Te veel van het goede eten
Baat het niet dan schaadt het niet? Er wordt veel geschreven over de zin en onzin van meer eten van bepaalde voedingsmiddelen dan aangeraden wordt door de schijf van 5. Maar is het zo dat als je meer eet dan wat aanbevolen is dat dit altijd gezonder is? Of is het soms zelfs ongezonder? Laten we eens een aantal productgroepen onder de loep nemen zodat hier meer duidelijkheid over komt. Wat als je meer groenten eet of fruit?
Meer dan 200 gram groenten per dag >>
Groenten leveren verschillende voedingsstoffen zoals mineralen en vitamines. Maar als je meer eet dan bijvoorbeeld 200 gram groente per dag is is dat dan per definitie gezonder voor je lichaam? Het antwoord hierop is nee. Je lichaam kan maar een bepaalde hoeveelheid vitamines en mineralen opnemen. Eet je meer dan plas je deze uit en bepaalde stoffen worden ook opgeslagen in je lichaam.
Bij de zogenoemde carotenoïden, een bio-actieve stof die je vooral tegen komt in groenten en bepaalde fruitsoorten is zelfs gebleken dat bij een teveel hieraan je een oranje verkleuring van de huid kan krijgen. En denk ook aan wortelsap bijvoorbeeld, deze levert ook veel beta-caroteen. Van deze stof is ook een synthetische variant te koop in een voedingssupplement. Meer dan 15 milligram van deze synthetische variant bètacaroteen geeft bij rokers zelfs meer kans op longkanker.
Nitraat
Nitraat is ook iets waar we rekening mee moeten houden. Nitraat komt van nature voor in groenten en in het grondwater. Nitraat op zichzelf is niet schadelijk maar deze wordt in het lichaam opgezet in nitriet. Nitriet kan op zijn beurt dan in bepaalde situaties weer omgezet worden in nitrosamines. Dit is een schadelijke stof voor het lichaam. Vroeger werd er om deze reden geadviseerd om niet vaker dan 2 maal per week nitraatrijke groente te eten. Naar aanleiding van nieuwe onderzoeken waarin de toxische effecten van nitrosamines zijn vergeleken met de positieve effecten van de consumptie van nitraatrijke groenten heeft de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) zijn adviezen gewijzigd. De adviezen wat betreft het eten en drinken van nitraatrijke groente is hierin gewijzigd. Er wordt nog wel aangeraden om niet dagelijks bijvoorbeeld rode bietensap of andere nitraatrijke sportsupplementen te drinken.
Conclusie: Er wordt 200 gram groente per dag aangeraden. Meer eten dan 200 gram zal niet snel ongezond worden maar let wel op van welke soort groente je meer neemt, bijvoorbeeld bij nitraatrijke groente kan je dus wel sneller de aanvaardbare dagelijkse inname van nitraat overschrijden.
Meer fruit >>
Aanbevolen wordt om minimaal 2 stuks fruit per dag te nemen. Is dan 3 stuks niet gezonder? Bij deze adviezen worden rekening gehouden dat je uiteindelijk op gemiddeld 2 stuks fruit per dag uitkomt. Eet je 1 dag helemaal geen fruit dan hoef je niet in de stress te schieten zo lang je gemiddeld in een week op voldoende fruit uitkomt. Dus eet je een dag 4 stuks fruit en een andere dag geen fruit en dan weer dagelijks 2 stuks fruit dan zit je gewoon goed. Let op: als je een eetlijst volgt is het wel belangrijk dat je je aan de adviezen houdt want fruit levert naast vitamines en mineralen ook energie dus dan kan een stuk fruit missen wel consequenties hebben. Bij een eetlijst wordt er vaak ook gekeken naar de grootte van een stuk fruit. Zo leveren 2 mandarijnen ongeveer evenveel energie als 1 sinaasappel dus dat betekent net als met kiwi's dat je vaak 2 stuks nodig hebt voor de energie van 1 stuk fruit. Hoef je hier geen rekening mee te houden dan is 1 kiwi natuurlijk prima om mee te tellen als 1 portie fruit.
Kan het ook nadelen hebben als je veel fruit eet?
