25 x Genezen van je eetstoornis

 

Vechten tegen je eetstoornis is heel moeilijk. Er speelt zich constant een innerlijk conflict in je hoofd af en je blijft twijfelen of je wel de juiste weg inslaat. Honderden "Wat als...?" vragen vliegen langs en je haalt je vanalles in je hoofd. Je bent bang dat je jezelf straks nog minder waard vindt, je bent bang om alles te verliezen, je bent bang dat mensen je straks niet meer zien staan en dat niemand meer ziet dat je het zwaar hebt. Duizenden verschillende angsten spelen een rol in de weg naar het genezen van je eetstoornis. Tegelijkertijd zijn er ook vele dingen die je kunnen helpen bij het genezen van je eetstoornis. Dingen die soms heel eenvoudig zijn en soms nét even dat kleine beetje lef vereisen.

In deze blog deel ik graag 25 dingen die belangrijk zijn en die je kunnen helpen bij het herstellen van je eetstoornis. Veel weet je misschien al, maar toch is het soms goed om jezelf er weer even aan te herinneren. Puur om er weer even bewust van te zijn en wellicht als stok achter de deur om het nu ook daadwerkelijk te gaan doen.

vrouw
bron foto

Blijf het jezelf niet voornemen, zeg niet "ik zal het proberen" maar maak concrete afspraken met jezelf en stel praktische doelen. Daarmee kom je verder, daarmee help je jezelf. 

1. Jezelf kwetsbaar opstellen
Het is heel belangrijk dat je je kwetsbaar leert opstellen naar de mensen die van je houden. Zij kunnen je onwijs veel steun en hulp bieden en dit zijn ook de mensen waar je, als je eenmaal genezen bent van je eetstoornis, mee vooruit moet. Ze steunen je graag, ze willen jou graag weer gezond en gelukkig zien. Laat je steunen door ze.

2. Openstaan voor nieuwe mensen
Tijdens het herstellen van je eetstoornis is het belangrijk en goed om open te staan voor nieuwe contacten. Deze kunnen je in contact brengen met nieuwe inspirerende en motiverende dingen, emoties en activiteiten. Het kan je perspectief veranderen en steun geven.

3. Triggers herkennen en vermijden
Het is goed om te onderzoeken welke zaken jou triggeren. Is het beter om niet naar wat te trieste films te kijken, wees je hier dan bewust van en stel jezelf hier niet met opzet bloot aan. Vermijd onnodige triggers en zorg voor jezelf. 

4. Van eten iets sociaals maken
Je kunt van eten iets heel naar en verplichts maken, maar je kan het ook proberen om te buigen naar iets positievers door het te koppelen aan gezelligheid, vrienden en contact. Probeer eens wat vaker ergens wat te eten, voor iemand te koken en bij iemand te gaan eten. Eten is zoveel meer dan alleen eten.

5. Leren koken
Koken kan ontzettend leuk zijn als je een beetje weet hoe je het moet doen. Sinds ik leer minder met pakjes te koken en meer met verse ingrediënten vind ik het veel leuker om uitgebreid te koken. Dit kan je ook enorm helpen tijdens het herstel van je eetstoornis.

6. Therapie trouw
Het is heel belangrijk dat je naar therapie blijft gaan. Er zullen vast tientallen redenen voorbij komen waarom je wilt afhaken of waarom jij denkt dat je het beter verder alleen kunt doen of waarom de therapie toch niet goed is... houd vol. Bespreek je twijfels, maar blijf naar therapie gaan.

7. Leuke toekomst dingen
Maak voor jezelf leuke kleine plannetjes voor de toekomst. Het is tijdens je herstel heel goed om dingen te hebben om naar uit te kijken. Juist die dingen kunnen je helpen om door te gaan, kunnen je motiveren om te blijven vechten. Het hoeven geen mega grote toekomst zaken te zijn, al is het maar dat je volgend jaar zomer graag een weekend naar Texel wilt gaan.

8. Je ontwikkeling bijhouden
Tijdens het gevecht tegen je eetstoornis heb je zelf vaak niet zo door hoe je verandert en hoe je vooruit gaat. Dat komt omdat die ontwikkeling heel geleidelijk gaat. Het is daarom heel waardevol en motiverend om je eigen ontwikkeling een beetje bij te houden op papier. Hierdoor zie je dat je daadwerkelijk vooruit gaat en dat motiveert om verder te gaan. 

