Voeding bij maag- darmziekten
Er bestaan verschillende aandoeningen en ziekten in het maag-darmstelsel. Dit keer een blog over een aantal aandoeningen en wat te doen met jouw voeding wanneer hier sprake van is.
Ziekte van Crohn
De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking van een deel van de darm. Bij de meeste patiënten zijn de dunne darm, dikke darm en/of endeldarm ontstoken. Buikpijn en koorts zijn een paar symptomen van deze ziekte. Het is een ziekte met een wisselend verloop. Klachten kunnen ineens opspelen. Voedingstekorten kunnen ontstaan en ook andere complicaties zoals abcessen.
Voeding
Vanwege mogelijk verlies van voedingsstoffen is een volwaardige, gezonde voeding belangrijk. Denk ook aan voldoende vocht, eiwitten en mineralen.
Prikkelbare darmsyndroom
Prikkelbare-darmsyndroom wordt ook wel Irritable Bowel Syndrome (IBS) genoemd. Iemand heeft dan chronische buikklachten. Daarbij kan er sprake zijn van obstipatie of juist een dunne ontlasting. PDS hoort tot de functionele maagdarmklachten. Klachten waarbij er geen duidelijk aantoonbare onderliggende ziekte is. Klachten kunnen verergeren door spanning.
Voeding
Normaliseren van het eetpatroon. Letten op voldoende vezels in de voeding. Behalve voldoende vezels is ook voldoende vocht belangrijk. Een vrij nieuw dieet wat kan worden gevolgd is het Fod-map dieet. Daar is eerder een blog over geschreven.
Vertraagde maagontlediging
Ook wel gastroparese genoemd. De maagspieren werken minder goed waardoor de maag niet normaal kan worden geleegd. De voeding blijft hierdoor langer in de maag. De meest voorkomende klachten zijn misselijkheid en opgeblazen gevoel. Daarbij kan ook braken een symptoom zijn.
Voeding
Verdeel de maaltijden over de dag. Vermijd te vette voedingsmiddelen. Kauw het eten heel goed en eet rustig. Vermijd koolzuurhoudende dranken en gasvormende voeding.
Maagzweer
Men spreekt van een maagzweer als er een gat is ontstaan in het slijmvlies van de maagwand of twaalfvingerige darm. Door deze opening liggen de zenuwen open wat zorgt voor pijn als er contact is met het zure maagsap. De oorzaak is een bacterie, de helicobactor pylori. Maar ook bepaalde medicatie kan een maagzweer veroorzaken. Veel voorkomende klachten zijn misselijkheid, braken en een verminderde eetlust.
Voeding
Eet regelmatig, kauw goed en volg de Richtlijnen Goede Voeding. Soms is het advies om alcohol, pepermunt, koffie en chocolade te vermijden.
Collitis Ulcerosa
Is een een chronische ontsteking van het slijmvlies. Colitis komt met name voor in het colon (dikke darm). Bij collitis is een heel gebied ontstoken. Hierdoor kan er minder goed opname plaatsvinden van vocht en electrolyten. Klachten zijn diaree vaak vermengd met bloed en slijm. Door het verlies van bloed ook verlies van ijzer.
Voeding
Behouden van een goede voedingstoestand. Er is geen specifiek dieet. Aanvullen van vocht, elektrolyten en ijzer is soms nodig. Bij onbedoeld gewichtsverlies kan de diëtist een eiwit- en energierijke voeding adviseren. Verder vermijden van gasvormende voedingsmiddelen.
Diverticulose
Dit is een aandoening van het colon. Er is dan sprake van divertikels. Dit zijn uitstulpingen van het darmslijmvlies. Hier kunnen voedselresten in achter blijven waardoor ontstekingen kunnen ontstaan. Dan spreek je van diverticulitus. Klachten kunnen zijn buikpijn, obsitpatie soms afgewisseld met diarree en een slechte eetlust.
Voeding
Voeding moet met name vezelrijk zijn. Voeding moet zowel oplosbare vezels als de onoplosbare vezels bevatten. Oplosbare vezels vind je met name in fruit, groente en peulvruchten. De onoplosbare vezels meer in volkorenproducten, lijnzaad en noten.
Bron: Maag lever darmstichting, boek: Voeding bij gezondheid en ziekte Stegeman e.a.
Bron: Pexels
Gerelateerde blogposts
Reacties
Wat dacht je bij Colitis en Crohn van zoeken naar de oorzaak van de ontsteking en die aanpakken? Wat dacht je van je darmwand soms juist even niet prikkelen met veel vezels? Dat ding is al ontstoken! Ga dan nog maar even opschuren.
Wat dacht je van uitvinden wat je darmen zo prikkelt (ook bij PDS)? Voedselallergie, stress, beschadigde darmwand, eiwitten doorlaten, darmflora in de war iets anders?
Die kunnen allemaal leiden tot een zeer persoonlijk voedingsadvies, dat recht tegen deze adviezen ingaat.
Wat dacht je van (tijdelijk) wat producten weglaten die het probleem verergeren.
Echt, als ik naar de huisarts (en specialist) was blijven luisteren, was ik veel gaan sporten (lijf in de stress, goed verhaal!), had ik heel veel vezels gegeten (blijf vooral die geïrriteerde darm lekker schuren! Pepertje erbij om helemaal door de grond te gaan?), heel veel eiwitten gegeten (moet mijn spijsvertering ze wel kunnen afbreken!), en had ik verder maar moeten leven met mijn klachten. Ik ben blij dat ik - na jaren zoeken - darmendokter heb die aandacht heeft voor voedselallergie, intoleranties, darmflora, verteringsenzymen, verwerking van afbraakproducten (lever- en nierfunctie dus!), stress en nog veel meer heb. Nu weet ik tenminste wat ik wel en niet kan eten en guess what: na 20 jaar aanmodderen met o.a. bovenstaande adviezen en andere medici die niet verder kijken dan een symptomatische ontsteking in een darm gaat het eindelijk veel beter!
Proud, sorry maar ik vind dit soort blogs echt niet helemaal verantwoord. Laat dat aub over aan mensen die er echt verstand van hebben (en die zullen al snel zeggen dat voeding persoonlijk is. Of nog beter: Schrijf dan een blog over omgaan met beperkingen in je voedingspatroon icm een eetstoornis, over omgaan met onbegrip bij beperkingen in je voedingspatroon, etc.