Vegetarisch eten

Gepost op Vrijdag 10 september 2010 13:10 door Proud2Blog in Proud2B-eat.

In vlees zitten een aantal stoffen die belangrijk zijn voor je lichaam, zoals Eiwitten, IJzer, B-Vitaminen (waaronder B12) en Zink. Als je vegetarisch eet, moet je er dus goed op letten dat je deze stoffen toch binnenkrijgt. 

Wat kun je goed nemen als vleesvervanger?

- Eieren
- Kaas*
- Peulvruchten (als erwten, bonen en linzen)
- Granen
- Noten 
- Zaden
- Soja-bonen

*Kaas bevat veel gezonde voedingsstoffen maar weinig ijzer en is dus geen volwaardige vleesvervanger.

IJzer
Om voldoende ijzer binnen te krijgen moet je wel even opletten. Het ijzer in soja en tarwe is namelijk een iets ander 'soort' ijzer dan wat in vlees zit. Helaas wordt deze soort minder goed door het lichaam opgenomen.
Wat kun je daar aan doen? Er vitamine C bij gebruiken! Vitamine C zorgt er namelijk voor dat de 'verkeerde' soort ijzer wordt omgezet in de goede :) Het is dus verstandig om een glaasje sinaasappelsap bij je avondeten te nemen.

IJzer is ook veel te vinden in groenten, volkorenbrood, gedroogde vruchten (bvb. gedroogde abrikozen en rozijnen) en in appelstroop. Ook kun je roosvicé Ferro gebruiken om meer ijzer binnen te krijgen.

Waarvoor heb je ijzer nodig dan?
IJzer speelt een belangrijke rol bij het transport van zuurstof in je bloed. Als je te weinig ijzer in je bloed hebt, noem je dat bloedarmoede. Je gaat je daar erg moe en slap door voelen.

B-Vitaminen
B-Vitaminen kun je halen uit volkoren graanproducten en zuivelproducten. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten. Als vegetariër moet je dus voldoende zuivelproducten, kaas en ei gebruiken om het binnen te krijgen. Als je veganistisch bent, en dus ook geen zuivel gebruikt, is het belangrijk om vitamine B12 al supplement te gebruiken.

Eiwitten
Eiwitten zijn in feite de bouwstoffen van het lichaam, en zijn erg belangrijk voor je. Ze zitten in alle bovengenoemde producten. In de meeste gevallen gaat het echter om plantaardig eiwit, en dat wordt minder goed door je lichaam opgenomen dan dierlijk eiwit. Daarom moet je als vegetariër wat meer eiwitten binnenkrijgen dan als vleeseter (1,2 tot 1,3 keer meer). Het is ook aan te raden om regelmatig een eitje te eten. Daarin zitten namelijk dierlijke eiwitten, die beter door het lichaam worden opgenomen.

Hoeveel moet ik dan nemen?
Voor eieren kun je het beste 2 stuks nemen (als vervanger van 100 g vlees). Van noten 40 g en van peulvruchten 75 g.

Kant-en-klare vleesvervangers

Gelukkig zijn er ook veel kant-en-klare vleesvervangers. Die kun je gewoon als een stukje vlees bereiden en eten. Ook qua hoeveelheid is dat hetzelfde; 100g vlees is 100g vleesvervanger.

Goodbite
Dit is een product gemaakt van tarwe- en erwteneiwit. Het is neutraal van smaak met een stevige beet en de structuur van vlees. GoodBite bevat vrij veel eiwitten en ijzer. Verkrijgbaar als roerbakstukjes, hamburger, schnitzel en nuggets.



Bekijk hier het assortiment.

Het is verkrijgbaar bij de C1000


Quorn*
Quorn is gemaakt van een schimmel-eiwit dat behoort tot de familie van paddestoelen. Het klinkt misschien niet zo lekker, maar in de praktijk smaakt het gewoon als een stukje vlees. Je kunt het in vele soorten krijgen, bijvoorbeeld als stukjes, filet of gehakt

*Quorn bevat echter niet voldoende ijzer en is om deze reden geen volwaardige vleesvervanger.

Tivall
De producten van Tivall worden gemaakt van tarwe en soja. De vitamine B12 en ijzer zijn eraan toegevoegd. Het is verkrijgbaar bij de Albert Heijn en het assortiment is erg groot. Zo zijn er balletjes, worstjes en allerlei soorten groentschijven te koop. Bekijk het assortiment hier

 

Valess
Valess wordt gemaakt van magere melk en zeewier. Het is verkrijgbaar als filets (gepaneerd en ongepaneerd) en als roerbakblokjes. Aan Valess is vitamine B6 en ijzer toegevoegd. Er zijn een aantal verschillende producten te koop, zie hier.




Vivera
Vivera is gemaakt van soja en bevat voldoende vitamine B12 en IJzer. Het is o.a. te koop bij Super de Boer en Jumbo. Het is in veel lekkere soorten te koop, zoals balletjes, cordon bleu, grillworst, enz.
Bekijk hier het assortiment.

 

 

Alpro

Ook Alpro wordt gemaakt van soja. Ze verkopen o.a. Tofu-reepjes, tofu-gehakt, burgers en nuggets. Bekijk het assortiment hier. 



