Te veel van het goede eten

 

Baat het niet dan schaadt het niet? Er wordt veel geschreven over de zin en onzin van meer eten van bepaalde voedingsmiddelen dan aangeraden wordt door de schijf van 5. Maar is het zo dat als je meer eet dan wat aanbevolen is dat dit altijd gezonder is? Of is het soms zelfs ongezonder? Laten we eens een aantal productgroepen onder de loep nemen zodat hier meer duidelijkheid over komt. Wat als je meer groenten eet of fruit?

Meer dan 200 gram groenten per dag >>
Groenten leveren verschillende voedingsstoffen zoals mineralen en vitamines. Maar als je meer eet dan bijvoorbeeld 200 gram groente per dag is is dat dan per definitie gezonder voor je lichaam? Het antwoord hierop is nee. Je lichaam kan maar een bepaalde hoeveelheid vitamines en mineralen opnemen. Eet je meer dan plas je deze uit en bepaalde stoffen worden ook opgeslagen in je lichaam. 

aardbeien
Bron

Bij de zogenoemde carotenoïden, een bio-actieve stof die je vooral tegen komt in groenten en bepaalde fruitsoorten is zelfs gebleken dat bij een teveel hieraan je een oranje verkleuring van de huid kan krijgen. En denk ook aan wortelsap bijvoorbeeld, deze levert ook veel beta-caroteen. Van deze stof is ook een synthetische variant te koop in een voedingssupplement. Meer dan 15 milligram van deze synthetische variant bètacaroteen geeft bij rokers zelfs meer kans op longkanker.

Nitraat
Nitraat is ook iets waar we rekening mee moeten houden. Nitraat komt van nature voor in groenten en in het grondwater. Nitraat op zichzelf is niet schadelijk maar deze wordt in het lichaam opgezet in nitriet. Nitriet kan op zijn beurt dan in bepaalde situaties weer omgezet worden in nitrosamines. Dit is een schadelijke stof voor het lichaam. Vroeger werd er om deze reden geadviseerd om niet vaker dan 2 maal per week nitraatrijke groente te eten. Naar aanleiding van nieuwe onderzoeken waarin de toxische effecten van nitrosamines zijn vergeleken met de positieve effecten van de consumptie van nitraatrijke groenten heeft de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) zijn adviezen gewijzigd. De adviezen wat betreft het eten en drinken van nitraatrijke groente is hierin gewijzigd. Er wordt nog wel aangeraden om niet dagelijks bijvoorbeeld rode bietensap of andere nitraatrijke sportsupplementen te drinken.

Conclusie: Er wordt 200 gram groente per dag aangeraden. Meer eten dan 200 gram zal niet snel ongezond worden maar let wel op van welke soort groente je meer neemt, bijvoorbeeld bij nitraatrijke groente kan je dus wel sneller de aanvaardbare dagelijkse inname van nitraat overschrijden.

Meer fruit >>
Aanbevolen wordt om minimaal 2 stuks fruit per dag te nemen. Is dan 3 stuks niet gezonder? Bij deze adviezen worden rekening gehouden dat je uiteindelijk op gemiddeld 2 stuks fruit per dag uitkomt. Eet je 1 dag helemaal geen fruit dan hoef je niet in de stress te schieten zo lang je gemiddeld in een week op voldoende fruit uitkomt. Dus eet je een dag 4 stuks fruit en een andere dag geen fruit en dan weer dagelijks 2 stuks fruit dan zit je gewoon goed. Let op: als je een eetlijst volgt is het wel belangrijk dat je je aan de adviezen houdt want fruit levert naast vitamines en mineralen ook energie dus dan kan een stuk fruit missen wel consequenties hebben. Bij een eetlijst wordt er vaak ook gekeken naar de grootte van een stuk fruit. Zo leveren 2 mandarijnen ongeveer evenveel energie als 1 sinaasappel dus dat betekent net als met kiwi's dat je vaak 2 stuks nodig hebt voor de energie van 1 stuk fruit. Hoef je hier geen rekening mee te houden dan is 1 kiwi natuurlijk prima om mee te tellen als 1 portie fruit.

 fruit
Bron

Kan het ook nadelen hebben als je veel fruit eet?
Als je naast fruit ook nog vruchtensappen drinkt dan krijg je ten eerste meer energie binnen. Als je moet aankomen is dit een voordeel omdat je op deze manier juist extra energie binnen krijgt. Maar teveel fruit kan ook darmklachten geven. Je darmbacteriën leven van suikers en teveel fruitsuikers kan dus ook vergisting geven in je darmen waardoor je je opgeblazen voelt en soms ook last van diarree kan krijgen.

