Als je een maaltijd hebt overgeslagen

 

De harde waarheid van herstellen: Het gaat niet vanzelf. Herstellen is geen besluit wat je van de één op de andere dag neemt. Herstellen gaat over keuzes maken, elke dag opnieuw is het vechten, tegen de eetstoornis. Bij elke maaltijd zal je tweestrijd moeten overkomen. Telkens weer opnieuw is het kiezen voor het leven. Een eetstoornis laat zich niet zomaar gewonnen geven, het gevecht is echt. Zelfs als je aan de winnende hand bent kunnen tegenslagen zich voordoen. Het is dan aan jou om jezelf zo snel mogelijk meer te herpakken en de schade in te perken. Tegenspoed is geen falen, maar een beproeving...

Een eetstoornis zal je proberen te verleiden tot ongezond gedrag, keer op keer. Bij elke maaltijd is eten een keuze die je bewust zal moeten maken. Een eetstoornis zal tot op het laatste moment blijven tegensputteren en blijft zoeken naar nieuwe, slinkse manieren om jou aan het twijfelen te brengen. Af en toe slaagt de eetstoornis daarin en dat zijn de momenten waarop je alert moet blijven. Soms heb je later pas door dat je handelde naar de wensen van de eetstoornis, bijvoorbeeld wanneer je een maaltijd hebt overgeslagen.

Het moment dat de eetstoornis stem het hardst klinkt, is het moment waarop je per uitstek je slag kunt slaan. Elke keer wanneer de eetstoornis tegensputtert krijg je de mogelijkheid om jezelf te overstijgen. Door je vast te houden aan je herstelplan wordt de eetstoornis telkens een stukje kleiner. Misschien heb je nu een maaltijd overgeslagen, maar daar eindigt het niet. Nu is terug zaak om terug op te krabbelen en verder te knokken.

Ga niet bij de pakken neer zitten als je onverhoopt een maaltijd hebt overgeslagen. Dit is waar herstellen echt om draait. Nu ga je handelen.

♥ Blijf trouw aan je eetlijst
Een keer een maaltijd overslaan tijdens je herstel kan gebeuren, maar is geen reden om vervolgens je eetlijst compleet overboord te gooien. Wanneer je er bewust van wordt dat je een maaltijd hebt overgeslagen kun je die het beste zo snel mogelijk inhalen en die dag je eetlijst verder zo goed mogelijk blijven volgen.

Uit ervaring weet ik dat het ontzettend lastig kan zijn om jezelf te herpakken bij tegenslagen tijdens je herstel, zeker als je last hebt van zwart-witdenken. Het is heel verleidelijk om tegen jezelf te zeggen: "Nu heb ik het toch al verpest, dus de rest van de dag maakt nu toch niets meer uit". Het tegendeel is waar, dit moment kan juist het verschil maken in je herstel. Het zijn namelijk deze momenten waarop je de kans krijgt om voor gezond gedrag te kiezen. Als je nu besluit om tóch je eetlijst te blijven volgen zet je een stap in de goede richting. Doe je dat niet, dan wint te eetstoornis terrein.

♥ Wat gebeurde er?
Wanneer je een maaltijd hebt overgeslagen is het belangrijk om stil te staan bij wat er precies in je hoofd gebeurde. Wat voelde je? Wat dacht je, toen je koos om niet te eten? Waar was je mee bezig en wat speelt er op dit moment in jouw leven?

Toen ik zelf aan het herstellen was en een maaltijd of tussendoortje oversloeg zat er vaak, onbewust, iets achter. Als ik even ging nadenken realiseerde ik me meestal vrij snel wat dat dan was. Meer dan eens was het stress of een emotie die ik niet wilde voelen zoals verdriet, onzekerheid of boosheid. Het niet eten was dan een copingmechanisme om hiermee om te gaan. Als je er bewust van wordt op welke moment je de eetstoornis inzet kun je bepaalde patronen in je gedrag leren herkennen en op zoek gaan naar gezonde manieren om met je gevoelens om te gaan.