Falafel

Falafel zijn gefrituurde balletjes, gemaakt van kikkererwten. Je kunt het kopen bij de Albert Heijn.

 

Soygood
Ook de Aldi heeft tegenwoordig een eigen merk vegetarisch vlees. Namelijk 'Soy good'. Best handig, aangezien vega-vlees vaak vrij prijzig is ;)

Het assortiment bestaat uit balletjes, burgers groente-schrijven en schnitzels.


Tahoe, Tempeh en Seitan

Tahoe en tempé worden gemaakt van sojabonen. Tahoe is zacht en neutraal van smaak, tempé heeft een lichtzure smaak. Tahoe kan worden gebakken, maar het is ook zonder verhitting te gebruiken in salades of kan gebruikt worden als broodbeleg. Je kunt een portie vlees van 100 gram vervangen voor 100 gram tahoe.

Seitan wordt gemaakt van tarwemeel en water en wordt gepasteuriseerd in potten verkocht. Seitan is te gebruiken als vleesvervanger in saus of ragout. Je kunt een portie vlees van 100 gram vervangen voor 75 gram Seitan.

Tahoe, Tempeh en Seitan zijn meestal niet in de supermarkt te koop. Je zult dan naar de natuurwinkel moeten. 

Broodbeleg
Naast het avondeten, is het ook belangrijk om op je brood iets van vleesvervanger te gebruiken. Gelukkig zijn er van Tivall (AH), Vivera en Goodbite ook lekkere producten voor op brood. Bijvoorbeeld vegetarische filet Americain, tuinkruidenpathé, boterhamworst en ham.



Je kunt ook kiezen voor Hümuss. Dit is gemaakt van kikkererwten (net als falafel).


Ook Tartex is vegetarisch beleg voor op brood. Het is gemaakt op basis van gist, dus ik vraag me eigenlijk af wat voor vleesvervangende stoffen erin zitten. Het is ook geschikt voor veganisten.

Het is verkrijgbaar in veel verschillende smaken, als Champignon, Hongaarse, Knoflook, Naturel, Kruiden, Pikant, Gerookt, Olijven en mediterraan.

Er zitten geen conserveringsmiddelen in, dus na opening moet je het niet te lang bewaren.

De toekomst
Er is ook een nieuwe soort vleesvervanger in ontwikkeling. Met de naam 'Beeter'. Het belooft een betere 'bite' te hebben ten opzichte van de bestaande vleesvervangers.  

Het is gemaakt van soja en water en bevat geen zuivel, kippen-eiwit of andere dierlijke ingrediënten, en is het dus ook geschikt voor veganisten. Daarnaast is het zo duurzaam mogelijk geproduceerd.

De producten zijn nog in ontwikkeling, en dus nog niet in de winkel verkrijbaar. Jammurrrr...

Zie www.Ojah.nl

 

Reacties

Luna - Vrijdag 10 september 2010 14:07

Leuk en lekker, denk ik.
Ik ben nu al ruim 5 jaar vegatarier.
Ik koop meestal vivera, en van de AH biologische groenteburger is zo lekker. Af en toe ook alpro. Laatst ook die van Aldi geprobeert. Ook redelijk! Good Bite vind ik vies!

M. - Vrijdag 10 september 2010 14:20

Ik ben al 10 jaar vegetariër; wat een verschil in assortiment tussen vroeger en nu. Mijn merken zijn: Tivall, Valess en Quorn. Vivera vind ik meestal smerig, evenals dingetjes op basis van kikkererwten. Van het broodbeleg vind ik de gebraden gehakt erg lekker, maar eigenlijk gewoonweg te duur.

Annebeth - Vrijdag 10 september 2010 16:58

Quorn is zooo lekker :D
Ik ben niet zo van Tivall.

Marit - Vrijdag 10 september 2010 21:58

ik be nu 4 jaar vega , de laatste tijd vooral alpro voor mij. ook aan melk priduchten voor mij alpro .

VEGA's zijn COOOL!!!!

Roosje - Vrijdag 10 september 2010 22:39

Informatief!
Ik ben al een jaar of 9 vegetarisch dus de meeste producten zijn me wel bekend.
Maar waar kun je tartex kopen/vinden??
ZOu het graag eens proberen, en vegetarische ham/kipfilet enz voor op brood heb ik nog neit gehad, die smeer paté`s lijken me wel eens lekker te proberen nu ik weer wat meer brood eet (of zou moeten van mezelf tenmisnte hihi)
liefs

Roosje - Vrijdag 10 september 2010 22:44

Ik vind VIvera trouwens ook niet echt lekker, droog ofzo weet niet. Tivall heeft wel super lekkere dingen, Toscaanse carré bijvoorbeeld en die biologische groenteschijven inderdaad! of maisschnitzels echt lekker, eat een vooruitgang en keuze hebben wij vegetariers door staan. Falafel is ook lekker, maar dan eet ik het niet gefrituurd! Bij de jumbo hadden ze zelfs bitterballen, kroketten en frikadellen in vegetarische uitvoering .. nog nooit geprobeerd haha!