Conclusie: Meer fruit eten is zeker niet ongezond maar hou er wel rekening mee dat fruit energie levert en als je dit onbeperkt zou eten en drinken dat je misschien meer energie binnen krijgt dan je nodig hebt en misschien ook klachten daarvan kan krijgen.

Meer drinken dan 1.5 liter>>
Hier worden veel vragen over gesteld. Het advies is gemiddeld 1-2 liter drinkvocht inclusief melk, thee etc. Is het dan erg als je per dag een glas meer drinkt of 2 glazen? Nee dat hoeft geen probleem te zijn (tenzij specifiek aangegeven op je eetlijst, bij refeeding bijvoorbeeld is het heel belangrijk dat je niet meer vocht binnen krijgt dan wordt geadviseerd). Hoeveel vocht je nodig hebt hangt namelijk af van je leeftijd, je gezondheidstoestand, de inspanning die je levert en de buitentemperatuur. Als je bijvoorbeeld gaat sporten dan zweet je meer en dit vocht moet je ook weer aanvullen. Dus dan drink je vanzelf al meer.

Ook bij warm weer zweten we meer dus moet je dit vochtverlies weer aanvullen. Maar ga je dagelijks meer dan 2 liter drinken terwijl je geen dorst hebt dan is het goed om erbij stil te staan waarom je dit doet. Je lichaam en dan specifieker je nieren kunnen maar een bepaalde hoeveelheid vocht per uur verwerken. Meer drinken kan dus schadelijk zijn. Dan bestaat er ook nog een watervergiftiging, dan drink je zoveel waardoor je natrium in je bloed te laag wordt en je zelfs in een coma kan raken.

Conclusie: Ieder zijn behoefte kan verschillen maar drink je echt teveel dan is dit zeker goed om eens bij jezelf na te gaan waarom je zoveel drinkt of bij je huisarts na te vragen waardoor het komt dat je zoveel dorst hebt.

drinken
Bron

Meer vis eten>>
Vis is gezond. Vis levert gezonde vetten zoals omega 3 vetzuren. Dus meer vis eten zou dus gezonder moeten zijn? Het is aanbevolen om 2 maal per week vis te eten en dan vooral ook 1 maal per week de vette vissoorten zoals makreel en zalm bijvoorbeeld. Maar in vette vis kunnen ook meer verontreinigingen zoals zware metalen voorkomen. Deze komen voor in de natuur en worden opgeslagen in het vetweefsel van de vis. Om deze reden wordt er aangeraden om maximaal 3 maal per week vette vis te eten. Meer vis eten hoeft dus niet per definitie gezonder te zijn.

Conclusie: Vis is gezond maar ook goed om erbij stil te staan welke soort je neemt. Tonijn is bijvoorbeeld heel populair maar levert weer veel minder omega 3 vetzuren dan bijvoorbeeld zalm. Nadeel van zalm is dat deze vis meer verontreinigen bevat waardoor het goed is dit niet onbeperkt te eten.

