je goed bezig bent. Het zou immers zonde zijn als je binnen korte tijd bij dat steeds verder stijgende percentage jongeren hoort, dat thuis komt te zitten als gevolg van psychische klachten. Doe vooral wat je leuk vindt en waar je hart ligt. Daar word je echt gelukkig van.

Bron 1: dailymail.co.uk
Bron 2: nrc.nl    
Bron 3: trouw.nl 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Liadan - Woensdag 28 oktober 2015 13:10
Ik denk dat er heel veel druk is om van alles te moeten zijn, te moeten doen en te moeten hebben. Studeren, werken, een hobby hebben, vrijwilligerswerk doen, gezond eten, reizen, sporten, een relatie hebben, een druk sociaal leven hebben, naar leuke feesten gaan, een 'interessant' leven hebben, knap zijn, goed gekleed zijn. En dan het liefste allemaal tegelijk.
Irene - Woensdag 28 oktober 2015 13:12
Ik denk dat er echt een kern van waarheid in zit.
Ik heb ook 2 jaar thuis gezeten met burn-out & depressie, en ookal werk ik nu, ben ik nogsteeds snel geprikkeld & in paniek. En ik kom uit '96.
Lamp - Woensdag 28 oktober 2015 13:19
Yup, al eens gehoord van de quarterlifecrisis? Check! -_-'
Dees - Woensdag 28 oktober 2015 13:35
Wauw, ja. En het wordt ook zo gestimuleerd door de overheid, in de zin van; studiefinanciering verdwenen..
Voltijd studeren, 25 uur werken, en in mijn geval nog 4-6 uur therapie.. En dan hebben we nog niet gekeken naar het reizen; 3-4 uur per dag.
Het is slopend en nodig. Want lenen is leuk, tot je een huis gaat kopen, zoals mijn partner en ik nu.
Dan kom je dán weer in de problemen..

Oh, en of je wel even goede cijfers wil blijven halen en zorgen dat je gezond eet. Want bijna alles wat je in je mond stopt is ziekteverwekkend. En 8-9 uur slapen, drie keer per week sporten, je make-up doen en optijd je wenkbrauwen bijwerken..
Sociale contacten onderhouden.. De maatschappij legt een druk op..
X - Woensdag 28 oktober 2015 14:13
time never stand's still and neither do I
d - Woensdag 28 oktober 2015 14:31
Zoveel keuzes, de wereld ligt aan je voeten, maar de aarde bloedt door alle onbegrensde mogelijkheden. Omdat zoveel mogelijk is, zal en moet het ook, wordt het bijna verwacht, ten koste van wat en tegen welke prijs; we hebben maar één aarde, daarvan moeten we eten en drinken, dat is in gevaar, door onze manier van denken en doen en er lijkt maar één weg en dat is meedoen. Je doet mee en als je niet meedoet of mee kunt doen, geeft niemand werkelijk nog om jou, tot je weer meedoet.
Rosie_ - Woensdag 28 oktober 2015 16:10
Dit is zo herkenbaar! Hier zou echt meer aandacht aan besteed moeten worden. Vooral ook op scholen. Iedereen is alleen maar uit op zo goed mogelijk presteren en dan wordt snel vergeten dat het leven veel meer is dan dat.
Robin - Woensdag 28 oktober 2015 16:52
Tja, generatiepraat is van alle tijden volgens mij. Dingen veranderen nou eenmaal in de loop der tijd. Je moet je weg vinden met de omstandigheden die er zijn...

Ik denk niet dat iemand terugwil naar de tijd dat je sociale klasse of je geloof of je geslacht bepaalt wat voor leven je leidt .
yoyootje - Woensdag 28 oktober 2015 16:57
Pffoe... dat komt wel even binnen..!
E. - Woensdag 28 oktober 2015 18:19
The sky is je limit. Je kan doen wat je wilt, de wereld ligt voor je open. Alles kan! En alles MOET, lijkt het wel. Yolo, volg je droom. Je moet doen wat JIJ leuk vind, het is JOUw leven en alles kan. Nu of nooit. Als je het niet doet gaan anderen er met jouw droom vandoor, wat je vervolgens via social media mooi in je schoot geworpen krijgt.

Erg slecht kan ik hier mee omgaan. Ik heb inmiddels zware faalangst, sociale angst en depressie. De druk op een perfect leven is zwaar. Ik had een paar maanden geleden zo veel stress dat ik tegen een burn out aan zat. Ik ben door alle keuzevrijheid compleet kwijt wat ik wil. Gelukkig heb ik er psychologische hulp bij.
Geef me 2 of 3 mogelijkheden en ik kies de leukste, dat scheelt een boel stress.

Ik ben benieuwd wat de volgende generaties brengen. Ik kan me zo voorstellen dat het nog véél erger wordt, maar er ook meer behoefte komt aan minimaliteit en bezinning. Kijk naar de populariteit van bv Yoga en de tijdschriften Flow en Happinez.

Leuk boek hierover:
#geenfilter: bekentenissen van generatie Y, van Anjuly de Geus
Sharon - Woensdag 28 oktober 2015 19:02
Ik zeg dit eigenlijk al jaren.... Het onderwijs komt met steeds vreemdere en strengere eisen. Is er nooit een maximum? Veel mensen die naar de kunstacademie gaan of iets creatief doen gingen naar een opleiding die geen rekenen, taal, wiskunde enzovoort. Maar nu moet zelfs de toneelschool rekenen volgen en wiskunde. Ik ken geen enkele actrice die voor haar werk de stelling van Pythagoras moet oplossen.