Hanna - Vrijdag 10 september 2010 23:02

ik vind die falafel van de ah echt zooo nep! als je ze bij de turk ofzo koopt maken ze ze vers en zoals het hoort! de puree in de fritur gooien en niet wat ah doet ze wat doen ze aeigenlijk?? maargoed dat is wel een tip iig... ga naar de shawarmazaak en kijk of ze ze hebben of ga naar maos als die in jou stad is (of naar Israel/libanon en haal de echtte echte falafal met hummus)

Dunya - Zaterdag 11 september 2010 01:50

Tempeh en Tahoe zijn (goedkoper) te koop in de toko. En overigens ook in de supermarkt.
Ik maak altijd tempeh koekjes. Dan marineren in (veel, heel veel) knoflook, olie en zout. Bakken in goede laag olie (net niet onderstaan in een platte koekenpan) en klaar.
Verder denk ik dat Okra ook wel toegevoegd zou mogen worden.

En by the way, 1 oktober is Wereld-Vegetarismedag

ik* - Zaterdag 11 september 2010 06:56

Ik vind vooral de Tivali producten lekker. Deze week trouwens in de bonus bij de AH. 2 halen, 1 betalen!

Petra - Zondag 12 september 2010 09:49

Tartex is te koop in de natuurwinkel. Je hebt het ook in kleine bakjes, handig voor als je alleen bent en niet elke dag dezelfde smaak op brood wilt.

lili - Zondag 12 september 2010 10:27

ben 8 jaar vegetarisch (plus zoveel mogelijk vegenistisch). ik vind zelf die kant- en klaar dingen matig.. soms wel lekker, maar niet echt super ofzo. en van die dingen die net vlees lijken.. neprookworst/nepknakworstjes/nepham voor op brood.. dat vind ik aan de ene kant wel lollig bedacht, maar aan de andere kant onzin.. waarom zou het op vlees moeten lijken? ik eet toch niet voor niets geen vlees meer!

geef mij maar lekker blikken bonen of naturel tofu.. hmmm ;)
x

lucia - Zondag 12 september 2010 13:38

al 5 jaar vegatarisch ;D en nogsteeds no problem ;).
mijn merken zijn: alpro soja, vivera ( met hun vegatarische american filet en vega ham), valess ( pindasaus snitsel!), en natuurlijk natuurlijk trival.
aleen soygood vond ik wel weer vies.
voor vandaag heb ik marokaanse schijf van trival
een egte aanrader , met kiketerwtjes erin en lekkere verschilende kruiden, egt op marokaanse style

lucia - Zondag 12 september 2010 13:47

owja, alpro soya pudding of bosvruchtenmelk is ook lekker !

priscilla - Zaterdag 13 november 2010 22:44

ik vindt die van de ah echt tof.
vooral voor mij als veganist.
xxxx

meisje - Vrijdag 3 december 2010 17:23

ik ben nu al 7 jaar vegatarisch, en mis absoluut niks wat via en vlees betreft

n - Maandag 20 december 2010 12:40

Tartex is gemaakt van gist, dat een belangrijke bron van vitamine B is voor vegetariers.

Cindy96 - Vrijdag 7 januari 2011 19:08

Ik ben nu met 1 januari begonnen.
Ik vind die vleesvervangers echt heel lekker!
Ik at al langer vleesvervangers, gewoon omdat ik het lekker vind.wij hebben thuis meestal di evan de AH. Die vind ik zelf gewoon het lekkerst blijven. wel een beetje duur soms!

Jasmine Cap - Vrijdag 25 februari 2011 20:25

Weten jullie hoelang je Tartex nou in de koelkast kan bewaren? Overal vind ik "niet te lang", maar wat verstaan jullie onder niet te lang?

groetjes

ilona - Maandag 4 april 2011 16:20

ik ben alweer 11 jaar vega!!!!:)

suus - Zaterdag 30 april 2011 12:15

ik ben niet vegetarisch, maar eet savonds wel vegetarisch omdat ik het simpelweg doodeng vind om vlees te eten. Dit durf ik wel op brood/cracker (ja, hoe krom!)..
Ik mis qua vlees savonds niks, ik vind vega ook echt heel lekker.. Op een goeie dag durf ik zelfs die kaasschnitzel te eten van maaslander. Die is echt TE lekker.
En de nuggets zijn heerlijk voor op de gourmet :)

ezzie - Zaterdag 18 juni 2011 21:00

ik ben 11 en ben nu ruim een jaar vega
ik vind het makkelijk vol te houden en wer er in het begin soms mee gepest en dan gingen ze vleeswaren voor me houden
maar gelukkig gaan me vrienden er nu gewoon mee om

en vega zijn is cool

Agnes - Zondag 19 juni 2011 11:51

Ik ben al jaren vegetarier en mag vanwege voedsel allergien en intolleranties ook geen tarwe, gluten, koeprodukten (zoals in valess) en geen sojaeiwit. Het enige wat ik heb kunnen vinden wat ik mag zijn de desblokjes van quorn (waar ik een opgezette buik van krijg) en de filetreepjes van quorn, die mij goed bevallen. Er zit weinig ijzer in maar omdat mijn ijzergehalte doorgaans erg hoog is geeft dat niet. Kan iemand mij vertellen of er nog een vleesvervanger bestaat die voorgaande voedingsmiddelen niet bevatten? Mijn dieet is zo wel erg beperkt. Ik hoor het graag!