Conclusie:
Eigenlijk blijft het sleutelwoord variëren. Varieer zoveel mogelijk met wat je eet op een dag. Het is echt niet erg als je een dag minder groente of juist meer groente eet. Maar onbeperkt groente eten zou wel als gevolg kunnen hebben dat je te weinig van je andere basis voedingsmiddelen binnen krijgt. Groente levert ook vezels en die geven maagvulling waardoor je misschien minder trek hebt in andere voedingsmiddelen. Zo lang je ervoor zorgt dat je van al je basis voedingsmiddelen genoeg binnen krijgt en blijft variëren met wat je eet zal je je geen zorgen hoeven maken. Maar baat het niet schaadt het niet, gaat dus zeker niet voor alle voedingsmiddelen op.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Fabbie - Zondag 23 augustus 2015 13:26
Sorry maar dit artikel is jullie mening. Groente en fruit is de basis van onze voeding. Is 6 boterhammen met margarine en jam dan wel gezond? Tarwe= geraffineerde suiker margrine= ongezond vet =jam grote hoeveelheid suiker bij. Natuurlijk is alleen fruit en groente te eentonig maar samen met noten, avocado, vis, peulvruchten, volkoren granen/zaden (quinoa bijv) zoete aardappel is het prima. De schijf van 5 (of te wel vordingscentrum) loopt heel erg achter op de actuele informatie die we nu hebben over voeding. Natuurlijk zijn gojibesse en die superfoods overbodig. Maar groente en fruit zijn wel degelijk nodig en 200 gr groente is echt minimaal.
@Fabbie - Zondag 23 augustus 2015 13:41
Dat is toch hetzelfde als wat in dit artikel ook gezegd wordt?
LittleJ - Zondag 23 augustus 2015 13:56
Wauw. Ik vind het eerlijk gezegd schokkend dat een diëtiste zegt dat meer groenten eten NIET gezonder is. Serieus? Like; SERIEUS? Hoe kun je zoiets nou beweren in een wereld waar het overgrote deel van de mensen ongezond leeft en te weinig groenten en fruit eet? 200 Gram groenten is niks; twee tomaten ofzo. Er zijn tal van studies die bewijzen dat bijvoorbeeld het eten van 500 gram groenten al enorme gezondheidsvoordelen heeft, maar u beweert dat ons lichaam het toch niet opneemt? Als dat werkelijk zo is, dan hadden de mensen in vroegere tijden wel behoorlijke problemen; die hadden namelijk geen toegang tot de enorme voedseldiversiteit die wij nu hebben. Stel je eens voor dat zij in een tijd dat er bijvoorbeeld enkel rode bessen en noten aanwezig waren, na 200 gram hiervan gegeten te hebben al alle mogelijke voedingsstoffen voor die dag opgenomen hadden? Het spijt me wel, maar dat is gewoon onzin.
Normaal zou ik nooit zo reageren op een artikel hier op Proud, maar dit vind ik eerlijk gezegd een artikel waarin een zeer verkeerd beeld gegeven wordt. Sowieso ligt hier vaak de focus op "eet maar niet zo gezond, want dat is te extreem", terwijl voldoende groenten eten helemaal niet extreem of orthorectisch hoeft te zijn. Ik kan nauwelijks geloven dat u wel aanbeveelt om meerdere "gezonde" tussendoortjes per dag te eten (die bij elkaar zéker meer dan 200 gram wegen), maar dat >200 gram groenten op één dag nutteloos is en daarom haast vermeden dient te worden. Het spijt me, maar dat vind ik ronduit belachelijk... :/
