Bang voor het leven

 

Vanochtend lag ik in bed en ineens besefte ik dat ik al 21 jaar op deze wereld rondloop. Ik moest toen denken aan gesprekken met mijn oma vroeger. Ze zei dat ze zich nog steeds ontzettend jong voelt in haar hoofd. Ineens bevatte ik wat dat kan betekenen. Op een gegeven moment kan je lichaam niet meer alles doen wat je hoofd zou willen doen. Dat idee beangstigende mij enorm. Wil ik wel zo oud worden en kan ik dat wel aan? Angst voor het leven is iets wat mij al heel lang in de greep houdt. Het leven is zeker niet simpel, het is complex en onvoorspelbaar. De enige zekerheid die je hebt in het leven is dat je ooit doodgaat, maar dat idee vond ik eigenlijk net zo eng als de onzekerheid over wat de toekomst mij zou brengen.

Eigenlijk was ik dus bang voor de dood, maar ook voor het leven. De eetstoornis werd mede veroorzaakt door deze twee tegenstrijdige angsten. Door mijzelf te focussen op het eten en vooral het niet eten kon ik de gedachtestroom in mijn hoofd stilzetten. Toen ik ongeveer 10 jaar was besefte ik mij dat ik misschien nog wel 70 jaar zou moeten leven en dat ik dus ook ooit volwassen moet worden. In de toekomst moest ik gaan werken, op mijzelf wonen en voor mijzelf zorgen en later misschien zelf voor kinderen gaan zorgen. Al die onzekerheden maakten mij toen al heel erg onrustig. Het idee dat ik dat ooit zou meemaken vond ik heel erg onwerkelijk. Ik had nooit gedacht dat ik volwassen zou kunnen worden. Mijn toekomstplannen stopten gewoon na de middelbare school, in mijn hoofd kon dat gewoon niet. Ik en volwassen zijn, kan gewoon niet samen.

woman

Daar begint ook de grootste illusie, op je 20e ben je eigenlijk helemaal niet volwassen. Als ik nu naar mijzelf kijk en met andere mensen van mijn leeftijd praat, denken ze daar eigenlijk allemaal hetzelfde over. Wat is nou volwassen zijn? Ik en vele andere twintigers hebben daar zelf eigenlijk nog steeds geen antwoord op. Ik ben nu volwassen, maar wat dat precies betekent, ik heb geen idee. Ik ben financieel onafhankelijk van mijn ouders, ik kan voor mijzelf zorgen en ik ben degene aan wie ik zelf verantwoording af moet leggen, maar betekent dat, dat ik volwassen ben? Ik weet het nog steeds niet en soms beangstigt het mij ook. Ik weet ook niet zeker of ik dat ooit helemaal ga uitvogelen. Vroeger dacht ik altijd dat ik alles wel zou weten na mijn 20e, maar dat is helemaal niet zo. Ik dacht ook dat mijn ouders altijd alles wisten, maar hoe ouder ik word hoe vaker ik hoor: 'dat weet ik ook niet meisje' of dat 'moet je toch echt zelf bepalen'. Zij weten ook niet alles en misschien moet ik me maar neerleggen bij het feit dat ik nooit heel het leven ga begrijpen.

Ik heb erg veel moeite gehad met het omgaan met alle verantwoordelijkheden die op mij afkwamen. Dat was ook een reden waarom ik in de 6e klas een eetstoornis ontwikkelde. Ik wilde niet nadenken over mijn toekomst en zeker niet over mijn studiekeuze. Die keuze leek alles bepalend. Mijn angst voor het leven, verantwoordelijkheden en keuzes laten ook zien dat een eetstoornis niet gaat over eten. Het gaat over het niet durven leven, het was voor mij een mechanisme om met mijn angsten en onzekerheden om te gaan. Door mijn eetstoornis kon ik mijn hoofd uitzetten en me tegelijkertijd focussen op een ding: eten. Het was mijn beste vriend maar ook mijn vijand. Ik wilde het niet in mij hebben, maar ik werd wel heel gelukkig van het ruiken, maken en zien ervan.

Ik ben nu volgens de wet volwassen, maar wat ik me nog steeds niet voel. Ik ben veel meer ervaringen rijker en probeer nog steeds erachter te komen wat volwassen zijn nou eigenlijk inhoudt. Ik wil graag met je delen wat ik tot nu toe heb geleerd op de weg naar volwassenheid.

