Voeding bij maag- darmziekten

 

Er bestaan verschillende aandoeningen en ziekten in het maag-darmstelsel. Dit keer een blog over een aantal aandoeningen en wat te doen met jouw voeding wanneer hier sprake van is.

Ziekte van Crohn
De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking van een deel van de darm. Bij de meeste patiënten zijn de dunne darm, dikke darm en/of endeldarm ontstoken. Buikpijn en koorts zijn een paar symptomen van deze ziekte. Het is een ziekte met een wisselend verloop. Klachten kunnen ineens opspelen. Voedingstekorten kunnen ontstaan en ook andere complicaties zoals abcessen.

Voeding
Vanwege mogelijk verlies van voedingsstoffen is een volwaardige, gezonde voeding belangrijk. Denk ook aan voldoende vocht, eiwitten en mineralen.

maag en darm

Prikkelbare darmsyndroom
Prikkelbare-darmsyndroom wordt ook wel Irritable Bowel Syndrome (IBS) genoemd. Iemand heeft dan chronische buikklachten. Daarbij kan er sprake zijn van obstipatie of juist een dunne ontlasting. PDS hoort tot de functionele maagdarmklachten. Klachten waarbij er geen duidelijk aantoonbare onderliggende ziekte is. Klachten kunnen verergeren door spanning.

Voeding
Normaliseren van het eetpatroon. Letten op voldoende vezels in de voeding. Behalve voldoende vezels is ook voldoende vocht belangrijk. Een vrij nieuw dieet wat kan worden gevolgd is het Fod-map dieet. Daar is eerder een blog over geschreven.

Vertraagde maagontlediging
Ook wel gastroparese genoemd. De maagspieren werken minder goed waardoor de maag niet normaal kan worden geleegd. De voeding blijft hierdoor langer in de maag. De meest voorkomende klachten zijn misselijkheid en opgeblazen gevoel. Daarbij kan ook braken een symptoom zijn.

Voeding
Verdeel de maaltijden over de dag. Vermijd te vette voedingsmiddelen. Kauw het eten heel goed en eet rustig. Vermijd koolzuurhoudende dranken en gasvormende voeding.

Maagzweer
Men spreekt van een maagzweer als er een gat is ontstaan in het slijmvlies van de maagwand of twaalfvingerige darm. Door deze opening liggen de zenuwen open wat zorgt voor pijn als er contact is met het zure maagsap. De oorzaak is een bacterie, de helicobactor pylori. Maar ook bepaalde medicatie kan een maagzweer veroorzaken. Veel voorkomende klachten zijn misselijkheid, braken en een verminderde eetlust.

Voeding
Eet regelmatig, kauw goed en volg de Richtlijnen Goede Voeding. Soms is het advies om alcohol, pepermunt, koffie en chocolade te vermijden.

gebak

Collitis Ulcerosa
Is een een chronische ontsteking van het slijmvlies. Colitis komt met name voor in het colon (dikke darm). Bij collitis is een heel gebied ontstoken. Hierdoor kan er minder goed opname plaatsvinden van vocht en electrolyten. Klachten zijn diaree vaak vermengd met bloed en slijm. Door het verlies van bloed ook verlies van ijzer.

Voeding
Behouden van een goede voedingstoestand. Er is geen specifiek dieet. Aanvullen van vocht, elektrolyten en ijzer is soms nodig. Bij onbedoeld gewichtsverlies kan de diëtist een eiwit- en energierijke voeding adviseren. Verder vermijden van gasvormende voedingsmiddelen.

Diverticulose
Dit is een aandoening van het colon. Er is dan sprake van divertikels. Dit zijn uitstulpingen van het darmslijmvlies. Hier kunnen voedselresten in achter blijven waardoor ontstekingen kunnen ontstaan. Dan spreek je van diverticulitus. Klachten kunnen zijn buikpijn, obsitpatie soms afgewisseld met diarree en een slechte eetlust.

Voeding
Voeding moet met name vezelrijk zijn. Voeding moet zowel oplosbare vezels als de onoplosbare vezels bevatten. Oplosbare vezels vind je met name in fruit, groente en peulvruchten. De onoplosbare vezels meer in volkorenproducten, lijnzaad en noten.

