Onregelmatig werken met eetstoornis

 

Tijdens mijn eetstoornis werkte ik in de horeca via een uitzendbureau. Behalve dat het elke keer op een andere locatie was, werkte ik ook elke keer op verschillende tijden. Soms moest ik om 5 uur 's ochtends opstaan om een ontbijtservice in een hotel te draaien en andere keren was ik tot 4 uur 's nachts nog een grote dinershow aan het opruimen. Het eetschema wat ik van de diëtist mee kreeg liep echter van 8 uur 's ochtends tot 10 uur 's avonds. Wat en wanneer moet ik eten bij zulke onregelmatige en afwijkende werktijden?

Vooral wanneer ik heel vroeg opstond vond ik het heel lastig te bedenken wat ik moest eten tot de lunch. Als je normaal gesproken om 8 uur op staat heb je toch 3 extra uren in de ochtend. Om niet een heel groot gat tussen je eetmomenten te laten vallen vertelde mijn diëtist dat ik ergens in de ochtend een extra tussendoortje moest inlassen. Dat klonk ook heel logisch in m'n oren, je bent toch al meer aan het doen dan als je gewoon in bed ligt te slapen. Toch voelde ik me onwijs slecht als ik een extra tussendoortje at. Voor mijn gevoel at ik dan veel te veel. Hier heb ik me echt even overheen moeten zetten door goed te kijken naar wat de feiten waren. 

Wanneer je onregelmatige of lange werktijden hebt is het juist extra belangrijk om goed en gezond te blijven eten. Na een late dienst is soms alleen nog maar een snackbar of afhaalrestaurant open. Of je trekt iets uit de snoepautomaat. Dit kan een keertje, maar als je dat de hele week doet is het natuurlijk niet een gezonde oplossing. Daarnaast haal je je lichaam uit zijn biologische ritme en heb je ineens wel of geen trek op hele rare momenten. Zeker met een eetstoornis kan het dan lastig zijn keuzes te maken in wat en wanneer je eet. In deze blog geef ik jullie een aantal tips over eten tijdens afwijkende werktijden.

♥ Behoud regelmaat
Tijdens een eetstoornis kan het goed helpen dingen niet te ingewikkeld te maken. Een goede richtlijn is om om de 2 - 3 uur iets te eten. Dit hoeft niet een complete maaltijd te zijn, maar bijvoorbeeld iets simpels als een extra boterham of tussendoortje. Wanneer je langer wakker blijft verbruik je meer energie, dus die heb je ook echt nodig.

♥ Eten tegen eetbuien
Wanneer je niet regelmatig blijft eten kan ook de kans op eetbuien toenemen. Je lichaam verbruikt extra energie en zal ook om die brandstof gaan vragen. Probeer dus goed te luisteren naar wat jouw lichaam nodig heeft. Misschien durf je niet zo goed extra te eten zoals ik in mijn geval benoemde, waardoor je lichaam onwijs om eten gaat vragen. Wanneer je dan toch toegeeft eet je vaak iets snels en ongezonds. Dit overkwam mij vaak na het uitstellen van eten en resulteerde dan in een eetbui met alle gevolgen van dien. Het is dus echt belangrijk steeds wat te eten, om eetbuien te voorkomen. 


♥ Uitslapen na een late werkdag
Na een late nacht slaap je vaak uit waardoor je in de knel komt met je ontbijt. Zeker als je nog moet aankomen kan dit een lastige situatie zijn. Om je toch aan je eetschema te kunnen houden kan het een idee zijn om 8 uur een wekker te zetten om te ontbijten en daarna weer verder te slapen. Of je kiest om te brunchen, dan eet je tijdens je lunch iets meer dan normaal om je ontbijt te compenseren. Je ochtendtussendoortje schuif je dan door naar de middag. Het is maar net wat voor jou het fijnst voelt.

♥ Vermijd een teveel aan cafeïne
Een kopje koffie drinken is natuurlijk niet per definitie slecht voor je, maar probeer niet onnodig veel cafeïnehoudende dranken tot je te nemen. Dit kan je een grote invloed hebben of je hongergevoel, slaapritme en hartritme.

Hoe eet jij tijdens onregelmatige en afwijkende werktijden?


Fotografie door Concept 2 Model D

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

-- - Donderdag 20 juli 2017 10:19
Ik werk ook vaak in de avond.
Wat ik vaak doe... gelukkig heb ik de mogelijkheid... om tussen de middag als lunch warm te eten, en 's avonds op mijn werk gewoon brood. :)

Verder... Ja, mijn avondeten is laat, maar dan neem ik ook heel laat op de avond nog een tussendoortje. Wat ik normaal rond 20.00u eet, eet ik dan om 23.00u