9. Dieren
Natuurlijk moet je wel van dieren houden om hier wat aan te hebben, maar als je dat doet, dan kan een dier je zeker steunen tijdens je herstel. Een hond kan je bijvoorbeeld helpen het huis meer uit te gaan en liefde en warmte geven door ermee te knuffelen. Neem wel altijd enkel en alleen een dier als je 100% zeker bent dat je ervoor kunt zorgen en dat je de verantwoordelijkheid kunt dragen. Het is een levend wezen die goede zorg nodig heeft. Dat kost tijd, geld en aandacht.

10. Ga het huis uit
Het huis uitgaan is ook zoiets belangrijks tijdens je herstel. Erop uit gaan, nieuwe dingen zien, voelen en proeven. Het zorgt voor positiviteit, voor eigenwaarde en het geeft je kracht. Jezelf isoleren van je omgeving werkt averecht. Hoe hoog die drempel van je huis ook lijkt, je kun eroverheen. Waag die sprong en laat je verrassen door wat je tegenkomt. Wat heb je te verliezen?

11. Iemand die je af en toe controleert
Misschien voelt dit een beetje kinderachtig en naar, maar het is toch goed om iemand te hebben die een klein beetje een oogje in het zeil houdt. Iemand die een klein beetje op je let en af en toe even checkt of alles nog goed gaat. Zelfs nu ik geen eetstoornis meer heb, heb ik nog mensen die dat doen. Gewoon omdat ze om mij geven. Dat voelt goed. Ik weet hierdoor dat ik altijd ergens terecht kan.

12. Laat geheimen los
Het voelt misschien fijn om bepaalde dingen enkel voor jezelf te hebben, maar tijdens het herstel van je eetstoornis is het niet helpend om geheimen te hebben. Laat deze los, stel jezelf open voor de mensen die je willen helpen. Geheimen werken uiteindelijk alleen maar tegen je. Bevrijd jezelf hiervan en praat over alles wat er in je om gaat.

vrouw
bron foto

13. Niet naar andermans verwachtingen leven
Hoe verleidelijk dit ook is, het is heel belangrijk om te gaan onderzoeken wat jij nou eigenlijk echt zelf wilt. Stop met dingen te doen voor anderen, stop met te leven naar wat anderen van je verwachten en ga stapje voor stapje dingen doen die jijzelf leuk vindt, die jijzelf belangrijk en waardevol vindt.

14. Je omgeving veranderen
Soms helpt het om iets van je omgeving te veranderen. Ik woonde bijvoorbeeld twee jaar in een donkere kelder. Dat hielp me echt niet om beter in mijn vel te gaan zitten. Ik ging daarom verhuizen naar een mooie, lichte kamer met fijn uitzicht. Ook andere kleine dingen kunnen helpen zoals het veranderen van je kamer of het veranderen van je bijbaantje of de YouTube kanalen die je volgt. Maak jouw omgeving zo positief en steunend mogelijk voor jezelf.

15. Online lotgenoten contact zoeken
Proud2Bme heeft sinds 2008 al heel veel mensen geholpen tijdens het herstellen van hun eetstoornis. Dat is niet voor niets. Online contact met lotgenoten kan enorm steunen en motiverend werken. Zoek dus een fijn online plekje voor jezelf en kijk hoe dit jou kan steunen.

16. Motiverende power liedjes 
Ookal ben je zelf amuzikaal, muziek kan enorm steunend werken. Ikzelf kan echt genieten van muziek en hierdoor ook vaak beter bij mijn emoties komen. Als ik me lusteloos voel luister ik power muziek die me dan weer een beetje opwekt. Als ik me verloren of eenzaam voel, luist ik naar muziek die me kracht geeft om de strijd weer aan te gaan. Er zijn enorm veel mooie recovery nummers die kunnen helpen in de strijd tegen je eetstoornis.

17. Creatief bezig zijn
Creatief bezig zijn, op welke manier dan ook, kan een fijne uitlaatklep zijn als je vecht tegen je eetstoornis. Je hoeft direct te denken aan tekenen of schilderen. Het kan ook iets doen met fotografie zijn of iets met video. Je kunt gaan breien of allerlei leuke DIY projecten maken voor in je kamer. Creatief bezig zijn kan je tenslotte ook op een positieve manier afleiden van andere lastige dingen.

