BED voor dummies

 

De afkorting BED staat voor Binge Eating Disorder, ookwel bekend als eetbuistoornis. Deze eetstoornis is minder bekend dan de eetstoornissen anorexia en boulima, maar komt eigenlijk veel vaker voor. Wat deze eetstoornis precies inhoudt kan je lezen in deze blog.

Wat is het?
Net als bij boulimia nervosa hebben mensen met BED last van oncontroleerbare eetbuien. Het belangrijke verschil is echter dat mensen met BED deze eetbuien niet compenseren. Om deze reden komen mensen met BED aan in gewicht, waardoor de eetstoornis zichtbaar wordt. Vaak ervaren deze mensen veel schaamte rondom hun eetstoornis, mede dankzij het toenemende gewicht. Het is voor mensen die geen last hebben van eetbuien vaak moeilijk om voor te stellen hoe zo'n eetbui eruit ziet. Wanneer iemand een eetbui heeft werkt diegene in een heel korte tijd en heel grote hoeveelheid voedsel naar binnen met het gevoel niet meer te kunnen stoppen. Zelfs wanneer diegene echt propvol zit is er een gevoel in hem dat zegt dat je toch nog door moet eten. Alles moet op. Het maakt niet uit hoe ongemakkelijk het is of dat het zelfs pijn doet, stoppen kan niet. Vaak proeft degene die een eetbui heeft het eten nieteens en na afloop voelen ze zich zwak en schuldig. Hun eetbuien zijn hun allergrootste geheim en daar mag niemand van weten. 


Bron

Hoe kom je eraan?
Net als bij elke andere eetstoornis kan je BED ontwikkelen door een combinatie van meerdere factoren. Deze factoren kunnen zijn: aanleg hebben om een eetstoornis te ontwikkelen, opvoeding, negatieve ervaringen, trauma's en karaktereigenschappen. Depressies kunnen ook een grote rol spelen in het ontwikkelen van een eetbuistoornis. Veel mensen met BED zijn depressief of eerder depressief geweest.

Hoe kom je er van af?
Herstellen van BED is zeker mogelijk, maar je moet er wel iets voor doen. Vaak schamen mensen zich voor hun eetbuistoornis, maar het is erg belangrijk om erover te praten en er hulp voor te zoeken. Het lastige van BED is dat je eten toch wel nodig blijft hebben. Anders dan roken, waar je helemaal mee kan stoppen, kan je niet helemaal stoppen met eten. Het is belangrijk weer een goede relatie met eten te ontwikkelen.

Hoe ziet het eruit?
Iemand met BED heeft regelmatig terugkerende eetbuien die als oncontroleerbaar worden ervaren. Tijdens zo'n eetbui eet iemand grote hoeveelheden voedsel in een heel korte tijd. Vaak proeft en beseft diegene niet eens wat ie eigenlijk eet. Eetbuien kunnen vaker op een dag voorkomen. Na zo'n eetbui voelt zo iemand zich schuldig, schaamtevol, verdrietig en boos op zichzelf. In tegenstelling tot mensen met boulimia doen mensen met BED geen poging hun eetbuien te compenseren.

Lichamelijke gevolgen:
- Gewichtstoename of overgewicht
- Buikpijn
- Gewrichtspijn door overgewicht
- Rugpijn door overgewicht
- Vermoeidheid en slechte conditie
- Snel zweten
- Slecht slapen
- Hoge bloeddruk
- Grotere kans op hart- en vaatzieken
- Grotere kans op diabetes
- Slecht gebit
- Verstoort gevoel van honger door uitgerekte maag
- Vochtophopingen

Psychische en sociale gevolgen:
- Afzonderen van de omgeving vanwege de eetbuien
- Verwaarlozen van vriendschappen
- Zelfhaat
- Financiële problemen door de eetbuien
- Eenzaamheid
- Depressie

Hoe voelt het?
"Wanneer ik terug kijk op mijn leven is mijn eetstoornis al begonnen toen ik best jong was. Vanwege het werk van mijn ouders moesten we vaak verhuizen. Hierdoor kwam ik steeds op een andere school terecht. Ik ben best verlegen en als nieuwkomertje in de klas werd ik keer op keer gepest. Ik was 14, zat midden in mijn puberteit en voelde me heel onzeker. 