Als je naast fruit ook nog vruchtensappen drinkt dan krijg je ten eerste meer energie binnen. Als je moet aankomen is dit een voordeel omdat je op deze manier juist extra energie binnen krijgt. Maar teveel fruit kan ook darmklachten geven. Je darmbacteriën leven van suikers en teveel fruitsuikers kan dus ook vergisting geven in je darmen waardoor je je opgeblazen voelt en soms ook last van diarree kan krijgen.
Conclusie: Meer fruit eten is zeker niet ongezond maar hou er wel rekening mee dat fruit energie levert en als je dit onbeperkt zou eten en drinken dat je misschien meer energie binnen krijgt dan je nodig hebt en misschien ook klachten daarvan kan krijgen.
Meer drinken dan 1.5 liter>>
Hier worden veel vragen over gesteld. Het advies is gemiddeld 1-2 liter drinkvocht inclusief melk, thee etc. Is het dan erg als je per dag een glas meer drinkt of 2 glazen? Nee dat hoeft geen probleem te zijn (tenzij specifiek aangegeven op je eetlijst, bij refeeding bijvoorbeeld is het heel belangrijk dat je niet meer vocht binnen krijgt dan wordt geadviseerd). Hoeveel vocht je nodig hebt hangt namelijk af van je leeftijd, je gezondheidstoestand, de inspanning die je levert en de buitentemperatuur. Als je bijvoorbeeld gaat sporten dan zweet je meer en dit vocht moet je ook weer aanvullen. Dus dan drink je vanzelf al meer.
Ook bij warm weer zweten we meer dus moet je dit vochtverlies weer aanvullen. Maar ga je dagelijks meer dan 2 liter drinken terwijl je geen dorst hebt dan is het goed om erbij stil te staan waarom je dit doet. Je lichaam en dan specifieker je nieren kunnen maar een bepaalde hoeveelheid vocht per uur verwerken. Meer drinken kan dus schadelijk zijn. Dan bestaat er ook nog een watervergiftiging, dan drink je zoveel waardoor je natrium in je bloed te laag wordt en je zelfs in een coma kan raken.
Conclusie: Ieder zijn behoefte kan verschillen maar drink je echt teveel dan is dit zeker goed om eens bij jezelf na te gaan waarom je zoveel drinkt of bij je huisarts na te vragen waardoor het komt dat je zoveel dorst hebt.
Meer vis eten>>
Vis is gezond. Vis levert gezonde vetten zoals omega 3 vetzuren. Dus meer vis eten zou dus gezonder moeten zijn? Het is aanbevolen om 2 maal per week vis te eten en dan vooral ook 1 maal per week de vette vissoorten zoals makreel en zalm bijvoorbeeld. Maar in vette vis kunnen ook meer verontreinigingen zoals zware metalen voorkomen. Deze komen voor in de natuur en worden opgeslagen in het vetweefsel van de vis. Om deze reden wordt er aangeraden om maximaal 3 maal per week vette vis te eten. Meer vis eten hoeft dus niet per definitie gezonder te zijn.
Conclusie: Vis is gezond maar ook goed om erbij stil te staan welke soort je neemt. Tonijn is bijvoorbeeld heel populair maar levert weer veel minder omega 3 vetzuren dan bijvoorbeeld zalm. Nadeel van zalm is dat deze vis meer verontreinigen bevat waardoor het goed is dit niet onbeperkt te eten.
Conclusie:
Eigenlijk blijft het sleutelwoord variëren. Varieer zoveel mogelijk met wat je eet op een dag. Het is echt niet erg als je een dag minder groente of juist meer groente eet. Maar onbeperkt groente eten zou wel als gevolg kunnen hebben dat je te weinig van je andere basis voedingsmiddelen binnen krijgt. Groente levert ook vezels en die geven maagvulling waardoor je misschien minder trek hebt in andere voedingsmiddelen. Zo lang je ervoor zorgt dat je van al je basis voedingsmiddelen genoeg binnen krijgt en blijft variëren met wat je eet zal je je geen zorgen hoeven maken. Maar baat het niet schaadt het niet, gaat dus zeker niet voor alle voedingsmiddelen op.