Vera - Vrijdag 24 juni 2011 20:39

Ik ben ook al heel lang vega en mijn zusje heeft zelfs nog nooit vlees gegeten! Ik kende al deze merken al :) Ik sta ook helemaal achter de ah voor hun assortiment, maar bij de aldi is het een stuk goedkoper...

Cylu - Dinsdag 28 juni 2011 21:15

De vegetarische ham van de Alberth Heijn is erg lekker

hadassah - Dinsdag 19 juli 2011 15:55

Ik ben vagatarisch opgevoed, veganistisch geweest en nu weer een vegetariër. Ik heb nooit problemen hiermee gehad, omdat het niet moeilijk is om goede vervangers te vinden. Alleen soja moet je niet teveel eten. Soja was tot de jaren '50 verboden omdat het slecht is voor het menselijk lichaam. Je darmen kunnen er niks mee en het vergroot de kans op darmkanker.

Jammer is dat de meeste vegaburgers soja bevatten. Al ben je niet zoals ik, en eet je wel soja, wanneer je al je vleesvervangers die kant-en-klaarburgers(balletjes en wat hebben ze al niet meer) baseert, is je eiwit innamen niet gevarieerd. Beter kun je kaas, noten, peulen en dergelijke kiezen.

@hadassah - Dinsdag 19 juli 2011 16:26

Wil je geen gezondheidsclaims doen die nergens op gebaseerd zijn? Erg kwalijk om te zeggen dat iets de kans op darmkanker vergoot, dat slaat nergens op. Ook de opmerking dat je darmen niets met soja kunnen is onjuist.

Hadassah - Woensdag 20 juli 2011 13:38

Een voorbeeld van een artikel die gemakkelijk te vinden is, staat in de Questspecial over voeding. Deze is gebaseerd op meerdere wetenschappelijke artikelen. Ik zal nu wel eventjes meer bronnen zoeken.

Soja is eenmaal een gemakkelijke en goedkope voedingsbron en daarom gepromoot.

nb - Zaterdag 29 oktober 2011 14:16

niet alle kaas is niet vegetarisch, het wordt gemaakt met hulp van stremsel dit wordt meestal gewonnen uit de maag van een kalfje, lees eerst goed of het stremsel dierlijk is of niet (als er niet bijstaat dat het bijvoorbeeld van calciumsulfaat is gemaakt is het waarschijnlijk dierlijk.

lian - Zaterdag 7 januari 2012 23:07

ik ben 13 en nu 7 jaar streng vegetarier geen veganist. ik vind het nog steeds lastig om vegetarier te blijven, echt lekker vind ik al die vleesvervangers niet.maar ja vlees vind ik ook niet lekker meer, ben ik eigenlijk maar wat blij mee.
heeft iemand ervaring met producten van de vegetarische slager? ik heb gehoord dat het erg lekker is maar bestellen via de webshop kost direct ongeveer 60 euro vanvege thuisbezorgen. en om dat nou te gaan besteden aan iets wat je misschien niet lekker vindt. als iemand al eerder iets heeft bestelt zou ik graag willen weten of het lekkerder is dan bijvoorbeeld tivall.
wat die kaas betreft kaas met johannesbroodpitmeel en biologische kaas is ook vegetarisch. E120 is ook dierlijk het heet ook wel cochenille en word gemaakt van schildbladluis (rode kleurstof)

BB - Donderdag 16 februari 2012 18:40

De vegetarische slager is meestal wel te koop bij een natuurwinkel, ik vind de producten erg lekker.

Als je allergisch bent en vegetariër wil zijn, kun je misschien vleesvervangers mijden, voedingssupplementen slikken (ijzer, B12) en plantaardige eiwitrijke producten eten (erwten, bonen, linzen, rijstmelk, noten, zuivel, eieren, volkoren producten, aardappelen)

Tartex is gluten en sojavrij, de vegetarische slager heeft lupineshoarma, falafel is vers vaak glutenvrij

schaap - Maandag 20 februari 2012 16:08

Valessss

Yvonne - Maandag 27 februari 2012 21:13

Ik vind het grappig dat mensen zeggen dat ze 'vegetarisch' zijn.
Oftewel: zijzelf zijn puur plantaardig
Je bent vegetariër, niet vegetarisch =P

Liedje - Dinsdag 28 februari 2012 14:39

Zelf ben ik nu al 10 jaar vegetarier. Vind de meeste vleesvervangers echt heel vies. Het enigste dat ik eet is Quorn stukjes, al lees ik nu voor het eerst dat dit geen vleesvervanger is. Ik ben echt een slechte vegetarier wat betreft vervangend voedsel, probeer wel zoveel mogelijk melk e.d. binnen te krijgen.
Maar ik blijf wel vegetarisch na alle walgelijke berichten die telkens naar buiten komen.
Go vegetariers!!

sofie - Zaterdag 2 juni 2012 19:20

wat zouden we moeten zonder het nep vlees hihi, is nog lekker ook!

ellie - Zaterdag 23 juni 2012 11:04

ik lees hier en daar dat vega's ook kaas (-produkten) eten: de meeste kazen bevatten dierlijk stremsel dat wordt gemaakt van kalvermagen!!
Ik geef dit even door, omdat mij is gebleken dat veel mensen denken dat kaas 'dier-vrij' is: NIET dus!