En dan heb ik het nog niet over op de peuterspeelzaal waar al Duits, Engels en rekenen word gegeven. Laat een kind spelen! Motoriek is ook belangrijk, maar dat lijkt steeds minder belangrijk.

Dan heb je de strenge eisen die onbewust of bewust wordt opgelegd door de maatschappij en media. Er worden altijd mensen gepresenteerd die het allemaal ''geweldig'' voor elkaar hebben. Een universitaire opleiding afgerond en een hele goede betaalde baan met een vrouw en 2 kinderen die hoogbegaafd zijn. Alsof iemand die een praktijkopleiding gedaan heeft minder goed is. Als ze gelukkig zijn is dat toch goed?
Sharon - Woensdag 28 oktober 2015 19:06
Sorry was nog niet klaar
En dan nog gek vinden dat mensen eronder bezwijken.
Nyn - Woensdag 28 oktober 2015 19:07
trieste zaak :( en ik ben sowieso een duidelijke generatie Y er
G. - Woensdag 28 oktober 2015 19:23
Yes herkenbaar - zorgt zeg maar letterlijk voor paniek(-aanvallen). En vervolgens ook woede omdat je jezelf blijkbaar toestaat om paniek te voelen: je kan paniekgevoelens voorkomen: waarom doe je dat niet?!

:) acceptatie acceptatie acceptatie - is the keyword. En verder: yoga / dans / muziek / natuur.. welke prikkel dan ook die je helpt weer rustig te worden, te ademen.
@ Sharon - Woensdag 28 oktober 2015 19:35
Mwah, ik vind het wel meevallen, die eisen in het onderwijs. De rekentoets bijv. telt officieel nog niet eens mee, alleen op 't vwo geloof ik. Ik heb HBO gedaan en als ik daar het niveau zag... bedroevend soms. Mensen die voor de klas staan (later) en de basale dingen fout doen. En dat na twee jaar studie nog. Onbegrijpelijk.

Aan de andere kant snap ik niet dat er op peuterspeelzalen al zoveel eisen zijn. Die arme kinderen moeten als ze daar zijn regelmatig een uur in de kring. Stilzitten, luisteren, wel spelenderwijs natuurlijk, maar toch. Kinderen van twee en drie moeten gewoon spelen (en kleuters trouwens ook!), lekker veel buiten zijn etc. En mensen die met hun handen willen werken en/of niet kunnen leren moeten niet ook nog eens met allerlei theorie opgezadeld worden, vind ik.

Verder zijn m.i. vooral de (sociale) media de boosdoener. Als mensen daar nu eens minder tijd in zouden steken en die tijd aan nuttiger dingen zouden besteden... Word je ook niet zo geconfronteerd met het ogenschijnlijk perfecte leven van mensen die je vaak alleen via internet/ tv 'kent'.

Tine - Woensdag 28 oktober 2015 19:39
Ik vraag me af hoe je het kan vergelijken met de vorige generatie (die van onze ouders), is er echt meetbaar verschil dat het nu zo anders is?

Ik ben trouwens opgevoed in een gezin waar we financieel heel goed hadden. Wat mij nu zo frustreert is dat ik het later waarschijnlijk nooit zo goed ga hebben als mijn ouders. En als ik dat wel zou willen, ik niet eens zou weten waar ik moet beginnen...
Vlinder - Woensdag 28 oktober 2015 21:36
We willen te graag perfect zijn, we blijven maar geld pompen in beter onderwijs. Beter onderwijs gaat dan vooral om meer kennis kunnen delen, meer eisen, hoger niveau. Tegenwoordig heb je op de basisschool al zoveel meer dan lezen, taal, schrijven, natuur. Nee het liefst ook Engels, Spaans en programmeren. Op middelbare scholen word je wekelijks getoetst. Zelfs gezond zijn gaat niet meer spontaan, alles moet via methodes, schema's en dergelijke.
Pauline - Woensdag 28 oktober 2015 22:41
Fijne blog. Bedankt! Herkenbaar ook, alles maar moeten doen en het hoogst haalbare van jezelf moeten bereiken.
Lisette - Donderdag 29 oktober 2015 10:51
Zo herkenbaar. Ik ga dit mijn ouders laten lezen.
Ik zit dit jaar al voor de 3e keer thuis na een hersenschudding, overspannenheid en spierspanningshoofdpijn. Dit allemaal icm perfectionisme, faalangst en onzekerheid.
Lisette - Donderdag 29 oktober 2015 10:52
Zo herkenbaar. Ik ga dit mijn ouders laten lezen.
Ik zit dit jaar al voor de 3e keer thuis na een hersenschudding, overspannenheid en spierspanningshoofdpijn. Dit allemaal icm perfectionisme, faalangst en onzekerheid.
lina - Donderdag 29 oktober 2015 20:37
Als je niet weet wat je wil doen dan is mijn tip ga vrijwilligers werk doen.
Er zijn oudjes, gehandicapten en vluchtelingen die je echte hulp nodig hebben
Er is niets wat beter werkt dan gewoon even iets anders doen wat je anders nooit
Zou doen. Je haalt er voldoening uit om een ander te helpen en het geeft je hoofd even
Rust met het nadenken over hoe slecht jeje voelt over jezelf. Geloof mij, ik was er ook 1.
Succes!!!
rvl1801 - Vrijdag 30 oktober 2015 23:20
Wat een fijn blogje, en precies het goede moment! Ik doe hier namelijk mijn betoog over.