10 vooroordelen over therapie

 

De keuze maken of je wel of geen therapie gaat volgen is vaak een lastige. Voordat je deze keuze maakt gaan er allerlei gedachten door je heen en kan je de voor- en nadelen afwegen. Maar misschien heb je ook wel allerlei vooroordelen over therapie waardoor je geen goede keuze kunt maken. De vooroordelen zijn namelijk vaak niet terecht en ze kunnen je tegenhouden om therapie te gaan volgen. Dit is zonde omdat therapie je zou kunnen helpen om stappen te zetten en gezonder en gelukkiger te worden. In deze blog zal ik een aantal vooroordelen die er bestaan over therapie beschrijven. Ik ben benieuwd welke vooroordelen jullie herkennen.

therapie

Therapie is alleen voor hele ernstige problemen
Misschien heb je het gevoel dat je alleen naar een therapeut kan als je iets heel traumatische hebt meegemaakt. Nog los van het feit dat jij misschien al jouw eigen problemen kleiner maakt dan ze zijn. Je kan voor heel veel verschillende problemen naar een therapeut en daarvoor hoef je echt niet eerst een mega groot trauma te hebben opgelopen. Miljoenen mensen gaan naar een therapeut, puur omdat ze niet gelukkig zijn en dit met wat steun graag willen veranderen. Onthoud jezelf dit niet, dat is zonde en het levert je niets op. Je hoeft dus nooit te denken dat jouw probleem niet erg genoeg is.

Therapie is zweverig
Veel mensen vinden therapie te zweverig en zien er het nut niet van in. Therapeuten hebben een jarenlange studie gevolgd. In deze studie leer je veel over de mens wat wetenschappelijk onderbouwd is. Therapeuten weten dus echt wel waar ze het over hebben. Zorg wel dat je bij therapie volgt bij een therapeut die geregistreerd staat. Houd zelf je doelen in de gaten waar je aan wilt werken. Maak samen een behandelplan, dat hoort bij een officiele behandeling. Vele mensen hebben baat gehad bij therapie, denk dus niet dat het weinig nut heeft.

Therapie volgen betekent dat je gek bent
Iedereen maakt dingen in zijn/haar leven mee en gaat door moeilijke tijden heen. Wanneer je bedolven wordt door de problemen die je dagelijks hebt en hier hulp voor zoekt maakt dit je niet zwak of ‘gek'. Wanneer je de stap zet om die hulp te zoeken en kunt erkenne dat je het moeilijk hebt, maakt dit je eerder sterk dan zwak.

Je wordt afhankelijk van je therapeut
De therapeut is er om je te helpen en ervoor te zorgen dat je aan het einde van therapie juist geen therapeut meer nodig zal hebben. Hij/zij zal je helpen om je problemen op te lossen en jezelf te leren kennen. Als je zelf merkt dat je een soort afhankelijkheid ontwikkelt richting je therapeut, kaart dit dan zo snel mogelijk aan. Zo kunnen jullie hier ook samen rustig aan werken en onderzoeken waar deze afhankelijkheid vandaan komt.

Therapeuten zijn alleen uit op geld
Therapie kan best veel geld kosten, gelukkig wordt dit in Nederland in de meeste gevallen vergoed. De gedachtegang dat het bij therapeuten alleen maar om geld gaat klopt niet. De studie om therapeut te worden duurt lang en is zwaar. Therapeuten zijn geen millionairs. Therapeut word je niet zomaar, de meeste mensen die dit doen zijn dan ook gemotiveerd om anderen te helpen. Ze hebben dit beroep niet gekozen om bakken met geld binnen te slepen, dan hadden ze beter een andere opleiding kunnen kiezen.

Elke therapeut kan je helpen
Soms kan het een beetje een zoektocht zijn naar de juiste therapeut. Je moet je op je gemak kunnen voelen bij iemand en iemand vertrouwen. Niet elke therapeut kan je helpen. Voel je niet meteen uit het veld geslagen als je een therapeut hebt gevonden die je toch niet kan helpen. Dat hoeft niets met jou te maken te hebben, het kan gewoon niet klikken of niet werken. Je kan dan beter even verder zoeken tot je iemand hebt gevonden waar je je goed bij voelt. Soms kan het ook zijn dat de therapievorm voor jou niet werkt. Dan zou je met je huisarts even kunnen kijken welke opties er nog meer zijn.

therapeut

Therapie is als een vriend die je betaalt
Dit is absoluut niet waar. Je vrienden kunnen je misschien goeden adviezen geven, maar dat is anders dan professionele hulp die ervaring en kennis van zaken heeft. Een therapeut zal ook altijd eerlijk naar je zijn, terwijl een vriend of vriendin misschien niet altijd de waarheid durft te vertellen. Een therapeut zal er ook voor zorgen dat jij meer inzichten krijgt en uiteindelijk kan omgaan met de problemen waar je mee zit of dit achter je kan laten. Vrienden geven je goedbedoelde adviezen die soms ook averechts kunnen werken waardoor je nog in een dieper dal kunt raken. Bovendien is het geven en nemen in een vriendschap, dat gaat bij een therapeut niet op. Jij hoeft er niet voor de therapeut te zijn. Bovendien weet je ook vrij weinig van de therapeut zijn leven, wat het eenvoudiger maakt om je echt op jezelf te richten.