♥ Wees niet te streng voor jezelf
Vaak ben je zelf de grootste criticus over je eigen daden. Het is goed om kritisch naar je zelf te kijken, maar vaak slaan mensen met een eetstoornis daarin door. Ik zelf deed dat zeker, ik wilde perfect zijn. Ik moest er perfect uitzien, precies het goede zeggen en zeker alles goed doen. Dat soort gedachtes zijn heel erg vermoeiend en helpen je zeker niet verder. Daarom kan een beetje mildheid naar jezelf toe zeker geen kwaad en dat maakt je leven een stuk makkelijker.

♥ Fouten zijn oké
Tijdens mijn studiekeuze was ik heel erg bang om een fout te maken. Wat als ik de foute keuze zou maken? Wat zou er gebeuren als ik er later achter zou komen dat ik liever iets ander zou hebben gedaan? Ik heb nu bijna mijn bachelor afgerond en ik kan zeggen dat ik op dat punt geen foute keuze had kunnen maken. Zolang je maar goed nadenkt over je keuze kan zeker je studiekeuze niet fout zijn. Ik probeer elke ‘fout’ die ik maak te zien als een levensles en als een extra ervaring die ik niet had gehad wanneer ik meteen de goede keuze had gemaakt. Vaak leer je het meest van de dingen die niet zo lekker gaan in je leven.

twopersons

♥ Zelfspot kan veel oplossen
Vroeger vond ik dingen zoals struikelen, vallen, me verspreken en stotteren in het openbaar heel erg gênant en beschamend. Ik kon daar nog weken aan terug denken en dan kreeg ik zo’n naar schaamtegevoel in mijn buik. Nadat ik een keer een paar wijntjes op had viel ik midden in de kroeg en moest ik lachen om wat er gebeurde. Niemand reageerde toen raar op het voorval, maar ze lachte om mijn onhandige grap die ik daarna maakte en hielpen mij overeind, that’s it, geen rare opmerkingen of blikken het was daarmee gewoon goed. Dat was voor mij het duwtje in de rug om mijzelf minder serieus te nemen en om mijn onhandigheden te lachen in plaats van me te schamen. Het leven is een stuk leuker wanneer jij jezelf en je acties minder serieus neemt. Wanneer jij je verspreekt en bijvoorbeeld tegen een vriendin of lerares mama zegt, kan het heel prettig zijn om er even een grapje over te maken. Dat maakt de sfeer meteen luchtig in plaats van beladen en hoef je er niet meer met schaamte op terug te kijken.

♥ Geniet van het leven
Dit is een van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd toen ik ouder werd. Hoe ouder je wordt hoe meer mensen je verliest in het leven. Toen ik een jaar of 12 was, was dood nog iets heel abstracts. Ik kende geen leeftijdsgenoten die een levensbedreigende ziekte hadden of waren overleden. Dat gebeurt nu -gelukkig- nog steeds heel weinig, maar het gebeurt wel. Ik ben mijzelf steeds meer bewust van de kwetsbaarheid van je lichaam en je leven en zeker over de kwetsbaarheid van mijn dierbaren. Ik probeer nu elke dag te genieten van het leven en van mijn omgeving. Ik probeer elke dag te leven naar het motto carpe diem. Dat is niet altijd zo geweest, door de plotselinge realisatie van de kwetsbaarheid van mijzelf en anderen werd ik ontzettend bang voor de dood. Zoals je misschien eerder hebt gelezen, heb ik daardoor ook irrationele angsten ontwikkeld. Door die angsten te overwinnen, ben ik nog meer van het leven gaan genieten en ben ik heel erg dankbaar voor alles wat ik heb bereikt.

♥ Wees dankbaar
Deze gedachte is voor mij een van de lastigste om mee om te gaan. Het is heel erg complex, maar het kan ook heel confronterend zijn, want hoe ouder je wordt hoe minder alles vanzelfsprekend wordt. Wanneer je klaar bent met school of sommige vervolgopleidingen wordt het bijvoorbeeld een stuk minder makkelijk om vrienden te maken. Je zit niet meer de hele tijd in de klas met dezelfde mensen. Op de basisschool sprak je iemand aan en was je meteen vrienden. Dat is nu niet meer zo, je moet er nu zelf voor werken. Je moet zelf contacten
maken en relaties gaan onderhouden. Een van de belangrijkste dingen die ik daarbij heb geleerd is om dankbaar te zijn voor de mensen om je heen. Zij kiezen er voor om in jouw leven te zijn. Daarom is het ook niet gek om eens in de zoveel tijd te laten merken dat je om ze geeft.