@Fabbie - Zondag 23 augustus 2015 14:00
Ja, dit is de mening van de diëtiste, maar ik zie nergens staan dat groente en fruit 'overbodig' zou zijn! En niet lullig bedoeld, maar dit is een website om mensen met een eetstoornis te steunen en informeren, en persoonlijk vind ik het dan niet helpend om te gaan posten hoe 'slecht' boterhammen met boter en jam wel niet zijn. Zolang je gevarieerd eet en dus óók je groente en fruit binnenkrijgt is er niets mis met brood met boter en beleg.
Liil - Zondag 23 augustus 2015 14:47
Het kan aan mij liggen, maar ik vind dit echt een raar artikel. Ja, je moet inderdaad varieren en je kunt ook te veel van "goede" dingen eten, maar om te zeggen dat 200 gr groente eigenlijk ook de max is.. Zelfs het voedingscentrum erkent dat je eigenijk meer groente moet eten dan dat..dus.. Ja.
Liil - Zondag 23 augustus 2015 14:47
Het kan aan mij liggen, maar ik vind dit echt een raar artikel. Ja, je moet inderdaad varieren en je kunt ook te veel van "goede" dingen eten, maar om te zeggen dat 200 gr groente eigenlijk ook de max is.. Zelfs het voedingscentrum erkent dat je eigenijk meer groente moet eten dan dat..dus.. Ja.
Maan - Zondag 23 augustus 2015 15:07
Ik geloof zelf dat je die dingen die in de natuur voorkomen het beste kunt eten.. en hoeveel etc. dat is gewoon afhankelijk van de behoefte die je hebt.. Je moet toch genoeg energie binnen krijgen, dus dan kun je dat denk ik beter doen door meer dan 2 stuks fruit per dag te eten dan door een muffin o.i.d. te eten. Maar misschien begrijp ik niet helemaal de moraal van dit artikel :P
Bert - Zaterdag 10 oktober 2020 13:20
Ik ben ook geen diëtist, maar wat hier in dit artikel geschreven staat klopt gewoon. De nitraat in nitraatrijke voeding vooral bepaalde bladgroenten kan giftig worden wanneer het in nitriet wordt omgezet of meerdere keren verwarmt wordt, dat leerde we al op de middelbare school en staat ook gewoon vaak beschreven in dieetboeken. Vis dat giftige stoffen opslaat in zijn vet dat verhaal is zelfs op npo 1 of 2 rondgegaan. Bij sommige vissoorten is je lichaam na 1 vis al tussen een 1 week of een maand bezig om de schadelijke stoffen af te voeren. En volgens vitamine b of beta caroteen kan tot ongezonde hoeveelheden worden opgeslagen in je lichaam. Dit laatste staat ook gewoon in dieetboeken. Dus je kan natuurlijk meer dan die 250 gram groenten per dag eten en denken dat je veranderd in een geurbloem bij heldere maanlicht. Maar dat is nog niet helemaal het geval. Tenzij je bladeren van bomen bij je groenten optelt misschien dat dat dan weer gezonder voor je is. Maar wees blij en eet met mate en let gewoon op de dosering. Je bent ook geen bodybuilder ofzo en ook geen topatleet. En zelfs zij houden zich ook aan de doseringen zij het wat meer maar wel wat ze nodig hebben. Als je mager wilt blijven heeft het vrijwel geen nut om zoveel extra te eten. Waar ga je het aan opmaken kleding passen bij de WE ?
dees - Zondag 23 augustus 2015 15:32
mensen lopen veel te veel te zeuren bij de reacties.
Groente is gezond , maar teveel niet
Snoep is niet perse ongezond, maar teveel wel.