Therapeuten geven jou of je ouders de schuld
Wanneer je naar een therapeut gaat zal hij of zij, als het goed is, jou of je ouders niet direct beschuldigen. Therapeuten zijn er om samen met jou naar een situatie te kijken en uiteindelijk te zorgen voor inzichten over je eigen gedrag of de situatie. Zij helpen je om te veranderen wat jijzelf kan veranderen. Natuurlijk kan het zo zijn dat je aan je eigen gedrag dingen zal moeten veranderen, maar dit betekent niet dat het jouw schuld is.

Zelfmedicatie werkt net zo goed als therapie
Zelfmedicatie is een tijdelijke oplossing, maar dit zal een situatie niet beter maken. Wanneer je echt ergens mee zit en dit wilt oplossen zal je toch die professionele hulp moeten zoeken. Zoals al eerder beschreven staat is professionele hulp er om jou inzichten te geven en je te ondersteunen. Dit zijn dingen die zelfmedicatie niet voor je zullen doen. Voorgeschreven medicatie als antidepressiva kunnen natuurlijk wel zorgen voor een steuntje in de rug.

Therapie maakt je problemen erger
Natuurlijk zal therapie niet altijd even makkelijk zijn en zal het pijnlijk zijn om over bepaalde gebeurtenissen in je leven na te denken en te praten. Dit is echter wel iets waar je doorheen moet. Daarnaast is een therapeut er om je hierin te begeleiden en te steunen. Een therapeut zal samen met jou kijken wat jij aankan en zorgt ervoor dat het niet te veel voor je wordt. Als je het idee hebt dat het alleen maar slechter met je gaat sinds therapie, dan is het belangrijk om dit aan te kaarten. Bespreek ook met elkaar hoe lang de behandeling ongeveer gaat duren. Jarenlang in behandeling zijn kan op den duur soms wel averechts werken.

Heb jij vooroordelen over therapie?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Hsther - Zondag 8 juni 2014 13:45
Een hele fijne en goede blog, Amy! Zelf merk ik dat er in mijn omgeving nog wel eens wat stigma's heersen omtrent therapie. Natuurlijk heb ik ook nog wel eens gedachten dat ik het niet 'verdien', of dat ik mijn therapeut lastig val met al mijn negativiteit, maar na elke sessie merk ik weer hoeveel een dergelijke professional me kan helpen.
*MAAN* - Zondag 8 juni 2014 18:47
ik vind dit een van de beste blogs die ik heb gelezen
Girlie - Zondag 8 juni 2014 18:53
Mooie blog! Ik heb twee maanden geleden de stap naar hulp gezet, spannend, maar ik ga ervoor! :)
xChicksterr - Zondag 8 juni 2014 23:14
Ik heb dus niks aan therapie. Hij praat alleen maar over mijn slaapritme en over dagbesteding. Terwijl ik wil weten hoe het "liefdesverdriet" van C overgaat, en ik heb het gevoel dat hij me niet echt serieus neemt. Hij lacht me vaak uit. Ik mis Hanneke, mijn oude therapeut van voor mijn opname. Zij begreep me wel. En in het behandelplan stond verwachte duur: meerdere jaren.
Ja FML dus.
Maanmeisje - Maandag 9 juni 2014 01:49
Goeie blog!
Themirrorlies - Maandag 9 juni 2014 08:51
Ik heb altijd het idee gehad dat ze m dingen vertelden die ik toch al wel wist. Dat ze het allemaal uit een boekje hadden, maar niet wisten waar ze echt over praatten. Dat ik t zelf misschien wel een beetje beter snapte hoe het in elkaar stak dan zij.
Ik zou misschien wel wat hebben gehad aan een ervaringsdeskundige of een gespecialiseerde psycholoog.
Themirrorlies - Maandag 9 juni 2014 08:51
*me
Prue - Maandag 9 juni 2014 11:07
Ik herken heel veel van de vooroordelen die mijn moeder opbracht toen ik in klinische opname ging.
En wat de therapeut betreft: naast deskundige (horen ze te zijn tenminste) zijn ze zelf nog altijd mens en het maakt heel veel uit wie je treft. Naast de vorm.
Ik heb sinds 2006 alleen nog ervaringsdeskundige therapeuten gehad, die ook bereid zijn naar zichzelf en hun eigen rol te kijken, en dat bevalt me prima.
'Metaphor - Maandag 9 juni 2014 20:21
In mijn geval ben ik het over het algemeen wel met de laatste twee 'fabeltjes' eens. Voor mij zijn dat feiten.Misschien dat ik net pech had met mijn psych, kan, maar bij mij ben ik heel blij dat ik er niet mee door ben gegaan toen en me zelf uit m'n elende heb gesleept...
Cylu - Woensdag 11 juni 2014 21:34
Goede blog! Deze heb ik opgeslagen.