Wanneer ik thuis kwam van school viste ik een half brood uit de vriezer. Ik deed er kaas op en stopte ze in de magnetron waar ik ze op de hoogste stand opwarmde. Ik had geen geduld te wachten tot het brood uit zichzelf was ontdooid. Dag na dag ging er een half brood doorheen en mijn moeder sprak haar zorgen uit. Toen wist ik nog niet dat dit het begin van mijn eetstoornis was en ik liep kwaad naar m'n kamer, omdat ik me onbegrepen voelde. 's Avonds pakte ik stiekem zoutjes en nootjes uit de kast die ik 's nachts op at en ik werd weer eens wakker in een bed vol kruimels. Mijn ouders zagen het misgaan, maar wisten niet wat ze moesten doen. 

Ondertussen ben ik geen puber meer, maar een jonge vrouw. M'n eetbuien zijn groter en groter geworden. Ik ben flink aangekomen en zit niet lekker in m'n vel. Vaak lig ik met buikpijn op de bank, omdat ik weer eens een eetbui heb gehad. Ik zou zo graag af willen vallen en heb al dieet na dieet geprobeerd, maar niks werkt. Soms gaat het even goed en denk ik dat het wel mee valt, maar dan komen die eetbuien tien keer zo hard terug. 

Ik heb m'n studie af gemaakt en een redelijke baan gevonden, toch ben ik niet gelukkig. Ik ben nog steeds erg verlegen en voel me vies en lelijk. Het liefst verstop ik me de hele dag achter mijn bureau. Laatst kreeg ik een uitnodiging voor een bedrijfsuitje. Ze gingen met z'n allen eten in een restaurant. Ik ben niet meegegaan. Ik wil niet dat mensen me zien eten. Ik voel me een bedrieger, omdat mijn eetbuien die avond thuis erger waren dan vele andere keren. Ik heb mijn eten die avond bij drie verschillende supermarkten gekocht, omdat ik bang was dat ze me door zouden hebben. De bedragen die ik uitgeef zijn vaak hoog. Ik zit alleen maar thuis, omdat ik geen geld overhoud om andere dingen te doen, als ik dat al zou durven.

Ik word met de dag zwaarder en trek me steeds meer terug. Misschien moet ik hulp gaan zoeken, maar ik ben bang dat ze me niet serieus zullen nemen. Ze zullen me vast uitlachen en een zwakkeling vinden. Bovendien praat ik er liever niet over. Hoe moet ik toch verder?"  

5 Misvattingen
1. Het is geen echte eetstoornis
Anorexia en boulimia zijn de meest bekende eetstoornissen, maar BED is de meest voorkomende eetstoornis. Toch is het zo dat veel mensen hier maar weinig vanaf weten. Dit komt omdat er vaak eerst hulp wordt gezocht voor het overgewicht, wat slechts een symptoom is van deze eerstoornis. Pas jaren later beseffen mensen dat het niet slechts een kwestie van diëten is, maar dat er een dieperliggend probleem moet worden aangepakt. BED is wel degelijk een echte eetstoornis. 

2. Mensen met BED moeten op een streng dieet 
Dit is niet waar en ook helemaal niet verstandig om te doen. Wanneer je te strenge regels op je dieet legt en heel restrictief eet kan dit er juist voor zorgen dat eetdrang en eetbuien toenemen. Het is belangrijk een regelmatig en gevarieerd eetpatroon aan te leren, om de verstoorde relatie met eten te herstellen. Natuurlijk denken mensen dat de focus ligt op gewicht verliezen, omdat dat een duidelijk zichtbaar symptoom is, maar dat is niet zo. Overigens zal je vanzelf een gewicht krijgen dat bij je past wanneer je gezonde eetpatroon hersteld is. 