Ik vind dit een goed artikel, de dietiste hier weet waar ze het over heeft
Marjo - Zondag 23 augustus 2015 15:37
Ik vind het ook een prima artikel.
Er staat dat meer dan 200 gram groente niet snel ongezond zal worden, maar dat je wel moet opletten van welke soort groente je meer neemt.

Niks mis mee.
Anoniem - Zondag 23 augustus 2015 16:19
Fijn artikel. Ik heb zelf al snel oogkleppen op en eet snel te veel van 1 product. Door dit artikel te lezen, wordt ik weer alert op dit punt.
xhannaaa369 - Zondag 23 augustus 2015 16:46
Dan zou ik wel heel verkeerd bezig zijn als wholefoods- veganist, ik overstijg alle ADH hoeveelheden wat betreft groente en fruit....
Esrarengiz - Zondag 23 augustus 2015 16:50
Ik vind het wel goed dat dit artikel een punt maakt wat betreft variatie, maar eigenlijk ben ik het wel eens met Fabbie. Ik vind dat het voedingscentrum echt achterloopt met de informatie die we nu hebben over voeding en dan met name dat stukje over groente.

Het lijkt namelijk alsof er gepretendeerd wordt dat meer dan 200 gram groente niet goed is, maar dat is niet zo. Ik snap ook wel dat de diëtist bedoelt dat als je té veel van groentes eet en daarom te weinig van andere voedingsmiddelen, je een tekort krijgt. Maar je zult echt niet zo snel de hoeveelheid nitraat overschrijden.
Groentes kan je de hele dag door eten (denk in de ochtend in je smoothie of in een rijkgevulde salade 's middags). Ik denk dat dat zelfs beter is dan 2/3 keer per dag steeds boterhammen te eten.
anti - Zondag 23 augustus 2015 17:37
ik eet al twee jaar rond de 5 à 6 stuks fruit per dag en kom meestal wel uit op 400 gram groenten de afgelopen zes jaar, en voel me hier prima bij. Tijdens mijn eetstoornis at ik er verder niks naast maar tegenwoordig eet ik nog steeds zoveel fruit en groente als tijdens mijn eetstoornis, maar nu ook met veel andere dingen erbij. Ook eet ik eigenlijk iedere dag wel vette vis, maar dat komt meestal neer op één toastje paling of zalm, is dit dan ook slecht?
R. - Zondag 23 augustus 2015 18:06
Ik vind deze adviezen erg achterhaald! Het is al lang bekend dat de schijf van 5 verouderd is en dat er nieuwe richtlijnen zijn die zeker adviseren meer dan 200gr groente te eten en 2 stuks fruit. Dit is echt het minimum!
inge1.0 - Zondag 23 augustus 2015 18:48
Ik ken eerlijk gezegd heel weinig mensen die echt 200 gram groente en 2 stuks fruit eten en toch zijn ze kern gezond dus ik denk dat dat ook aan de behoefte ligt van de persoon want iedereen is anders.
c1985m - Zondag 23 augustus 2015 19:51
Volgens mij wordt er in dit artikel niet gezegd dat je niet meer dan 200gram groenten of 2 stuks fruit per dag mag eten, maar meer dat het wat betreft vitamine en mineralen opname geen zin heeft.
Dus: je kan niet 6 dagen per week geen groenten eten en 1 dag 1400 gram groenten en dan alles ingehaald hebben.
- - Zondag 23 augustus 2015 21:01
Niet zo heel sterk artikel en deels achterhaald, wat R. zegt.. En sorry, maar 'hou er wel rekening mee dat fruit energie levert'? Vergelijk de energiewaarde eens met de meeste andere voedingsmiddelen, en je zult zien dat fruit een lagere calorische waarde heeft. Ik kan me voorstellen dat je last van je spijsvertering kan krijgen van veel fruit, maar teveel energie? Nope.
d - Zondag 23 augustus 2015 21:21
Ik ben het eens met Fabbie en een teveel aan nitraat komt volgens mij vooral door overbemesting. Dat komt weer omdat we het overschot aan koeienmest kwijt moeten. Dat overschot komt weer omdat we zoveel vlees eten en exporteren zelfs. Op normale biologische wijze geteeld met normale bemesting voorkom je dat probleem denk ik veelal.
Het schijnt dat ALLE tonijn die in West-Amerika aankomt radioactief besmet is, omdat ze de oceaan oversteken vanaf die kant van Japan, maar ook omdat Fukoshima nog steeds 'lekt'.
Marjo - Zondag 23 augustus 2015 21:56
Er staat inderdaad 'Hou er wel rekening mee dat fruit energie levert'.
Maar daarmee is de zin nog niet afgelopen.
Er volgt nog: '....en als je dit onbeperkt zou eten en drinken dat je misschien meer energie binnen krijgt dan je nodig hebt en misschien ook klachten daarvan kan krijgen'.

Dat klopt toch gewoon?
Als je halve zinnen gaat citeren, haal je conclusies uit hun verband.
Fruit is gezond en prima, maar niet onbeperkt.
Dát is wat er gezegd wordt.
Anne - Zondag 23 augustus 2015 22:43
Hmm... Misschien moeten we allemaal niet zo moeilijk doen. Deze blog is geschreven door een diëtist, die gestudeerd heeft voor haar kennis over voeding. Ik vind het vervelend om te lezen dat mensen in de coments "de expert" gaan spelen. Daarnaast is deze blog geeoon informerend bedoeld, en dus niet om je aan te zetten tot bepaald gedrag. Bij een goed gevarieerd voedingspatroon gaat "gezond" eten eenvoudig. Je merkt zelf waar je lichaam naar vraagt.
Lotte - Zondag 23 augustus 2015 23:17
wat een belachelijke reacties van de mensen die beweren dat brood niet gezond is en je beter salades kan eten dan brood. Die schijf van 5 bestaat al jaren en niemand is er nog aan dood gegaan.. Niks achterhaald of nieuwe richtlijnen.. Voedingscentrum doet gewoon niet mee met die rare superfood en "brood is slecht" hype..
Lotte - Zondag 23 augustus 2015 23:21
Anyway, varieren is inderdaad the key.. Bedankt voor deze blog!
Anoniem - Maandag 24 augustus 2015 06:31
Ik ben blij dat ik niet de enige ben die wat moeite heeft met deze blog.
Hoewel ik ook weet dat het weinig zin heeft deze discussie aan te gaan, wil ik toch ook wel een kanttekening plaatsen.