Gerelateerde blogposts
Reacties
Normaal zou ik nooit zo reageren op een artikel hier op Proud, maar dit vind ik eerlijk gezegd een artikel waarin een zeer verkeerd beeld gegeven wordt. Sowieso ligt hier vaak de focus op "eet maar niet zo gezond, want dat is te extreem", terwijl voldoende groenten eten helemaal niet extreem of orthorectisch hoeft te zijn. Ik kan nauwelijks geloven dat u wel aanbeveelt om meerdere "gezonde" tussendoortjes per dag te eten (die bij elkaar zéker meer dan 200 gram wegen), maar dat >200 gram groenten op één dag nutteloos is en daarom haast vermeden dient te worden. Het spijt me, maar dat vind ik ronduit belachelijk... :/
Groente is gezond , maar teveel niet
Snoep is niet perse ongezond, maar teveel wel.
Ik vind dit een goed artikel, de dietiste hier weet waar ze het over heeft
Er staat dat meer dan 200 gram groente niet snel ongezond zal worden, maar dat je wel moet opletten van welke soort groente je meer neemt.
Niks mis mee.
Het lijkt namelijk alsof er gepretendeerd wordt dat meer dan 200 gram groente niet goed is, maar dat is niet zo. Ik snap ook wel dat de diëtist bedoelt dat als je té veel van groentes eet en daarom te weinig van andere voedingsmiddelen, je een tekort krijgt. Maar je zult echt niet zo snel de hoeveelheid nitraat overschrijden.
Groentes kan je de hele dag door eten (denk in de ochtend in je smoothie of in een rijkgevulde salade 's middags). Ik denk dat dat zelfs beter is dan 2/3 keer per dag steeds boterhammen te eten.
Dus: je kan niet 6 dagen per week geen groenten eten en 1 dag 1400 gram groenten en dan alles ingehaald hebben.
Het schijnt dat ALLE tonijn die in West-Amerika aankomt radioactief besmet is, omdat ze de oceaan oversteken vanaf die kant van Japan, maar ook omdat Fukoshima nog steeds 'lekt'.
Maar daarmee is de zin nog niet afgelopen.
Er volgt nog: '....en als je dit onbeperkt zou eten en drinken dat je misschien meer energie binnen krijgt dan je nodig hebt en misschien ook klachten daarvan kan krijgen'.
Dat klopt toch gewoon?
Als je halve zinnen gaat citeren, haal je conclusies uit hun verband.
Fruit is gezond en prima, maar niet onbeperkt.
Dát is wat er gezegd wordt.
Hoewel ik ook weet dat het weinig zin heeft deze discussie aan te gaan, wil ik toch ook wel een kanttekening plaatsen.
Ik verbaas me er namelijk over hoe er over risico's van meer dan de aanbevolgen hoeveelheid groente en fruit gesproken kan worden, zolang er nog altijd aangeraden wordt om 5-7 boterhammen met boter en beleg te eten. Is dat variatie? En wat te denken over het advies om dagelijks (zie eetlijsten) koekjes, chocola, of snoep te eten. Is suiker en smaakversterker (vaak met tarwe) zonder voedingsstoffen (ook wel "vulling" genoemd) dan wel variatie te noemen? Ja, je hebt koekjes met chocola, met rozijnen, gewoon met niets, of juist met vanalles, maar de basis van dergelijke producten blijft suiker. Dat is pas gevarieerd en gezond. NOT.
Het lastige van voeding is dat effecten niet heel snel zichtbaar zijn. Als je geluk hebt (zoals ik!), krijg je direct last van je darmen en laat je het wel uit je hoofd om rotzooi te eten. Als je pech hebt en je darmen niet zo snel communiceren, krijg je andere, meer langdurige problemen (suikerziekte, hart- en vaatziekten). Dus ja, er zijn zeker wel mensen aan suiker- en tarwerijke voeding doodgegaan, alleen zijn de directe links niet te leggen.
Bijkomend probleem is de traagheid van de wetenschap. Naar gevaren van suiker e.d. wordt weinig onderzoek gedaan en als het al gedaan wordt, is het erg moeilijk om causale conclusies te trekken, dus gaat men verder op de oude voet, totdat het tegendeel bewezen is. Tot die tijd zijn de ervaringsdeskundigen proefkonijnen zonder enig bewijs. Gelukkig ben ik er één van en hoef ik mijn gelijk niet te behalen. Ik eet gezond voor mezelf en zou anderen het ook gunnen. Ik doe echter geen moeite om mensen te overtuigen die niet overtuigd willen worden.
