Eetbuien en eetlijsten

 

Ik heb al een aantal blogs geschreven over eetbuien. Zoals jullie weten heb ik daar namelijk een flinke tijd mee te maken gehad. De eetbuien beheersten mijn hele leven. Ik kon niet met en ik kon niet zonder. Naast verschillende therapieën heb ik ook een tijdje bij een diëtist gelopen. Van haar kreeg ik toen een eetlijst mee waar ik me aan zou moeten houden. Structuur in mijn eetpatroon was voor mij belangrijk en het zou de eetbuien een stuk verminderen. Echter vond ik die eetlijsten lang niet altijd even helpend. In deze blog zal ik uitleggen waarom.

Nog voordat ik de eetlijsten van de diëtist had, had ik zelf ook al diverse pogingen gedaan om van de eetbuien af te komen. Vaak was het zo dat ik na een eetbui dacht ‘Vanaf morgen doe ik het anders’. Ik nam mezelf dan voor om me de volgende dag aan een strak eetschema te houden. Zo’n schemaatje stelde ik dan zelf op. Eigenlijk was dat wel te weinig, omdat ik altijd nog de wens had om af te vallen. Toch had ik elke keer weer het idee dat de eetbuien weg zouden blijven als het me zou lukken om aan dat schema te houden.

eetbuien en eetlijsten

Ik hield mezelf hier enorm mee voor de gek. Zulke eetschema’s werkten niet voor mij. Als ik me aan een lijst probeerde te houden, dan ontstonden er juist eetbuien. Eetbuien worden uitgelokt door te weinig eten en dat was precies wat ik deed. Ik had altijd de illusie dat ik deze keer wel sterker zou zijn, maar toch mislukte het elke keer weer.

Tijdens de eetstoornis wist ik niet echt meer wat gezond of normaal was. Mijn eetpatroon was een chaos en ik was er totaal de controle over kwijt. In veel blogs over eetbuien schrijven wij dan ook dat een eetlijst helpend kan zijn om op die manier weer structuur aan te brengen in je eetpatroon. Als je voldoende eet, verklein je de kans op eetdrang en eetbuien. Toen ik bij een diëtist liep, kreeg ik dan ook een eetlijst mee van haar die meer was dan mijn eigen bedachte eetlijst.

Ik ben het er dan ook echt wel mee eens dat eetlijsten ontzettend handig kunnen zijn om op die manier weer structuur aan te brengen in je eten. Dat deed het ergens ook wel, omdat je toch een klein beetje meer zicht had op wat ‘normaal’ was. Toch hebben die eetlijsten mij ook weer niet helemaal geholpen om van de eetbuien af te komen.

Ik ben namelijk een perfectionist dus ik wilde me dan ook zo perfect mogelijk aan die lijst houden, maar als ik dan een keer iets meer at dan dat op die lijst stond, dan was het voor mij al verpest. Dat voelde dan als te veel en was meteen een reden om terug te vallen in de eetbuien. Vrij leven en eten en bijvoorbeeld spontaan een keer uit eten gaan was hierdoor lastig en zorgde meteen voor de nodige paniek. Bovendien waren de producten die op de eetlijst stonden ook vaak veilig en vond ik de lijst eenzijdig. Op die lijst stond bijvoorbeeld niet echt iets lekkers, want ik zou dan doorslaan. Maar door mezelf dingen te verbieden, ontstond er bij mij juist de drang om het te eten. Het voelde dan ook extreem verkeerd als ik een keer iets at wat niet op de lijst stond, juist omdat het niet op de lijst stond. Ik sloeg dan ook meteen door in een eetbui. Ik had het nu toch al verpest dus kon ik het net zo goed nog meer verpesten…

Wat mij wel heeft geholpen, is dat ik niet gedwongen werd om me aan een lijst te houden, maar dat ik daarin best vrij was. Hier moet ik wel bij zeggen dat dit voor mij thuis onmogelijk was om te doen. Dit lukte pas toen ik in een kliniek zat. In die tijd mocht ik vaak zelf bepalen wat ik at zolang ik maar at en het normaal was. Dat was voor mij veel fijner. Dat ene koekje tussendoor meer of minder maakte dan niet uit en was niet direct meer een aanleiding tot eetdrang.

