Terugvalpreventie tips van de dietist

 

Stel je bent onder behandeling geweest voor een eetstoornis of eetprobleem, betekent dit dan ook dat je meteen helemaal van je klachten af bent of geen gedachtes meer hebt of het nooit moeilijk meer hebt? Het is belangrijk om rekening te houden met eventuele terugval en signalen hiervan te leren herkennen. Het maken van een terugvalpreventieplan kan je hierbij helpen. Lees ook eens de volgende blog over terugvalpreventie.

Wat is terugval?
Eigenlijk kan je er vanuit gaan dat ieder van ons wel weer eens terugvalt in zijn of haar oude gewoontes. Als je voor jezelf bedenkt dat terugval hoort bij het leven voelt het minder als een faalervaring maar meer als iets waar je je meer bewust van wilt worden en mee aan de slag wilt gaan.

terugval vrouw

Door een bepaalde situatie of gebeurtenis kan er stress ontstaan. Vanwege een stressvolle situatie kan het gebeuren dat je onregelmatiger gaat eten, te veel of te weinig eet. Het kan ook zijn dat je niet meer aan voldoende ontspanning of beweging toe komt. Je kan hierdoor misschien ook minder goed slapen. Je merkt dat je maaltijden overslaat of juist ongezonde keuzes maakt op eetgebied. Het is goed om voor jezelf te gaan bedenken wat voor jou risicofactoren zijn.

Risicofactoren
Onder risicofactoren kan je denken aan omstandigheden die er toe kunnen leiden dat je minder goed voor jezelf gaat zorgen. Denk aan drukte op het werk, drukte met je studie, ruzie met je partner, familie of vrienden.

Een voorbeeld van risicofactoren zijn stress, ruzie, slecht slapen of ingrijpende gebeurtenissen. Wat gebeurt er als je te maken krijgt met deze risicofactoren, ofwel welke signalen kan je gaan opmerken?

Signalen
Onder signalen vallen dingen die je voelt, maar ook bepaald gedrag wat je laat zien. Denk aan afspraken afzeggen en negatieve gedachtes.

Voorbeelden van signalen zijn: Gevoelen zoals somberheid, prikkelbaar, piekeren, negatieve gedachtes, bepaald gedrag zoals afspraken afzeggen.

Tips bij terugval
Wat kan je doen om ergere terugval te voorkomen? Denk hierbij aan de volgende maatregelen die je hierbij zouden kunnen helpen:

  • Op tijd naar bed gaan
  • Zorgen voor voldoende ontspanning
  • Hulp vragen
  • Regelmatig gaan eten

Maken van een Terugvalpreventieplan
Als je zelf een terugvalpreventieplan wilt maken kan je je zelf de volgende vragen stellen:

  • Wat kan voor jou een aanleiding zijn voor terugval?
  • Wat zijn de eerste tekenen dat je in een terugval raakt?
  • Wat doe je tijdens een terugval?
  • Wat helpt om de terugval te voorkomen of te stoppen?
  • Wat moet het belangrijkste resultaat zijn van de hulp die je krijgt?

Hoe concreter je het plan maakt des te beter je het kan uitvoeren. In jouw terugvalpreventieplan beschrijf je jouw behoeften en mogelijkheden in de zelfzorg en de steun die jouw naasten/betrokkenen kunnen geven. Wat verwacht je van de mensen die jou hulp geven.

Je kunt bij het beschrijven van gedrag denken aan: stemming, concentratie, slapen, eten/drinken, lichamelijke klachten, dagelijkse activiteiten, werk/daginvulling en sociale contacten.

terugval gezond eten

Adviezen bij het maken van het plan

  • Omschrijf elk onderdeel kort.
  • Schrijf concreet: tijd, plaats, wie, wat, hoe, wanneer.
  • Bij dingen doen: bedenk een manier waarbij de kans het grootst is dat je het blijft doen.
  • Kies een vaste tijd en plaats voor zelfregistratie activiteiten ( weekactiviteiten en dagboek).
  • Maak dan een lijstje met risicofactoren, ofwel situaties waarin je sneller geneigd bent om terug te vallen in je oude gedrag en patronen.

Naast dit lijstje kan je ook een lijstje maken met signalen waarin voor jou de tekenen zijn dat je dreigt terug te vallen of in een terugval terecht bent gekomen. Om jouw signalen te beschrijven is het goed om een stoplicht te beschrijven ( groen= het gaat goed, oranje= het gaat matig en rood= het gaat slecht).  
Maak vervolgens een lijst met maatregelen die je kan nemen als je terug valt. Maak deze maatregelen zo concreet mogelijk.

Bijvoorbeeld: Ik wil iedere dag weer 6 eetmomenten nemen. Ik bepaal de dag van tevoren wat ik de dag erna ga eten. Ik zorg dat ik alle boodschappen in huis heb en doe boodschappen met een lijstje.

Wat als het niet lukt?
Merk je dat je het alleen niet voor elkaar krijgt, vraag dan hulp. Maak in je terugvalpreventieplan ook een lijstje wie je voor hulp kan vragen. Dan kan je denken aan een familielid maar ook aan vrienden of eventueel eerdere behandelaren bij wie je behandeling hebt gehad.

Hoe voorkom jij een terugval?

Fotografie: Pexels

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

anoniem - Woensdag 28 februari 2018 10:27
Ik vraag heel vaak hulp maar krijg het niet en wat nu?
kokosnootje - Woensdag 28 februari 2018 13:51
Hey anoniem!

Wat vervelend dat je geen hulp krijgt terwijl je daar wel om vraagt!

Op welke manier en aan wie vraag je hulp?
Kan het zo zijn dat diegene je hulpvraag niet goed (genoeg) begrijpt?
Laura V - Woensdag 28 februari 2018 16:53
Hoi,
Misschien moet je op een andere manier communiceren over welke hulp je zou kunnen gebruiken..? Vaak is het voor andere moeilijk om in te schatten wat "hulp" kan betekenen voor iemand met een eetstoornis. Succes! x
Anellin - Woensdag 28 februari 2018 11:03
Thank you! Hier heb ik echt wat aan! Fijn dat het zo concreet beschreven is!
S - Woensdag 28 februari 2018 11:44
Hele fijne blog.
Valerie - Woensdag 28 februari 2018 14:31
Afleiding en je afsluiten van negatieve invloeden prikkels. Positieve dingen op zoeken en leuke dingen doen waar je je goed bij voelt. Vermijd negatieve omgeving.
Laura V - Woensdag 28 februari 2018 16:54
Helemaal met je eens. Negatieve prikkels vermijden om posititief verder te bouwen aan je huidige traject.
anoniem - Vrijdag 2 maart 2018 16:59
Scarlet
Hoe gaat het met jou?
KUn je al wat minder lopen (met sjors) en het koken meer aan anderen overlaten?

Sterkte