Wat eet jij vandaag?

 

Wat eten wij vandaag? In deze blog vertellen wij in hoeverre wij ons ontbijt, lunch en avondeten plannen. Als je een eetstoornis hebt, vind je het wellicht fijn om van te voren te weten wat je gaat eten op een dag en volg je misschien ook een eetlijst. De tijden waarop je eet staan min of meer vast en je hebt misschien ook al van tevoren bedacht welke tussendoortjes je gaat eten. Er is soms maar weinig ruimte voor flexibiliteit. Die structuur en planning kan je wat houvast geven en ervoor zorgen dat je niet in paniek raakt. Het kan er ook voor zorgen dat je bewust wat gevarieerder eet.

Ik denk zelf dat het goed is een balans te vinden in gestructureerd eten en ruimte overlaten voor spontane dingen. Het is nou eenmaal zo dat je een week van tevoren nog niet weet waar je drie dagen later trek in hebt en als je dit niet inplant, kun je ook op dat moment lekker eten waar je zin in hebt. Aan de andere kant is het wat betreft boodschappen doen praktischer om het van te voren al een beetje vast te leggen. Hoe doen wij dit en waarom?

scarlet, sandra, laura

♥ Laura
Op de middelbare school stuurde ik mijn moeder regelmatig 's morgens al een smsje met de vraag wat we 's avonds gingen eten. Ik wilde dit weten omdat ik me dan kon verheugen op het avond eten of dat ik er rekening mee moest houden dat er iets op tafel zou staan wat ik niet zo lekker vond. Ik was niet echt een makkelijke eter maar ik kon wel heel erg genieten van dingen die ik lekker vond. Regelmatig kreeg ik ook het antwoord dat ze nog boodschappen moest doen en of ik een idee had voor het avondeten. Hier was ik altijd blij mee, want ik kon dan eigenlijk kiezen wat er op tafel zou komen. Op die manier heb ik eigenlijk al meegekregen dat wat betreft eten niet alles een week van tevoren uitgestippeld moet zijn. Meestal werden er wel boodschappen gedaan voor een aantal dagen, maar dan nog konden we beslissen welke dag we wat zouden eten.

Eigenlijk sta ik niet zo heel erg stil bij wanneer ik beslis wat ik ga eten. Het gaat heel natuurlijk en als ik er over nadenk, weet ik dat sommige dingen automatisch een beetje gepland worden. Als ik bijvoorbeeld yoghurt in huis haal voor het ontbijt, eet ik die week meerdere keren yoghurt met bijvoorbeeld muesli en vers fruit als ontbijt. Dit heeft ook gewoon te maken met dat het anders sneller over datum is en dat is zonde. Dit betekent alleen niet dat mijn ontbijt altijd uit yoghurt bestaat. Op die ochtenden beslis ik altijd wel op dat moment of ik trek heb in een yoghurt ontbijtje of dat ik liever een boterham eet. Hetzelfde geldt wel voor mijn lunch. Ik kijk in eerste instantie naar wat ik in huis heb en maak daar mijn lunch mee, maar het is niet zo dat van te voren bepaal dat ik elke middag lunch met drie boterhammen met specifiek beleg en een gekookt ei en dat ik daar altijd hetzelfde bij drink.

eten

Ik beslis op het moment zelf waar ik trek in heb en de ene keer is dat gezonder of meer dan de andere keer. Daarnaast ga ik ook regelmatig spontaan ergens lunchen of eten 's avonds zonder dat ik dit van te voren had bedacht. Als het gaat om avond eten, denk ik dat het beter zou zijn als ik hierin wat meer zou plannen. Ik heb het altijd heel fijn gevonden om die dag zelf te beslissen wat ik ga eten omdat ik niet altijd overal zin in heb en soms werkt dit ook heel goed. Het nadeel is alleen dat je heel vaak boodschappen moet doen en dat er dus veel tijd en energie in gaat zitten. Ik heb na werk als ik om half 7 thuis kom, niet altijd zin om nog naar de supermarkt te gaan en uitgebreid te koken. Het wordt dan vaak toch wat simpels en mijn vriend en ik zijn ook allebei vrij makkelijk als het gaat om afhalen of bestellen, terwijl we waarschijnlijk wel hadden gekookt als we al eerder boodschappen hadden gedaan.

