Ben ik sportverslaafd?

 

Het begint misschien met een keertje naar de sportschool gaan om wat lekkerder in je vel te zitten, maar al snel voel je de behoefte om steeds meer en meer en meer te gaan. Je merkt dat je je onrustig voelt als je niet kan sporten en schuift er een hoop voor opzij. Ach, hoe erg kan het zijn? Sporten is toch goed voor je! Wanneer je door je Instagram feed bladert lijkt het net alsof iedereen dagelijks in de sportschool zit. Het zal wel mee vallen... Of ben ik sportverslaafd?

Sportverslaving en een eetstoornis

Gelukkig heeft niet iedereen hier last van, maar wanneer je een eetstoornis hebt ligt het gevaar op de loer om ook een sportverslaving of bewegingsdrang te ontwikkelen. Je móet sporten en bewegen van je zelf, want anders voel je je ontzettend slecht, vies en dik. Als je niet sport voel je je niet goed, maar is zo veel sporten eigenlijk wel goed voor je? Er zijn toch zo veel mensen die veel sporten, waarom zou mijn gedrag dan ineens verkeerd zijn? 

Het is inderdaad zo dat in beweging zijn in principe iets goeds is. Zelfs vanuit de overheid wordt erop gehamerd om actiever te gaan leven. Echter is dit advies niet per se bedoeld voor de mensen die al lekker op de fiets naar hun werk gaan of actief werk doen, maar voor mensen die werkelijk nooit in beweging zijn en veel binnen zitten. Dat zijn een stuk meer mensen dan je misschien denkt! Veel mensen nemen de auto naar werk, zitten vervolgens op kantoor en ploffen daarna thuis weer op de bank. Dat is niet gezond, maar te veel bewegen is ook niet gezond.

Hoe krijg je een sportverslaving?

Een sportverslaving bouwt zich langzaam op. Het begint met een wandeling, een rondje hardlopen of een sportschoolbezoek om wat lekkerder in je vel te zitten. De rondjes worden langer, de sportschoolbezoeken vaker en het wordt steeds dwangmatiger. Niet gaan voelt verkeerd en brengt veel onrust met zich mee. Paniek zelfs.

Wanneer je een eetstoornis hebt heeft het sporten vaak te maken met het verbranden van calorieën. Het is een manier om eventuele eetbuien te compenseren, om af te vallen of uit angst om dik te worden. Het is niet zo dat iedereen met een eetstoornis heel graag wil afvallen, maar de angst om aan te komen zorgt vaak voor overcompensatie waar afvallen dan het gevolg van is.

Dat een sportverslaving er zo in sluipt maakt het soms ook moeilijk om er op tijd bij te zijn. In het begin voelt het misschien nog goed en krijg je er energie van. Ook van je omgeving krijg je misschien wel een hoop complimentjes. "Wow, ga je zo vaak naar de sportschool! Dat zou ik niet kunnen hoor. Wat knap!" Dit, terwijl het intussen helemaal niet zo goed met je gaat. Misschien weet je dat ergens in je achterhoofd wel al, maar het zou geen verslaving zijn als je er zomaar mee kon stoppen. Nee, ergens voelt het ook wel goed. Zo zou je nog wel even door kunnen gaan toch? Nee.

De gevolgen van een sportverslaving

Het hebben van een sportverslaving of het moeten toegeven aan bewegingsdrang komt niet zonder gevolgen. Niet alleen op lichamelijk, maar ook op mentaal en sociaal gebied. Zo kan je extreem vermoeid raken. Dit zorgt voor concentratieproblemen, misselijkheid, een lage weerstand en een duizelig en slap gevoel. Als je je lichaam flink tekort doet kan het zijn dat je menstruatie uit blijft wat zelfs kan leiden tot onvruchtbaarheid.

Daarnaast overbelast je je spieren en gewrichten waardoor je vervelende blessures kan oplopen en zelfs blijvende schade aan kan richten. Daarnaast kan je slaapproblemen krijgen, omdat je lichaam in een soort bewegingsstand komt. Je raakt dus écht verslaafd aan bewegen en kan dan ook ontwenningsverschijnselen krijgen. Bovendien is het zo dat wanneer je te veel afvalt door veel sporten en weinig eten je lichaam in de spaarstand terecht kan komen. Dit is echt een teken van je lichaam dat je niet op een gezonde manier bezig bent en het is belangrijk om daar naar te luisteren.

Een sportverslaving heeft niet alleen lichamelijke gevolgen. Ook op mentaal gebied brengt het risico's met zich mee. Zo benoemde ik al dat je letterlijk verslaafd bent aan die beweging. Dat kan, wanneer je niet kan bewegen, voor ontzettend veel onrust en paniek zorgen. Je kan er zelfs helemaal misselijk van worden en uitgeput van raken.

Daarnaast ben je zo obsessief bezig met je lichaam dat je met een soort vergrootglas naar je lichaam kijkt. Zo'n spreekwoordelijk vergrootglas brengt de boel flink uit verhouding. Je lichaamsbeleving veranderd en je ziet alleen maar dingen die beter kunnen. Daarnaast ga je je steeds meer vergelijken met andere mensen. Het is nooit goed genoeg.

