Depressie en onbegrip

 

depressief“Ik vond het ook zo vreselijk toen ik een onvoldoende kreeg, ik kan mij precies voorstellen hoe jij je voelt.” Dit kreeg ik een keer te horen toen ik iemand vertelde over mijn depressie. Was het maar een onvoldoende, die was nog makkelijk weg te werken geweest.

Ik kon mij nooit voorstellen dat je alleen maar in bed wou liggen, nergens meer plezier aan kon beleven en alles eigenlijk lastig of eng vond, dat je eigenlijk alleen maar wou verdwijnen. Ik was wel somber, maar zo ver ging het nog niet. Eigenlijk sloop het er langzaam in. Langer in bed liggen, vaker in bed liggen, leeg voor mij uitstaren. Als ik een dagje uit was kon ik alleen maar denken “wanneer kan ik weer veilig thuis zijn?”

Het onbegrip waar ik tegen aan liep maakte het vaak nog lastiger. Mensen begrepen niet dat het niet zo maar even verdriet was om een slecht cijfer, een overleden goudvis of een kapotte telefoon. Ze begrepen niet dat elke dag een ontzettend gevecht voor mij was. Dit maakte mij eigenlijk alleen maar wanhopiger.

wat mij helpt

♥ Accepteer onbegrip
Mensen uitleggen wat een depressie met je doet en hoe je je voelt, is heel erg lastig. Het is niet in één of twee zinnen samen te vatten. Ongeveer drie maanden terug heb ik mijn gedichtenbundel laten uitbrengen, wat voor een heel groot gedeelte over mijn depressie ging. Omdat ik in mijn gedichten mijn diepste gevoelens uit, konden mensen ineens lezen hoe een depressie voelt. Sommige mensen begrepen het, anderen weer niet. Zoals ik hiervoor zei, daar ging ik mij soms alleen maar wanhopiger door voelen.

Op een bepaald moment bedacht ik mij, als iemand mij 3 jaar geleden had verteld over een depressie, had ik het ook niet begrepen. Had ik ook gedacht dat dat gevoel vast wel zou verdwijnen als ik een avondje uit zou gaan met vrienden. Het accepteren dat mensen het niet kunnen begrijpen, omdat het heel lastig voor te stellen is hoe een depressie voelt, heeft mij zeker geholpen.

Geef je grenzen aan
Ik koos voor een opleiding waarin je heel veel bezig bent met jezelf, sociaal cultureel werk. Het maakt denk ik niet uit wat voor opleiding ik had gedaan, ik denk dat alles voor mij heel zwaar was geweest. Ik heb mij dag in dag uit naar school gesleept. Als ik teveel stress heb, ga ik mij ook somberder voelen. Daarom koos ik er voor om wel heel duidelijk mijn grenzen aan te geven. Ik gaf de docenten duidelijkheid wat ik moeilijk vond, waar ik stress van kreeg en wat mij zou helpen. Door hier open over te zijn, kon er ook makkelijker over gesproken worden. Omdat er makkelijker over gesproken kon worden, konden er ook betere oplossingen worden bedacht.

Zoek afleiding
En hoe cliché ook, hoe vaak je het ook hoort; blijf bezig, zoek afleiding, ga er niet bij neerzitten. Dit is eerst heel vaak tegen mij gezegd, voordat ik het ook daadwerkelijk ging doen. Ik deed het met tegenzin en ik vond het lang niet altijd leuk, maar schilderen of gewoon lekker een stukje wandelen verzette mijn gedachten wel en dat was heel fijn.