Ik verbaas me er namelijk over hoe er over risico's van meer dan de aanbevolgen hoeveelheid groente en fruit gesproken kan worden, zolang er nog altijd aangeraden wordt om 5-7 boterhammen met boter en beleg te eten. Is dat variatie? En wat te denken over het advies om dagelijks (zie eetlijsten) koekjes, chocola, of snoep te eten. Is suiker en smaakversterker (vaak met tarwe) zonder voedingsstoffen (ook wel "vulling" genoemd) dan wel variatie te noemen? Ja, je hebt koekjes met chocola, met rozijnen, gewoon met niets, of juist met vanalles, maar de basis van dergelijke producten blijft suiker. Dat is pas gevarieerd en gezond. NOT.

Het lastige van voeding is dat effecten niet heel snel zichtbaar zijn. Als je geluk hebt (zoals ik!), krijg je direct last van je darmen en laat je het wel uit je hoofd om rotzooi te eten. Als je pech hebt en je darmen niet zo snel communiceren, krijg je andere, meer langdurige problemen (suikerziekte, hart- en vaatziekten). Dus ja, er zijn zeker wel mensen aan suiker- en tarwerijke voeding doodgegaan, alleen zijn de directe links niet te leggen.

Bijkomend probleem is de traagheid van de wetenschap. Naar gevaren van suiker e.d. wordt weinig onderzoek gedaan en als het al gedaan wordt, is het erg moeilijk om causale conclusies te trekken, dus gaat men verder op de oude voet, totdat het tegendeel bewezen is. Tot die tijd zijn de ervaringsdeskundigen proefkonijnen zonder enig bewijs. Gelukkig ben ik er één van en hoef ik mijn gelijk niet te behalen. Ik eet gezond voor mezelf en zou anderen het ook gunnen. Ik doe echter geen moeite om mensen te overtuigen die niet overtuigd willen worden.

Terug naar groente en fruit: vele mensen zouden er veel meer bij gebaat zijn om meer groente en fruit te eten. Nogmaals, wat mij betreft slaat deze blog echt de plank mis. Verdiep je eens in de gevaren van andere voeding, voordat je begint met zo ongeveer het meest veilige voedsel dat er is.
jelle - Maandag 24 augustus 2015 06:51
Wie luistert er tegenwoordig nog naar het Voedingscentrum? Alleen instanties voor hulpverlening en eetstoorniscentra.
Irene - Maandag 24 augustus 2015 07:53
ik vind het een goed artikel. Toen ik diep in mijn eetstoornis zat dacht ik ook altijd dat het heel gezond was om meer dan 2 stukken fruit en meer dan 200 gram groente binnen te krijgen. Nu weet ik wel beter, en fijn dat ook in dit artikel bevestigd wordt dat meer dan het maximale weinig extra gezondheidsvoordeken toevoegt. Daarnaast ben ik me ook heel erg van bewust, als je op de eetlijst zit, en je eet nog steeds zoveel groente en fruit, dat het moeilijk is ook de hele eetlijst te eten, want ik persoonlijk krijg dan de eetlijst niet weg. Het is dan gewoon teveel, en daardoor kun je andere dingen weer minder binnenkrijgen, zoals goede mineralen uit brood.
ano - Maandag 24 augustus 2015 08:22
meer dan 200gram groenten ongezond? geloof je het eigenlijk zelf? de aanbevolen hoeveelheid in andere landen ligt hoger! 200gram is niets. en van dat oranje worden, ik eet al heel erg lang iedere week 2kg rauwe wortels en ben nog steeds niet oranje.

ik vind deze site heel erg goed en helpend! maar zo verkeerd dat er de laatste tijd redelijk veel gehamerd word op het niet te veel eten van gezonde dingen, terwijl er vaak gezegd word dat 3keer koek tussendoor niet slecht is, logica...

4 stukken fruit iedere dag zou te veel zijn, maar iedere dag 6 boterhammen met boter en hagelslag zou niet te veel zijn? sorry hoor groenten en fruit zijn gemaakt door de natuur om door de mens gegeten te worden, de meeste mensen eten te weinig en hier zal nog eens geschreven worden dat je moet opletten niet te veel hiervan de eten? dan maar een mars in plaats van een banaan als avond tussendoortje zeker, want ja meer da 2 stuks fruit is te veel vitaminen...

ik zeg niet dat brood enzo ongezond is, zeker niet. maar het is wel gezonder om extra fruit te eten dan een extra boterham met beleg. door dit artikel zou je bijna denken dat je gezonder eet als je kiest voor een extra boterham met jam dan voor een extra banaan.

ik denk dat deze blog goed bedoeld is, maar fout verwoord?
Emma - Maandag 24 augustus 2015 09:53
Ik zou ook wel graag even willlen aanvullen dat tonijn eten zowiezo geen verstandige beslissing is, omdat
1) door de vervuilde oceaan de tonijn gevaarlijk veel kwik bevat. Dit giftige metaal kan ernstige schade aanrichten in de hersenen en het zenuwstelsel, de lever en de nieren.
2) tonijn slachtoffer is van overbevissing en het een ernstig bedreigde diersoort is, die op het punt staat van uitsterven.