Je kan je erg somber en eenzaam gaan voelen, omdat je alleen maar met sport bezig bent en zo gevoelens opkropt en minder sociale contacten ziet. Het moeten uitvoeren van de sporten en beweging brengt veel stress en schuldgevoelens met zich mee. Ook dit is niet goed voor je gemoedstoestand.

Heb jij een sportverslaving?

Dingen waaraan je zou kunnen merken dat je een sportverslaving hebt:

1. Sport en beweging beheersen je gedachten
2. Je voelt je angstig en onrustig als je niet kan sporten 
3. Je sport om eten te compenseren
4. Je voelt je slecht en schuldig als je niet sport
5. Je pusht jezelf eigenlijk altijd wat verder dan je in de eerste instantie van plan was
6. Je bent vaak ziek en hebt veel blessures
7. Je hebt bijna altijd spierpijn
8. Je sport door je spierpijn heen
9. Je voelt de behoefte om steeds meer en meer te bewegen
10. Je zegt andere afspraken en activiteiten af om te kunnen sporten
11. Je schuift andere belangrijke dingen opzij om te kunnen sporten
12. Je liegt over hoe veel je beweegt

Herken jij jezelf hierin? Al is het maar een klein beetje... Het kan nooit kwaad om er eens met iemand over te praten. Hoe eerder je aan de bel trekt hoe beter. Het is niet zo dat je nooit meer mag sporten of bewegen. Beweging is juist hartstikke goed voor je, maar wel op een gezonde manier. In deze blog lees je meer over gezond sporten.

Herken jij jezelf hierin?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

EE. - Vrijdag 19 oktober 2018 20:24
10 van de 12...
xdiedev - Vrijdag 19 oktober 2018 20:57
Herken alle twaalf de punten. Mijn lichaam zit in volledige spaarstand. Dit frustreert mij een maakt mij zo bang! Ik ben bang dat ik daar nooit meer uit kom.
kokosnootje - Zaterdag 20 oktober 2018 10:27
O jawel hoor, hier kom je wel uit.
Eat, rest, repeat.
Arlen - Vrijdag 19 oktober 2018 21:48
Zooo herkenbaar geweest! Nu gelukkig al in veel mindere mate.
Anna - Vrijdag 19 oktober 2018 22:36
Goede blog, al denk ik niet dat je per se een sportverslaving hebt als je aan de genoemde punten voldoet. Is in de fitness wereld wel normaal om een avond met vrienden te skippen omdat je wilt trainen, dat je wat extra cardio doet als je over je macro's gaat, dat je weleens traint met spierpijn (is echt een fabel dat dat slecht is, tenzij het je ROM beperkt), dat je jezelf pusht tijdens elke training om het maximale eruit te halen. Dat heeft vooral te maken met discipline, je elke dag inzetten om een bepaalde fysiek te behalen en prioriteiten stellen. Je kunt niet elk feestje pakken en overal bij zijn. En elke avond drinken en feesten is nou eenmaal niet bevorderlijk voor je spierherstel, slaap etc en dus ook niet voor de resultaten in de sportschool. Dus als je op die manier prioriteit stelt bij andere dingen is dat helemaal prima toch. Ik herken veel van de genoemde punten, maar ik neem wel rustdagen tussendoor en lieg niet over hoeveel ik beweeg. In mijn omgeving is het ook best normaal om veel te trainen, voeding te tracken en het te houden bij een cola zero tijdens het uitgaan. Niet omdat het moet, maar omdat het kan en je je daar ook goed bij kunt voelen op een niet obsessieve maar wel bewuste manier.
Juul - Vrijdag 26 oktober 2018 14:59
Eens. Ik denk dat je bij jezelf wel kunt vast stellen wanneer het om een obsessie gaat, het ongezond wordt, en je het zelf niet meer in de hand hebt.
Anne - Zaterdag 20 oktober 2018 09:00
Ik herken ook alles. Ik sport veel en zou ondanks dat ik me er moe en misselijk van ga voelen eigenlijk nog meer willen sporten.. Maar ik heb een doel wat ik wil bereiken en daar ga ik voor... Dat doel is niet afvallen, maar een bepaalde sportprestatie waarmee ik geld ophaal voor een goed doel. Als ik minder train dan behaal ik dat doel niet. Toch is dat schuldgevoel wel lastig... Want ja, continu spierpijn, lichte schouder blessure... En vandaag heb ik gigantische keelpijn. Ga je dan morgenochtend wel of niet je training doen...
anoniem - Zaterdag 20 oktober 2018 10:15
Ik heb een sportverslaving. Vanuit mijn eetstoornis is er een sportverslaving in geslopen. Zonder sporten is het volledig paniek. Ik weet dat ik hier niet meer alleen uit kan komen. Alleen waar zoek je hulp?
justme - Maandag 22 oktober 2018 22:14
Pas toen ik veel minder kon sporten realiseerde ik me pas hoe belangrijk het eigenlijk voor me was. Welke rol het voor me speelde wist ik grotendeels al. Al realiseerde ik me niet dat die rol op het gebied van eetstoornis ook zo groot was. Vind het nog steeds erg lastig om hier mee om te gaan. De balans die ik eerst had gevonden (met het sporten en bewegen) ben ik nu volledig kwijt, hoe ik die ooit weer terug moet vinden..