Terug naar groente en fruit: vele mensen zouden er veel meer bij gebaat zijn om meer groente en fruit te eten. Nogmaals, wat mij betreft slaat deze blog echt de plank mis. Verdiep je eens in de gevaren van andere voeding, voordat je begint met zo ongeveer het meest veilige voedsel dat er is.
ik vind deze site heel erg goed en helpend! maar zo verkeerd dat er de laatste tijd redelijk veel gehamerd word op het niet te veel eten van gezonde dingen, terwijl er vaak gezegd word dat 3keer koek tussendoor niet slecht is, logica...
4 stukken fruit iedere dag zou te veel zijn, maar iedere dag 6 boterhammen met boter en hagelslag zou niet te veel zijn? sorry hoor groenten en fruit zijn gemaakt door de natuur om door de mens gegeten te worden, de meeste mensen eten te weinig en hier zal nog eens geschreven worden dat je moet opletten niet te veel hiervan de eten? dan maar een mars in plaats van een banaan als avond tussendoortje zeker, want ja meer da 2 stuks fruit is te veel vitaminen...
ik zeg niet dat brood enzo ongezond is, zeker niet. maar het is wel gezonder om extra fruit te eten dan een extra boterham met beleg. door dit artikel zou je bijna denken dat je gezonder eet als je kiest voor een extra boterham met jam dan voor een extra banaan.
ik denk dat deze blog goed bedoeld is, maar fout verwoord?
1) door de vervuilde oceaan de tonijn gevaarlijk veel kwik bevat. Dit giftige metaal kan ernstige schade aanrichten in de hersenen en het zenuwstelsel, de lever en de nieren.
2) tonijn slachtoffer is van overbevissing en het een ernstig bedreigde diersoort is, die op het punt staat van uitsterven.
Voor meer informatie kan je deze artikels lezen
bij de conclusie staat zelfs LETTERLIJK "Meer eten dan 200 gram zal niet snel ongezond worden maar let wel op van welke soort groente je meer neemt, bijvoorbeeld bij nitraatrijke groente kan je dus wel sneller de aanvaardbare dagelijkse inname van nitraat overschrijden."
Ik vind de blog prima verwoord, je moet hem alleen wel goed lezen.
Overigens kun je producten an sich niet linken aan aankomen. Je kunt alleen hoeveelheden van producten linken aan aankomen. En ja, van sommige producten zijn kleinere hoeveelheden nodig om aan te komen dan van andere.
Nog even dit:
Mijn issues met deze blog gaan overigens echt niet over aankomen, maar wel over de opvattingen over wat een gezond eetpatroon is, of je nu wilt aankomen, stabiliseren of afvallen.
Dat je wat "engere" dingen (vaak dan, dingen zoals tussendoortjes met suiker of brood) vaker gaat eten zodat je langzaam aan leert dat die voorheen enge dingen eigenlijk niet echt gevolgen hebben. En dus niet zo eng blijken te zijn.
Zodat je later, als je dmv niet alleen een eetlijst maar ook allerlei soorten therapie, steeds meer kan afwijken van die standaard eetlijst en je eigen gezonde manier van eten leert ontdekken.
Of dat uiteindelijk nu volgens het voedingscentrum is, of helemaal into de superfoods, of een mooie middenweg...het gaat er uiteindelijk om dat je een gezond voedingspatroon eigen maakt, eentje die bij je past en goed voor je is. Dat je eet met plezier en wanneer je trek hebt, zonder eetgestoorde gedachten.
Dat is mijn kijk er op in ieder geval. Ik vind de blog juist goed, er staat toch duidelijk dat variëren het sleutelwoord is?
Ik eet, al een aantal jaar eetstoornisvrij, wel meer fruit dan 2 stuks per dag. Maar dat is gewoon omdat ik gek ben op mango's, pruimen en al die kleine zoete besjes en frambozen.
In dit artikel staat precies hoe het is. Er staat niets wat niet waar is.