In de tijd dat ik hersteld ben, heb ik ooit eens geprobeerd om me aan een voedingsschema voor het sporten te houden. Nou, heel eerlijk gezegd werd ik daar toen echt knettergek van. De oude eetstoornisgewoontes kwamen meteen weer naar boven. Ik hield me weer te strak aan die lijst waardoor er weinig ruimte was voor lekkere dingen tussendoor, maar de drang daarnaar wel steeds groter werd. Ik zag meteen het gevaar hier weer van in en besloot dan ook direct ermee te stoppen.

eetbuien en eetlijsten

Conclusie: strakke eetlijsten werken niet voor mij. Ik kan er gewoon niet mee omgaan. Ik pin me er dan helemaal op vast waardoor er geen ruimte meer is voor iets anders dan die lijst. Hierdoor ontstaat er juist het verlangen naar iets anders en wordt het een enorm ding in mijn hoofd. Ik heb daar geen zin meer in. Ik eet veel liever wat ik wil en waar ik me goed bij voel dan dat ik me aan een lijst moet houden die mij vertelt wat goed voor me is.

Ik wil met deze blog niet zeggen dat eetlijsten fout zijn, maar ik wil wel graag laten zien dat ze niet voor iedereen even functioneel zijn. Belangrijk is om bij jezelf na te gaan wat goed voor jou voelt. Als het voor jou helpend is om je aan een eetlijst te houden, dan moet je dat vooral doen. Als je net als mij merkt dat het jou niet helpt, dan is het raadzaam om het hier met een professional over te hebben zodat jullie samen afspraken kunnen maken over alternatieven.

Fotografie: Ashley Campbell

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Fayee - Woensdag 26 juli 2017 13:06
Wow, dit komt echt op het juiste moment!
Ik herken het heel erg, met lijstjes maken ga ik mezelf juist dingen
verbieden waardoor de drang eigenlijk alleen maar meer wordt...
Toch word ik momenteel echt knetter gek van de eet drang die ik
heb en wil het toch een poging wagen om een lijst te gaan hanteren.

Ik vind het een goeie blog en ik ga het zeker in mn acherhoofd
houden dat wanneer ik merk dat een lijst niet werkt en alleen maar
voor meer drang zorgt, ga ik ermee stoppen en het anders aanpakken.
Voor nu dus nog wel proberen en kijken wat het gaat opleveren.

