Ontbijten met taart

 

Ik ben een groot liefhebber van zoete dingen als chocolade, snoep maar vooral taart! Zeker in de ochtend ontbijt ik het liefste met iets zoets zoals yoghurt met vers fruit en granola, een boterham met pindakaas, blueberry crumble, etc. Toen ik jaren geleden op de middelbare school op uitwisseling was in Italië, kreeg ik taart bij het ontbijt. Er ging een wereld voor mij open. Hier wilde ik elke dag wel mee ontbijten. Elke dag ontbijten met taart is natuurlijk niet echt gezond en het klinkt ook een beetje raar.. maar er zijn dus wel verschillende gezonde recepten van taarten die je 's morgens heel goed kunt eten. Hieronder deel ik er een aantal.

Eerder schreef ik over de blueberry crumble die ik het liefste elke ochtend wel wil eten. Het is alleen best kostbaar en ook niet heel gevarieerd als ik dit elke ochtend doe. Daarnaast heb ik ook niet zoveel zin om dit altijd te maken. Maar af en toe ontbijten met een lekker taartje kan best, hoe gek het ook klinkt. Hieronder een aantal lekkere en gezonde recepten die je bijvoorbeeld een keertje in het weekend kunt proberen.

taart

1. Pruimentaart met havermout
Ik heb dit recept nog nooit zelf gemaakt, maar het schijnt echt heerlijk te zijn. Een vriendin van mij is er erg enthousiast over. Een prima taartje voor het ontbijt.

Wat heb je nodig?
- 200 gr havermout
- 4 bananen (rijp)
- 6 eieren
- 1 tl vanillepoeder
- scheutje rijstmelk
- 1 el kaneel
- 2 tl bakpoeder
- 2 handjes rozijnen of cranberries
- handje gedroogde pruimen
- handje amandelen of hazelnoten

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180 graden en doe alle ingrediënten behalve de rozijnen/cranberries, pruimen en amandelen) in de blender of mix het goed door elkaar met een handmixer. Doe het beslag in een kom en roer hier de rozijnen, pruimen (in stukjes) en amandelen doorheen. Giet het mengsel in een ingevette bakvorm en bak het ongeveer 30 minuten in de oven. Garneer het daarna met wat pruimen en amandelen.

cake
Bron

2. Aardbeien kokos crumble taart
Inmiddels ben ik helemaal weg van crumbles uit de oven en ook deze variant met aardbeien en kokos is heerlijk! Hieronder het recept.

Wat heb je nodig?
- 25 gram havermout
- 25 gram kokos
- 5 gram speltbloem
- 20 gram honing
- 25 gram roomboter
- 400 gram aardbeien
- beetje zout

Hoe maak je het?
Verwarm de oven op 180 graden en doe de bloem, havermout, kokos, boter en de honing in een kom. Kneef het tot een kruimelig mengsel. Vet een ovenschaal in en doe hier een laagje aardbeien in (gewassen en gesneden, niet alles). Doe de crumble er overheen en zet het in de oven voor ongeveer 10 minuten. Kijk daarna even of het nog goed gaat en laat het eventueel nog een paar minuutjes staan. Laat het heel even een beetje afkoelen en schep het daarna op een bordje. Doe er nog wat verse aardbeien overheen en je ontbijtje is klaar!

crumble
Bron

3. Kwarktaart met rood fruit
Kwarktaart vind ik heerlijk en deze gezonde variant kun je ook prima af en toe als ontbijt taartje kiezen. Jummie! Hieronder het recept.

Wat heb je nodig?
- 200 gram roomkaas
- 900 gram kwark
- 250 gram rood fruit (aardbeien, frambozen, bosbessen, etc)
- 6 plakjes gelatine
- 30 gram gesmolten roomboter
- 100 gram dadels (ontpit)
- 200 gram roggebrood

Hoe maak je het?
Doe het roggebrood in de keukenmachine of blender en hak het in kleine stukjes. Doe daarna hetzelfde met de dadels en meng het door elkaar. Smelt de roomboter in een steelpannetje en doe dit bij het mengsel van de dadels en het roggebrood. Roer het goed door elkaar. Vet een ronde taartvorm in met boter en bekleed deze daarna met bakpapier. Doe de bodem hier in en druk het met de bolle kant van een lepel plat. Zet het daarna in de koelkast.

Week de gelatine in koud water. Mix in een kom de kwark en roomkaas door elkaar. Pureer ondertussen het fruit en warm dit daarna op in een pannetje. Knijp de gelatine uit en roer dit door het fruit mengsel. Giet dit erna door de kwark en roer het goed door. Verdeel het mengsel over de taartbodem en laat het opstijven voor minstens 3 uur in de koelkast.

cheesecake
Bron

4. Havermout - blauwe bessen cake
Een heerlijke ontbijttaart is er eentje met havermout (zit overigens vol met allerlei goede voedingsstoffen) en blauwe bessen. Hieronder deel ik een receptje voor twee ontbijtjes.

