Waarom gevarieerd eten belangrijk is

 

Je leest het overal, voldoende variëren met je eten is belangrijk. Maar waarom is dat dan zo belangrijk? Je kan toch ook iedere dag hetzelfde eten? Het gaat toch om de energie die je binnen krijgt?

Voor een deel klopt dit wel. Je hebt op een dag een bepaalde hoeveelheid energie nodig. Met deze energie kan je lichaam z'n belangrijke lichaamsprocessen uitvoeren en zorgt het ervoor dat je voldoende energie hebt om daarnaast ook nog te bewegen. Maar je lichaam heeft naast energie ook behoefte aan voldoende bouwstoffen en niet ieder voedingsmiddel levert dezelfde bouwstoffen. Een glas melk levert weer hele andere bouwstoffen dan een aardappel. Welke bouwstoffen heb je dan nodig?

mini's albert heijn

Globaal gezegd zijn er 3 soorten bouwstoffen, eiwitten, vetten en koolhydraten. Daarnaast heb je nog vitamines en mineralen. Een glas melk levert voornamelijk eiwitten en het het mineraal calcium. Maar er zit ook een klein beetje melksuiker in en een beetje vet. Brood bijvoorbeeld levert weer voornamelijk koolhydraten en B-vitamines en jodium. In geval van nood kan je lichaam wel suikers maken (koolhydraten). Dit kan het lichaam omdat dit de belangrijkste brandstof is voor je hersenen. Maar andere bouwstoffen zoals essentiële eiwitten en vetten kan het lichaam niet zelf maken. Deze moet je lichaam halen uit je voeding. En waar zitten deze bouwstoffen dan in?

Een eitje bijvoorbeeld levert weer hele belangrijke eiwitten en margarine/ halvarine en vis leveren weer belangrijke vetzuren. Dus stel je eet alleen maar groente, dan zou dat dus net zo ongezond zijn als je alleen maar melk zou drinken. Zo mis je altijd iets in je voeding.

fruit

Maar er is nog een belangrijke reden waarom je het beste kan variëren. Sommige bouwstoffen beïnvloeden de opname van elkaar. Dat kan zowel positief zijn als negatief. Een bekende is vitamine C; deze bevordert de opname van ijzer uit brood voor je lichaam. Daarom is het een bekend advies om een glaasje sinaasappelsap naast je boterhammen te nemen. En calcium benadeelt weer de opname van ijzer. Maar zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen. Want wist je bijvoorbeeld dat vitamine D de opname van calcium weer bevordert. Daarom is het onder andere zo belangrijk om boter op je boterham te doen omdat hier vitamine D inzit.

Leren variëren
Maar ja, nou praten we hier wel zo makkelijk over. Maar stel je hebt een eetstoornis en je vindt het heel eng om te variëren. Je eet het liefste iedere dag hetzelfde. Wat dan? Je kan jezelf leren om te variëren.

Bepaal eerst voor jezelf welke voedingsmiddelen je eng vindt, bijvoorbeeld dat je een lijstje maakt met belegsoorten die je nog moeilijk vindt of tussendoortjes of groentesoorten of vleessoorten. Dan kan je per week doelen maken. Bijvoorbeeld deze week neem ik op 1 van mijn boterhammen een moeilijkere belegsoort. Of 1 maal per dag neem ik een moeilijker tussendoortje. Wat voor een iemand een moeilijk tussendoortje is, kan voor een ander juist een makkelijk tussendoortje zijn. Dit verschilt natuurlijk per persoon. Voor de een is kaas lastig en iemand anders vindt een tussendoortje met chocolade nog moeilijk. Je kan dit dan per week uitbreiden. Je kan de stappen die je maakt zo groot of klein maken als je zelf wilt. Maar belangrijk is om wel stappen te maken, anders kom je niet vooruit.

ontbijt

Op deze manier leer je je eetstoornis wat meer loslaten en leer je dat jij weer de controle krijgt over wat je eet en niet je eetstoornis. Je moet daarbij weer het vertrouwen krijgen dat er niets met je gewicht gebeurt als je een keer nootjes eet als tussendoortje in plaats van een mueslireep of dat als je een ander soort fruit eet dat je dit niet terug zal zien op de weegschaal. Bedenk dat variëren het eten ook weer leuker kan maken, want zeg nou zelf iedere dag diezelfde boterham of dezelfde avondmaaltijd dat wil je toch niet? En nu heb je weer een extra goede reden om wel te gaan variëren want zo eet je niet alleen lekkerder maar ook gezonder.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

lizzy - Zaterdag 27 april 2013 13:39
Hier ben ik de laatste week mee begonnen en het gaat best goed! Het is zelfs leuk om te variëren met je eten en eens wat andere dingen te pakken als anders. Zo begin ik mijn ochtend met muesli gemixt met fruit en yoghurt ipv een boterham.
Sanne - Zaterdag 27 april 2013 15:55
Hahaha een triangel met speculaas op de foto, da's wel heeeul origineel ;)!
s - Zaterdag 27 april 2013 15:57
mijn moeder bepaalde op een gegeven moment wat ik at. Ze varieerde in broodbeleg, tussendoortjes en toetjes en ik sprak niet tegen. Op een gegeven moment was ik ook zo ver dat ik een compleet ander ontbijt durfde te nemen. wel wil ik nog steeds dat alles qua energie ongeveer gelijk is
Haremaje - Zaterdag 27 april 2013 16:43
Variëren prima, maar ik vind het echt niet erg om iedere dag hetzelfde beleg op mijn brood te hebben. .Ik eet 's morgens standaard 2 boterhammen met honing en kaas, een glas melk en een stuk fruit (kan alles zijn), 's middags 3 boterhammen met pindakaas, appelstroop en jam, een glas melk en een stuk fruit (kan weer alles zijn).
Dat vind ik gewoon hel lekker, daar geniet ik van!
Ronja - Zaterdag 27 april 2013 22:49
Hier heb ik dus wat aan.
Veel meer dan wat die diëtist van mij zegt.
Ja, ik had het ook zelf kunnen bedenken maar zo werkt het nou eenmaal niet.
Ik ga een lijstje maken met moeilijke dingen en dan ga ik af en toe één boterham met wat anders nemen dan die eeuwige appelstroop en fruitbeleg. (komt me eerlijk gezegd soms ook m'n neus uit en dan neem ik nog liever gewoon niks op brood)
Dank
Elis - Maandag 29 april 2013 15:43
Jaaa die eeuwige appelstroop en liga's komen ook mijn neus uit! Ik vind noten ook een top alternatief als tussendoortje. Vooral geroosterde amandelen. Of een cracker met kaas, cherrytomaatjes en basilicum.. Net een pizza, haha.
tes - Zondag 1 december 2013 15:34
wauw echt mooi om te lezen hoe jullie durven te variëren. ik eet elke dag als ontbijt appel met yoghurt. het komt m'n neus uit maar weet niet hoe ik dit (vooral mentaal) kan veranderen. tips?