Het kan dus veel geld schelen en het zorgt er vaak ook voor dat je gevarieerder eet. Als ik bijvoorbeeld een week vooruit plan en bedenk wat ik ga koken, kan ik denk ik efficiënter koken (door ingrediënten die ik anders weg moet gooien vaker te gebruiken), kan ik er voor zorgen dat er veel afwisseling in maaltijden zit en het is goedkoper. Ik moet nog leren hier een soort middenweg in te vinden. Wel probeer ik sowieso zo veel mogelijk af te wisselen en te varieren en zorg ik ervoor dat ik genoeg groente en fruit binnen krijg. De ene dag wat meer dan de andere, maar dat moet ook kunnen.

eten

♥ Sandra
Vroeger bepaalde mijn moeder thuis altijd wat er gegeten werd. Zij maakte één keer per week een boodschappenlijstje en bepaalde daarmee voor de hele week wat er 's avonds gegeten werd. Als ik er over nadenk hield ze zich er ook altijd aan. Ik kan me eigenlijk niet echt herinneren dat het ooit heel anders ging. Heel vroeger smeerde ze ook altijd mijn boterhammen, zelfs die ik mee naar school kreeg, maar later deed ik dat zelf.

Toen ik op kamers ging wonen kreeg ik veel meer vrijheid en ging het niet goed met eten. Er zat geen structuur in mijn eetpatroon: het was vaak te veel of juist te weinig. Op kamers wonen is sowieso best een omschakeling, maar in combinatie met een eetstoornis en andere psychische problemen is dat nog wel een stukje lastiger. Hier heb ik dus flink wat problemen mee gehad. Toen ik wat ouder werd, ging het stap voor stap wel iets beter. Ik heb regelmatig een eetlijst gehad van mijn therapeut en die probeerde ik vaak wel te volgen. Vooral het avondeten vond ik erg moeilijk omdat ik nooit wist wat ik voor mezelf moest koken en ik van huis uit niet zoveel variatie gewend was. We bespraken vaak wat ik dan kon eten iedere avond en ik deed dan direct boodschappen voor de hele week.

Eigenlijk heb ik dit ritueel er een beetje ingehouden, maar ga ik hier wel vrijer mee om. Ik probeer één keer per week ''grote'' boodschappen te doen. Ik kijk dan globaal naar wat ik die week wil eten qua avondeten zodat ik alvast de nodige dingen hiervoor in huis kan halen. Dit betekent niet dat als ik op maandag bijvoorbeeld had bedacht dat ik pasta zou kunnen eten, dat het dan absoluut niet mogelijk is om iets anders te eten. Als ik dan ineens toch zin heb in iets anders, dan eet ik gerust iets anders dat ik heb gekocht voor die week, en dan wissel ik de dagen om. Ik heb geen grote voorraad in huis omdat ik nu eenmaal alleen woon en veel verse producten dan snel over de datum gaan. Deze manier werkt voor mij daarom prettig.

Met boodschappen doen koop ik verder ook altijd standaard producten zoals kaas, yoghurt, brood, fruit en dat soort dingetjes. Ik weet dat dit dingen zijn die ik dagelijks eet omdat ik zo gewoon lekker vind. Ik houd bijvoorbeeld van brood dus daar lunch ik ook meestal mee. Als ik echter rond lunchtijd boodschappen doe, dan neem ik ook gerust van die afgebakken broodjes mee.  

♥ Scarlet
Vroeger at ik als ontbijt en lunch altijd gewoon wat standaard dingen die ik lekker vond. Ik moest altijd 1 boterham met hartig beleg en 1 boterham met zoet beleg waarbij ik uit een aantal varianten kon kiezen. Ik at dan graag vlokken, hagelslag of gestampte muisjes. Mijn moeder smeerde meestal mijn boterhammen. Niet omdat ik dit zelf niet wilde doen, maar omdat zij graag alles in huis deed. Het avondeten bepaalde zij ook. Ze wilde niet altijd zeggen wat we aten, maar dat interesseerde me niet zoveel. Zolang we maar geen zuurkool aten of 'Chinese chef' wat dat vond ik beiden niet lekker.

eten

Toen ik op mijzelf ging wonen bepaalde ik meestal gewoon per dag wat ik ging eten. Nou ja, qua ontbijt en lunch had ik altijd gewoon een aantal standaard producten in huis. Meestal at ik gewoon boterhammen met beleg. Tijdens mijn eetstoornis bepaalde mijn gevoel en de eetstoornis gedachtes vaak wat ik at. Voelde ik me dik en slecht, dat at ik zo min en mager mogelijk. Voelde ik me goed, dan at ik zo gezond mogelijk met her en der een traktatie voor mijzelf.

ontbijten

Vandaag de dag probeer ik meestal voor een hele week boodschappen te doen. Ik bepaal dan aan het einde van de dag waar ik echt trek in heb en dat ga ik klaarmaken. Qua ontbijt eet ik meestal gewoon yoghurt. De lunch verschilt nogal per dag. Het is puur waar ik zin in heb en wat ik toevallig in huis heb. Zo kan ik de ene keer gewoon boterhammen eten, de andere keer een salade maken en weer een andere keer broodjes bij de AH to Go halen. Soms gaan we ook gewoon spontaan ergens uit eten, omdat ik daar dan heel veel zin in heb of omdat ik echt geen zin heb om te koken. 

