The Green Happiness en eetproblemen

 

Iedereen heeft het erover: De adviezen van de The Green Happiness. Maar wat vind ik eigenlijk van deze adviezen? De visie van deze leefstijl is zo gezond mogelijke voeding gebruiken. De manier om dit te bereiken zou zijn met plantaardige voedingsmiddelen, geen vis, geen vlees, geen zuivel, geen eieren, geen gluten en door het vermijden van bepaalde combinaties van voedingsmiddelen. Het gevaar van dit soort uitspraken en adviezen is eigenlijk hetzelfde als met alle hypes over superfoods.

Met name voor jongeren die kampen met anorexia, orthorexia of andere eetproblematiek is het lezen van dit soort artikelen en adviezen een bevestiging dat ze goed bezig zijn met hun voeding, terwijl het vaak de stoornis of problemen alleen maar verergert.

eieren groen
bron foto

Leefstijladvies onder de loep genomen
Laten we eens puur praktisch kijken naar deze adviezen: Er wordt aangeraden om 4 ons groenten te eten op een dag met een koolhydraatcomponent, maar dan zonder eiwitten omdat deze combinatie niet gezond zou zijn. Doordat vis, vlees en eieren niet passen in deze leefstijl en soja beperkt is toegestaan, kom je met de inname van je eiwitten veel lager uit dan de algemene dagelijkse adviezen opgesteld door de gezondheidsraad.

• Verder zouden gluten de darmwand beschadigen, maar wordt er een recept gepresenteerd met een bodem van volkoren speltmeel, een graansoort die van nature gluten bevat. Dit soort tegenstrijdigheden maken het er dus niet duidelijker op. Glutenvrij eten zonder dat er sprake is van een glutenallergie of intolerantie kan zonder goede vervanging ook tekorten geven.

• Eieren vermijden: Eieren zijn een goed alternatief voor vlees en nergens wordt geadviseerd deze te vermijden.

• Noten zouden zijn toegestaan, maar dan wel óf noten óf avocado óf olijfolie. Maar hoe zit het met de andere vetten en de totale hoeveelheid vetten die je dagelijks binnen moet krijgen? Eet je al veganistisch of vegetarisch en mag je dit soort voedingsmiddelen maar in beperkte mate gebruiken dan kom je niet aan je totale hoeveelheid vet op een dag. Terwijl vetten juist heel belangrijk zijn voor je lichaam.

• Groenten, liefst rauw en 4 ons per dag: Het advies is om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Meer groente eten hoeft zeker niet verkeerd te zijn, maar hoe krijg je het allemaal weg zonder dat dit ten koste gaat van andere belangrijke voedingsmiddelen die je dagelijks nodig hebt?

• Fruit 4 stuks: Het advies is om 2 porties fruit per dag te eten (200 gram). Meer fruit is dus niet per sé nodig. Fruit levert namelijk ook vruchtensuikers, wat meetelt in de hoeveelheid energie die je per dag binnen krijgt en fruit is ook een aanslag voor het glazuur van je gebit.

• Geen zuivel: Doordat zuivel niet past in deze leefstijl en ook andere dierlijke producten en voedingsmiddelen op basis van soja beperkt mogen worden gebruikt kom je niet alleen eiwitten tekort, maar mogelijk ook een vitamine B12 tekort.

olie
bron foto

Eetproblemen
Bij ons in de instelling (Centrum Eetstoornissen Ursula) is de insteek om alle voedingsmiddelen weer te durven eten. Juist om negatieve, vaak niet kloppende gedachtes die er spelen rondom bepaalde voedingsmiddelen kwijt te raken. Dit soort adviezen zouden die angst juist in stand kunnen houden of verergeren. Ook is het voor iemand met ernstig ondergewicht onmogelijk om met een voeding met te weinig eiwitten en vetten een gezonde lichamelijke conditie te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan iemand met een te laag fosfaatgehalte in het bloed, dan zijn juist de voedingsmiddelen die fosfaat leveren enorm belangrijk. En waar zitten deze dan in? Juist in eiwitrijke producten zoals zuivel en noten.

Blijf zelf kritisch
Ons advies is: Blijf zelf kritisch. Haal uit een leefstijl wat bij jou past, maar houd zeker in de gaten dat je wel voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Ben je onder behandeling voor een eetprobleem, houd je dan zeker aan de adviezen van je behandelaren. Die zijn er namelijk niet voor niets en zijn er juist op gericht je gezond te maken en te houden.

Hoe sta jij tegenover deze leefstijl?

 

Gerelateerde blogposts