Waarom sta ik graag in de keuken?

 

Sommige mensen houden van lekker koken en kokkerellen en proberen graag elke week andere receptjes uit. Andere mensen zijn niet echt van die keukenprinsessen en koken het liefste makkelijk en snel. Ikzelf ben eigenlijk meer zo'n laatste type, vaak heb ik het al druk genoeg met studeren, werken en andere dingen en heb dan echt geen zin meer om uitgebreid te koken. Echter, toen ik nog een eetstoornis had, was dit wel anders. Ik deed altijd zelf de boodschappen, stond erbij wanneer mijn moeder kookte en maakte graag lekkere dingen voor anderen klaar. Waarom deed ik dat eigenlijk?

Op mijn elfde begon bij mij de eetstoornis zich te ontwikkelen wat zich op verschillende manieren uitte. Het meest zichtbare was dat ik veel afviel, maar daarnaast werd ik op sociaal gebied ook veel oppervlakkiger, was vaker somber en, raar maar waar, ik stond vaak in de keuken.

meisje keuken
bron foto

Controle over mijn eten
Vanaf toen mijn anorexia begon, wilde ik altijd zelf boodschappen gaan doen en ik wilde zien wat mijn moeder voor mij klaarmaakte. Wanneer zij bijvoorbeeld de avondmaaltijd ging voorbereiden, stond ik er met mijn neus bovenop en controleerde of mijn moeder niet ‘te veel' boter in de pan deed. Daarnaast moest alles zo naturel mogelijk, dus geen sausjes of andere lekkere smaken over de aardappels. Alles hield ik in de gaten...

Ook zat ik toen ik elf was natuurlijk nog op de basisschool, groep acht, en eigenlijk was het standaard ritueel wanneer ik tussen de middag thuiskwam er voor mij een lekker broodje klaarstond. Ook dit veranderde, ik vond dat mijn vader veel te veel boter op mijn broodje smeerde en ook veel te veel beleg erop deed. Vanaf nu zou ik wel mijn eigen brood smeren!

Verlangens naar eten
Ik controleerde dus graag wat ik voorgeschoteld kreeg en durfde ook eigenlijk niet uit eten te gaan, maar daarom stond ik niet alleen vaak in de keuken. Op het moment dat ik mezelf bijna alles ging verbieden, wilde ik er op de één of andere manier toch van kunnen genieten. Ik ging dus van allerlei lekkere dingen bakken en klaarmaken voor mijn ouders en vrienden, zodat zij dit konden opeten en ik er toch ook een beetje van kon meegenieten. Ik zag en rook de lekkere chocoladekoekjes en dat was voor mij genoeg. Het opeten was ten strengste verboden, want daarvan zou ik alleen maar dik worden.

meisje keuken
Bron foto

Deze manier was voor mij een weg om te genieten van eten, maar tegelijkertijd was het best frustrerend. Ik dacht iedereen kan alles eten wat hij wil en wordt toch niet dik en ik kan nog geeneens een koekje per dag eten. Achteraf was dit natuurlijk grote onzin en kwam ik door mijn matige eetpatroon heel veel voedingsstoffen te kort, wat mijn lichaam niet ten goede kwam. Ik werd ten slotte opgenomen in een kliniek en leerde hier weer een normaal eetpatroon te ontwikkelen.

Ik leerde dat ik af en toe ook gewoon kon snoepen zonder meteen aan te komen en ik kon ook weer echt genieten van het eten van een lekker ijsje zonder mezelf schuldig te voelen. Daarnaast had ik echt geen zin meer om altijd bij mijn moeder in de keuken te blijven kijken en sprak liever met vriendinnen af. Dit zijn stappen geweest die ik echt niet in één keer heb gezet en waarvoor ik ook nog een aardig lange periode onder begeleiding bent geweest, maar het gaat erom dat ik niet meer dag en nacht aan eten dacht en in de keuken stond, maar dat mijn hoofd weer ruimte kreeg voor andere, veel leukere, dingen!

Herken jij jezelf in dit verhaal?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

cynthia - Woensdag 14 oktober 2015 13:41
Ik herken het echt heel erg ik wist nooit en weet nooit waarom ik nou zo graag voor andere. Wil koken als ik het zelf toch niet opeet ik wil welk altijd de bevestiging krijgen of het lekker of niet lekker is ben wel altijd bang dat het dan vies is dus maak ik meestal niet de raarste dingen

Hele op belegering dankjewel
priscillaaaaax - Woensdag 14 oktober 2015 15:12
ik heb dat ook wel, ik nam graag de controle in handen en maakte het voor mezelf zo mager mogelijk. nu sta ik nog steeds graag in de keuken maar nu geniet ik er zelf van mee gelukkig. ik probeer steeds nieuwe dingen uit en ik voel me er heel prettig bij!
Linde - Woensdag 14 oktober 2015 15:33
Ik herken mij heel erg in dit verhaal. Mijn reden dat ik voor andere kookte was dat ik dan zeker wist dat anderen goed zouden eten en ik in ieder geval niet de dikte zou zijn. Grote onzin natuurlijk, maar ik was als de dood dat mijn zusjes mijn eet gedrag zouden over nemen. En dan bedoel ik met name het niet eten. Ik werd ook echt woedend als zij niet hun broodtrommel leeg hadden gegeten. Wat ook bijna onmogelijk was omdat ik die broodtrommel stamp vol deed. Uiteindelijk ben ik opgenomen in een kliniek. En heb ik heel veel moeite gehad met die controle los te laten over het eten bij mijn moeder thuis. Ik ben ook nooit meer terug thuis gaan wonen omdat dat echt niet meer gaat vanwege die heftige controle die ik dan nog steeds heb. Vooral omdat ik mijn eetstoornis nog niet los kan laten.
nynesxx - Woensdag 14 oktober 2015 16:05
Ja herkenbaar. ik kook ook graag en ben dol op lekker eten, maar als het dan klaar is durf ik het niet op te eten. Echt stom eigenlijk. Deed het ook wel zodat er minder calorieën in kwamen. Dit gaat nu veel beter
Csardas - Woensdag 14 oktober 2015 19:35
Ik bakte voor anderen heel erg veel en at er zelf niets van, ik dacht ook werkelijk 'dat mijn lichaam het niet kon hebben', ik weet dat het niet zo is, maar nu ik ben begonnen aan herstel durf ik zelfs niet meer te bakken... Ik herken me ook met het kijken hoe je moeder kookt, soms flip ik hem ook helemaal om een klontje boter (nu denk ik echt van 'waar gaat dit over?' Maar het kan morgen zo weer gebeuren...
Muts. - Woensdag 14 oktober 2015 22:46
Herken dit heel erg…. Sterkte!
Janneke - Woensdag 14 oktober 2015 23:02
Nee mezelf niet.
Mn dochter wel...
Lastig soms zo n kok erbij in de keuken.....
brittaaa - Donderdag 15 oktober 2015 09:57
Heel herkenbaar. Echt, dit is confronterend.
Veraxx - Donderdag 15 oktober 2015 16:35
jeetje, soms eng hoe erg je jezelf hierin kunt herkennen..