Praat erover
Wees open, schaam je niet en praat erover. Ik liep een hele tijd helemaal alleen met dit gevoel, tot ik het aan mijn moeder vertelde. Mijn moeder had ook een depressie gehad en tot op dat moment wist ik dat niet eens. Ik vond ineens heel veel steun bij mijn moeder, omdat zij wist hoe ik mij voelde. Toen ik het op school bespreekbaar maakte, bij de docenten maar ook bij mijn klasgenoten hielp dat ook heel erg. Ook omdat ik het bespreekbaar heb gemaakt, heb ik nu ook de keuze durven maken om mijn eerste schooljaar over te doen. Ik ken alle lesstof, daardoor kan ik het eerste jaar rustiger over doen en meer aan mezelf werken als dat ik het eerste jaar deed. Mijn cijfers waren hartstikke goed, net zoals mijn beroepshouding, dus eigenlijk moest ik gewoon over. Maar school stemde juist voor dat ik het jaar over zou doen, zodat ik het even iets rustiger aan kon doen. Als ik het nooit bespreekbaar had gemaakt, had ik nog een jaar op mijn tenen gelopen.

Je komt er echt
Hoe lang het soms ook lijkt te duren en hoe diep het diepste dal ook lijkt te zijn, je komt er echt uit. Vaak moet je eerst de bodem van de put raken, voordat je je kan afzetten om weer naar boven te gaan. De muur van de put is glad, dus soms zal je weer naar beneden glijden, maar er is zeker kracht om weer naar boven te gaan. Het gaat met ups en downs, dat zal altijd zo blijven. Zonder downs zijn er namelijk geen ups. Maar op den duur zal je merken dat die downs minder erg worden, minder heftig en minder intens. Je zal de ups sterker voelen en ze beter kunnen herinneren. En als je de depressie te boven bent, en je bent een keer verdrietig, is dat helemaal niet erg. Niemand kan 365 dagen in het jaar gelukkig zijn, dat hoeft ook helemaal niet.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

:( - Zaterdag 15 juni 2013 12:51
:( ik heb echt schrik voor de zomervakantie :'( véél te veel vrije tijd. Ik verveel me,heb vééél te veel tijd om na te denken en ga er enkel nog depressiever door worden.

Ik weet echt niets om te doen als afleiding. Ik heb niet eens een vriendin (en mijn broer zegt dat dat mijn eigen schuld is :( )

V. - Zaterdag 15 juni 2013 13:43
Al jaren denk ik dat ik die bodem heb geraakt, telkens kan het weer erger en val ik dieper. Met therapie en de medicatie die ik slik, kom ik maar niet verder. Weet niet meer waar ik het moet zoeken. De energie om weer een traject in te gaan is ver te zoeken.. Maar deze blog herinnert me weer aan het feit dat ik door moet vechten. Voor de mensen waar ik om geef.
MIO - Zaterdag 15 juni 2013 13:45
Mooie blog Erin.
Dankjewel voor het delen. Het klinkt allemaal erg herkenbaar.
Kimgaatervoor - Zaterdag 15 juni 2013 13:50
Ik voel me heel erg aangesproken. Ik loop al sinds 2011 met een depressie rond en het gaat echt iedere dag met ups en downs. Vooral de winter is een hele nare tijd, het enige wat ik dan nog wil slapen. Soms is het zo erg en voel ik me zo moe dat ik mijn ogen overdag gewoon niet meer op kan en wil houden.

Om 7 uur naar bed gaan was voor mij normaal, ik sliep liever. De laatste tijd gaat het iets beter , maar nog steeds heeft mijn depressie me in de ban.
Hadassa - Zaterdag 15 juni 2013 17:01
Inderdaad is het voor omstanders vaak zo moeilijk te begrijpen. Ik heb zelf een vriendin met een depressie, en je wilt er zo graag voor haar zijn maar de laatste tijd vraagt ze alleen maar negatieve aandacht door anderen echt alles over haar depressie en haar vriendjes te vertellen. Het is nu heel lastig om goed met haar om te gaan, omdat ze nu zo raar doet. De laatste tijd zijn we steeds meer uit elkaar gegroeit en dat vind ik echt heel jammer! Hebben jullie misschien tips om op een goede manier met haar om te gaan?
@Hadassa - Zaterdag 15 juni 2013 17:45
Misschien haar ook confronteren met haar gedrag..?
Dat ze depressief is betekend niet dat ze alles kan doen en laten wat ze wil. (In dit geval negatieve aandacht vragen.)

Maar doe het wel op een goede manier of ja hoe zeg je dat?
Wees gewoon eerlijk, dat zal je bij andere vriendinnen ook doen.