Gisterenavond heb ik gewerkt en ben nu pas (10.15u) aan het ontbijt... nou tussendoor misschien iets kleins en dan lunch ik iets later... 13.30u ofzo.
MissPineapple - Donderdag 20 juli 2017 10:21
Goede blog! Ik werk zelf ook in de horeca en moet dan regelmatig om 16:00 of 16:30 beginnen, waardoor ik ook erg vroeg moet avondeten. Lastig, want na het werken heb ik dan weer trek omdat ik zo vroeg heb gegeten. Ook vond ik het in het begin erg lastig dat ik daar avond moest eten om half 4 als ik vroeg moest beginnen met werken.
an - Donderdag 20 juli 2017 10:26
Bij onregelmatige diensten is het voer voor m'n es. Er wordt minder gecontroleerd wat maakt dat k dan minder/meer ga eten.
Neske - Donderdag 20 juli 2017 10:34
Ben hier ook bang voor ik ben ook enorm gesteld op regelmaat maar in september start ik jaar opleiding in de zorg met stage en nadien ik het werkveld heb je ook, vroege, late en nachtshift. Raak er ook al door in paniek
- - Donderdag 20 juli 2017 12:09
Als je je er nu al druk om maakt, moet je er nu ook alvast iets aan doen! Maak een afspraak met een dietist of andere hulpverlener die je kan helpen om een plan te maken hoe je hier straks mee om kunt gaan. En misschien helpt het al om in te zien dat die verschillende shifts ook hun eigen vorm van regelmaat kennen. Het is niet zo dat je soms om 3, soms om 4, soms om 5, soms om 6, soms om 7 en soms om 8 moet beginnen. Er zijn (meestal) drie begin- en eindtijden die hun eigen regelmaat kennen.
L - Donderdag 20 juli 2017 10:54
Ik had een super lieve bazin op mijn werk in het resaurant, zij had ervaring met eetstoornissen en zorgde er altijd op een strenge, begripvolle en toch liefdevolle manier voor dat ik wel genoeg at.
Wij aten altijd om 15.00 warm en dan als ik 's avonds thuiskwam at ik ook altijd nog iets. Trouwens, op de werkvloer aten we ook regelmatig brood, chocolaatjes en restjes. ALs ik erg laat thuis was, was mijn ontbijt inderdaad laat...soms sloeg ik ontbijt over als ik pas om 12 uur wakker werd, maar dan lunchte ik inderdaad wel meer en at ik 's avonds na het eten ookw at meer. Dat ging niet heel bewust, maar meer vanzelf.

Ik vond het wel altijd heel vervelend als mijn moeder me 'dwong' toch nog mijn grote lunch te nemen om 13.00 terwijl ze wist dat ik om 15.00 warm at op werk. Ik vond dat niet eelrijk maar het kwam ook uit zorg van mijn moeder, dat weet ik nu. Ik denk dat het goed kan zijn te overleggen met je dietist wat fijn voelt voor jou, want ja je hoeft natuurlijk geen eetstoornis te hebben of dietiste te zijn als je na een grote lunch 2 uur later geen zin hebt in een complete wamre maaltijd.

Ik heb wel besloten om geen horeca werk meer te doen, mede vanwege mijn eetstoornis. Dat was de beste oplossing na veel dingen proberen en struggelen.
muus83 - Donderdag 20 juli 2017 11:07
Fijne blog! Ik werk in de zorg, ivm mijn herstel nog geen nachtdiensten omdat dit nog erg lastig zou zijn met mijn eetschema, maar al wel avonddiensten. Heb het er met mijn socio tijdens mijn voedingsmanagement over gehad hoe ik dit moest aanpakken en het hebben van een plan helpt enorm. Als ik het er maarmop aan laat komen dan loopt het zéker in de soep! Ik kook 's ochtends iig gewoon al wat ik dan 's avonds mee kan nemen om als avondeten te eten. Vaak iets wat koud ook lekker is (maaltijdsalade) maar ook wel eens iets dat opgewarmt moet worden.
Dees - Donderdag 20 juli 2017 11:35
Ipv te brunchen of op te staan kan je ook wanneer je late avond diensten draait (en dus tot 12u oid slaapt) in de avond je ontbijt nemen.
Als ik tot 1u/2u/3u werk, neem ik geen normaal tussendoortje maar een boterham (of tussendoortje) extra en later op de avond ook nog iets. Dan heb je min of meer je ontbijt al gehad, alleen eerder ;)

Ik was dan altijd súper bang dat ik bijv niet kon uitslapen en dan om 8u wakker was en dan "niet meer mocht ontbijten" want "dat had ik al gehad", maar eigenlijk gebeurde dat niet tot zelden haha, had die slaap wel nodig. En als het nu gebeurd, dan eet ik gewoon ook ontbijt.. Maar dat is eenmaal hersteld natuurlijk makkelijker te zeggen dan als je er midden in zit, dat besef ik me ;) ♥
peg - Donderdag 20 juli 2017 12:00
Toen ik begon bij mijn werk in de supermarkt moest ik opeens "shiften" van zes uur draaien, zonder pauze. Dus of in de ochtend of in de middag. Vooral de middag vond ik aan het begin heel lastig omdat ik gewend was een groot middagtussendoortje te eten en wat eerder avond te eten. Met het werk kon ik pas om zeven uur/half acht avond eten en moest ik om half twaalf/twaalf uur al lunchen, dus er zit een groot tijdsverschil tussen! Dat vond ik eerst heel moeilijk, omdat ik bij de lunch heel vol zat en na twee uur al heel erg honger had. Uiteindelijk heb ik afgesproken dat ik in de middag wat brood en fruit kon eten, en is mijn lichaam gewend geraakt aan het andere eetpatroon. Heel fijn om dat te merken; dat een gezond lichaam niet perse aan eettijden vast hoeft te zitten maar dat je kan vertrouwen dat je lichaam het volhoud, ook als je een tijdje niet hebt gegeten! (Wat je daarna natuurlijk weer inhaalt, omdat je wel honger hebt ;))
Laura V - Donderdag 20 juli 2017 19:01
Super handige en geruststellende blog voor me.
Ik begin in september en de angst dat de onregelmatige werkuren de anorexia terug meeg speling geeft schrikt me ontzettend af!!
Anoniem19 - Dinsdag 25 juli 2017 12:04
Wat bij mij vaak lastig is, omdat ik ook vast in de horeca werk, is dat ik ga snaaien.
Op het werk eet ik vaak chocolaatjes voor bij de koffie...of loop ik de keuken in
Voor frietjes. Daarna voel ik me weer schuldig.
Ik hoop echt dat deze tips helpen!!