5 stigma's over psychische stoornissen

 

Hoogstwaarschijnlijk heb jij het woord millennial wel ooit voorbij zien komen. Je bent een millennial wanneer je geboren bent tussen 1980 en ongeveer 2000. De laatste tijd zie je op internet vaak dat millennials als lui worden gezien door oudere generaties. Daarnaast zijn er veel meer stereotype beelden over, zoals dat wij egoïstischer zijn en dat wij altijd op social media zitten en daar ook niet meer zonder kunnen. Al die stereotypes zijn echter erg lastig wanneer je een psychische ziekte hebt. Hieronder beschrijf ik 5 dingen waar veel mensen van onze generatie mee vechten als ze een psychische stoornis hebben.

♥ Het vragen om hulp maakt jou niet minder volwassen
Dit is iets wat ik vaak voorbij zie komen en waar ik zelf ook erg mee zat. Ik was net volwassen en ik wilde helemaal niet om hulp vragen. Ik zag het als iets wat mij minder volwassen maakte, een volwassen persoon moet het gewoon zelf kunnen. Een eetstoornis en angststoornis zorgde er vaak voor dat ik niet meer precies wist wat de realiteit was. Ik was daarom ook erg vaak bang dat mensen mij niet meer leuk vonden of mij een aansteller vonden. Ik had daarom ook echt het idee dat om hulp vragen niet volwassen was, maar in mijn therapie voor mijn angtstoornis kwam ik er juist achter dat het onjuist is. Weten wanneer je aan de bel moet trekken en ook daarna vragen is juist een teken van volwassenheid. Dat besef opende mijn ogen en daardoor werd het voor mij ook veel makkelijker om uiteindelijk hulp te vragen.

♥ Het gebruik van apps en social media maakt je niet telefoonverslaafd 
Een van de stereotypes is ook dat wij vastgeplakt zitten aan onze telefoon en heel ons leven delen op sociale media. Wanneer je een psychische stoornis hebt, zijn er veel verschillende dingen die jou kunnen helpen. Er zijn nu bijvoorbeeld zoveel verschillende soorten apps die helpen bij het herstel van een psychische stoornis. Daarnaast zie je ook vaak dat er allerlei recovery accounts zijn op Instagram. De meeste apps en de recovery community kunnen erg helpend zijn, dat het zich op de telefoon of internet afspeelt maakt het nog niet slecht.

♥ Vrij nemen of studievertraging oplopen om te genezen van je psychische stoornis betekent niet dat jij lui bent
Wanneer je een psychische stoornis hebt, is het vaak minder gebruikelijk om je ziek te melden wanneer jij je niet goed voelt, dan bij mensen met een lichamelijke stoornis. Dat is eigenlijk heel raar omdat in beide gevallen zijn ze eigenlijk even vermoeiend. Daarnaast hebben mensen met een psychische stoornis vaak minder energie en daardoor is het voor hun ook een stuk lastiger om net zo veel uren te maken dan hun collega’s. Het is daarom ook normaal dat je meer tijd voor jezelf nodig hebt om bij te tanken. Afhankelijk van jouw precieze situatie kan het heel goed en verstandig zijn om tijd voor jezelf te nemen en dat betekent niet dat jij lui bent. Het laat alleen zien dat jij jouw eigen herstel belangrijk genoeg vindt om een stapje terug te doen.

♥ Het hebben van een psychische stoornis betekent niet dat je het leven niet aan kan
Een ander stereotype is dat wij de moeilijke kanten van het leven niet aan kunnen. Wanneer je een psychische stoornis hebt, ben je ook aan het vechten met leven. Dat betekent echter niet dat jij heel het leven niet aan kan en dat jij geen veerkracht hebt.

♥ Balen van het eigen risico maakt je nog niet egoïstisch of zelfingenomen
Sinds ik zelf voor mijn zorg moet betalen ben ik ook huiveriger geworden om hulp te gaan zoeken. Zeker toen ik nog een student was, kon ik het eigenlijk het eigen risico niet betalen. Ik had het geluk dat mijn ouders zagen dat het niet goed ging en zij voor mij de kosten van het eigen risico betaalden. Ik weet dat het voor veel mensen niet zo makkelijk is. Het is daarom ook niet gek om te balen van het eigen risico. Zeker wanneer je een kleine portemonnee hebt of nog student bent is het eigen risico vaak de helft van je inkomsten in een maand. Het is gewoon veel geld en daar mag je ook gewoon van balen, dat maakt je niet egoïstisch of zelfingenomen.

Het is heel belangrijk om te beseffen dat jij degene bent die achter het roer staat. Wat anderen ook tegen jou zeggen, jij bent degene die verantwoordelijk is voor jou herstel. Het is daarom ook erg belangrijk om te beseffen dat jij ook degene bent die het beste weet wat jou helpt. Probeer je daarom niet tegen te houden door verschillende stigma’s!

 Fotografie: Giuseppe Milo

 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Coco - Vrijdag 22 september 2017 10:56
Hulp vragen doen ik vaak maar krijg het dan niet omdat ik niet serieus wordt genomen door mijn omgeving die zegge neem meer verantwoordelijkheid terwijl ik dat niet aankan
nienkenienke - Vrijdag 22 september 2017 11:19
"Het is niet erg om studievertraging op te lopen" als er iets is dat knaagt. Ik had het even nodig om eigenlijk alleen al die zin te lezen
Erin - Vrijdag 22 september 2017 12:31
Ik heb eigenlijk wel het idee dat veel mensen telefoonverslaafde zijn. Iedereen zit de godganse dag met dat ding te spelen. Vooral irritant als je in gezelschap bent.
Hernameisalice - Vrijdag 22 september 2017 18:36
Vooral de laatste twee punten kon ik even erg goed gebruiken, dankjewel.
X - Zaterdag 23 september 2017 00:03
Zat er een als/dan foutje in het tweede stukje? 😜 Fijne blog!
Anouk87 - Zaterdag 23 september 2017 11:52
Ik word daar zo moedeloos van.. de jeugd van "toen" die loopt af te geven op de jeugd van "nu". Alsof zij zo heilig zijn geweest. Als ik iemand weer hoor zeggen op straat of in de winkel.. "de jeugd van tegenwoordig!?!" En dan vooral zo'n oude bes, dan kan ik echt laaiend worden.
Grrr
D. - Maandag 25 september 2017 03:06
Dit is toch van alle tijden.Maar pas op dat je niet dezelfde fout maak !Jouw reactie is ook niet bepaald open minded.
Black Tiger - Maandag 25 september 2017 11:55
"Het is niet erg om studievertraging op te lopen"
deze is voor mij ook erg moeilijk.
fijne blog, dankje! x