Wat heb je nodig?
- 2 kleine ovenschaaltjes
- 50 gram havermout
- 50 gram amandelmeel
- 50 gram blauwe bessen
- 2 rijpe bananen
- 2 eieren
- 1 el honing
- 1 tl bakpoeder
- boter

Hoe maak je het?
Het recept is dus voor twee ontbijtjes en je hebt dus een ovenschaaltje nodig per ontbijtje. Vet dit in met een beetje boter en verwarm de oven voor op 180 graden. Prak de bananen fijn en meng dit in een kom met de amandelmeel en havermout. Voeg een tl bakpoeder toe en doe de honing erbij. Breek de eitjes boven de kom en roer ze door het beslag heen. Tot slot roer je de blauwe bessen er doorheen en verdeel je het mengsel over de schaaltjes. Bak ze in ongeveer 25 minuten gaar.

cake
Bron

5. Appelcake met kokos
Iets wat ik vroeger graag at, was appelcake. Als kind vond ik dat super lekker en ik moet eerlijk toegeven dat ik het later veel minder at. Ik denk ook omdat ik toen veel andere dingen kreeg en dat dit niet zoveel meer gemaakt werd. Een appel heeft een frisse smaak en is een goed begin van een nieuwe dag. Hieronder het receptje voor appelcake met kokos. Heerlijk om te eten als ontbijt of tussendoortje.

Wat heb je nodig?
- 150 gram havermout
- 1 appel
- 2 rijpe bananen
- 3 eieren
- 4 el honing
- 2 tl bakpoeder
- 2 el gesmolten kokosolie
- 3 el kokos
- kaneel
- snufje zout

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een bakblik in. Je kunt het ook bekleden met bakpapier. Doe de bananen in de blender of prak ze met een vork en doe erna de eieren en de kokosolie (gesmolten) erbij. Meng dit goed door elkaar. Doe dan de havermout, het bakpoeder, het zout en de honing bij het beslag en mix het goed. Roer de kokos er door en wat kaneel. Giet het beslag in het bakblik en snijd de appel in stukjes. Strooi dit er overheen en strooi er nog wat kaneel over. Bak het ongeveer 35 minuten in de oven.
Ik ben benieuwd naar welke taart jou het lekkerste lijkt en of je weleens ontbijt met taart! Laat het gerust weten en deel ook jouw favoriete combinaties.

appel cake
Bron

Wat voor taart lijkt jou lekker bij het ontbijt?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anne-Maria - Zondag 3 juli 2016 10:10
Ik vind iets met havermout altijd erg lekker!
Nikki - Zondag 3 juli 2016 11:21
Wat een heerlijke recepten zeg! Leuke bakinspiratie!! Ik bewaar deze blog even!
ABoevje - Zondag 3 juli 2016 11:32
Hoeveel boterhammen zou dit dan mee in verhouding zijn? Of als alternatief op de basislijst hoeveel dan?
S. - Zondag 3 juli 2016 12:17
Oooh, dit moet ik proberen! Heb ik mooi iets te doen in m'n vakantie. :-)
Elisa - Zondag 3 juli 2016 12:29
Kwarktaart dit eet ik ook altijd als ik jarig ben geweest de dag erna echt heerlijk!
Sanne - Zondag 3 juli 2016 12:35
Wat een heerlijke recepten zeg :)
Net mijn boodschappenlijst aan het maken, dus voeg wat ingrediënten toe zodat ik een heerlijk taartje kan bakken.
@ABoevje: ik ga die aardbeientaart maken ... weet niet heel goed hoe groot die is, maar gezien de ingrediënten eet ik daar denk ik de helft van ofzo.
*** - Zondag 3 juli 2016 14:59
Mmmm een crumble als ontbijt kan sowieso niet slecht zijn! :-)
Maria - Maandag 4 juli 2016 15:06
Ben toch meer van de hartige taart. Maak die weleens, bijvoorbeeld met pompoen. Wel natuurlijk met kant en klaar deeg met weinig vet erin.
Denk dat het wel belangrijk is om ook aan de eiwitten te denken bij de taart, zeker als het eierloze baksels zijn. Zelf jarenlang veel te weinig eiwitten gegeten, mede door eetstoornis en moet nu extra opletten. Eet daarom eerder een paar slagroomsoesjes dan taart. Kan al niet goed tegen eieren, wel afhankelijk van de hoeveelheid, dus dan vallen de meeste baksels al af. Taart valt me vaak ook te zwaar, behalve cakeachtige dingen.
Beertje - Maandag 4 juli 2016 23:22
Die ene kwarktaart met rood fruit lijkt een beetje op een cheesecake haha..
Leuke recepten!