groetjes,
ellie

ellie - Zaterdag 23 juni 2012 11:08

een kaas met niet-dierlijk stremsel is: LEERDAMMER, LIGHTLIFE, niet duur en gewoon in vrijwel elke supermarkt te koop. Smaakt goed, nootachtig, dus het proberen waard voor de kaasliefhebbers!

ellie - Zondag 24 juni 2012 13:25

Bovendien, als je echt wilt bijdragen aan een betere wereld gebruik je sowieso geen zuivel: koeien hebben eigenlijk een rotleven, zitten vol antibiotica, komen steeds minder i/d wei, moeten elk jaar onder dwang ge-insemineerd,, krijgen te maken met drachtigheidbevorderende middelen & behandelingen om eenmaal drachtig en gekalft, melk te kunnen geven. Niet aan het kalf, maar aan ons, mensen! Wie dat ooit heeft bedacht, welk zoogdier drinkt nou melk van een andere diersoort en ook nog eens op volwassen leeftijd? Geen enkel zoogdier op de wereld drinkt, alleen de mens. Het kalf word meteen na de geboorte weggenomen bij de koe, wat vaak ruw (kalf word in kruiwagen gegooid), een loeiende moeder die soms nog dagenlang om haar jong roept. Als het een koekalf is heeft het iets minder pech dan een stierkalf: binnen 10 dagen wordt het opgehaald voor de slacht (kalvermesterij, waar ze hutje-mutje, nog steeds apart in een hok ZONDER direct contact met soortgenoten snel moeten groeien) of voor de gewone mesterijen, waar ze na plm.12 maanden geslacht worden voor ons 'gezonde Hollandse' rundvlees. Bovendien: dit alles geldt voor de koeien die hier blijven, vaak worden ze ook op transport gezet naar het buitenland (zie 'www.diertransporten' v/d Dierenbescherming. Als je het dan nog op kunt brengen om kaas of vlees te eten, moet je misschien eens zelf gaan kijken bij een melkveebedrijf. Directe confrontatie maakt vaak zo'n indruk dat het je geen moeite kost vlees/zuivel te laten staan).
Dit moest me even van het hart, om over het kippen- en varkensleed in ons land nog maar te zwijgen.
Bedankt voor je tijd om dit te lezen,
Ellie

Jacqueline - Dinsdag 14 augustus 2012 17:08

Van ALLE kunstmatig geproduceerde vleesvervangers vraag ik me al jaren af, of het lichaam die eigenlijk wel als voeidingstof herkent.
Gezien dat 't lichaam een natuurlijk systeem is, en al die vleesvervangende spullen door iemand bedacht zijn, en ergens in elkaar worden gezet met wat smaak en geurstoffen, geperst, gekookt, in een plastic bakje ,vervoerd naar de supermarkt.
Feitenlijk eet je een kliekje van vorige week.
groet
Jacqueline

tazz - Maandag 3 september 2012 19:45

ik ben nu net een halve week vegatarier maar ja je moet ooit beginnen
:)

winterkilling - Woensdag 19 september 2012 20:42

die shitake filet is erg lekker!

lin - Woensdag 23 januari 2013 00:36

ruim 3 weken eet ik vegatarisch merken jullie ook in gewichtverlies ? want ik merk helemaal niks maar k voel me wel een stuk fitter.

lin - Vrijdag 25 januari 2013 18:37

en trouwens jullie zijn ......................................................leuk hoor

tiffany - Vrijdag 25 januari 2013 18:39

hoe geraak je vega

P. - Zaterdag 26 januari 2013 00:06

@tiffany: door te stoppen met het eten van vlees..

roby - Donderdag 21 februari 2013 13:57

ik ga er vanuit dat biologische zuivel wel goed is voor de mens, of krijgen die koeien toch nog slechte dingen binnen?

lauren - Vrijdag 22 februari 2013 18:43

ik moet voor het school een werkstuk maken over kunstmatige vleesvervangers
dit betekent: vleesvervangers gemaakt van schimmels en bactteriën

weet iemand hier iets meer over?
of vleesvervangers die hiervan zijn gemaakt?
laat het weten


dankuuuuu

Li - Zaterdag 23 februari 2013 23:10

Ik ben nu al 4 jaar vegetarisch en ik wil er eigenlijk nooit meer mee stoppen :D. Ik vind trouwens de kaasburgers van Valess (Milner) echt heel lekker! En de rookworst van de AH.

Ag!rl - Maandag 11 maart 2013 15:09

Ik ben vegetariër, als het me lukt ga ik dit zeker proberen!

RebeccavanHoof - Dinsdag 12 maart 2013 19:44

Ik ben nu 1 jaar vegetarisch, Ik wouw het al langer maar mocht ik niet want ik moest wachten tot ik 18 werd. Maar omdat ik vega ben, eet ik nog minder want ik moet overal rekening mee houden. Ik zeg een ding vlees krijg je bij mij niet binnen want ik lus eigenlijk geen vlees. Ik eet ook vaak geen vleesvervanger, ik eet dus eigenlijk vaak alleen aardappelen of pasta met groente. dat is wat ik eet. sommige vleesvervanger vind ik echt niet lekker op te eten.