Voor meer informatie kan je deze artikels lezen
Jessica - Maandag 24 augustus 2015 10:41
@anno als je goed leest zie je dat er niet staat dat meer dan 200 gram groente per definitie ongezond is. Er staat dat het niet per definitie gezonder is en dat er bij een te grote hoeveelheid aan bepaalde groentes zelfs bepaalde ongezonde bijwerkingen kunnen opspelen.

bij de conclusie staat zelfs LETTERLIJK "Meer eten dan 200 gram zal niet snel ongezond worden maar let wel op van welke soort groente je meer neemt, bijvoorbeeld bij nitraatrijke groente kan je dus wel sneller de aanvaardbare dagelijkse inname van nitraat overschrijden."

Ik vind de blog prima verwoord, je moet hem alleen wel goed lezen.
lucas14 - Maandag 24 augustus 2015 12:21
Wat een gezeik allemaal die reacties zeg. Eet gewoon fruit als je er zin in hebt bij het ontbijt bijvoorbeeld en zorg voor groente in je avondeten. Dan zit je wel goed
lucas14 - Maandag 24 augustus 2015 12:21
Wat een gezeik allemaal die reacties zeg. Eet gewoon fruit als je er zin in hebt bij het ontbijt bijvoorbeeld en zorg voor groente in je avondeten. Dan zit je wel goed
Star* - Maandag 24 augustus 2015 12:56
ik kan persoonlijk meestal niet zoveel met blogs van de dietiste. En soms vind ik het dingen juist verwarrend maken, een eetstoornis is al zo ingewikkeld en dan ook nog gaan nadenken hoe vaak je die week vis hebt gegeten en welke vis soort en in welke wat precies zit. Snap dat dit niet het doel is hoor : ) alleen het "gewone eten" is al zo lastig..
m - Maandag 24 augustus 2015 13:33
@saar. Je zou het eens allemaal niet zo letterlijk moeten nemen. Het maakt echt niet uit als je een keer meer of minder vis eet. De volgende ochtend is er niks anders. Het zijn richtlijnen, geen regels!
L. - Maandag 24 augustus 2015 13:40
Sorry maar ik vind het echt niet helpend om al die reacties te lezen. In ben net aan het terugkrabbelen uit een terugval en 'moet' een bepaald aantal boterhammen op een dag eten volgens mijn eetlijst. Dit kost me al veel moeite maar door al die reacties begin ik enorm te twijfelen of ik die lijst wel door moet zetten.. Ik denk dat je goed moet nadenken over wat voor reacties je plaatst op een site die bedoeld is om mensen met een eetstoornis te helpen. Misschien zijn ook niet alle blogs even goed maar door er zo op door te discussieren word het niet beter.
Jacobien - Maandag 24 augustus 2015 14:58
Ik ben het met Fabbie eens. Snap dat het een eetstoornisblog is, voor mensen die tips krijgen te herstellen. Maar fruit en groenten zijn basis. En als je moet aankomen, moet je nu eenmaal meer brood, tussendoortjes etc eten. Maar nu ik op gewicht ben, voel ik mij beter met veel groenten en fruit, noten en volkorenrijst. En tuurlijk ook soms gewoon appeltaart en pure chocolade :-)
L. - Maandag 24 augustus 2015 15:47
@Jacobien en wat als je nou niet hoeft aan te komen? (bepaalde hoeveelheid) brood en tussendoortjes moeten niet gelinkt worden aan aankomen..
Anoniem - Maandag 24 augustus 2015 18:34
@L. Ik begrijp je reserves t.o.v. feedback op een eetstoorniswebsite. Anderzijds heb ik ook mijn twijfels bij het weglaten (niet plaatsen) van deze reacties. Ik zou willen dat ik wist wat ik nu weet toen ik nog heel wat kilo's moest aankomen. Naast het feit dat het me een heleboel ellende had bespaard, had ik veel liever de keuze gemaakt om aan te komen op voeding in plaats van vulling. En ja, ik besef me heel goed dat ik het je met deze opmerking nog veel moeilijker kan maken. Maar is vermijden dan de oplossing? Niet willen weten wat de effecten van bepaalde voeding op je lichaam zijn, omdat je moet aankomen? Ik heb mezelf op het standpunt gesteld dat ik wilde aankomen of niet - en dat het niet zou moeten uitmaken wie mij wat vertelt over voeding. Dat zoek ik zelf wel uit. Vertrouwen op een eetlijst is ook je vertrouwen geven aan degenen die de eetlijst hebben opgesteld. Daar is niet per definitie iets mis mee, maar daarmee accepteer je het risico dat er andere opvattingen bestaan, die wellicht ook een kern van waarheid bevatten, terwijl de opvatting die jij het vertrouwen hebt gegeven, iets minder "waar" zijn.