18. Ervaringsverhalen en boeken
Het lezen van ervaringsverhalen en boeken over eetstoornissen kan soms erg helpen. Je vindt er een stukje herkenning in en kan gemotiveerd worden om ook te vechten tegen je eetstoornis. Let wel, het is ook mogelijk dat dit soort verhalen of boeken je juist triggeren. Onderzoek dus goed wat dit soort boeken voor jou doen, voordat je ze klakkeloos blijft kopen en lezen. Doe wat écht goed voor je is.

19. Een dagboek bijhouden
Het bijhouden van een dagboek, online of offline, kan helpen bij je herstel. Je kunt er je gevoelens in kwijt, van je af schrijven en je kunt door het op te schrijven achter patronen van jezelf komen. Een dagboek kan je daarnaast minder eenzaam doen laten voelen en leren je gevoelens te uiten.

20. Jezelf afleiden
Jezelf afleiden is heel belangrijk op momenten dat het allemaal even heel lastig is. Deze momenten zal je tijdens je strijd tegen je eetstoornis vaak hebben. Om je gedachtes even te veranderen is het dan goed om wat kant en klare manieren bij de hand te hebben om jezelf af te leiden. Als ik het nu moeilijk heb ga ik veelal even wandelen met mijn hond. Dat biedt afleiding en zorgt voor wat positieve energie. Ook kan ik ter afleiding bijvoorbeeld wat leuks op Netflix gaan kijken. 

meisje
bron foto

21. Stoppen met tellen
Een heel belangrijk onderdeel van genezen van je eetstoornis is stoppen met tellen. Ik weet hoe verleidelijk het is om voortdurend alles wat je eet te tellen. Het geeft je een gevoel van controle. Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat je juist helemaal geen controle meer hebt over je leven. De getallen controleren jou. Stop dus echt met dit tellen, het helpt je van de wal in de sloot.

22. Terugvallen verwachten & accepteren
De weg naar herstel is geen perfecte weg rechtdoor en omhoog. Je zult tijdens deze weg regelmatig moeten uitwijken, achteruit moeten rijden en de nodige botsingen maken. Het is goed om je hierop voor te bereiden. Verwacht die lastige momenten, die terugslagen en omwegen. Verwacht en accepteer ze. Juist door erop voorbereid te zijn en het te accepteren, zal je eerder verder kunnen.

23. Passie & hobby
Het is heel belangrijk om leuke dingen te doen te hebben tijdens je herstel. Heb je nog geen leuke hobby, zoek deze dan. Ga onderzoeken waar jouw passie ligt, waar je van houdt en waar je energie van krijgt. Juist door iets simpels als een fijne hobby te hebben, kan je het gevecht ook weer beter aan.

24. Social media
Zoals ik al een beetje zei bij het punt "omgeving veranderen' is het goed om tijdens je herstel eens te gaan kijken naar waar jijzelf nou allemaal naar kijkt. Neem je social media feed eens grondig onder de loep. Van welke video's op YouTube word jij nou positiever en welke video's maken je eigenlijk helemaal niet blij? Welke afbeeldingen op Instagram helpen jou echt en welke zorgen alleen maar voor een triggerend effect? Verwijder wat jou niet helpt en voeg toe wat je motiveert.

25. Over 5 jaar
Denk eens goed na over hoe jij graag over 5 jaar in het leven zou willen staan. Welke mensen staan dan nog dichtbij jou? Heb je een baan? Heb je een eigen huisje? Volg je een studie? Onderzoek waar jouw wensen liggen en bedenk iedere keer weer als je het lastig hebt welke keuzes jou naar voorgaande doelen zouden kunnen leiden. In de meeste gevallen kies je dan voor de gezonde en positieve kant en niet voor de eetstoornis kant.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Just me - Dinsdag 7 maart 2017 19:03
super goede blog Scarlet, ik mag trots zeggen dat ik al best wat stappen heb gezet. Andere motiveren me juist om te doen (bijv. geen geheimen die jezelf tegenwerken)
Anouk - Woensdag 8 maart 2017 11:06
Wat een fijne blog!
Geeft me net weer even het zetje dat ik nodig heb :)