Isabel - Dinsdag 23 april 2013 20:19

Ik ben al 4 jaar vegetariër, vanaf mijn 10e.
Weet je wat je echt eens moet proberen?
De bitterballen van de vegetarische slager ( oa te koop bij de natuurwinkel)!!
Deze zijn zó lekker!

Hannah - Woensdag 24 april 2013 05:02

Ik ben zelf veganist maar hier een paar tips; ook voor vegatariers;

- Probeer eens je eigen groenteburger te maken. Bloem, boekweit(poeder) of qinoa werken goed als natuurlijke en biologische verdikkingsmiddel.

Wat ik zo jammer vind aan producten als Valess, Supermarkt-huismerken en dergelijke; zijn de E-nummers die verwerkt zijn in de producten. Toegevoegde waardes in eten zijn niet nodig om een natuurlijk balans te krijgen in je lichaam.

Vitamines en/of hulpstoffen slikken/drinken (zoals vitamine C/E/D, ijzer etc.) is natuurlijk wel aanbevolen!

Lilly - Zaterdag 11 mei 2013 21:01

Ben bijna 3 jaar vega en vind vleesvervangers veel lekkerder dan egt vlees.

emma - Woensdag 29 mei 2013 09:45

Ik ben bijna drie jaar vegetarier, maar ik vind vleesvervangers echt hardstikke goor. Alleen de groenteburger van Albert Heijn eet ik wel eens, maar de rest... bleg!

Simba - Zondag 2 juni 2013 17:42

ik ben al een jaar of 10 vegetarier, eet nauwelijks vleesvervangers omdat ik domweg de behoefte niet heb om iets te eten wat op vlees lijkt ;) Ik slik al jaren een voedingssuplement speciaal voor vegetariers (Orthica) en nooit een enkel probleem met een tekort aan voedingsstoffen. Gewoon creatief koken met groente, peulvruchten, zuivel en kaas :)

Madelon - Dinsdag 25 juni 2013 08:39

Ik ben nu 14 en ik wou al sinds mijn 11e vegetariër worden, vanaf mijn 13e begon ik met af en toe (paar keer in de week) vegetarisch eten. Volgens mij dachten mijn ouders dat het maar tijdelijk was want toen ik steeds vaker vegetarisch ging eten vroeg ik of ik helemaal geen vlees meer hoefde te eten, toen mocht het wel! :)
Nu moet ik nog wel vis eten, maarja het is een begin. Ik vind de biologische groenteburger van ah wel lekker en de milner kaasburger, ojaa en de groenteballetjes van ah. Verder houd ik niet zo van vleesvervangers met soja.
Ik probeer ook zo weinig mogelijk zuivelproducten te eten, vanwege het dierenleed. Eieren eet ik wel regelmatig want wij hebben zelf kippen, dan weet je iig wat de dieren eten en hoe ze leven ect.

cynthiaxd - Dinsdag 15 april 2014 14:20

ik ben al sinds mijn 5 de vegetariër ik ben nu 13 ik ben de enigste in mijn familie die vegetarisch is maar moet eigenlijk wel vlees eten van me moeder toch doe ik het niet ben meestal ook best wit enzo maar dat boeit me niet als ik vlees zou eten kon t et er gwn uit zo gewend ben ik eet geen vlees en geen vis veder eet ik wel dierlijke producten maar niet de dieren zelf vind et ook heel zielig en heb mijn vriendje en vriendin ook erin meegetrokken

Sharon - Maandag 19 mei 2014 21:58

Het grappige is, is dat de meeste vega's uit de stad komen. Bijna allemaal zelf. Veel denken goed te doen voor het milieu en de dieren. Maar dat is juist fout! De mac deed eerst aan jungles verwoesten. Maar nu doet de tofu dat. Persoonlijk vind ik het dus beter om vlees te blijven eten, omdat die vleesvervangers niet alles kunnen vervangen. Een dokter zal ook zeggen dat je gelijk vlees moet eten. Vooral bij zwangerschappen omdat de kans bestaat dat het kind ondervoed raakt! En nog 1 ding bij die jungles, we vermoorden hierdoor veel dieren, en zo dus ook bedreigde diersoorten. Hoe meer mensen tofu eten, dus vega's, want mensen die vlees eten, zullen dit amper eten, hoe meer jungles gekapt zullen, hoe meer dieren daaraan doodgaan. Dus als je echt puur om het milieu en de dieren vega ben, geef ik je een advies. Eet weinig vleesvervangers, want die maken je wijs goed voor het milieu te zijn, maar eigenlijk verwoest je het juist.