Overigens kun je producten an sich niet linken aan aankomen. Je kunt alleen hoeveelheden van producten linken aan aankomen. En ja, van sommige producten zijn kleinere hoeveelheden nodig om aan te komen dan van andere.

Nog even dit:
Mijn issues met deze blog gaan overigens echt niet over aankomen, maar wel over de opvattingen over wat een gezond eetpatroon is, of je nu wilt aankomen, stabiliseren of afvallen.
bo - Maandag 24 augustus 2015 18:46
Overal waar TE voor staat is niet goed behalve TEVREDEN en dat moet je leren en accepteren omdat met je zelf te zijn wees daar mee bezig en niet ofdat je wat meer of minder neemt van iets.
Miekio - Maandag 24 augustus 2015 21:01
@L brood en tussendoortjes hebben ook niets met aankomen te maken op zichzelf. Maar met het leren eten volgens een bepaalde standaard. Opgesteld zodat je in ieder geval genoeg aan voedingswaarde binnenkrijgt en er ook een bepaalde variatie in zit. In het begin was dat voor mij vreemd, heel strak volgens een opgesteld plan eten?! Maar uiteindelijk blijkt dat wel het beste.

Dat je wat "engere" dingen (vaak dan, dingen zoals tussendoortjes met suiker of brood) vaker gaat eten zodat je langzaam aan leert dat die voorheen enge dingen eigenlijk niet echt gevolgen hebben. En dus niet zo eng blijken te zijn.
Zodat je later, als je dmv niet alleen een eetlijst maar ook allerlei soorten therapie, steeds meer kan afwijken van die standaard eetlijst en je eigen gezonde manier van eten leert ontdekken.

Of dat uiteindelijk nu volgens het voedingscentrum is, of helemaal into de superfoods, of een mooie middenweg...het gaat er uiteindelijk om dat je een gezond voedingspatroon eigen maakt, eentje die bij je past en goed voor je is. Dat je eet met plezier en wanneer je trek hebt, zonder eetgestoorde gedachten.

Dat is mijn kijk er op in ieder geval. Ik vind de blog juist goed, er staat toch duidelijk dat variëren het sleutelwoord is?

Ik eet, al een aantal jaar eetstoornisvrij, wel meer fruit dan 2 stuks per dag. Maar dat is gewoon omdat ik gek ben op mango's, pruimen en al die kleine zoete besjes en frambozen.
otiz.nerd - Dinsdag 25 augustus 2015 00:26
sorry proud2beme meestal zijn jullie blogs goed;) en ik hou echt van jullie site .. maar dit maakt me toch net een beetje meer bang van eten :/
EE - Dinsdag 25 augustus 2015 08:46
Jeetje, wat doen mensen hier altijd ontzettend moeilijk.
In dit artikel staat precies hoe het is. Er staat niets wat niet waar is.
sterke_ik - Dinsdag 25 augustus 2015 19:08
@ Fabbie kan je mij eet tips geven hoe jij denkt dat het zit ? je kan me pb en op het forum.
Fabbie - Woensdag 26 augustus 2015 13:16
Ja prima @sterke_ik!
Anouk - Donderdag 15 februari 2018 12:45
Wat een enorm slecht artikel en zeer achterhaald