__
Goede blog Erin, bedankt!
Erin - Zaterdag 15 juni 2013 18:28
Bedankt voor de reacties, ik hoop dat 't jullie helpt.

Ik - Zaterdag 15 juni 2013 18:39
Het is heel herkenbaar, ik loop al een aantal jaren rond met een depressie en sinds een paar maanden ben ik ook echt in behandeling. Op dit moment zit ik in een kliniek. Onbegrip heb ik ook heel vaak last van. Ik heb wel eens te horen gekregen dat ik trots zou zijn op mijn depressie. Nou als ik ergens niet trots op ben, is dat het wel...
Sommige mensen...

Betske - Zaterdag 15 juni 2013 19:43
Bedankt voor deze blog. Het is ontzettend herkenbaar.
Mensen zeggen vaak tegen me: je moet gewoon positief denken en afleiding zoeken.
Ik weet dat ik positief moet denken en dat afleiding zoeken goed is, maar hoe doe je dat als je je zo leeg en intens verdrietig voelt?
Maar het laatste stukje geeft me wel even weer de kracht om door te gaan.
Tessa92 - Zaterdag 15 juni 2013 19:52
Wauw.
Wat onwijs mooi geschreven Erin. respect voor jou verhaal.
Ik reageer eigenlijk bijna nooit op dit soort blogs maar deze raakt me op moment toch wel even heel erg... Knap dat je zelf uit je depressie bent weten te komen. Daar is vast heel veel kracht & doorzettingsvermogen voor nodig geweest.
Ook heb je helemaal gelijk in wat je schrijft over ''dat andere totaal geen idee hebben WAT een depressie is of HOE dit voelt''. Ook wel begrijpelijk misschien? maar het is soms verdomde lastig.
X
M - Zaterdag 15 juni 2013 20:54
Heel herkenbaar; afspraken afzeggen, mensen ontwijken, nergens meer heen durven.. Het klopt echt wat je zegt: praten met mensen helpt heel goed! ze weten waar ze aan toe zijn en snappen je reacties. Ze steunen je als je ze nodig hebt. Het is verdomd lastig uit te leggen hoe je je voelt; soms voel ik me als een aansteller. Een vriend van mij zei: "Je bent geen aansteller. Dit is hoe jij het beleeft dus het is zo!" Dat was heel lief van hem :)
Erin's moeder - Zondag 16 juni 2013 09:53
Lieve schat, je hebt dit moeilijke onderwerp helder onder woorden gebracht. Als je jong bent is alles heftig en een depressie komt dan dubbel hard aan. Dus laat je door ouderen niets wijsmaken dat het vanzelf weer overgaat en niets voorstelt. Voor jou voelt het het anders. Dus zoek hulp en zorg goed voor jezelf.xxxxx voor iedereen die dit leest.
reini - Zondag 16 juni 2013 10:42
Goed stuk! Alleen het puntje 'zoek afleiding' gaat niet altijd op. Ik heb mezelf verder de depressie in geholpen door maar bezig te blijven, omdat ik wist dat het niet goed zou gaan als ik toegaf aan het niks doen. Ik werd alleen maar vermoeider, depressiever en het werd alleen maar raarder in mijn hoofd...
l - Zondag 16 juni 2013 12:55
Oh die verschrikkelijke onbegrip tijdens mijn depressie. Na 10 jaar depressies gaat het nu weer goed, maar wat kon ik me ergeren aan opmerkingen als 'goh vandaag ben ik een dagje depressief'. Had ik deze tips maar eerder gekregen. Goed stuk!
Erin - Zondag 16 juni 2013 19:59
Bedankt voor de reacties!
Hstar - Dinsdag 18 juni 2013 15:24
Mooi geschreven!
Ik heb zeker wat aan dit stuk. Ik onderschat het namelijk misschien zelf ook wel.
En wat een lieve reactie van erin's moeder :)
Corine - Vrijdag 15 augustus 2014 23:51
Mooi stuk Erin, ik herken een hoop van wat je hebt geschreven.