Jackie - Zondag 22 juni 2014 11:54

misschien vinden sommige me raar ,maar ik vind dat dieren dezelfde rechten hebben als een mens. Ze hebben tenslotte allebei gevoelens

Emily (4 jaar vegatarisch) - Zaterdag 12 juli 2014 00:44

Hey Sharon, ik vraag me af waar je al deze informatie vandaan haalt? Welke bron? Tofu komt niet van bomen... En als je bijv. zwager bent zijn er toch juist de vleesvervangers.. en als je goed vega, noten en de ander bovengenoemde producten eet is er juist niks aan de hand. Veel mensen denken dat vlees zo gezond is maar dat is het helemaal niet!! Je hebt ijzer, b-vitaminen en eiwitten nodig ja. Maar die zitten in een heleboel producten. Van de rest wat in vlees zit is het nog nooit bewezen dat het gezond is of je het nodig hebt. Groetjes

Emily (4 jaar vegatarisch) - Zaterdag 12 juli 2014 01:06

Voor de geintreseerde trouwens, ik ben vegatarisch omdat ik vind dat er tegenwoordig niet goed met dieren word omgegaan alleen maar voor het grootste, goedkoopste stukje vlees te krijgen. (En JA DAT WAS VROEGER WEL ANDERS!! TOEN WERDEN DE DIEREN NIET ZO VETGEMEST EN OP AFSCHUWELIJKE MANIEREN VERVOERD!). Zo zit het met mijn 'vlees' bij het avond eten: ik ben 14 en woon thuis bij mn ouders en broertje (10 jaar). Ik en mijn moeder zijn vegatarisch en mijn vader en broertje eten 'gewoon' vlees. Meestal kookt mijn moeder ook voor haarzelf en mij vega en me vader en broertje vlees. Wat we van vega eten verschilt (variatie moet er wezen natuurlijk ;)). Meestal hebben we van de AH, het lekkerste vind ik die geparneerde burgers van de Valess. Verder eten we Quorn en Tivall, en zo affentoe ligt er ook Falafel en Tahoe of Tempeh op me bord.

Nog 2 opmerkelijke feitjes trouwens:
1). Mijn broertje eet steeds vaker liever vega dan vlees omdat hij het gewoon lekkerder vind.
2). Mijn vader eet dus bijna nooit vega. Nu ging hij laatst bloedprikken en wat bleek... zijn ijzergehalte was te laag. En dat van mij en me moeder was prima in orde!

ileana - Zondag 17 augustus 2014 13:52

In België (weet niet of het in nederland ook zo is) is er sinds kort in de Delhaize een nieuw merk van vegetarische vleesvervangers: 'de vegetarische slager'. Ik heb nog maar net hun 'tonijnsalade' en 'kip curry' gegeten en ze zijn superlekker. Proeven bijna exact hetzelfde als de echte tonijnsla en kip curry. (met vis en vlees dus). Ik zou niet snappen waarom mensen nog de vis en vleessoort zouden eten als er bijna toch geen verschil meer is in smaak en het is veeeel beter voor het milieu! Go veggie! :D (zou eigenlijk ook graag veganistisch worden maar dat is nog niet voor nu)

Lotte - Zaterdag 20 september 2014 00:22

Ik ben al zo'n zeven jaar vegetariër.(ik ben nu 14 jaar oud) Ik heb de laatste tijd mijn twijfels over het vega zijn. Ik wil iets goed doen voor de wereld. Maar waarom eigenlijk? En hoe weet ik dat het goed is om vega te zijn? Natuurlijk heeft het een hele goede kant, maar zoals hierboven ergens staat: voor soja gaan ook dieren dood. Voor degene(n) die dat niet begrijpen. Er worden veel jungles en leefgebieden van dieren gekapt om sojaplantages aan te leggen. Hierdoor gaan die dieren dus dood! Ik zou natuurlijk ook nog kunnen zorgen dat ik geen of zo min mogelijk soja eet. Maar als ik het dan toch helemaal goed wil doen moet ik ook geen vis, kaas, bepaalde snoepjes en waarschijnlijk nog veel meer. Er zijn zoveel dingen slecht in de wereld dat het bijna onmogelijk is om een goed mens te zijn. Ik vaag me af of je dat wel moet willen. Ook vraag ik me af of je niet moet kiezen voor een gelukkig leven. Het leven is maar kort, dus geniet ervan zolang je kan en met volle teugen. Straks is mijn leven voorbij(dat duurt bij mij nog heel lang gelukkig) en heb ik mijn hele leven beperkt doordat ik een goed mens wilde zijn. Dan heb ik niet zoveel genoten van het leven als mogelijk. Ik weet het niet zo goed. Op dit moment blijf ik vegetariër, omdat ik er niet zoveel problemen mee heb en dan doe ik tenminste nog iets goeds voor de wereld. Maar steeds vaker ruik of zie ik vlees en krijg ik er zelf ook zin in. Heeft iemand hier een mening over?

Maartje - Zondag 11 januari 2015 20:00

Ik ben Veganist en dat gaat super! Voor kaas ga ik naar de kaasboer voor veganistische kaas. Dit is kaas dat is gemaakt met coco's melk.
Eieren eet ik niet en melk al helemaal niet! Eerst was ik een soort verslaafd aan deze producten totdat ik een boek las: 'Skinny bitch' dit boek legt enorm uitgebreid de nadelen en voordelen van voedingswaren. Met bronnen van onderzoeken en achter in het boek staat ook een lijst met voedingssoorten bijvoorbeeld als je wilt weten wat zink is of ijzer. Een super handig boekje als je er meer over wilt weten en als je meer wilt weten over afvallen! Aanrader dus.