Bron: Maag lever darmstichting, boek: Voeding bij gezondheid en ziekte Stegeman e.a.
Bron: Pexels

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Stellar - Zaterdag 17 maart 2018 13:54
dankjewel
L - Zaterdag 17 maart 2018 16:47
Ik word toevallig op dit moment getest op de ziekte vam Crohn, dus wat komt deze blog (voor mij) op een goed moment. Ik ben inmiddels hersteld van mijn eetstoornis maar de laatste tijd blijf ik nauwelijks op gewicht. Door de buikklachten en vermoeidheid heb ik (soms) minder trek en word ik soms bang om te eten door de pijn die het zou kunnen veroorzaken/verergeren. Ik sport al helemaal niet meer waar ik eerst 4x in de week sportte maar ik heb totaal gene energie. Voor nu wacht ik de uitslag nog even af maar ik ga deze blog goed in mijn achterhoofd houden.
Anne - Zondag 18 maart 2018 07:19
Zulke algemene richtlijnen zijn wel veilig om te geven,maar in de praktijk heb ik hier echt niets aan !
Stellar - Maandag 19 maart 2018 08:18
vind ik niet, als je klachten hebt kun je in ieder geval even kijken waar het bij past en die vragen bij de huisarts
Heidi193 - Zondag 18 maart 2018 12:41
T.a.v. gastroparese: bij matige vormen kan dat inderdaad helpen, bij ernstigere vormen niet. Het beperken van vezels kan wel goed helpen, naast verminderde inname van vet. Overigens: het is zeker niet zo dat gastroparese per definitie samenhangt met een verminderde werking van de maagspieren. Een gastroparese kan vele oorzaken hebben, maar in de meeste gevallen wordt een oorzaak nooit gevonden...
Heidi193 - Zondag 18 maart 2018 12:44
Overigens: prima informatieve blog verder!
Maria - Zondag 18 maart 2018 16:29
Bij darmproblemen kan het goed zijn om vooral ook te zorgen voor oplosbare vezels, die je darmen niet zo prikkelen. Vind zelf appelvezels wel lekker door de yoghurt. Ook kan je bepaalde voedingsstoffen nodig hebben. Mensen met een eetstoornis komen vaak zink en andere stoffen tekort. Sowieso goed om goed voor je darmen te zorgen, ook al heb je geen aandoening.
Fabfoodforfaab - Zondag 18 maart 2018 21:01
Sinds ik glutenvrij en veganistisch eet zijn mijn PDS problemen echt verminderd :)
Evo - Maandag 19 maart 2018 01:04
Ik heb colitis ulcerosa maar het is, net als bij crohn, per individu echt zo verschillend wat je wel/niet kan eten. Daarnaast als de zoekte actief is kan ik bijna niks verdragen. Echte algemene richtlijnen hiervoor zijn er dus niet echt. Het is meer trial and error.
Anne - Dinsdag 20 maart 2018 03:37
Precies wat ik ook ondervind !
Lonelygirl6 - Dinsdag 20 maart 2018 21:20
Anoniem - Woensdag 21 maart 2018 07:36
Sorry, dit voelt voor mij als een beetje internet afspeuren en informatie bij elkaar plakken. Klinkt vooral als: volg de schijf vsn vijf met een vezeltje meer of minder en dan kom je er wel.

Wat dacht je bij Colitis en Crohn van zoeken naar de oorzaak van de ontsteking en die aanpakken? Wat dacht je van je darmwand soms juist even niet prikkelen met veel vezels? Dat ding is al ontstoken! Ga dan nog maar even opschuren.
Wat dacht je van uitvinden wat je darmen zo prikkelt (ook bij PDS)? Voedselallergie, stress, beschadigde darmwand, eiwitten doorlaten, darmflora in de war iets anders?
Die kunnen allemaal leiden tot een zeer persoonlijk voedingsadvies, dat recht tegen deze adviezen ingaat.
Wat dacht je van (tijdelijk) wat producten weglaten die het probleem verergeren.

Echt, als ik naar de huisarts (en specialist) was blijven luisteren, was ik veel gaan sporten (lijf in de stress, goed verhaal!), had ik heel veel vezels gegeten (blijf vooral die geïrriteerde darm lekker schuren! Pepertje erbij om helemaal door de grond te gaan?), heel veel eiwitten gegeten (moet mijn spijsvertering ze wel kunnen afbreken!), en had ik verder maar moeten leven met mijn klachten. Ik ben blij dat ik - na jaren zoeken - darmendokter heb die aandacht heeft voor voedselallergie, intoleranties, darmflora, verteringsenzymen, verwerking van afbraakproducten (lever- en nierfunctie dus!), stress en nog veel meer heb. Nu weet ik tenminste wat ik wel en niet kan eten en guess what: na 20 jaar aanmodderen met o.a. bovenstaande adviezen en andere medici die niet verder kijken dan een symptomatische ontsteking in een darm gaat het eindelijk veel beter!

Proud, sorry maar ik vind dit soort blogs echt niet helemaal verantwoord. Laat dat aub over aan mensen die er echt verstand van hebben (en die zullen al snel zeggen dat voeding persoonlijk is. Of nog beter: Schrijf dan een blog over omgaan met beperkingen in je voedingspatroon icm een eetstoornis, over omgaan met onbegrip bij beperkingen in je voedingspatroon, etc.