Ik kan nu nog steeds heel erg bang zijn voor het leven en wat het mij gaat brengen. Ik denk dat die angsten ook heel normaal zijn, maar ik probeer er nu luchtig mee om te gaan. Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben en ik jullie heb kunnen motiveren om te vechten tegen de eetstoornis en voor het leven. De toekomst is altijd onzeker, maar je kan er wel voor strijden om zoveel mogelijk gelukkig te zijn en dat wens ik jullie allemaal toe 

Hoe kijk jij tegen volwassenheid aan?

 Fotografie: Barerly noticed stuttgart

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

marleen - Zaterdag 1 juli 2017 19:18
mooi artikel. alleen dat over die zelfspot... ik kreeg juist in therapie vaak te horen dat ik mezelf niet zo naar beneden mocht halen als ik grapjes maakte over mijn eigen stommiteiten. nu weet ik niet meer of het oke is of niet.
anoniem - Zaterdag 1 juli 2017 21:02
Ik denk dat er een verschil is tussen zelfspot die voortkomt uit nuchterheid en zelfspot die voortkomt uit zelfhaat. En je weet denk ik alleen zelf wanneer je welke zelfspot hebt..
onlymy - Zaterdag 1 juli 2017 20:32
mooie blog... ik zit nog midden in deze tweestrijd aan gedachten.. inderdaad bang voor de dood en bang voor het leven. zoo gecompliceerd!! maar probeer er het beste van te maken.. hoe eng ook.. bedankt voor deze blog. Fijn dat ik niet de enige ben......
Lost girl - Zaterdag 1 juli 2017 20:34
Volgens mij bestaat er niet zoiets als volwassenheid of een vaste invulling ervan. Het is een woord wat er in de biologie is gegeven aan een bepaalde leeftijd. Maar het is aan je zeg wat voor invulling er aan geeft.
starchild - Zaterdag 1 juli 2017 20:38
Ik ben 24 geworden in mei. Ik ben bang voor de toekomst. Bang dat ik forever alone zal eindigen. Ik zie het niet gebeuren dat ik ooit zal trouwen en kinderen krijgen, al hoewel de wens er wel is. Terwijl aan de andere kant ik mijn ouderlijk nest niet wil/durf te verlaten. Vier jaar geleden is mijn zusje overleden. Ik heb het gevoel dat ik mijn ouders alleen achterlaat als ik het huis uit ga. Hoe kinderachtig dat ook klinkt, dat laat mijn toekomst er heel donker uitzien. Ik zou willen dat ik de tijd kon laten stilstaan zodat nooit het moment komt dat er dingen gaan veranderen in mijn leven en dat ik ouder wordt :(
Nadine - Zaterdag 1 juli 2017 22:02
Allereerst gefeliciteerd! En goede blog! Helder!
Lon - Zondag 2 juli 2017 02:23
Ik ben 41 en ik kan je vertellen...het wordt makkelijker naarmate je ouder wordt.
Anne-Maria - Maandag 3 juli 2017 14:12
Dit is hét punt waar het om draait. Ik ben doodsbang voor de toekomst, voor het leven, voor een verder. Ik ben bang om door te gaan - in alles.
Ellis-Fay - Maandag 7 januari 2019 19:18
Bizar ik herken echt letterlijk alles wat je zegt. Ik ben al n paar jaar genezen van mijn eetstoornis, maar ik herken dit nog wel, bang zijn voor het leven. En dat de toekomstplannen eindigden na de middelbare school, dat had ik precies ook. Als ik af en toe dan wat meer at, voelde ik gelijk weer die angst. Mijn ouders waren toen ook gescheiden en mijn gezin was voor mij het belangrijkste wat er was. Toen dat gebeurde, de relatie die ik had met mijn ouders verslechterde en mijn relatie uitging dacht ik, wat is er nu nog? En dan is een eetstoornis een welkome afleiding, een soort vlucht van de realiteit. Maar daar heb je maar tijdelijk wat aan, zo kan je niet oud worden.
Spencer 612 - Donderdag 10 januari 2019 23:08
Angst werkt verlammend , liefde voor de natuur , jezelf en anderen bevrijd !
Bedankt voor je blog , heel mooi verwoord !
Op tijd rust en balans vinden helpt .
En inderdaad wordt het omgaan met het leven , jezelf en verantwoordelijk-
heden minder moeilijk naarmate je levenservaring opdoet mettertijd ...
Ik ga nu z.s.m. slapen , want voldoende nachtrust is cruciaal
voor lichamelijk en geestelijk welbevinden is mijn ervaring .
Ga zo door Jasmijn !!!