♥ Vertrouw op je vangnet
Als je een keer een maaltijd overslaat is dat als een vinger geven aan je eetstoornis. Die is niet tevreden met slechts één vinger en zal beslist proberen om je hele hand te pakken. Hou er rekening mee dat dit kan gebeuren en schakel op tijd je vangnet in om je te helpen dit te voorkomen. Samen sta je veel sterker dan alleen en op dit moment kan je wel wat steun gebruiken. Het is belangrijk om eerlijk te zijn over de voortgang van je herstel, ook als het niet zo gaat als je graag zou willen. Professionele hulp en mensen die je vertrouwt uit je omgeving kunnen je bijstaan, steunen en motiveren om te winnen van de eetstoornis.

bron foto's

Herstellen gaat niet over het perfect navolgen van een eetlijst, het gaat over het moment waarop je jezelf weet te herpakken nadat de eetstoornis heeft uitgehaald. Herstellen gaat over keuzes maken, sterker worden en boven de eetstoornis uitgroeien.

~ Liefs,
Lotte

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

muus83 - Dinsdag 13 maart 2018 19:15
Thnx Lotte, ik ga “as we speak” door een enorme beproeving. De eetstoornis gooit al zijn verleidingstechnieken in de strijd, maar hoeveel weerstand ik ook voel, ik geef niét toe. Want uiteindelijk gaat met de es meegaan me niks opleveren...😰
Summer - Dinsdag 13 maart 2018 20:21
Mooi geschreven blog op het, voor mij, juiste moment! Bedankt.
Me - Dinsdag 13 maart 2018 22:25
heel herkenbaar. Als ik iets heb gemist of minder heb gehad denk ik vaak, straks/morgen moet je weer eten en wie weet wat je dan allemaal gaat eten. Dus steeds het behoeden wat kan komen, maar wat vaak niet komt. Waardoor ik dus minder eet dan wat eigenlijk wil/nodig heb. Maar door mijn angst voor het wat nog komen gaat, gebeurd het elke keer weer. :(
angela-been1992 - Woensdag 14 maart 2018 08:12
Deze blog heeft met weer motivatie gegeven. Dat ik altijd weer een keuze heb om te vechten elk moment. Vooral de laatste gedachte houd ik vast want ik wil uiteindelijk herstellen met vallen en opstaan. Het komt vast goed met me.. 🙂
angela-been1992 - Woensdag 14 maart 2018 08:12
Deze blog heeft met weer motivatie gegeven. Dat ik altijd weer een keuze heb om te vechten elk moment. Vooral de laatste gedachte houd ik vast want ik wil uiteindelijk herstellen met vallen en opstaan. Het komt vast goed met me.. 🙂
its-like-an-avalanche - Woensdag 14 maart 2018 13:58
Goede blog.. Vaak als ik iets mis/oversla dan denk ik, ach maakt niet uit, die ene keer. maar daarna slipt de eetstoornis zo snel weer naar binnen. Een keer ziek zijn en ik ben daarna twee weken bezig met het eten weer oppakken nadat het één dag fout ging.. Echt bizar
Saarki - Woensdag 14 maart 2018 15:37
Hoi its-like-an-avalanche,

Dat klinkt me helemaal niet zo "bizar" of onbekend in de oren! Telkens je ergens een stapje achteruit zet of ergens - al is het maar 1 kruimel of 1 brokje ontbijtgranen - meegaat in de eetstoornis, heb je een week nodig om dat ene kruimeltje, dat ene brokje er terug bíj te krijgen ... zo ervaar ik het toch. Wat vandaag "veilig" (lees: voldoende weinig) voelt, is morgen opeens "veel".

Ik trap er ook elke keer weer in. Maar we mogen niet opgeven ...
Vienna - Woensdag 14 maart 2018 21:10
Mooi Lotte! De laatste zinnen heb ik opgeschreven en op mijn raam in mijn atelier geplakt. Dat atelier is overigens dankzij jouw opruim voorbeeld nu weer mijn fijne plek om te zijn!! En vandaag ben ik weer voor het eerst sinds 6 maanden begonnen aan een echt kunstwerk :). Dankje voor al je inspiratie!
T - Vrijdag 16 maart 2018 10:43
Goed blog, heb inderdaad vaak de gedachte "ah nu is het toch al verpest, laat dan maar zitten". Ben momenteel erg aan het compenseren en nog heel bang voor koolhydraten!

Ik sla niet écht maaltijden over omdat ik dan bijv. drie stuks fruit eet in plaats van muesli als ontbijt. Hier is mijn eetstoornis helemaal oké mee, maar is natuurlijk niet genoeg..