Hoe bepaal jij wat je eet op een dag?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Kim - Woensdag 5 oktober 2016 10:20
Bedankt voor de leuke, relativerende blog! Zo doet iedereen het op zijn eigen manier. Ik herken me wel bij Sandra en dat stelt me wel gerust. Ik zit nu alleen nog middenin mijn eetstoornis, dus eet elke dag vrijwel hetzelfde.
Het lijkt me ook leuk als er eens een blog verschijnt over Food Prepping (Google) :).
M. - Woensdag 5 oktober 2016 13:32
Ik ben ook geneigd om elke dag hetzelfde te eten, omdat ik er dan niet zo over na hoef te denken. Dat wijt ik maar aan m'n autisme. Als het spontaan verandert, zou ik dat vooral moeilijk vinden omdat het een verandering is en niet omdat ik het qua eten/kcal o.i.d. moeilijk vind.
Lost girl - Woensdag 5 oktober 2016 14:25
M. ik heb precies hetzelfde. Denk dat het half door autisme is en half eetstoornis. Als ik in mijn hoofd heb om iets of ergens te gaan eten kan ik echt heel verdrietig worden wanneer dit niet doorgaat. Ik heb een eetlijst en houd me daar vrij strak aan wat ontbijt en lunch betreft en haal hiervoor dus ook eigenlijk altijd dezelfde producten in huis. Precies wat ik nodig heb en niet meer of gevarieerder want anders ben ik bang voor eetbuien. De avondmaaltijd kan ik nooit zo goed plannen omdat ik eten krijg van de instelling. Hoop dat ik op een gegeven moment wat vrijer kan variëren zoals jullie. Eten waar ik zin in heb klinkt heel eng.
Anoniempje - Woensdag 5 oktober 2016 16:22
Bedankt om jullie ervaring hiermee te delen.
Tijdens mijn eetstoornis had ik erg veel structuur nodig, en moest ik echt weten wat ik die avond ging eten, vooral het avondeten vond ik lastig dus als dat opeens veranderde kon ik ook heel heftig gaan reageren.

Nu zonder eetstoornis weet ik vaak nog steeds wat ik ga eten, op de dag zelf , maar de dag van te voren denk ik daar niet zo aan.

Ik woon bij mijn ouders, als we allen samen eten ben ik daar minder mee bezig.
Wanneer zij met vakantie zijn en ik alleen ben dan doe ik wel boodschappen voor de hele week, alleen plan ik niet welke dag ik welke maaltijd zal eten, dat beslis ik dan de dag zelf , waar ik zin in heb.
Laatst nog had ik ergens totaal anders zin in, en ben ik toch vlug even naar de supermarkt gegaan.

hummingbirdie. - Woensdag 5 oktober 2016 16:36
Vind het ook moeilijk om te variëren. ik eet vrijwel altijd dezelfde ontbijten. Mss omdst ik zo als enkele voorgangers ook last heb ve vorm v autisme.
Snoezel - Woensdag 5 oktober 2016 23:51
Wat ik op brood doe gaat altijd met fasen tot ik het beu ben hihi. Avondeten bedenk ik op de dag zelf waar ik zin in heb en dat ga ik dan halen. Ik doe daarom ook nooit boodschappen voor de hele week.
*** - Donderdag 6 oktober 2016 09:19
Meestal heb ik wel een plan in mijn hoofd van wat ik ga eten omdat dat gewoon praktisch is om boterhammen mee te hebben als ik 's middags maar een korte pauze heb. Vaak neem ik een aantal verschillende tussendoortjes mee zodat ik toch nog kan kiezen op het moment zelf. Avondeten is meestal min of meer gepland. Maar evengoed laat ik me verleiden om frietjes of pizza af te halen als ik geen zin meer heb om te koken 's avonds. En als student passeer ik sowieso een aantal winkels op weg van de campus naar mijn kamer. Dus vaak spring ik daar nog even binnen omdat ik plots echt zin krijg in iets.
Anoniem - Vrijdag 7 oktober 2016 06:04
Ik vind eten plannen erg moeilijk.Ik neem telkens hetzelfde en probeer zelden iets anders .Het minst moeilijke vind ik toch het ontbijt: dan is de dag nog nieuw en heb ik niet zo veel indrukken gekregen.Hoe drukker het is,hoe minder los ik kan zijn in mijn eten,het eetpatroon is dan een soort anker voor mij zodat ik bij mijzelf kan blijven.