Rosalin - Zondag 11 januari 2015 20:02

Hey, even een snel berichtje voor alle meisjes die een eetstoornis hebben en hierom vegetarisch willen worden: Je bent goed zoals je bent en je hoeft niet per se vega te worden om dunner te worden.. het is ook super om wat dikker en sterker te zijn! Toch? (; wees je zelf en als je merkt dat je met anorexia dealt, ga asjeblieft om hulp vragen. Dit overleef je anders niet! Groetjes, ex- anorexia patiënt (=.

Femke - Zaterdag 18 april 2015 22:31

Over die B12, dat is ook belangrijk om er bij te nemen als je gewoon vegatarisch eet.
Ik eet nu 4 jaar vegetarisch en slik nu een jaar die pillen erbij. Nu speelde bij mij ook wel iets erfelijks mee maar ik had in 3 jaar een enorm tekort opgebouwd. (Die erfelijke kwestie is via mijn moeder maar mijn vader (ook Vega) had ook een tekort)
Dus slik die pilletje er gewoon bij. Bij voorkeur ook nog extra ijzer maar B12 is het belangrijkst.
Nu is het bij mij wel weer oke, maar ik slik wel 4 pillen per dag ;). 2 B12 pillen, ijzer en multivitamine. Maar goed, ik kon echt niet beginnen met vlees eten, dat kan ik niet over mijn hart verkrijgen.
Xx

i will be .... - Zondag 21 juni 2015 21:37

Ik wil een vega zijn maar er is één probleem
Ik weet niet hoe ik dit moet vertellen aan mijn ouders
Ik ben al is vega geweest maar daar waren mijn ouders niet blij mee
En ik werd toen ziek en mocht geen vega meer zijn nu,wil ik het terug opnieuw
Maar hoe
Ik wil mijn eigen beslissing maken maar ik durf niet !!!

marieka - Maandag 17 augustus 2015 00:08

Heej,
Ik vroeg mij af. Zijn al die vervangers wel goed voor je? Is vlees eten niet gezonder? Want zijn al die soja, zetmeel, erwteneiwitten enz. nu zo gezond? En wat is dan de beste keuze ??
XxX
Een wanna be vega

Roos (al 9/10 jaar vegetariër) - Maandag 28 september 2015 22:11

Voor mensen die zeggen dat vegetarier zijn slecht is of ook slecht is vanwege de soja waarvoor bomen enzo worden gekapt: het meeste soja word verbouwd om te geven aan dieren om ze vet te mesten om te eten. In plaats van dat het direct word door ons word gegeten, word het dus gebruikt om het aan de koeien te geven die miljoenen mensen willen eten. Dus het is juist beter als we minder vlees zouden eten, dan hoeft er ook minder worden gekapt. En tegenwoordig zijn er ook dingen die van lupine zijn gemaakt zoals lupineburgers en balletjes. Lupine komt uit Nederland, volgens mij uit een boom dus is ook milieuvriendelijker dan het vervoer van het buitenland naar Nederland.

Marieka: Ik denk dat het gezond is zolang je veel blijft variëren en bijvoorbeeld niet alleen maar valess burgers eet (want die zijn vaak wat minder voedzaam/gezond). En je hoeft ook niet altijd vleesvervangers te gebruiken. Je kan dus ook een eitje/omelet eten of cashewnoten door een gerecht gooien als vleesvervanger. Ik eet al heel lang geen vlees en vis en ik ben gewoon gezond. Ik ben bloeddonor en daarvoor moet je ijzer in je bloed boven gemiddeld zijn, en dat is die van mij altijd als ik mijn bloed doneer bij de bloedbank. En tegenwoordig neem ik van de kruidvat de multivitaminen voor vegetariërs, gewoon voor de zekerheid, als ik een week wat minder gezond eet. Gewoon voor de zekerigheid.

Voor mensen die willen beginnen met vegetarisch eten of weer vegetarisch willen eten maar ouders hebben die het tegen staat. Bereid het gesprek waar in je vertelt dat je vegetarisch wil eten goed voor: waarom, wat zijn allemaal vleesvervangers, ervaringen van anderen mensen die ook vegetariers zijn. En misschien kan je ze ook lekkere vegetarische gerechten die je op het internet heb gevonden, laten zien, en misschien wel voor je ouders koken om ze te overtuigen.
En vooral denk ik dat het belangrijk is om ook een beetje voet op stuk te blijven. Desnoods maak je een eigen gerecht als je moeder of vader iets heeft voorgeschoteld waar vlees in zit. Laat zien dat je het echt wil en dat je niet zomaar opgeeft, en leg het desnoods honderd keer uit waarom je vega wil eten. Succes!!! Zet door!
Ik heb geluk gehad want mijn ouders hebben vroeger jaren vegetarisch gegeten en vonden het niet erg dat ik en mijn zus vega wouden eten en koken nu een vegetarische pot (behalve als ze met zijn tweeën gaan) en vinden het ook lekker. En af en toe eten ze is een visje of op een verjaardag iets met vis. Vind ik prima, want ze respecteren ook mijn levenswijze.

garfie - Donderdag 28 april 2016 22:11

hallo ik ben nu mijn hele leven vegetarische en heb nog nooit vlees gehad en mijn moeder zegt altijd dat ik vlees moet eten gaan maar ik doe het niet

j - Maandag 10 oktober 2016 15:01

Hou

TAGS

Geschreven door Proud2Blog

Vind je dit waardevol?

Ken je iemand die dit moet zien?