3. Mensen met BED mogen alleen maar super gezond eten
Dit valt eigenlijk een beetje in hetzelfde rijtje als het punt hierboven. Het is belangrijk een gezond eetpatroon aan te leren. Binnen een gezond eetpatroon vallen ook 'minder gezonde' producten. Daar komt bij kijken dat wanneer je jezelf nooit iets lekker toestaat, de drang om het wel te nemen alleen maar groter wordt. Het is juist goed om jezelf af en toe iets lekker te gunnen, maar wel binnen normale porties.

 
Bron

4. Anorexia is beter dan boulimia en boulimia is beter dan BED
Geen enkele eetstoornis is beter of erger dan de andere. Toch is het zo dat iemand met Boulimia vaak jaloers is op iemand met Anorexia, omdat iemand met anorexia wel controle lijkt te hebben. Iemand met BED is vaak jaloers op iemand met boulimia, omdat deze vaak niet aankomt van zijn eetbuien. Het is logisch dat je baalt van wat je zelf denkt te missen, maar die oplossingen zijn nooit in andere eetstoornissen te vinden. Een eetstoornis is een verschrikkelijke ziekte, welke vorm het ook aanneemt. 

5. Mensen met BED houden van veel eten
Eetstoornissen gaan niet over lekker eten. Genieten van je eten en lekker een tweede keer opscheppen is heel anders dan het hebben van stiekeme eetbuien. Vaak eten mensen met BED in het bijzijn van anderen juist helemaal niet zo veel, maar wanneer ze alleen zijn kunnen de eetbuien enorm uit de hand lopen. Voedsel dat tijdens een eetbui word gegeten wordt niet écht van genoten en vaak niet eens geproefd. 

Deze blog kwam oorspronkelijk online in 2017


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en diëtisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

gedachtenstorm - Donderdag 30 november 2017 21:44
Jeetje, het is bijna eng hoe erg ik mijn worstelingen in deze blog herken... Dat had ik niet zien aankomen, ik ben er even stil van. Toch ergens wel fijn om nu eindelijk ergens herkenning te vinden. Bedankt voor deze blog
J - Donderdag 30 november 2017 22:06
herkenbaar...
*maan* - Donderdag 30 november 2017 22:14
hoewel ik zelf absoluut geen bed heb
ben ik blij dat hier meer aandacht voor komt
*maan* - Donderdag 30 november 2017 22:14
hoewel ik zelf absoluut geen bed heb
ben ik blij dat hier meer aandacht voor komt
mijnblogeva - Vrijdag 1 december 2017 01:59
Herkenbaar.. ik ben eten spuugzat maar heb de hele dag last van eetdrang en overmatig eten 👎👎👎
Alwaysbeyou - Vrijdag 1 december 2017 04:29
Zo ontzettend herkenbaar... en wauw wat een mooie blog
Anoniempje - Vrijdag 1 december 2017 18:08
Dit is zo herkenbaar... Ik vind het echt verschrikkelijk dat ik maar niet kan ophouden met eten. Ik kom thuis van school, pak een hele hoop koeken en chocolade uit de kast en vertrek naar mijn kamer. Achteraf heb ik zoveel spijt en ik heb al vannalles geprobeerd. Het is allemaal vorig jaar in de lente begonnen en het wil maar niet ophouden :(
Lost girl - Vrijdag 1 december 2017 18:33
Jep dit is bed. Net zo dodelijk als anorexia en boulimia. Ik heb het met kleine periodes van boulimia al sinds mijn achtste. Behandeling ervoor krijgen is alleen zo veel keren lastiger dan voor an of bn. Als je al voor behandeling in aanmerking komt zijn de dagbehandeling of klnische geen opties. Omdat bewezen zou zijn dat intensieve hulp niet helpt bij bed. Dikke bullsh