Bedankt voor het delen ♥
Fighter - Woensdag 26 juli 2017 13:23
Heel herkenbaar, dankjewel voor het delen!
Lein - Woensdag 26 juli 2017 13:31
Zo herkenbaar!
Ik heb samen met de diëtiste een lijst gemaakt met meerdere opties voor ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes. De diëtiste hielp me met de juiste hoeveelheden (mijn lijst was te summier). Uiteindelijk ben ik per dag gaan plannen wat ik zou gaan eten en hield ik bij of het gelukt was, dit mailde ik ook naar de diëtiste en mijn therapeut. Uiteraard lukte dat niet meteen elke dag en had ik nog eetbuien. Maar uiteindeljk hielp het om een volwaardig eetpatroon te hebben waarin ik ook elke dag wat lekkers eet. Plannen hoeft nu niet meer, ik weet wat een volwaardig voedingspatroon is en kan daar flexibel mee omgaan.
Manu II - Woensdag 26 juli 2017 13:35
Dat is zeer herkenbaar! Ik had altijd problemen met eetlijsten. Dit komt onder meer omdat mijn dagindeling erg flexibel is en mijn werktijden vaak wisselen.
Ik heb een einde aan het onderwerp “eetlijst” en “eetdagboek” gezet, nadat ik een erg onaangenaam gesprek met een diëtiste had. Het was de deerde of vierde afspraak, ik liet mijn (eerlijk ingevuld) eetdagboek zien. De mevrouw kijk mee aan: ”Zolang je je x boterhamen nog niet heeft gehad, mag je geen borrelnoten eten. Als je je x boterhamen hebt gehad, mag jij van mij dit soort dingen eten”. Ik was echt van slag. Dit is toch geen manier om met een volwassenen cliënte te praten.
- - Woensdag 26 juli 2017 15:12
Ondanks dat ik geen last heb van eetbuien, is dit wel heel herkenbaar voor me. In de zin van verpest is verpest (dus dan eet ik maar helemaal niks meer) maar ook dat ik te graag, te goed perfect het ding wilde volgen.
Uiteindelijk was ik zover dat ik regelmatig en zes keer per dag at, maar ik durfde geen kruimel meer te eten dan wat het ding me voorschreef. Ik durfde geen andere smaak sultana te kiezen, of een keer ander broodbeleg. Met periodes legde ik zelfs alles wat ik at, eerst op de keukenweegschaal.
Uiteindelijk werd dat dus net zo'n obsessie als wat het niet-eten daarvoor was. Nog steeds struggle ik ermee, maar na een heel aantal jaar lukt het me nu wel om binnen die lijst te variëren. Gelukkig. Want de evergreens, pindakaas en schaaltjes vanillevla komen m'n neus uit.
Lola - Woensdag 26 juli 2017 15:49
Och Danique, wat herkenbaar. Ik had een eetlijst opgesteld met de dietist en dat ging nog best wel prima, tot ze zei 'probeer anders een beetje op smaak te gaan eten'. Hoezo op smaak eten? Als er broodbeleg X staat, kan ik toch niet broodbeleg Y eten omdat ik daar toevallig zin in heb?? Verder liep ik erg aan tegen het vervangen van opscheplepels, want hoe werkt dat als je lasagna eet? (bij dit soort vragen heeft de variatielijst van Proud me erg geholpen, waarvoor dank) Maar super dat je deze post schrijft, heel herkenbaar!
Miku - Woensdag 26 juli 2017 15:55
Een "basislijst" werkt voor mij ook niet. Dan eet ik veel te eenzijdig en elke dag zo ongeveer hetzelfde. Ik ben sinds 2 weken juist met een soort "weekschema's" bezig.Ik stippel qua eten een soort weekplanning uit met veel variatie. Het is geen lijst waar ik me strict aan moet houden, maar iets waarop ik terug kan vallen als ik niet weet wat ik moet kiezen. Als er iets tussendoor komt (een koekje bij iemand bij de thee of een andere avondmaaltijd omdat dat beter uitkomt) dan kan dat gewoon. Wel staan er dan in mijn planning weinig keuzes. Het is echt bedoeld voor als ik weer eens geen keuze kan maken (dat heb ik nogal vaak).
M. - Woensdag 26 juli 2017 22:30
In het begin van mijn eetstoornis had ik een hekel aan eetlijsten. Nu is het al jarenlang de leidraad in mijn hoofd. Ik kan wel variëren en aanpassen, maar uiteindelijk blijf ik dagelijks bezig de puzzel kloppend te krijgen. Als ik de regie heb kan ik verdragen dat het soms een beetje meer en/of ongezonder is. Wanneer ik me slechter voel grijp ik er weer heel precies op terug - een signaal dat ik moet opletten, want daarna volgt de neiging tot minderen.
M. - Donderdag 27 juli 2017 21:37
Een fijne en herkenbare struggle, de eetlijst in combi met perfectionisme en in mijn geval dwang(gedachten)/angstklachten. Controledwang en perfectionisme zijn in mijn ES instandhoudende factoren; een eetlijst vormt een trigger voor mij; wat Danique ook beschrijft: het gevoel dat je dingen verkeerd doet als je meer eet dan de lijst of anderszins ervan afwijkt. Bij mij voelde een eetlijst eerder als restrictie dan als toestemming om meer te eten. Een eetlijst zorgde bij mij voor zoveel druk/angst, dat ik daardoor juist maar een eetbui ging houden want dan kon ik tenminste "gepland falen", totaal scheef dus.

Tegenwoordig heb ik een aantal variaties voor ontbijt en lunch (avondeten varieerde voor mij sowieso al omdat ik het erg leuk vind om creatief te koken). En de vrijheid om op korte termijn een ontbijt of lunch te kiezen waarin ik echt zin heb, voelt als een enorme bevrijding en daad van zelfliefde:)
M. - Donderdag 27 juli 2017 21:38
*Een fijne blog (als in: fijn dat hier aandacht aan wordt geschonken), niet een fijne struggle natuurlijk, jeje